Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οικονόμου: Σε συνθήκες παραβατικότητας και απείθειας πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες για περιστατικά με τραγική κατάληξη

Οικονόμου: Σε συνθήκες παραβατικότητας και απείθειας πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες για περιστατικά με τραγική κατάληξη
 "Η Ελληνική Αστυνομία κάνει καθημερινά επιχειρήσεις σε κάθε εστία εγκληματικότητας και δεν υπάρχει κανένα σημείο που να θεωρείται άβατο," τόνισε ο Γ. Οικονόμου
Σχετικά Άρθρα
«Καμία σκιά δεν θα μείνει, η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη», ξεκαθάρισε για το περιστατικό στη Βοιωτία με τον 17χρονο νεκρό από εκπυρσοκρότηση όπλου αστυνομικού, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γ. Οικονόμου, επισημαίνοντας ότι «όταν έχουμε συνθήκες παραβατικότητας και απείθειας, πολλαπλασιάζονται, δυστυχώς, οι πιθανότητες να έχεις περιστατικά με τραγική κατάληξη».
Ο κ. Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως «είχαμε ένα τραγικό περιστατικό, αυτό της απώλειας ενός νέου ανθρώπου, στις συνθήκες που έγινε. Από την πρώτη στιγμή το περιστατικό βρίσκεται υπό έρευνα με τις ενδεδειγμένες ενέργειες και από την πλευρά της Ελληνικής Αστυνομίας και από την πλευρά της Δικαιοσύνης. Υπήρξε μια καταδίωξη, στη διάρκεια της οποίας οι επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο δεν σταμάτησαν, όχι μία, αλλά αρκετές φορές. Και όταν το αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε υπήρξε το περιστατικό που είχε την τραγική αυτή κατάληξη.
Είπα από την πρώτη στιγμή -και όχι μόνο με αφορμή αυτό το περιστατικό- ότι η Ελληνική Αστυνομία, η οποία καθημερινά δίνει τη μάχη για την ασφάλεια του πολίτη και της κοινωνίας, οφείλει να λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο που ορίζουν το Σύνταγμα, οι Νόμοι, οι κανόνες εμπλοκής, η εκπαίδευσή τους».
Εξήγησε πως «όταν έχεις μία τέτοιου είδους τραγική κατάληξη, οφείλεις -στο επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη- να περιμένεις τις αρμόδιες Αρχές, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Έχουμε μία έρευνα σε εξέλιξη και από την πλευρά της Αστυνομίας, από την πρώτη στιγμή, έχουμε δικογραφία που θα πάει στον Εισαγγελέα, έχουμε τον ιατροδικαστή που θα κάνει τη νεκροψία και όλα τα υπόλοιπα και περιμένουμε να δούμε που θα καταλήξουν τα πράγματα».
Επανέλαβε ότι η Αστυνομία οφείλει να λειτουργεί πάντοτε σταθμίζοντας την κατάσταση, τα περιστατικά, με βάση την εκπαίδευση και αυτά που ορίζουν οι κανόνες εμπλοκής.
Συμπλήρωσε πως «γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια να απαξιωθεί το έργο και η δουλειά που γίνεται στο επίπεδο της Ελληνικής Αστυνομίας.
Οι επιτυχίες της ΕΛΑΣ θεωρούνται επιτυχίες αυτονόητες και οι όποιες αστοχίες της οδηγούν στην κατακραυγή. Δεν το λέω ως άλλοθι, διότι πρέπει συνεχώς να γινόμαστε καλύτεροι».

Κανένα σημείο δεν θεωρείται άβατο

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η Ελληνική Αστυνομία κάνει καθημερινά επιχειρήσεις σε κάθε εστία εγκληματικότητας και δεν υπάρχει κανένα σημείο που να θεωρείται άβατο, σε καταυλισμούς, είτε αυτοί είναι καταυλισμοί Ρομά που παρατηρείται αυξημένη παραβατικότητα, στον Ασπρόπυργο, στα Νεόκτιστα, στην επαρχία, οπουδήποτε αλλού.
«Καθημερινά, με δυνάμεις και με σχέδιο, όπως και απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα, όπως και απέναντι στην εφευρετικότητα που τα εγκληματικά δίκτυα επιδεικνύουν για να επεκτείνουν τις πράξεις τους, όπως και με τους λαθροδιακινητές, όπως και με τους μπαχαλάκηδες, όπως και με όλους. Το έλλειμμα στην εμφανή αστυνόμευση που κληρονομήσαμε χρόνια, θα το διορθώσουμε, όπως τα διορθώσαμε και αλλού», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ανοιχτή διαβούλευση από 13/11 οι προδιαγραφές του ανοιχτού διεθνή διαγωνισμού για τις κάμερες

Αφού υπενθύμισε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε ακυρώσει πριν από περίπου 1 χρόνο έναν διαγωνισμό τοποθέτησης των καμερών, σημείωσε ότι τη Δευτέρα 13/11, μετά την ολοκλήρωση των προδιαγραφών και των διαδικασιών, μπήκαν οι προδιαγραφές αυτές σε δημόσια διαβούλευση, έτσι ώστε να μην υπάρχει πλέον καμία ένσταση και καμία επιφύλαξη για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει ο διαγωνισμός.
«Μιλάμε για έναν ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό που θέλει το χρόνο του, θα ολοκληρωθεί μέσα στη θητεία», πρόσθεσε.

Για υπόθεση Κατσουρή

«Όταν βρίσκεται DNA σε ένα μαχαίρι που ταυτόχρονα έχει και αίμα του ανθρώπου που δολοφονήθηκε, τα συμπεράσματα θα τα βγάλει η Ανακρίτρια», εξήγησε ο κ. Οικονόμου, με αφορμή την υπόθεση της δολοφονίας του οπαδού της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσούρη, στη Νέα Φιλαδέλφεια.
«Έχουμε ένα συγκεκριμένο εύρημα και υπήρχαν μία σειρά από πληροφορίες κατά τη διαδικασία και της προανάκρισης αλλά και μετά, διότι η Ελληνική Αστυνομία και η Αθλητική Βία και η Ασφάλεια δε θα παρατήσουν ποτέ την υπόθεση αυτή. Δεν υπάρχει περίπτωση οποιοδήποτε στοιχείο που θα διαφωτίσει και θα είναι χρήσιμο να μη το κυνηγάμε, να μη το αξιοποιήσουμε. Δε βγάζουμε συμπεράσματα, πολύ περισσότερο ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη δε μπορεί να βγάλει συμπεράσματα. Η Ανακρίτρια θα έχει στα χέρια της τα ευρήματα, θα έχει στα χέρια της τα στοιχεία, αυτή είναι που θα αποφασίσει πως θα κινηθεί η υπόθεση», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης