Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται: Έφυγε και η Ομπρέλα του Τσακαλώτου μετά τον Τζουμάκα - Κασσελάκης: Παραδώστε τις έδρες - Μένει η Αχτσιόγλου

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται: Έφυγε και η Ομπρέλα του Τσακαλώτου μετά τον Τζουμάκα - Κασσελάκης: Παραδώστε τις έδρες - Μένει η Αχτσιόγλου
Δραματικές είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ - Αποχώρησε και η τάση Ομπρέλα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, μετά τον Στέφανο Τζουμάκα  - Μένει η Αχτσιόγλου αλλά με σφοδρή επίθεση στον Κασσελάκη
Σχετικά Άρθρα
(upd 17) Καταιγιστικές και ιστορικές ήταν οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023 καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διασπάται. Μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στις 11/11 άρχισαν οι πρώτες σημαντικές αποχωρήσεις.
Νωρίς το απόγευμα η τάση Ομπρέλα του Ευκλείδη Τσακαλώτου με 45 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ.  
Την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε και ο Στέφανος Τζουμάκας με ένα δριμύτατο κατηγορώ.
Μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης κάλεσε τους αποχωρήσαντες βουλευτές Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα να παραδώσουν άμεσα τις βουλευτικές τους έδρες ενώ τόνισε πως δεν υπάρχει πλέον λόγος για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Οι ραγδαίες εξελίξεις αλλάζουν τα δεδομένα και στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού δύο βουλευτές ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Πέτη Πέρκα έχουν αποχωρήσει από το κόμμα και ανεξαρτητοποιούνται.
Έτσι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μένει με 45 βουλευτές από 47 που είχε.
Η Έφη Αχτσιόγλου παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στον πρόεδρο του κόμματος.
Επίσης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει η ομάδα Τεμπονέρα.
Η ιστορική και δραματική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής με την έγκριση του σχεδίου πολιτικής απόφασης.
Το σχέδιο απόφασης ψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των παρόντων με δύο λευκά.


Κασσελάκης κατά Ομπρέλας: Παραδώστε τις βουλευτικές έδρες

Σφοδρή επίθεση στην Ομπρέλα εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης στη σύντομη ομιλία του την Κυριακή (12/11/2023) στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
Με αφορμή την ηχηρή αποχώρηση της Ομπρέλας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον κ. Τσακαλώτο και την κ. Πέρκα να παραδώσουν τις έδρες τους, όπως και ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου.
«Δεσμεύονται πολιτικά και ηθικά ότι η έδρα που καταλαμβάνουν ανήκει στο κόμμα και όχι στους ίδιους.
Σεβαστείτε τον κώδικα δεοντολογίας» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σημείωσε δε ότι δεν υπάρχει λόγος για τη διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος μετά τις αποχωρήσεις ενώ υποστήριξε, πως σήμερα «αρχίζει η ενότητα στον ΣΥΡΙΖΑ».
«Κανείς δεν πρέπει να χειροκροτήσει για την αποχώρηση της Ομπρέλας. Όχι επειδή αισθάνομαι άσχημα, αλλά επειδή κόσμος που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ βάσισε τις ελπίδες του σε αυτούς τους ανθρώπους.
Θέλω να πω στον κόσμο που έχει ευθυγραμμιστεί με αυτή την πρώην τάση, έχετε χώρο εδώ μέσα. Η μόνη τάση είναι η δημοκρατική με τα όργανα.
Τους θυμίζω σε όλους τον κώδικα δεοντολογίας που έχουμε. Λέει πως όλοι οι βουλευτές δεσμεύονται στο κόμμα. Επιτέλους σεβαστείτε το κόμμα και τον κώδικα δεοντολογίας που υπογράψατε» τόνισε.
«Από σήμερα ξεκινά η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ, σας καλώ όλους και όλες να αναλάβετε τις ευθύνες σας» σημείωσε ο κ. Κασσελάκης.

kasselakis_5.JPG
Δεν παραδίδει την έδρα η Πέρκα

Δεν παραδίδει την έδρα της η Πέτη Πέρκα, η οποία μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είναι τα δύο στελέχη εκείνα, μεταξύ των 46 αποχωρησάντων που υπογράφουν το κείμενο της «Ομπρέλας», οι οποίοι έχουν βουλευτική ιδιότητα.
«Έχω νωπή εντολή να υπηρετήσω την περιοχή μου με το πρόγραμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Αυτός που έχει μετακινηθεί από αυτή τη γραμμή είναι ο νέος πρόεδρος και ο νέος ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε η βουλευτής Φλώρινας Πέτη Πέρκα.

Η Αχτσιόγλου μένει στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά με σκληρή επίθεση στον Κασσελάκη: Το κόμμα έχει πρόγραμμα αλλά δεν έχει ηγέτη

H ομάδα Αχτσιόγλου παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά εξαπολύει σκληρή επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κανόνες και πολιτικό πρόγραμμα, δεν έχει «Ηγέτη» ξεκαθαρίζει σε κείμενο - παρέμβαση η ομάδα Αχτσιόγλου, εξαπολύοντας πυρά κατά του Στέφανου Κασσελάκη στον απόηχο της αποχώρησης της Ομπρέλας.
«Η ευθύνη για τις εξελίξεις αυτές βαραίνει τον ίδιο και την ηγετική ομάδα. Ο Στ. Κασσελάκης επέλεξε συνειδητά αντί για το δρόμο της σύνθεσης, το δρόμο της κατασκευής του εσωτερικού εχθρού. Είναι μια αδιέξοδη επιλογή που ευτελίζει την Πολιτική, τη Δημοκρατία και την Αριστερά. Από την πλευρά μας, καταθέσαμε χτες στην Κεντρική Επιτροπή ένα κείμενο πολιτικής απόφασης. Για να είναι το κόμμα μας ένα κόμμα που θα μιλά για κοινωνική δικαιοσύνη-κλιματική δικαιοσύνη-σύγχρονη δημοκρατία.
Που θα ξέρει ποιους θέλει να εκπροσωπεί και με ποιους θέλει να συγκρουστεί. Που θα διεκδικεί στην πράξη την ευθύνη να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Για να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το κόμμα των οραματικών στόχων που θα μπορεί να συγκινεί και να κινητοποιεί. Αυτός είναι ο δικός μας δρόμος, ο δρόμος που κατά τη γνώμη μας πρέπει να ακολουθήσει μια Αριστερά που θέλει να παραμείνει τέτοια και ταυτόχρονα να κερδίζει νίκες προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας», σημειώνει στην παρέμβασή της η ομάδα Αχτσιόγλου.

Το κείμενο της ομάδας Αχτσιόγλου



axtsioglou_4.JPG

Αποχώρησε η Ομπρέλα: Αισθανόμαστε την ιστορική ευθύνη – Προστατεύουμε την Αριστερά από τον διασυρμό


Με μία ιδιαίτερα σκληρό κείμενο αποχαιρετά τον ΣΥΡΙΖΑ η Ομπρέλα υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, εξαπολύοντας σφοδρότατη επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη και τη νέα ηγεσία του κόμματος.
«Η νέα ηγεσία του κόμματος, υποσχέθηκε με ένα πρωτόγονο τρόπο να τα αλλάξει όλα. Η υπόσχεση αυτή συνοδεύτηκε, όμως, με την παλιά συνταγή της ήττας. Και ενώ με αυταρχισμό ξηλώνει χωρίς διαδικασίες πρόσωπα, ακόμα και αυτά της διεύρυνσης, κρατάει ως κόρη οφθαλμού τη διαρκή και βίαιη μετάλλαξη, αυτή ακριβώς που οδήγησε σε διαρκείς ήττες και σε απώλεια», επισημαίνει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της,
«Επειδή εμείς αισθανόμαστε την ιστορική ευθύνη. Επειδή επιμένουμε αριστερά και το όραμά μας είναι ο σοσιαλισμός με ελευθερία και δημοκρατία, δεν μπορούμε πλέον να νομιμοποιούμε με την παρουσία μας το έγκλημα που έχει γίνει σε βάρος ενός μοναδικού στην Ευρώπη ιδεολογικού και πολιτικού εγχειρήματος.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να προστατεύσουμε από τον περαιτέρω διασυρμό του, τον πολιτικό χώρο που έχουμε υπηρετήσει τόσα χρόνια.
Εμείς μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, δηλώνουμε ότι αποχωρούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Παραμένουμε στις επάλξεις και στην υπόθεση της ανανεωτικής - ριζοσπαστικής Αριστεράς. Επιλέγουμε να υπηρετήσουμε τη δυνατότητα υπεράσπισης μιας νέας νικηφόρας προοπτικής της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Είναι θέμα συνείδησης και ευθύνης. Για μια Αριστερά σύγχρονη, μέρος της ευρωπαϊκής και διεθνούς αριστεράς και σε αλληλεπίδραση με αυτήν. Για μια Αριστερά με κριτική σκέψη, βαθιά δημοκρατική, νεανική, οικολογική, φεμινιστική, κινηματική, αντιρατσιστική. Για μια Αριστερά σταθερά στο πλευρό του κόσμου της εργασίας και των φτωχών.
ΥΓ: Προς όσες και όσους ελπίζουν και επιδιώκουν εδώ και χρόνια το τέλος της Αριστεράς: Δεν θα ξεμπερδέψετε τόσο εύκολα μαζί της», σημειώνει η Ομπρέλα.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το κείμενο της αποχώρησης



tsakalotos.jpg
Πέρκα: Ο Κασσελάκης βάζει τον ΣΥΡΙΖΑ στον γύψο

Την ομιλία, που θα έκανε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ εάν δεν αποχωρούσε από αυτή στις 11/11/2023 δημοσιοποίησε η βουλευτής Πέτη Πέρκα, η οποία καταγγέλλει τη στάση του Στέφανου Κασσελάκη και αποχωρεί από το κόμμα.
Στην ανάρτησή της στο facebook με το κείμενο της ομιλίας χαρακτηρίζει «τραγική» την συνεδρίαση. Μεταξύ άλλων σημειώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λάθη και συμβιβασμούς και τα προηγούμενα χρόνια.
Σε σχέση με το τώρα, τονίζει πως το πρόβλημα στο κόμμα δεν είναι η εσωτερική διαφοροποίηση αλλά η εσκεμμένη λαϊκίστικη πολυφωνία.
Τονίζει πως «από αύριο θα έχουμε ένα κόμμα στον γύψο, αρχηγοκεντρικό με ποινικοποιημένη την εσωτερική δημοκρατία».
«Μόλις χθες μας ανακοίνωσε (σ.σ. ο Κασσελάκης) ότι στον ΣΥΡΙΖΑ πλέον δεν χωράνε τάσεις, χωράει μόνο μια τάση αυτή της δημοκρατίας από τη βάση. Με τα δικά του λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ νοσεί και ο ηγέτης θα καταργήσει τα όργανα και τις τάσεις ιδεών για να βάλει το κόμμα στον γύψο, απολογούμενος μόνο στον λαό.
Κερδίσατε τις προεδρικές εκλογές με την πιο κενή πολιτική καμπάνια που θα μπορούσατε να εμπνευστείτε. Αποφανθήκατε πως το πρόβλημα στο κόμμα ήταν η υπονόμευση που υπαγορεύονταν από τους συντρόφους που ζητούσαν να μιλήσετε πολιτικά.


kasselakis_ke.jpg
Αποχώρηση Τζουμάκα από τον ΣΥΡΙΖΑ: Θράσος, απάτη και πολιτική κατάπτωση

Την αποχώρηση του από τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ
ανακοίνωσε ο Στέφανος Τζουμάκας, καταθέτοντας πολυσέλιδη δήλωση αποχώρησης του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος την Κυριακή 12/11.
Σημειώνεται ότι ο Στέφανος Τζουμάκας συγκαταλέγεται ανάμεσα στα τέσσερα στελέχη (μαζί με Φίλη, Σκουρλέτη, ο οποίος αποχώρησε και Βίτσα), που έχουν παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας προς διαγραφή.
Στην επιστολή του ο κ. Τζουμάκας εξαπολύει σφοδρή επίθεση στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις από το προεδρείο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.
Μεταξύ άλλων, στην επιστολή του ο Στέφανος Τζουμάκας αναφέρει πως «η χθεσινή συνάντηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ονομαστεί οτιδήποτε άλλο εκτός από Συνεδρίαση ΚΕ Προοδευτικού Κόμματος.
Πρωτοφανής πολιτική κατάπτωση.
Το θράσος και η απάτη ξεπέρασαν κάθε όριο στην ομιλία των εκπροσώπων των εναπομεινάντων.
Μεθοδεύσεις και ίντριγκες από το προεδρείο».
Αποτελεί όνειδος για την πολιτική και τη Δημοκρατία αυτό το ετερόκλητο συνονθύλευμα που οδηγείται σε μία Νέα Δεξιά και λεγόταν ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ», λέει μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός στη μακροσκελή επιστολή αποχώρησής του.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ
μετά την αποχώρηση του Α. Τσίπρα είναι ακέφαλο πτώμα. Ήταν η πρώτη πράξη για το πολιτικό τέλος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ», σημειώνει.

tzoymakas_ke.jpg

Ομάδα Τεμπονέρα: Παραμένουμε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ - Δεν είναι τώρα η ώρα για δημοψηφίσματα διαγραφών και διευθετήσεων

«Είμαστε στελέχη του κόμματος, παραμένουμε σ'  αυτό υποστηρίζοντας αταλάντευτα τις αρχές» , «δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε λευκή επιταγή ούτε σε μονοπρόσωπα όργανα, ούτε σε συσπειρώσεις χωρίς ιδεολογικό πολιτικό βάθος», ενώ «δεν είναι τώρα η ώρα για «δημοψηφίσματα» διαγραφών και διευθετήσεων», τονίζουν με κοινή τους δήλωση οι Δ. Τεμπονέρας, Φ. Λαμπρινίδης, Χ. Τσιόκας και Χρ. Λαμπρίδης.
Μάλιστα, εξηγούν τους λόγους για τους οποίους αποχώρησαν χθες (11/11) από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, χαρακτηρίζοντας την εισαγωγική ομιλία του προέδρου του κόμματος Στέφανου Κασσελάκη ως αντιφατική και αποπροσανατολιστική από την αναγκαιότητα του κόμματος να εκφράσει τις λαϊκές ανάγκες.
Ειδικότερα, η ομάδα Τεμπονέρα (Δίκτυο Ενωτικής Κοινωνικής Αριστεράς) και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής σε κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν τα εξής:
«Α) Μετά την εκλογή του προέδρου, με δημόσια δήλωση καταστήσαμε σαφές ότι σεβόμαστε το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας και συμπορευόμαστε.
Τονίσαμε όμως ότι η συμπόρευση μας δεν συνεπάγεται ένταξη σε επί μέρους συλλογικότητες. Είμαστε μέλη, στελέχη, του συγκεκριμένου πολιτικού φορέα και δεσμευόμαστε συνειδητά από το καταστατικό του κόμματος, τις αποφάσεις των συνεδρίων, της ΚΕ, τις αρχές και τις αξίες της ανανεωτικής ριζοσπαστικής αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Απόλυτη προτεραιότητα είναι για μας, είναι να ανταποκριθούμε στην κατάσταση ανάγκης που έχει περιέλθει η μέση Ελληνική οικογένεια.
Β) Στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕ αναγκαστήκαμε, παρά την επιθυμία μας, να αποχωρήσουμε γιατί:
-Η εισαγωγική ομιλία του προέδρου του κόμματος συντρόφου Στέφανου Κασσελάκη ήταν αντιφατική και αποπροσανατολιστική από την αναγκαιότητα του κόμματος να εκφράσει τις λαϊκές ανάγκες και οδηγούσε νομοτελειακά σε εσωστρέφεια
-Πιστεύαμε και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι είναι η ώρα της ενεργοποίησης του λαϊκού παράγοντα, και των πολλών χιλιάδων μελών και στελεχών του κόμματος, με συντεταγμένες συλλογικές λειτουργίες για την έναρξη των εξωστρεφών συνεδριακών διαδικασιών άμεσα. Δεν είναι τώρα η ώρα για «δημοψηφίσματα» διαγραφών και διευθετήσεων, για ρυθμίσεις υποστηρικτικές σε ανασφάλειες προσώπων.
Γ) Επιμένουμε στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός εναλλακτικού, στις επιδιώξεις των συστημικών κέντρων, πολιτικού σχεδίου με λογισμό και όραμα που θα προβάλλει τη διέξοδο από την κρίση!
Η πρόταση που κατατέθηκε και συζητείται θα οδηγήσει στα αντίθετα.
Σε παραπομπή του συνεδρίου σε απροσδιόριστο χρόνο αλλά και χωρίς ουσιαστική συμμετοχή των μελών των στελεχών και του λαϊκού παράγοντα.
Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε λευκή επιταγή ούτε σε μονοπρόσωπα όργανα ούτε σε συσπειρώσεις χωρίς ιδεολογικό πολιτικό βάθος .
Ζητήσαμε και ζητάμε ένα εξωστρεφές συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο με κατάληξη το συνέδριο. Είμαστε στελέχη του κόμματος, παραμένουμε σ αυτό υποστηρίζοντας αταλάντευτα τις αρχές και τις αξίες που αναφέραμε εισαγωγικά».
Σημειώνεται ότι το πρωί της Κυριακής 12/11 ο Δ. Τεμπονέρας μιλώντας στο MEGA  εμφανίστηκε ενωτικός λέγοντας πως «η επόμενη ημέρα θα μας βρει ξανά εντός του ΣΥΡΙΖΑ να αντιπολιτευόμαστε τη ΝΔ, στην πορεία μας προς ένα Συνέδριο το οποίο θα βάλει τις βάσεις για ένα αριστερό, δημοκρατικό και προοδευτικό κόμμα. Αυτό είναι σαφές. Θα δώσουμε τη μάχη του Συνεδρίου για την πολιτική μας ταυτότητα και προοπτική». Μάλιστα, ανέφερε ότι «ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο αδιαμφισβήτητος πρόεδρος και ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ» και τον κάλεσε «να κάνει πίσω και να ανακαλέσει μια ενέργεια (δημοψήφισμα) η οποία είναι αχρείαστη και μπορεί να φέρει τον χώρο σε μια εσωστρέφεια αχρείαστη για το επόμενο διάστημα. Έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα να ασχοληθούμε και να αντιπολιτευτούμε τη ΝΔ. Θεωρώ ότι θα επικρατήσει η σωφροσύνη και η πρόταση αυτή θα αποσυρθεί. Είμαι αισιόδοξος ότι η πρόταση αυτή θα φύγει από το τραπέζι».

teboneras.JPG

Επίθεση Δραγασάκη σε Κασσελάκη: Εξελέγη τυπικά δημοκρατικά αλλά πορεύεται ουσιαστικά αντιδημοκρατικά

Αιχμές για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη αφήνει ο Γιάννης Δραγασάκης αναφερόμενος στις καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και την αποχώρηση στελεχών μετά τη θυελλώδη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος (11 -12/11/2023).
Ο Γιάννης Δραγασάκης αναφέρθηκε σε μια επιστολή που κατέθεσε ο ίδιος με προτάσεις για την ενότητα του κόμματος λέγοντας πως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν απάντησε ποτέ ενώ δεν έφτασε ποτέ στην Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή, όπως ο ίδιος είχε ζητήσει.
Σημείωσε πως «πρόκειται για νέα αντιδημοκρατικά ήθη & αλαζονικές συμπεριφορές που με κάνουν να πιστεύω ότι ο νέος πρόεδρος έχει κάνει τις επιλογές του και αυτές είναι βαθιά διχαστικές και τραυματικές».
«Ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη τυπικά δημοκρατικά, αλλά πορεύεται ουσιαστικά αντιδημοκρατικά» τόνισε.
Συνέχισε λέγοντας πως η ομιλία του ήταν μία προσβολή για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως ο Στέφανος Κασσελάκης «αγνοεί βασικές αρχές της δημοκρατίας».
«Η αποχώρηση μου από τη συνεδρίαση της ΚΕ, μαζί με πολλά άλλα μέλη, ήταν επιβεβλημένη πράξη αξιοπρέπειας.

Κόντρα Αχτσιόγλου - Κασσελάκη για ένα τηλεφώνημα

Στο μεταξύ, λάδι στη φωτιά έριξαν τα περί τηλεφωνήματος του Στέφανου Κασσελάκη  στην Έφη Αχτσιόγλου, το Σάββατο 11/11, στις 11 το πρωί λίγο πριν την έναρξη  της κρίσιμης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.
«Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι επικοινώνησε μαζί μου χθες ο κ. Κασσελάκης» , τόνισε αρχικά  η κα Αχτσιόγλου σε δήλωσή της, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν θα επιτρέψω να παίζονται παιχνίδια στο όνομά μου και μάλιστα επί προσωπικού».
Λίγη ώρα αργότερα όμως η πλευρά Κασσελάκη επανήλθε, διαψεύδοντας την Αχτσιόγλου, με δηλώσεις κύκλων του να σημειώνουν ότι «δεν χρειάζονται διαψεύσεις όταν υπάρχει η κλήση στις 11:32».
«Μπορεί να μην το άκουσε ή να ήταν αφόρτιστο το τηλέφωνό της», σημειώνουν.
Κύκλοι της Έ. Αχτσιόγλου επανήλθαν απαντώντας στην πλευρά Κασσελάκη αναφέροντας πως  «η κυρία Αχτσιόγλου δέχθηκε χθες στις 11:32 κλήση από άγνωστο νούμερο. Δεν έλαβε κάποιο μήνυμα ή ενημέρωση, ενώ ο κύριος Κασσελάκης δεν επικοινώνησε μαζί της με τον τρόπο που μέχρι τώρα επικοινωνούσαν, δηλαδή από διαφορετικό τηλεφωνικό αριθμό εκ μέρους του».
«Η κα Αχτσιόγλου βρισκόταν στον χώρο της συνεδρίασης της ΚΕ από τις 11:30»
και «σε κάθε περίπτωση, οι κρίσιμες στιγμές που βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι απαράδεκτο να καθορίζονται από αναπάντητες κλήσεις και fake news», πρόσθεσαν οι ίδιοι κύκλοι.

ke_1.jpg
Επεισοδιακή η συνεδρίαση - Η στάση όσων αποχώρησαν

'Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά στη σημερινή, δεύτερη, ημέρα της συνεδρίασης της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το κλίμα είναι βαρύ και μέχρι το απόγευμα όλα είναι πιθανά σε ό,τι αφορά το κείμενο της Πολιτικής Απόφασης, αφού τα  στελέχη που διαφοροποιήθηκαν  με το δημοψήφισμα ζητούν  να ενταχθεί στο κείμενο μια διατύπωση αποτροπής του εσωκομματικού δημοψηφίσματος ή αποσύνδεσής του από τις διαγραφές.
Παράλληλα,  με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση όσων αποχώρησαν από τη συνεδρίαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου 11/11 πραγματοποιήθηκαν συνεδριάσεις της «Ομπρέλας» και της ομάδας του Δ. Τεμπονέρα, εξετάζοντας τη στάση και τις επόμενες κινήσεις.
Η Έφη Αχτσιόγλου έχει σύσκεψη με τους συνεργάτες της, ενώ οι 45 εκπρόσωποι της Ομπρέλας του Τσακαλώτου απέχουν από τη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και αναμένεται να ανακοινώσουν την αποχώρησή τους από το κόμμα το μεσημέρι.

Δύο τροπολογίες

Δυο τροπολογίες - προσθήκες για το σχέδιο πολιτικής απόφασης
κατέθεσαν στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ τα μέλη της ΠΓ, Όλγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης και Αλέκος Φλαμπουράρης.
Συγκεκριμένα , ζητούν να αναφέρονται στο κείμενο οι ακόλουθες δύο θέσεις:
«1. Ταυτόχρονα, δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές εμπρηστικές δημόσιες δηλώσεις από θεσμικούς εκπροσώπους του κόμματος, που αντί να ρίχνουν τους τόνους και να προωθούν την ενότητα, αναπαράγουν και εντείνουν την εσωστρέφεια που πλήττουν την εικόνα του κόμματος.
2. Δημοψηφίσματα για θέματα πειθαρχικών κυρώσεων, για τα οποία υπάρχουν ρητές προβλέψεις και όργανα στο καταστατικό, δεν μπορούν να πραγματοποιούνται».

ke_3.jpg

Θεοχαρόπουλος: Δημοψηφίσματα για πειθαρχικές κυρώσεις δεν μπορούν να πραγματοποιούνται – Σε λάθος κατεύθυνση η ομιλία Κασσελάκη

«Δημοψηφίσματα για θέματα πειθαρχικών κυρώσεων δεν μπορούν να πραγματοποιούνται.
Είναι αποκλειστικά θέμα της Επιτροπής Δεοντολογίας», ανέφερε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος στην τοποθέτηση του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.
Ο κ. Θεοχαρόπουλος,
σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι «έχουμε πρόεδρο εκλεγμένο από τη βάση μόλις 50 μέρες πριν, δεν μπορεί να μην γίνεται αποδεκτή η εσωκομματική διαδικασία εκλογής από τη βάση. Και δεν μπορεί να υπάρχουν απαράδεκτες δηλώσεις για διαπλοκή κ.α. στο κόμμα».
Πρόσθεσε πως «δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές εμπρηστικές δημόσιες δηλώσεις από θεσμικούς εκπροσώπους του κόμματος, που αντί να ρίχνουν τους τόνους και να προωθούν την ενότητα, να αναπαράγουν και να εντείνουν την εσωστρέφεια που πλήττουν την εικόνα του κόμματος. Όπως οι δηλώσεις που προσβάλλουν το κόμμα και το χαρακτήριζαν πεθαμένο λικέρ».
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι υποστήριζε και υποστηρίζει σθεναρά τη διεύρυνση και τον μετασχηματισμό του κόμματος «ώστε να απευθύνεται σε όλο τον προοδευτικό κόσμο από την Αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο».
Όπως είπε,«υποστήριξα από τους πρώτους και υποστηρίζω σθεναρά την εκλογή από τη βάση των μελών του κόμματος», σημειώνοντας ότι είχε διαγραφεί από την Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ πριν καν ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών , «μια συμφωνία για την οποία είμαστε περήφανοι και αποτέλεσε και αφορμή για περαιτέρω διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.».
Υπενθύμισε ότι στο συνέδριο πέρυσι που ήταν μέλος της Επιτροπής Καταστατικού «για πρώτη φορά προβλέψαμε διαγραφές, που στην Αριστερά και στον ΣΥΡΙΖΑ δεν προβλεπόταν, με αυστηρές δικλείδες ασφαλείας και με ρητές προβλέψεις μόνο από το όργανο Επιτροπή Δεοντολογίας».
Υποστήριξε ακόμη ότι «δημοψηφίσματα για θέματα πειθαρχικών κυρώσεων δεν μπορούν να πραγματοποιούνται. Είναι αποκλειστικά θέμα της Επιτροπής Δεοντολογίας», αλλά και πως «το πνεύμα και το γράμμα του ψηφισμένου καταστατικού πριν ένα χρόνο στο Συνέδριο ήταν ότι διαγραφές μπορούν να γίνονται όταν υπάρχουν αυξημένες πλειοψηφίες στο αρμόδιο όργανο και όχι αυτά που έχουν προταθεί από τον πρόεδρο».
Τέλος, σημείωσε ότι «η ομιλία του Προέδρου ήταν σε λάθος κατεύθυνση χθες, δεν ήταν στην κατεύθυνση σύνθεσης» και «με εκφράσεις τύπου πέμπτη φάλαγγα δεν γίνεται να προχωρήσουμε μπροστά».
Ο κ. Θεοχαρόπουλος κατέληξε υπογραμμίζοντας πως «ο στόχος μας οφείλει να είναι η διεύρυνση, η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση. Όχι το πως θα φύγουν κάποιοι, αλλά το πως θα έρθουν πολλοί και θα μεγαλώσουμε. Η ενότητα και όχι η συρρίκνωση», «στόχος μας οφείλει να είναι η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στις ευρωεκλογές».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης