Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σπαρτιάτες - Δικαιοσύνη: Η ώρα της αλήθειας για τους 11 βουλευτές - Θα χάσουν το βουλευτικό αξίωμα;

Σπαρτιάτες - Δικαιοσύνη: Η ώρα της αλήθειας για τους 11 βουλευτές - Θα χάσουν το βουλευτικό αξίωμα;
Οι 11 βουλευτές αναμένεται τις επόμενες ημέρες να δώσουν εξηγήσεις στην εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Γεωργία Αδειλίνη
Σχετικά Άρθρα
Μετά την απόφαση της Βουλής να άρει την ασυλία για τους 11 βουλευτές του κόμματος των Σπαρτιατών, ανοίγει ο δρόμος για την παροχή εξηγήσεων εκ μέρους τους στην ίδια την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το αδίκημα της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος, κατηγορία με ιδιαίτερη πολιτική, πέραν της ποινικής απαξίας.
Οι 11 βουλευτές αναμένεται τις επόμενες ημέρες να δώσουν εξηγήσεις στην εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Γεωργία Αδειλίνη, ως ύποπτοι για την κατηγορία της εξαπάτησης των εκλογέων, καθώς η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός σε έγγραφό της προς τη Βουλή τους καταμαρτυρεί ότι ενώ ήταν υποψήφιοι και εξελέγησαν με τους Σπαρτιάτες, στην πραγματικότητα ήταν υποκινούμενοι και ελεγχόμενοι από τον Ηλία Κασιδιάρη, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Καθημερινή.
Οι εξηγήσεις των έντεκα βουλευτών εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν έως τις αρχές Δεκεμβρίου.
Οι ποινικές εξελίξεις για το κόμμα των Σπαρτιατών προέκυψαν περίπου πριν από δύο μήνες, όταν ο επικεφαλής του κόμματος, Βασίλης Στίγκας, δημόσια προέβη σε καταγγελίες για υπονόμευσή του μιλώντας για Greek Mafia και χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς τύπου «Δον Κορλεόνε», αφήνοντας να εννοηθεί ότι αναφερόταν σε αφανή ρόλο του Ηλία Κασιδιάρη στο κόμμα των Σπαρτιατών.

Ο Στίγκας

Οι καταγγελίες Στίγκα προκάλεσαν την παρέμβαση της ίδιας της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου που τον κάλεσε δύο φορές σε κατάθεση. Απότοκο των εισαγγελικών ερευνών ήταν η κλήση ως υπόπτων και των έντεκα βουλευτών, ενώ ο μόνος που δεν καλείται σε εξηγήσεις είναι ο επικεφαλής των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας, που έκανε και τις αρχικές καταγγελίες.
Πέραν του αυτονόητου πολιτικού και ποινικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει η έρευνα για τους Σπαρτιάτες, ήδη η ποινική τους εμπλοκή προμηνύεται εξελίξεις που μπορεί να φθάσουν έως και την έκπτωσή τους από το βουλευτικό αξίωμα και τη δρομολόγηση διαδικασιών που ενδέχεται να μεταβάλουν και την κοινοβουλευτική δύναμη άλλων κομμάτων. Ετσι, οι εξελίξεις σε ποινικό επίπεδο, οι οποίες προς το παρόν κινούνται στην κατηγορία της εξαπάτησης των εκλογέων, αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος, είναι άγνωστο αν θα λάβουν κατά την πορεία της έρευνας βαρύτερο ποινικό χαρακτήρα, δηλαδή να θα απαγγελθούν και κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος. Κάτι τέτοιο θα είχε άμεση συνέπεια στην κρατική χρηματοδότηση των Σπαρτιατών, καθώς ήδη υπάρχει ανάλογο προηγούμενο και με το κόμμα της Χρυσής Αυγής, όταν διακόπηκε οριστικά λόγω των διώξεων η κρατική χρηματοδότηση. Ωστόσο, σημαντικότερες αναμένεται να είναι οι συνέπειες της ποινικής εμπλοκής των βουλευτών των Σπαρτιατών στο Εκλογοδικείο, όπου ήδη έχουν κατατεθεί σχετικές προσφυγές για τη νομιμότητα της εκλογής τους και το σύννομο της κοινοβουλευτικής τους παρουσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, οι προσφυγές στο Εκλογοδικείο αναμένεται να εξεταστούν υπό τη νέα του σύνθεση (η σχετική κλήρωση των μελών του γίνεται τον Δεκέμβριο), περί τις αρχές Φεβρουαρίου.

Θα χάσουν το βουλευτικό αξίωμα;

Και εδώ, όπως επισημαίνουν έγκριτοι νομικοί και δικαστικοί, το ενδεχόμενο να εκπέσουν του βουλευτικού αξιώματος και οι έντεκα, αν αποδειχθεί ότι πραγματικός ηγέτης των Σπαρτιατών είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης, είναι εξαιρετικά πιθανόν. Οι ίδιες πηγές, πάντως, διευκρινίζουν σε όλους τους τόνους πως εάν εκπέσουν οι βουλευτές των Σπαρτιατών, οι έδρες του συγκεκριμένου κόμματος, στις εκλογικές περιφέρειες που έχουν κερδηθεί, θα κατανεμηθούν στα υπόλοιπα κόμματα με βάση την εκλογική τους δύναμη. Σε κάθε περίπτωση, νομικοί και δικαστικοί αποκλείουν το ενδεχόμενο επανάληψης της εκλογικής διαδικασίας.

O Στίγκας  υπέγραψε στο εκλογοδικείο τους εκλογικούς καταλόγους

Ο Βασίλης Στίγγας, ως πρόεδρος των Σπαρτιατών, υπέγραψε στο εκλογοδικείο τους εκλογικούς καταλόγους.
Πως δέχτηκε λοιπόν να καθορίσει ο Κασιδιάρης τους καταλόγους;
Και πως αυτό συνεπάγεται παραπλάνηση του εκλογικού σώματος;
Προεκλογικώς ο Ηλίας Κασιδιάρης είχε δημοσίως δηλώσει ότι στήριζε το κόμμα Σπαρτιάτες.
Προφανώς οι 245 χιλ. ψήφοι που πήραν δεν τις πήραν από την πολιτική βαρύτητα του Στίγγα, αλλά από τη στήριξη του Κασιδιάρη.
Ως εκ τούτου, όλο αυτό το δικαστικό κατασκεύασμα είναι μια εκπληκτική ανοησία που δεν εδράζεται σε μια καμιά λογική ή νομική βάση.

Ποιες είναι οι επιλογές

1) Στόχος της κυβέρνησης θα μπορούσε να είναι να κόψει τη χρηματοδότηση από το κόμμα Σπαρτιάτες.
Μια τέτοια εξέλιξη είναι λογική, προκειμένου να αποδείξουν όλοι ότι υπερασπίζονται πρώτα την πατριωτική ιδέα και όχι το χρήμα.
Η κρατική χρηματοδότηση έχει οριστεί σε 1,2 εκατ. ετησίως, ή 4,8 εκατ. στην τετραετία.
Παραδόξως διαχειριστή της χρηματοδότησης, ο πρόεδρος του κόμματος Σπαρτιάτες έχει θέσει τον εαυτό του, χωρίς έγκριση από τα κομματικά όργανα.
Θεωρούμε ως ΒΝ ότι η χρηματοδότηση προς το κόμμα Σπαρτιάτες πρέπει να κοπεί.

2) Υπάρχει όμως και ένα πιο περίεργο σενάριο που διακινούν κάποιοι στην κυβέρνηση και υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε όχι το πρωτοβάθμιο δικαστήριο που θα εξετάσει το αδίκημα της εξαπάτησης του εκλογικού κοινού, καθώς αυτό θα λάβει απόφαση μετά από 2 χρόνια, αλλά το εκλογοδικείο να συνεδριάσει εκτάκτως και να αποφασίσει είτε την αναστολή του κόμματος είτε την αναστολή των 12 βουλευτών, με ενδεχόμενο σενάριο η Βουλή να παραμείνει με 288 βουλευτές, δηλαδή να μην κατανεμηθούν οι έδρες στα υπόλοιπα κόμματα.
Το σενάριο αυτό ωστόσο πάσχει συνταγματικά ενώ το εκλογοδικείο δεν μπορεί να λάβει κάποια απόφαση εάν δεν υπάρχει έστω και πρωτόδικη δικαστική απόφαση.
Το δικαστήριο θα αποφανθεί μετά από 2 χρόνια και το εφετείο μετά από 4 χρόνια.
Είναι λοιπόν πολύ δύσκολο έως αδύνατο να τεθεί εκτός Βουλής το κόμμα των Σπαρτιατών.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης δεν έχει καμία σχέση με το κόμμα Σπαρτιάτες

Ο Ηλίας Κασιδιάρης, του Εθνικού Κόμματος Έλληνες, ναι είναι αλήθεια ότι υποστήριξε το κόμμα Σπαρτιάτες, και λόγω αυτής της υποστήριξης οι Σπαρτιάτες πήραν 4,63% και εξέλεξαν 12 βουλευτές.
Στην πορεία όμως βλέποντας ότι δεν υπάρχει καμία ώσμωση, καμία ταύτιση απόψεων, ο Ηλίας Κασιδιάρης δεν θέλει να έχει καμία σχέση με το κόμμα Σπαρτιάτες.
Έτσι έχει όπως έχει εξελιχθεί το κόμμα Σπαρτιάτες δεν αποτελεί τίποτα λιγότερο από περίγελο του ελληνικού κοινοβουλίου.
Ο Βασίλης Στίγκας είναι προφανώς πολιτικά ανεπαρκής και όλες αυτά τα τερτίπια που κάνει έχουν ένα σκοπό, να οικειοποιηθεί τη χρηματοδότηση.
Για το λόγο αυτό η χρηματοδότηση αυτή δεν εξυπηρετεί καμία δημοκρατική διαδικασία και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να ανασταλεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης