Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ραγδαίες εξελίξεις - Ο Κόκκαλης ανακοινώνει νέο κόμμα, ο Τσίπρας «επιστρέφει» - Στο κάδρο και ο Σακελλαρίδης

Ραγδαίες εξελίξεις - Ο Κόκκαλης ανακοινώνει νέο κόμμα, ο Τσίπρας «επιστρέφει» - Στο κάδρο και ο Σακελλαρίδης
Ο Πέτρος Κόκκαλης αναμένεται να ανακοινώσει το νέο κόμμα του από τη συχνότητα της ΕΡΤ το βράδυ της Πέμπτης (16/11/2023)
Σχετικά Άρθρα
(upd) Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, που πυροδοτήθηκαν μετά τις βουλευτικές εκλογές και την ανάληψη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ από τον Στέφανο Κασσελάκη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες των τελευταίων ωρών, οι εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ -μετά και τις αποχωρήσεις στελεχών- έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση αποδυναμώνεται περαιτέρω με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να… παίζει μόνος του μπάλα.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, λοιπόν, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει προκαλέσει η… επιστροφή στις εξελίξεις του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος φέρεται να είναι δυσαρεστημένος από τη στάση του Στέφανου Κασσελάκη, όπως και η επανεμφάνιση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Τσίπρας συναντηθεί αρχικά με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ενώ στη συνέχεια είχε συναντήσεις με τον Στέφανο Κασσελάκη και μία ημέρα μετά με τον Νάσο Ηλιόπουλο.
Την ίδια στιγμή, έντονη είναι η φημολογία περί δημιουργίας νέου κόμματος από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρο Κόκκαλη.

Το νέο κόμμα από τον Πέτρο Κόκκαλη

Ο Πέτρος Κόκκαλης αναμένεται να ανακοινώσει το νέο κόμμα του από τη συχνότητα της ΕΡΤ το βράδυ της Πέμπτης (16/11/2023).
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να έχει ολοκληρώσει έναν μεγάλο κύκλο επαφών με στελέχη αλλά και οικολογικές οργανώσεις για τη δημιουργία νέου κόμματος. Άλλωστε στις αρχές του μήνα, ο ίδιος είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ιδρύσει νέο κόμμα που θα επικεντρώνεται στην κλιματική δράση.
Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο κ. Κόκκαλης είχε απαντήσει στο εάν η πολιτική κίνηση «Κόσμος», την οποία αναπτύσσει εδώ και χρόνια θα εξελιχθεί σε πολιτικό κόμμα, ο ίδιος είχε πει χαρακτηριστικά «τίποτε δεν αποκλείεται».
«Από το 2019 που συμμετείχα στην Προοδευτική Συμμαχία με την κίνηση “Κόσμος”, αυτό που προσπαθώ να κάνω κι εγώ με όλο το δυναμικό της κίνησης είναι να δώσουμε την πολιτική διάσταση της κλιματικής δράσης η οποία, ενώ είναι προφανή στις άλλες χώρες της Ευρώπης και σε πολλές χώρες του κόσμου, δεν είναι τόσο προφανής στην Ελλάδα. Και αυτή είναι μία συζήτηση την οποία ο κόσμος της Αριστεράς φαίνεται ότι είναι πολύ ώριμος να την ακούσει. Δηλαδή να ακούσει ότι η κλιματική κρίση δεν είναι επιφαινόμενο της οικονομίας αλλά κεντρικό οικονομικό ζήτημα. Νομίζω ότι όποιος δεν το είχε καταλάβει, το κατάλαβε αυτό το καλοκαίρι. Και αυτό θέλω να συνεχίσω να κάνω. Γιατί αυτός είναι ο λόγος που με κάνει να ασχολούμαι με την πολιτική» απάντησε ο κ. Κόκκαλης ερωτηθείς εάν αληθεύει ότι θα ηγηθεί μίας νέας πρωτοβουλίας με τη μορφή πράσινου κόμματος.
Μιλώντας συγκεκριμένα για το εάν αυτή η δράση θα γίνει κόμμα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Αυτή τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ, όλοι προσπαθούν να δουν ποιος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που θα θέλανε και ποιος ΣΥΡΙΖΑ τους χωράει. Είναι σίγουρο ότι πρέπει να υπάρξει αρκετή ειλικρίνεια και αρκετή ικανότητα σύνθεσης, προκειμένου να απειληθεί η πρωτοφανής κυριαρχία της Δεξιάς η οποία δεν είναι υπέρ της κλιματικής δράσης. Είναι αναποτελεσματική. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραμένει το πρόβλημα, δεν είναι η λύση. Το έχει δείξει και στην πρώτη της θητεία το αποδεικνύει και σήμερα. Εγώ συμμετέχω σε αυτή τη συζήτηση εντός του ΣΥΡΙΖΑ με αγωνία και αναλόγως θα κρίνω».
Αξίζει σημειωθεί ότι ο κ. Κόκκαλης είχε επισημάνει στην ίδια συνέντευξη ότι «για μένα ο κλιματικός χώρος είναι ένα συστατικό στοιχείο της Αριστεράς. Εάν υπάρχουν σχήματα τα οποία έχουν το εύρος και τη δυνατότητα να τον εντάξουν, είναι ακόμη καλύτερα».

Οι συναντήσεις Τσίπρα με Κασσελάκη και...

Εν τω μεταξύ, μετά και τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ όπου η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων που κορυφώθηκαν με την αποχώρηση της «Ομπρέλας», ενώ είχαν προηγηθεί οι αποχωρήσεις των κκ. Νίκου Βούτση και Πάνου Σκουρλέτη, το παρασκήνιο στην Κουμουνδούρου φαίνεται ιδιαίτερα... καυτό.
Μέσα σε αυτό το κλίμα -κι αφού είχε προηγηθεί η συνάντηση Αλέξη Τσίπρα με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη- ο Στέφανος Κασσελάκης μετέβη στο γραφείο του πρώτου στην οδό Αμαλίας.
Ειδικότερα, το βράδυ της Τετάρτης (15/11/2023), ο νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με τον πρώην πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, έπειτα από πρωτοβουλία του… νυν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος μετά τις τελευταίες ταραχώδεις εξελίξεις.
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας φέρεται να στάθηκε στη συνεχόμενη ένταση που υπάρχει το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει η ενότητα στο κόμμα, τόσο για να ασκεί αξιόπιστη αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, όσο όμως και ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών. Όπως ξεκαθάρισε μάλιστα, η ενότητα μπορεί να διαφυλαχθεί μόνο με την πιστή τήρηση του καταστατικού και τη χάραξη πολιτικού σχεδιασμού εξωστρέφειας από τα όργανα του κόμματος που πρέπει να λειτουργήσουν χωρίς αποκλεισμούς και με συμπεριληπτική για όλες τις απόψεις διάθεση.

...με τον Νάσο Ηλιόπουλο

Μία ημέρα μετά, σήμερα δηλαδή, το γραφείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα στην Αμαλίας βρέθηκε ο βουλευτής και στέλεχος της ομάδας 6+6, Νάσος Ηλιόπουλος. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον απόηχο του διπλού μηνύματος για ενότητα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, συναντώντας τον διάδοχό του, Στέφανο Κασσελάκη.

Ο ρόλος Σακελλαρίδη

Δυναμικά στην εξίσωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος φέρεται να έχει παραιτηθεί από την εταιρεία Eteron (Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή) όπου εργαζόταν τα τελευταία χρόνια, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις μελλοντικές εξελίξεις. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο κ. Σακελλαρίδης ενδεχομένως να μην κατευθυνθεί προς την «Ομπρέλα», αλλά να επιδιώξει να είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην εν λόγω τάση και την Έφη Αχτσιόγλου, την οποία στήριξε ανοιχτά στις εσωκομματικές εκλογές.
Εξάλλου, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας -στην πρόσφατη συνάντηση τους στην ταβέρνα της Νέας Σμύρνης- του ζήτησε να… μεσολαβήσει ώστε να διατηρηθεί η ενότητα του κόμματος και τελικά να αποφευχθούν περαιτέρω αποχωρήσεις... ενδεχομένως και της κ. Αχτσιόγλου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης