Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο Μητσοτάκης «μοιράζει» 350 εκατ. ευρώ σε οικονομικά ευάλωτους - Δέσμευση για… διορθώσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο

Ο Μητσοτάκης «μοιράζει» 350 εκατ. ευρώ σε οικονομικά ευάλωτους - Δέσμευση για… διορθώσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο
Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι το Μετρό στα Εξάρχεια θα προχωρήσει κανονικά και απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί ξανά στην κυκλοφορία η Βασιλίσσης Όλγας
Σχετικά Άρθρα
Και πακέτο ενίσχυσης 350 εκατ. ευρώ για τους οικονομικά ευάλωτους… Και «ορισμένες διορθώσεις» στο φορολογικό νομοσχέδιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες… Και πόλεμο κατά της αισχροκέρδειας… Και μείωση του clawback… Και αυξήσεις στους μισθούς των γιατρών... αλλά και πολλά ακόμα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το μικρόφωνο του Σκάι 100,3.
Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, αναφέρθηκε -για ακόμα μία φορά- στην καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας, γεγονός που «μας επιτρέπει να διαθέσουμε 350 εκατ. ευρώ σε σειρά παρεμβάσεων για τους αδύναμους συμπολίτες μας».
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, η υπέρβαση για τον Οκτώβριο (και συνεπώς για την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2023) ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα να δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετα μέτρα στήριξης προς το τέλους του χρόνου.
Πιο αναλυτικά, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι τα εξής:

1. Το πακέτο στήριξης

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη, θα δοθεί επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης σε νοικοκυριά που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Στους δικαιούχους του επιδόματος τέκνων του ΟΠΕΚΑ θα έχουμε αύξηση 150 ευρώ σε όλα τα επιδόματα π.χ. ένα ζευγάρι με δύο παιδιά θα έπαιρνε 140 ευρώ και τον Δεκέμβριο θα πάρει 350 ευρώ. Θα ενισχυθούν με 200 ευρώ συμπολίτες με αναπηρία που παίρνουν επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ. Θα στηριχθούν οι συμπολίτες μας που παίρνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και τέλος θα ενισχυθούν με 150 ευρώ και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι δεν είχαν προσωπική διαφορά και αυτό θα αφορά και τους ανασφάλιστους υπερήλικες.

2. Το φορολογικό και οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Όσον αφορά τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, ο πρωθυπουργός αν και υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει ως προς τη φιλοσοφία του νομοσχέδιου, «θα κάνουμε παρεμβάσεις και ορισμένες διορθώσεις». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ελεύθερος επαγγελματίας πρέπει να δηλώνει τουλάχιστον όσα βγάζει κάποιος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. «Στην Ελλάδα εισπράττουμε το 1/3 από ό,τι οι ευρωπαϊκές χώρες. Δεν φέρνουμε τα πάνω-κάτω. Το τεκμήριο είναι μαχητό, κάποιος μπορεί να προσφύγει» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε λάθος την οριζόντια φορολόγηση (flat tax). «Πιστεύω στην προοδευτική φορολόγηση. Όποιος έχει υψηλότερα εισοδήματα πρέπει να φορολογείται αναλογικά με έναν συντελεστή που είναι λογικός. Εμείς μειώσαμε τη φορολόγηση στις επιχειρήσεις και γι αυτό όταν γκρινιάζουν οι επιχειρήσεις ότι δεν βρίσκουν προσωπικό τους, λέω "πληρώστε περισσότερο"».

3. Αισχροκέρδεια

Ο πρωθυπουργός δήλωσε «κάθετος» στην αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και υποστήριξε ότι τα πρόστιμα καταβάλλονται και είναι έμμεση αναγνώριση των εταιρειών ότι έκαναν κάπου λάθος. «Σε ένα περιβάλλον που δεν δικαιολογούνται αυξήσεις, δικαιολόγησέ μας γιατί αυξάνεις τις τιμές σου και γιατί είναι ακριβότερο από ό,τι στο εξωτερικό. Και το περίεργο είναι ότι μετά την επιβολή προστίμων, οι τιμές προσαρμόζονται. Το εννοώ ότι δεν είμαστε μπανανία. Δεν είμαστε εξαρτημένοι από οποιαδήποτε πολυεθνική. Δεν θα βγάλουν κάποιοι στην πλάτη του Έλληνα καταναλωτή, χρήματα που δεν δικαιολογούνται» είπε χαρακτηριστικά.

4. Αυξήσεις στους γιατρούς

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυξήσεων στους μισθούς των γιατρών. «Ενδεχομένως να μπορούμε να κάνουμε εξαγγελίες για τις εφημερίες και να ενισχύσουμε περισσότερα τα χρήματα που βγάζουν οι γιατροί, μπορεί να υπάρξει ανακοίνωση στον προϋπολογισμό» είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι στόχος της είναι η συνολική μείωση του clawback. «Δώσαμε μια δυνατότητα να το συμψηφίσουν με μεγάλες επενδύσεις και έτσι γίνονται σήμερα επενδύσεις που συνεπάγονται ποιοτικές θέσεις εργασίας, εξαγωγές» τόνισε.

5. Μεταρρυθμίσεις

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε για τη συνέχεια των μεταρρυθμίσεων. «Είμαστε στην αρχή της δεύτερης θητείας με ισχυρή εντολή μεταρρυθμίσεων και βάρος στους ώμους μου όταν έχεις αυξήσει τα ποσοστά στην δεύτερη 4ετια. Δεν συμβιβάζομαι με την ικανοποίηση της εκλογικής νίκης με 41%. Δεν μου λέει τίποτα. Το κοντέρ έχει μηδενίσει και υπενθυμίζω σε συνεργάτες και υπουργούς ότι θα κριθούμε από το μηδέν. Μην έχετε αμφιβολία ότι για την ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων υπάρχει προσήλωση στον στόχο» επεσήμανε.

6. Kυκλοφοριακό στην Αθήνα

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο κυκλοφοριακό στην Αθήνα. «Είναι ένα μεγάλο ζήτημα που μας απασχολεί και δεν έχει εύκολες λύσεις καθώς όσο η οικονομία πηγαίνει καλύτερα έχουμε μεγαλύτερη κίνηση και αυτό μας υποχρεώνει να κάνουμε παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα. Υπάρχουν μακροπρόθεσμες λύσεις όπως η γραμμή 4 του Μετρό» επεσήμανε και συμπλήρωσε ότι τον επόμενο μήνα θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τις παρεμβάσεις στο κέντρο της Αθήνας ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2024 θα παραληφθούν τα νέα λεωφορεία.
Ωστόσο, θα δοθεί έμφαση και στο ποδήλατο. «Θέλω να φτιάξουμε ποδηλατοδρόμους στο κέντρο που θα έχουν νόημα. Π.χ. να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε την Πανεπιστημιούπολη ώστε να μπορεί να συνδεθεί με το κέντρο» είπε χαρακτηριστικά.

Συνάντηση με Δούκα

Τέλος, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα τοποθετηθούν 700 κάμερες στο κέντρο της Αθήνας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, ενώ όσον αφορά την επικείμενη συνάντηση του με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, ο ίδιος δήλωσε πως προσβλέπει σε ουσιαστική συνεργασία. Ωστόσο, τόνισε ότι το Μετρό στα Εξάρχεια θα προχωρήσει κανονικά και απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί στην κυκλοφορία ξανά η Βασιλίσσης Όλγας.
«Υπάρχουν αποφάσεις που άπτονται της ζωής του δήμου αλλά οι αποφάσεις είναι της κυβέρνησης. Για παράδειγμα το Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων θα προχωρήσει κανονικά. Ξέρω ότι υπάρχει συζήτηση για τη Βασιλίσσης Όλγας, στη νομολογία υπάρχει το δεδικασμένο ότι πεζοδρομείται, δεν ξεπεζοδρομείται. Πολύ δύσκολο και λάθος να ανοίξει ξανά για τα αυτοκίνητα» είπε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης