Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μοσχονάς (Πολ. Επιστήμονας): Κατώτερη των περιστάσεων η ομάδα Κασσελάκη - Δεν σεβάστηκε την ιστορία του κόμματος

Μοσχονάς (Πολ. Επιστήμονας): Κατώτερη των περιστάσεων η ομάδα Κασσελάκη - Δεν σεβάστηκε την ιστορία του κόμματος
«Δεν είναι τελειωμένος ο κ. Κασσελάκης» εκτίμησε ο καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου
Ο Γεράσιμος Μοσχονάς, καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο μίλησε στην ΕΡΤ και στον Ηλία Σιακαντάρη σχετικά με τις ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και την διάσπαση των τελευταίων ημερών. «Ήταν μια αναμενόμενη διάσπαση. Στον ΣΥΡΙΖΑ είχε δημιουργηθεί ένα πολύ βαθύ, πάρα πολύ βαθύ ψυχολογικό χάσμα μεταξύ των μεν, κυρίως της ομπρέλας και των δε, κυρίως των προεδρικών. Αυτό το χάσμα ήταν δύσκολο να γεφυρωθεί», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Καλός και πάλι ο Κασσελάκης σε επίπεδο ρητορικής»

Ο Γεράσιμος Μοσχονάς είπε μιλώντας για τον Στέφανο Κασσελάκη και αν τα «πήγε καλά» στο «ταραχώδες» σαββατοκύριακο που προηγήθηκε: «Ο κύριος Κασσελάκης σε επίπεδο δημοκρατικής ρητορικής ήταν καλός. Είχα πάρα πολύ καιρό να τον δω. Καλός από την προεκλογική περίοδο, από τις εσωτερικές εκλογές. Μετά είχα δυσκολία να καταλάβω τι κάνει. Είχα δυσκολία να καταλάβω πού το πηγαίνει. Είχα δυσκολία επίσης να δω αυτό το χάρισμα που είχε εμφανίσει πριν. Εμφάνισε λοιπόν πάλι ένα χάρισμα. Αυτό ως προς τη φόρμα του λόγου, ως προς τον τύπο, ως προς τον τύπο του λόγου. Και αυτό μου δείχνει ότι ο κύριος Κασελάκης, παρά αυτό που λέγεται δεξιά και αριστερά, δεν είναι τελειωμένος. Χρειάζεται να τον παρακολουθήσουμε, να δούμε τι θα κάνει στο μέλλον».

«Εξαιρετικά διχαστικός ως προς το περιεχόμενο, δεν σεβάστηκε την ιστορία του κόμματος»

«Ως προς τη φόρμα ήταν καλός και ήταν καλύτερος απ’ ότι εγώ τον έχω δει σε όλη την περίοδο από τη στιγμή που ανέλαβε την προεδρία. Ως προς το περιεχόμενο, ήταν εξαιρετικά διχαστικός, χωρίς σεβασμό προς την ιστορία του κόμματος. Είναι ένας ηγέτης που έχει τη λαϊκή ψήφο και τη λαϊκή εντολή, αλλά είναι ένας ηγέτης του οποίου η παρουσία στο κόμμα αυτό δεν υπερβαίνει είτε ως μέλος είτε ως ηγέτης τους τρεις μήνες. Οφείλει σεβασμό στην ιστορία αυτού του κόμματος. Οι μεγάλοι ηγέτες δεν είναι διχαστικοί, είναι ενωτικοί και ως ενωτικοί, αν θέλετε, απομονώνουν τις ενοχλητικές ή ακραίες αντιπολιτεύσεις», ανέφερε επίσης.

«Και δύο τάσεις έτσι όπως συγκρούστηκαν, έχουν κάνει ένα μεγάλο λάθος»

Σχετικά με την διάσπαση του κόμματος ο κ. Μοσχονάς τόνισε: «και οι δύο τάσεις έτσι όπως συγκρούστηκαν, έχουν κάνει ένα μεγάλο λάθος. Η τάση Κασσελάκη ήθελε να πετάξει εκτός την ομάδα Τσακαλώτου γιατί θεωρεί ότι αυτοί είναι τα βαρίδια τα οποία τα οποία εμποδίζουν την ανάκαμψη του κόμματος. Από τη στιγμή που είχε αναλάβει ο Κασσελάκης μέχρι σήμερα, αντί να δώσει μια νέα ορμή, εγώ αναφέρομαι στα στοιχεία ερευνών, έχουμε απώλεια ορμής. Η δημοτικότητά του, η προσωπική του δημοτικότητα, οφείλεται και στις διαιρέσεις, αλλά δεν οφείλεται μόνο σε αυτό. Οφείλεται κυρίως στην υπερέκθεση του στα μίντια».
Πρόσθεσε ότι: «Ο κύριος Κασσελάκης έχει μια αυθεντικότητα. Ο κόσμος βλέπει μια αυθεντικότητα, έχει μια ικανότητα να επικοινωνεί με τον κόσμο. Αυτά είναι τα θετικά του στοιχεία. Τα αρνητικά του στοιχεία είναι ότι κάνει πολλά λάθη. Υπερέκθεση που σας ανέφερα στα μίντια είναι πολύ μεγάλο λάθος. Η πρόταση για δημοψήφισμα είναι πολύ μεγάλο λάθος. Άλλαξε τρεις φορές άποψη μέσα σε 48 ώρες. Αυτό δεν είναι δείγμα ούτε αξιοπιστίας, ούτε πολιτικής ωριμότητας. Εγώ αν ήμουν ηγέτης στη θέση του και μου είχαν προτείνει να κάνω δημοψήφισμα, θα είχα στείλει διακοπές σε αυτούς που μου το πρότειναν».

«Ο Πολάκης υπονόμευσε περισσότερο τον Τσίπρα απ΄ότι ο Τσακαλώτος»

Όσο για το αν θα έχουμε κι άλλες ρήξεις στο μέλλον, ο κ. Μοσχονάς είπε μεταξύ άλλων ότι: «Εκτιμώ πως ναι. Εκτιμώ ως πιθανότερο σενάριο ότι οι διασπάσεις ή οι αποχωρήσεις θα συνεχιστούν. Είναι στο χέρι του κυρίου Κασσελάκη, γιατί αυτός είναι ο ηγέτης του κόμματος να κατανοήσει ότι παίζει πάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί. Η ιδέα που έχουν πολλοί στο ΣΥΡΙΖΑ ότι αν φύγουν όλοι αυτοί που είχαν υπονομεύσει τον Τσίπρα, κάτι το οποίο είναι πολύ μεγάλο λάθος και το λέω μετά γνώσεως, είναι η δουλειά μου. Αυτοί είχαν υπονομεύσει τον Τσίπρα. Ο Πολάκης υπονόμευσε περισσότερο τον Τσίπρα απ΄ότι ο κύριος Τσακαλώτος. Για παράδειγμα, η κυρία Αχτσιόγλου καμία στιγμή δεν δεν υπονόμευσε τον Αλέξη τον Τσίπρα. Η ιδέα λοιπόν ότι αν φύγουν όλοι αυτοί θα το κόμμα θα ξεκινήσει χωρίς εμπόδια τη μεγάλη του πορεία προς την εξουσία. Μου φαίνεται πάρα πολύ παρακινδυνευμένη. Μόνο σε μια περίπτωση μπορεί να συμβεί αυτό. Αν ο κύριος Κασσελάκης είναι σπουδαίος, αποδείξει ότι είναι σπουδαίος, χαρισματικός ηγέτης, αυτό δεν το έχει αποδείξει ακόμα».
Τέλος, ο κ. Μοσχονάς εξήγησε γιατί ο κ. Κασσελάκης και κυρίως η ομάδα του είναι κατώτερη των περιστάσεων.
«Ο κύριος Τσακαλώτος νομίζω πως κάνει και αυτός λάθος. Η ομάδα του κυρίου Κασσελάκη είναι πολύ κατώτερη και δεν αναφέρομαι απαξιωτικά στα πρόσωπα. Αναφέρομαι στην πολιτική τους πορεία και στο πολιτικό τους μέγεθος από την ομάδα του Αλέξη Τσίπρα. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να κυβερνηθεί από αυτή την ομάδα αφενός και αφετέρου αυτή η ομάδα δεν είναι ελκτική ούτε στα αριστερά, ούτε στην κεντροαριστερά, ούτε στο κέντρο. Χρειάζεται μια μεγάλη αλλαγή και ανανέωση της ηγετικής ομάδας. Το ότι έφυγαν έμπειρα στελέχη είναι κακό. Αν φύγουν και άλλα που είναι πιθανό, θα είναι ακόμα χειρότερο», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης