Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μαρινάκης: Για δεύτερη 4ετία η Κυβέρνηση πήρε πολύ ισχυρή εντολή για μεγάλες μεταρρυθμίσεις - Η Συρεγγέλα ξέρει να φέρνει αποτέλεσμα

Μαρινάκης: Για δεύτερη 4ετία η Κυβέρνηση πήρε πολύ ισχυρή εντολή για μεγάλες μεταρρυθμίσεις - Η Συρεγγέλα ξέρει να φέρνει αποτέλεσμα
Τι απάντησε ο  Π. Μαρινάκης περί πιθανού ανασχηματισμού
Σχετικά Άρθρα
«Η Κυβέρνηση πήρε μια πολύ ισχυρή εντολή για μια δεύτερη τετραετία, για να προωθήσει μεγάλες μεταρρυθμίσεις», κυρίως σε επίπεδο οικονομίας, καθημερινότητας, υγείας. Δίνουμε καθημερινές μάχες κόντρα στα πολλά εισαγόμενα προβλήματα. Κρινόμαστε καθημερινά από τους πολίτες. Πρέπει να έχουμε πολύ χαμηλά τη μπάλα, αλλά πολύ ψηλά τον πήχη, γιατί ο πήχης είναι ο πήχης των προβλημάτων», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, κληθείς να σχολιάσει τη φράση που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός πως «πρέπει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να διατηρήσει την πολιτική σταθερότητα στη χώρα».
Ο κ. Μαρινάκης σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Παραπολιτικά 90,1 ανέφερε πως ένα «σταυροδρόμι σημαντικό και για το ευρωπαϊκό μήνυμα που θα στείλουν οι πολίτες, αλλά και για την αξιολόγηση που θα κάνουν σε αυτό το οποίο προσπαθούμε να κάνουμε σε βάθος τετραετίας, αλλά μέρα – μέρα κρινόμαστε, είναι οι ευρωεκλογές».
«Στις ευρωεκλογές, λοιπόν, αυτό το οποίο θέλουμε εμείς είναι, έχοντας μιλήσει και για τις δυσκολίες, έχοντας κάνει την αυτοκριτική μας, να αρχίσουν να αποτυπώνονται οι μεταρρυθμίσεις ς τις οποίες προωθούμε και οι λύσεις που προσπαθούμε να δώσουμε στην καθημερινότητα».
Ερωτηθείς για τον πήχη για τις ευρωεκλογές, τόνισε πως «εμείς θέλουμε, αυτό το οποίο το βλέπουμε και στις δημοσκοπήσεις, οι πολίτες να αντιλαμβάνονται, να αναγνωρίζουν μέσα από τις δυσκολίες τους, ότι εμείς αυτό που κάνουμε έχει θετική επίδραση στη ζωή τους. Εμείς δεν λέμε ότι με το να πατήσουμε ένα κουμπί θα λύσουμε όλα τα προβλήματα. Όμως, προσπαθούμε μέρα-μέρα να είμαστε χρήσιμοι και να βελτιώνουμε την κατάσταση. Εγώ δεν θα σας μιλήσω για ποσοστά, που ούτως ή άλλως είναι πολύ πρόωρο».
Εξήγησε ότι ο πρωθυπουργός έκανε τη σχετική αναφορά «γιατί ήταν η πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής μετά τις εκλογές. Ουσιαστικά, οργανωτικά αυτή τη στιγμή, το 2024 η ΝΔ έχει να κάνει ένα πολύ σημαντικό, ιστορικό συνέδριο για τα 50 χρόνια και στη συνέχεια να δώσει τη μάχη των ευρωεκλογών».
Πρόσθεσε ότι «οι ευρωεκλογές θα έχουν πολιτικό χαρακτήρα. Είναι μια εθνική μάχη. Ναι, μεν με βασικό διακύβευμα να στείλουμε τους πιο άξιους εκπροσώπους, γυναίκες και άνδρες, που πιστεύουν οι πολίτες ότι πρέπει να τους εκπροσωπούν στην Ευρώπη. Και είναι πολλά τα παραδείγματα, που πολλές φορές κάποιοι μπορεί να μην ήταν αντάξιοι των περιστάσεων. Θα καταρτιστεί από τον πρόεδρο ένα ψηφοδέλτιο ανθρώπων με άξια βιογραφικά και κυρίως με ”χιλιόμετρα” στον επαγγελματικό στίβο. Αυτό είναι και το μεγάλο ζητούμενο».
Ωστόσο, σημείωσε πως δεν έχει ενημέρωση για το ψηφοδέλτιο και θεωρεί ότι είναι πολύ νωρίς αυτή η συζήτηση.
«Αλλά, έχει αποδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι κριτήριό του είναι η αξιοσύνη και η εργατικότητα. Και νομίζω ότι αυτά τα οποία έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια, και εμείς με την εμπιστοσύνη που μας έχει δείξει και στο κόμμα και τα κυβερνητικά στελέχη και οι νέοι βουλευτές και η περίπτωση της Μαρίας Συρεγγέλα, είναι αυτό που λέμε μια κινητικότητα στην πράξη. Άνθρωποι οι οποίοι έχουμε ξεκινήσει από τα χαμηλά κλιμάκια του κόμματος, έχουμε καταφέρει και έχουμε πάρει σημαντικές ευκαιρίες από τον πρωθυπουργό και κρινόμαστε μετά καθημερινά. Δεν σημαίνει ότι από πριν όλα είναι εύκολα», συμπλήρωσε.
Ανέφερε ακόμη ότι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών είναι μια «πολύ μεγάλη παρακαταθήκη» και «είναι σημαντικό το ότι οι επόμενες ευρωεκλογές έρχονται μετά από αυτό. Εμείς θέλουμε όταν έρθει η ώρα να αξιολογηθούμε για το έργο μας και να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή -εκ νέου- αποτύπωση της εμπιστοσύνης των πολιτών. Όσο πιο ψηλά τόσο πιο καλά. Προφανώς, αυτό είναι δεδομένο και το θέλουμε και το ζητάμε. Αλλά, όταν έρθει η ώρα θα κάνουμε έναν πρώτο απολογισμό του πρώτου έτους της δεύτερης 4ετίας. Θα βάλουμε τους στόχους μας. Θα μιλήσουμε για την Ευρώπη και τι έχουμε καταφέρει εδώ. Γιατί, ξέρετε, αυτά τα τελευταία χρόνια η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού και της κυβέρνησης στην Ευρώπη βοήθησε στο τέλος της ημέρας τη χώρα. Και το Ταμείο Ανάκαμψης, πόσα χρήματα ήρθανε στη χώρα. Το πρότυπο σύστημα εμβολιασμού. Όλη αυτή η στήριξη, τα πάνω από 40 δισ. για τις επιπτώσεις της πανδημίας. Θα έρθει η ώρα, λοιπόν, να βάλουμε κάτω τι έχουμε κάνει. Πόσο σημαντική ήταν η παρουσία ενός ισχυρού πρωθυπουργού στην Ευρώπη και πώς η παρουσία του αυτή ενίσχυσε και θωράκισε τη χώρα και οικονομικά και αμυντικά και διπλωματικά. Επειδή μιλάμε και για μια διαδικασία ευρωεκλογών».

Για Μ. Συρεγγέλα

Με αφορμή την εκλογή της Μαρίας Συρεγγέλα στη γραμματεία της ΝΔ, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε πως «είμαι και πάρα πολύ χαρούμενος που παραδίδω τη σκυτάλη στη Μαρία Συρεγγέλα, μια πολύ καλή φίλη και ένα πολύ άξιο στέλεχος. Γνωριστήκαμε το 2019 ως τότε εγώ αντιπρόεδρος και υποψήφιος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και στη συνέχεια εξελέγην πρόεδρος και η Μαρία γραμματέας Ισότητας της ΝΔ. Είναι ένας άνθρωπος που ξέρει να φέρνει αποτέλεσμα, αφοσιωμένη στον στόχο και θα τη στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις στα νέα της καθήκοντα».
Ο ίδιος θέλησε να ευχαριστήσει τον πρωθυπουργό, γιατί όπως είπε του έδωσε την ευκαιρία μέσα από αυτή την πολύ τιμητική και ουσιαστική θέση, του γραμματέα του κόμματος «που είμαι από μικρό παιδί», όπως είπε, να ζήσει ένα υπέροχο ταξίδι με εύκολες, αλλά και δύσκολες στιγμές και να δώσουν μεγάλες και νικηφόρες μάχες, να γυρίσουν όλη την Ελλάδα.
Τόνισε τη σημασία της συμμετοχής περισσότερων γυναικών , λέγοντας «περισσότεροι νέοι, περισσότερες γυναίκες. Και να σας πω και κάτι: Όχι όμως επειδή είναι γυναίκες ή επειδή είμαστε νέοι. Άξιες γυναίκες και άξιοι άνδρες, άξιοι νέοι άνθρωποι. Γιατί όταν η ανανέωση είναι σκέτη, τότε επιτυγχάνονται τα αντίθετα αποτελέσματα. Όταν ακολουθείται με δουλειά και ουσία, τότε, ναι, έχει νόημα μεγάλο».

Περί πιθανού ανασχηματισμού

Σε ερώτηση για πιθανό ανασχηματισμό και κληθείς να σχολιάσει όσα είπε ο πρωθυπουργός για υπερφίαλες συμπεριφορές, ο κ. Μαρινάκης απάντησε ότι δεν έχει καμία εικόνα,ούτε ενημέρωση για ανασχηματισμό.
«Έχει πει κάτι το οποίο νομίζω ότι πρέπει να το έχουμε όλοι, όσοι έχουμε την οποιαδήποτε δημόσια θέση, οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα, πολύ καλά μέσα μας. Υπάρχει η διαρκής αξιολόγηση- και θέλει και χρόνο για το έργο ενός υπουργού, ενός κυβερνητικού στελέχους, προφανώς, γιατί πρέπει να αποτυπωθούν όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις. Και υπάρχει, όμως, και η αξιολόγηση των συμπεριφορών και των δηλώσεων, οι οποίες κρίνονται κάθε μέρα. Πρέπει να αποδεικνύουμε κάθε μέρα ότι είμαστε αντάξιοι των περιστάσεων. Προφανώς, πρέπει να αποφεύγουμε άστοχες δηλώσεις και πρέπει να έχουμε πάντοτε το μυαλό μας στα προβλήματα των πολιτών. Να μην μιλάμε λες και είμαστε εκτός της πραγματικότητας. Και δόξα τω Θεώ αποδεικνύει αυτή η κυβέρνηση, και δίνει το μήνυμα και τον τόνο ο πρωθυπουργός, ότι ζει μέσα στην πραγματικότητα και όσο μπορεί περισσότερο δίνει λύσεις στα προβλήματα», συμπλήρωσε.

Για ελεύθερους επαγελματίες

Για το πολιτικό κόστος που μπορεί να έχουν αποφάσεις όπως αυτή για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε πως «ο λόγος που η κυβέρνηση αυτή πήρε μεγαλύτερο ποσοστό, απ' ό,τι είχε πάρει για την πρώτη 4ετία και ο πρωθυπουργός πήρε μεγαλύτερη στήριξη, είναι γιατί δεν κινήθηκε με βάση πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη, αλλά με βάση την ειλικρίνεια και την αποτελεσματικότητα. Είναι ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο. Δεν είναι μόνο η παρέμβαση για τους ελεύθερους επαγγελματίες, είναι συνολικά πολλές παρεμβάσεις. Για τις ταμειακές με τα POS, για τα ακίνητα, για τα Airbnb, για την αυστηροποίηση της χρήσης μετρητών. Μία από αυτές τις παρεμβάσεις είναι για τους ελεύθερους επαγγελματίες».
«Ως ελεύθερος επαγγελματίας για περίπου μία 10ετία -που είναι η ζωή μου, είναι η δουλειά μου η δικηγορία και το ελεύθερο επάγγελμα και αυτό το ξέρουν όσοι με γνωρίζουν καλά-, μπορώ να σας πω ότι το μεγαλύτερο λάθος που μπορούμε να κάνουμε είναι να πάμε σε μια λογική οριζόντιας στοχοποίησης. Και είναι αυτό που δεν θέλει ο πρωθυπουργός. Μιλάμε για ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης», πρόσθεσε.
Υπογράμμισε ότι «ξεκινάει από μία πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομικών, δεν υπάρχει καμία στοχοποίηση» και μάλιστα, «ξεκινάει από μία παραδοχή ότι δεν γίνεται το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών να δηλώνουν κάτω από τον κατώτατο μισθό. Όμως, αυτό το 71% προφανώς δεν είναι όλοι φοροφυγάδες, σε καμία περίπτωση. Υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι έχουν μια επιχείρηση με δέκα εργαζόμενους με τον κατώτατο μισθό και δηλώνουν λιγότερα από αυτούς. Ε, αυτό δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συμβαίνει. Υπάρχουν, όμως, και οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες που εξαιρούνται. Υπάρχουν και αυτοί που δουλεύουν με μπλοκάκι, μέχρι δύο εργοδότες, που εξαιρούνται. Και, βέβαια, το τεκμήριο είναι μαχητό, και στη δημόσια διαβούλευση προφανώς και θα εξετάσουμε, χωρίς να παρεκκλίνουμε από την κεντρική φιλοσοφία του νομοσχεδίου, και σημειακές παρεμβάσεις».

Για ελληνοτουρκικά

Κάνοντας αναφορά στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε πως «εδώ και ένα αρκετά σεβαστό χρονικό διάστημα με την Τουρκία έχουμε μπει σε μία φάση διαλόγου, η οποία θεωρώ ότι είναι για το συμφέρον και των δύο χωρών».
Πρόσθεσε ότι «σε αυτή τη φάση διαλόγου, όμως, στον διάλογο τον οποίο εμείς θέλουμε να θωρακίσουμε και προσωπικά ο πρωθυπουργός, προσερχόμαστε χωρίς την παραμικρή διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό γίνεται σαφές σε όλους τους τόνους και κυρίως από τον πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο διάλογος είναι μια άσκηση με δύο μέρη. Και η στάση των μερών αξιολογείται διαρκώς. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα θωρακιστεί ο διάλογος. Όμως, το ξαναλέω, η κατάσταση, οι δηλώσεις, οι εξελίξεις αξιολογούνται διαρκώς».
Επανέλαβε ότι «σε καμία περίπτωση ο Έλληνας πρωθυπουργός, η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να κάνει την παραμικρή υποχώρηση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης