Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μάχη μέχρις εσχάτων μεταξύ ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ για την δεύτερη θέση... στον πολιτικό χάρτη, μέχρι τις ευρωεκλογές 2024

Μάχη μέχρις εσχάτων μεταξύ ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ για την δεύτερη θέση... στον πολιτικό χάρτη, μέχρι τις ευρωεκλογές 2024
O Στέφανος Κασσελάκης θα προσπαθήσει να κλείσει τις εστίες των διαρροών στελεχών και ψηφοφόρων
Σχετικά Άρθρα
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ τρίτο κόμμα, λίγο πιο κάτω από το ΠΑΣΟΚ.
Ασφαλώς, αυτό οφείλεται στην εσωστρέφεια που μαστίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, στις πολλές τάσεις του κόμματος που πλέον ανεξαρτητοποιούνται διαμαρτυρόμενες για την παρουσία του «φιλελεύθερου» Κασσελάκη στο κόμμα και όχι στην στρατηγική του Νίκου Ανδρουλάκη.

Δεν έχει κριθεί ακόμα

Αναλυτές θεωρούν ότι η μάχη αυτή για τη δεύτερη θέση δεν έχει κριθεί ολοκληρωτικά και πλέον θα δούμε το επόμενο διάστημα μία μεγάλη μάχη μεταξύ των δύο κομμάτων σε όλα τα επίπεδα.
Από την μία ο Στέφανος Κασσελάκης θα προσπαθήσει να κλείσει τις εστίες των διαρροών στελεχών και ψηφοφόρων.
Θα περιμένει να δει και τι θα κάνουν όσοι αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο παράγοντας του νέου κόμματος και των διαρροών

Αν υπάρξει νέο κόμμα, με νέο αρχηγό και μάλιστα πρόσωπο ιδιαιτέρως συμπαθές στους κόλπους της Αριστεράς (Σακελλαρίδης, Τεμπονέρας) τότε θα έχει πρόβλημα διαρροών. Επίσης, αν έχει να αντιμετωπίσει μία νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα στελεχών προερχόμενα από την Ομπρέλα και την Έφη Αχτσιόγλου, τότε θα έχει να διαβεί ένα μεγάλο βουνό. Διότι το οποιοδήποτε νέο κόμμα, θα κάνει το εξής:
Αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να διασπάσει και να προσελκύσει την μεγάλη του βάση.
Το ΠΑΣΟΚ χωρίς εσωστρέφεια αλλά με χαμηλή δημοτικότητα ο Ν.Ανδρουλάκης
Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης – και πρέπει να του το αναγνωρίσουμε αυτό- έχει διατηρήσει το κόμμα του εκτός εσωστρέφειας.
Αν εξαιρέσουμε την φυγή του Ανδρέα Λοβέρδου, το ξέσπασμα του Καστανίδη και τα καρφιά που ρίχνει ενίοτε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος – για δικούς του λόγους-, το ΠΑΣΟΚ διατηρεί μία γραμμή χωρίς ζιγκ ζαγκ.
Βέβαια, η δημοτικότητα του Ν. Ανδρουλάκη είναι χαμηλή σε σχέση με το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό.

Προβάδισμα ΠΑΣΟΚ στη Βουλή

Στα θετικά του ΠΑΣΟΚ είναι ότι ο αρχηγός του είναι βουλευτής και μετέχει στην κοινοβουλευτική διαδικασία και εκεί είναι που υστερεί ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς ο Στ.Κασσελάκης δεν είναι βουλευτής. Το ΠΑΣΟΚ είναι ομογενοποιοημένο κομμα, διατηρεί δύναμη στις τοπικές οργανώσεις και στη νεολαία. Απόδειξη ότι σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ τα πήγε πολύ καλύτερα στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Οι μάχες του προϋπολογισμού, η ακρίβεια και το συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ

Το επόμενο διάστημα θα δούμε αρκετές μάχες στην Βουλή.
Θα έχουμε τη ψήφιση του προϋπολογισμού ενώ θα είναι ένα τεστ για τα δύο κόμματα η αντιπολίτευση που θα κάνουν στο θέμα της ακρίβειας.
Όμως, το μεγάλο τεστ θα είναι οι ευρωεκλογές που θα γίνουν τον Ιούνιο του 2023. Θα έχουν μεσολαβήσει αρκετά ορόσημα.
Όπως για παράδειγμα, το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που θα γίνει Φεβρουάριο ενώ θα έχει ενδιαφέρον και πως θα σταθούν απέναντι στο δίπολο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ τα νέα σχηματιζόμενα κόμματα, το κόμμα της Οικολογίας που θα ιδρύσει ο Πέτρος Κόκκαλης και το νέο κόμμα που θέλουν να δημιουργήσουν οι αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αστάθμητος παράγοντας Τσίπρας

Ασφαλώς, το μεγάλο ερωτηματικό στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τι θα κάνει ή δεν θα κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης.
Γι’ αυτό που αναρωτιούνται πολλοί είναι τι θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος το τελευταίο διάστημα προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμάζευτα στο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, έχει και τις ευθύνες του γι’ αυτή τη κατάσταση.
Ο Τσίπρας έφερε, καθοδήγησε και στήριξε τον Κασσελάκη, όμως, δεν μπορεί να γυρίσει πίσω σε ένα κόμμα που μπορεί να φτάσει το 10-12%.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μέχρι τις εκλογές, ο Κ. Μητσοτάκης θα γνωρίζει τι αντιπολίτευση θα έχει.
Αν μετά τις ευρωεκλογές, τα δύο κόμματα διατηρήσουν αυτά τα ποσοστά, χωρίς καμία διάθεση να τα βρουν, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο να δούμε να κερδίσει και 3η θητεία, κάτι που δεν έχει καταφέρει κανείς πρωθυπουργός ως τώρα.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης