Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κουτσούμπας: Τηλεοπτικά σίριαλ θυμίζει η διαδρομή ΣΥΡΙΖΑ - Ενισχύεται το ρεύμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ, γιατί όχι δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές

Κουτσούμπας: Τηλεοπτικά σίριαλ θυμίζει η διαδρομή ΣΥΡΙΖΑ - Ενισχύεται το ρεύμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ, γιατί όχι δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές
Η πρόταση του ΚΚΕ για τη σύσταση Εξεταστικής για τα Τέμπη «είναι συνεπής με αυτό που είπαμε από την πρώτη στιγμή, ότι εμείς θα συμβάλουμε ώστε να μην ξεχαστεί το έγκλημα στα Τέμπη, διαβεβαίωση που έχουμε δώσει και στους συγγενείς των θυμάτων, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες όχι μόνο πολιτικές, αλλά και ποινικές όπου υπάρχουν», αναφέρει ο Δ. Κουτσούμπας
«Η όλη διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει κάποια τηλεοπτικά σίριαλ, που ενώ ξεκινάνε καλλιεργώντας στους τηλεθεατές μεγάλες προσδοκίες και ενδιαφέρον στα πρώτα επεισόδια, στο τέλος καταλήγουν μια σκέτη απογοήτευση», τονίζει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, ο οποίος και κάνει λόγο για προβληματικό σενάριο.
Ο κ. Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Τα Νέα Σαββατοκύριακο κάνοντας αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέρει ότι «το σημαντικό για όσους απογοητεύτηκαν είναι να συνειδητοποιήσουν ότι δεν έχασαν ξαφνικά, κάπου στην πορεία, το ταλέντο ή την αφοσίωσή τους οι «ηθοποιοί» και ο «σκηνοθέτης», αλλά ότι εξαρχής ήταν προβληματικό όλο το «σενάριο». Όπου «σενάριο» στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η δήθεν επίτευξη της «προόδου» για τους πολλούς, αφήνοντας άθικτα τα κέρδη των λίγων, ο δήθεν εξανθρωπισμός του καπιταλισμού με ορισμένες μεταρρυθμίσεις ή με μια καλύτερη διαπραγμάτευση μέσα στην ΕΕ για να αλλάξει τάχα η κατάσταση. Για να μη σχολιάσω πως ενώ ο πρώτος κύκλος της υπόθεσης ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια ακόμα απογοήτευση, κάποιοι σκέφτονται να γυρίσουν και δεύτερο κύκλο...».
Μάλιστα, κάνει λόγο για συμπόρευση τέως μελών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ.
Όπως αναφέρει, «είναι εκατοντάδες τα πρώην μέλη, ακόμα και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια την επιλογή να συμπορευτούν με τις δυνάμεις μας στο εργατικό-λαϊκό κίνημα, στους αγώνες, αλλά και σε εκλογικές αναμετρήσεις. Είναι άνθρωποι που συνειδητοποίησαν ότι ο ρόλος του «θεατή», ιδιαίτερα σε αυτή την κακοστημένη από κάθε άποψη παράσταση, δεν τους ταιριάζει και σίγουρα δε μετανιώνουν για την επιλογή τους. Σήμερα απευθυνόμαστε ενωτικά και σε όσους αριστερούς, προοδευτικούς ανθρώπους έδωσαν μια τελευταία ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές και νιώθουν πάλι απογοητευμένοι με όσα παρακολουθούν: Η ελπίδα, λοιπόν, είναι εδώ, μαζί μας, είναι στις μάχες που θα δώσουμε μαζί. Όσο για κάποιους μνημονιακούς υπουργούς που θυμήθηκαν τώρα την ξεχασμένη αριστερή ταυτότητά τους και παριστάνουν μάλιστα και τους παραπλανημένους, μόνοι τους ομολογούν ότι κριτήριο των όποιων σημερινών κινήσεών τους είναι να μην κατευθυνθεί ο απογοητευμένος κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΚΕ, αλλά να εγκλωβιστεί ξανά σε αποτυχημένα σχήματα και νέες αυταπάτες».

Δημοσκοπήσεις και Ευρωεκλογές

Κληθείς να σχολιάσει τις καλές δημοσκοπικές επιδόσεις του ΚΚΕ και εάν ο στόχος είναι η τρίτη θέση στις Ευρωεκλογές, απαντά «γιατί όχι και με τη δεύτερη θέση».
Ο κ. Κουτσούμπας εξηγεί πως «θεωρούμε ότι ενισχύεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής και των κομμάτων που κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται και το ρεύμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ για να αλλάξουμε επιτέλους πορεία. Προφανώς, οι καλές δημοσκοπικές επιδόσεις έρχονται μετά την ενίσχυση του ΚΚΕ στις βουλευτικές, αλλά και στις δημοτικές-περιφερειακές εκλογές. Η ενίσχυση, συνεπώς, αυτού του ρεύματος, που έχει σφυρηλατηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια μέσα σε μια μεγάλη προσπάθεια αλλαγής συσχετισμών στο εργατικό, στο φοιτητικό, ευρύτερα στο λαϊκό κίνημα και μέσα σε εμβληματικές μάχες, μπορεί να συνεχιστεί και στις ευρωεκλογές με την τρίτη, γιατί όχι και με τη δεύτερη θέση».
«Δεν περιμένουμε τον Ιούνιο, έτσι κι αλλιώς τώρα μπαίνουμε μπροστά για να αντιπαλέψει ο λαός μας την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία εξελίσσεται σε όλα τα μέτωπα. Τώρα δίνονται οι μάχες για την ανακούφιση από την ακρίβεια, για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με αυξήσεις, για να μην περάσει το φορολογικό που βάζει τη θηλιά στον λαιμό των μικρών επαγγελματιών, για το δικαίωμα στην υγεία, στην εκπαίδευση και βέβαια για την απεμπλοκή της χώρας από το μακελειό στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία. Το ότι το ΚΚΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτών των αγώνων, μέσα και έξω από τη Βουλή, είναι και ο λόγος ενίσχυσής του. Γιατί αποδεικνύει στην πράξη ποιος είναι ο πραγματικός αντίπαλος της κυβέρνησης, ποιος έχει πραγματικά διαφορετική πρόταση διεξόδου για το λαό», συμπληρώνει.

Για υποκλοπές

«Ο τρόπος με τον οποίο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αντιμετώπισαν κι αντιμετωπίζουν το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών -θύμα των οποίων υπήρξε και το ΚΚΕ, χωρίς όμως να δείχνουν την ίδια ευαισθησία- επιτρέπει στην κυβέρνηση να πετάει την μπάλα στην εξέδρα και να κρύβει τις μεγάλες ευθύνες της, συνολικά και προσωπικά του πρωθυπουργού. Από τη μια μεριά, αφήνουν στο απυρόβλητο το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο του “ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων” και από την άλλη αξιοποιούν το όλο ζήτημα για τις «ασκήσεις» και τις διεργασίες στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας», τονίζει σχετικά ο κ. Κουτσουμπας.
Προσθέτει πως «ακόμη και για την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων για τη συγκρότηση της ΑΔΑΕ, κρύβουν ότι στην τελευταία Συνταγματική Αναθεώρηση, τα κόμματα αυτά, από κοινού με τη ΝΔ, αποφάσισαν να μειώσουν από 4/5 σε 3/5 την απαιτούμενη πλειοψηφία για την εκλογή των μελών των λεγόμενων Ανεξάρτητων Αρχών, διευκολύνοντας τελικά την εκάστοτε κυβέρνηση να ορίζει ανθρώπους της αρεσκείας της».

Εξεταστική για τα Τέμπη

Αναφορικά με την πρόταση που έχει καταθέσει το ΚΚΕ στη Βουλή για Εξεταστική σε σχέση με τα Τέμπη, την οποία η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα κάνει δεκτή, εξηγεί πως η πρόταση «είναι συνεπής με αυτό που είπαμε από την πρώτη στιγμή, ότι εμείς θα συμβάλουμε ώστε να μην ξεχαστεί το έγκλημα στα Τέμπη, διαβεβαίωση που έχουμε δώσει και στους συγγενείς των θυμάτων, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες όχι μόνο πολιτικές, αλλά και ποινικές όπου υπάρχουν».
«Όσο για τις κυβερνητικές δηλώσεις ότι η ΝΔ θα στηρίξει την πρόταση του ΚΚΕ “επιφυλασσόμενη του περιεχομένου”, ένα πράγμα δείχνουν: ότι η κυβέρνηση κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, προσπαθεί να βγει από τη δύσκολη θέση που την έφεραν και οι κυνικές και απαράδεκτες δηλώσεις Γεωργιάδη για τα Τέμπη», συμπληρώνει.
Ξεκαθαρίζει δε, πως η πρόταση του ΚΚΕ δεν έρχεται σε αντιπαράθεση με άλλες προτάσεις που θα κατατεθούν, όπως αυτή του ΠΑΣΟΚ, η οποία, όμως, αν απορριφθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία οδηγεί στον ενταφιασμό της έρευνας. «Ας ελπίσουμε ότι δεν επιδιώκει κάτι τέτοιο το ΠΑΣΟΚ με τη στάση του», σημειώνει οπ ΓΓ τη ΚΕ του ΚΚΕ.

Για τον προϋπολογισμό

«Πολύ πριν τις εκλογές του Ιούνη είχαμε προβλέψει ότι το 2024 θα ήταν -και μάλιστα ανεξαρτήτως κυβέρνησης- χρονιά νέας επίθεσης στα εργατικά-λαϊκά στρώματα. Δεν είναι μόνο οι δεσμεύσεις της ΕΕ, η επαναφορά των ματωμένων πλεονασμάτων, είναι και η διαφαινόμενη νέα οικονομική ύφεση. Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης αποδεικνύει του λόγου του αληθές», υπογραμμίζει ο κ. Κουτσούμπας , προσθέτοντας πως «δεν είναι τίποτα άλλο παρά το τελευταίο εργαλείο υλοποίησης αυτής της πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου, που μετά από μία σύντομη περίοδο “επεκτατικής” πολιτικής την περίοδο της πανδημίας, έρχεται να πιάσει πάλι το νήμα της πολιτικής των “μνημονίων” και να συνεχίσει την “περιοριστική” πολιτική που ασκούσαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Επιπλέον απόδειξη είναι το ανελέητο κυνηγητό στους αυτοπασχολούμενους, μικρούς επαγγελματίες και επιστήμονες, στο όνομα της φοροδιαφυγής, δηλαδή σ’ αυτούς που ήδη φορολογούνται από το πρώτο ευρώ, επιβαρύνονται με το χαράτσι του τέλους επιτηδεύματος, με τεκμήρια διαβίωσης, αλλά και με δεκάδες άλλους έμμεσους φόρους».
Κατά τον ίδιο, «ο νέος προϋπολογισμός αποτυπώνει όχι μόνο τον νέο αυτό γύρο επίθεσης, αλλά και νέες δραστικές περικοπές κοινωνικών παροχών. Δεν μας εκπλήσσει καθόλου ούτε ο στόχος, ούτε η μέθοδος που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ».

Περί ακρίβειας

Για το ζήτημα της ακρίβειας, υπενθυμίζει ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την ανακούφιση από την ακρίβεια, για υψηλότερους μισθούς, για κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και των ειδικών φόρων που αυξάνουν περαιτέρω τις τιμές, για φοροελάφρυνση μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων σε βάρος των μονοπωλιακών ομίλων, για διασφάλιση φθηνότερης ενέργειας για το λαό.
«Την ίδια στιγμή, όμως, προβάλλει τον ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης με το λαό στην εξουσία, όπου πραγματικά μπορεί να διασφαλιστεί η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Ακριβώς γιατί η ακρίβεια δεν αφορά στενά μόνο τις τιμές που έχουν εκτοξευθεί στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης, το ρεύμα, τα ενοίκια κλπ. Το πρόβλημα είναι πολύ πιο βαθύ και σύνθετο. Σε τελική ανάλυση αποτελεί συνάρτηση των πολύ χαμηλών μισθών, των άθλιων εργασιακών σχέσεων, της φοροαφαίμαξης μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων που αυξάνει τις τιμές και το κόστος σε μία σειρά από υπηρεσίες και φυσικά της νομισματικής ακρίβειας, που προκαλείται από την επεκτατική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», σημειώνει.
«Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η ακρίβεια είναι ένα από τα πολλά πρόσωπα του Ιανού, της φθηνής εργατικής δύναμης, της ουσίας στην πραγματικότητα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Ενός τρόπου παραγωγής που για να εγγυηθεί τα κέρδη του κεφαλαίου απαιτεί οι εργαζόμενοι να ζουν όλο και χειρότερα», αναφέρει ο κ. Κουτσούμπας.

Οι στόχοι του Ισραήλ

«Οι τεράστιες λαϊκές κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης, ακόμα και μετρήσεις που δημοσιοποιούνται, δείχνουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, που έχει την ουσιαστική στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από το λαϊκό αίσθημα.
Η ανιστόρητη θέση περί “δικαιώματος αυτοάμυνας” μόνο του Ισραήλ καταρρέει μπροστά στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού, η οποία δεν ξεκίνησε στις 7 του Οκτώβρη. Εδώ και δεκαετίες ο Παλαιστινιακός λαός ζει την κατοχή, το καθεστώς απαρτχάιντ και τώρα τη γενοκτονία από το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, με τη στήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Την ίδια ώρα και ο ισραηλινός λαός έχει γίνει θύμα της πολιτικής του κράτους του, πληρώνοντας με τη ζωή του τις επεκτατικές διαθέσεις της άρχουσας τάξης και των ιμπεριαλιστών συμμάχων της.
Όσο γι’ αυτούς που για να ξεπλύνουν το Ισραήλ επικεντρώνουν στην καταδίκη της Hamas, στην πραγματικότητα επιδιώκουν τη συκοφάντηση του ίδιου του αγώνα των Παλαιστινίων, τον διαχωρισμό του βασανισμένου λαού της Παλαιστίνης. Γι’ αυτό μιλούν για πόλεμο Ισραήλ- Hamas, όμως ο βασικός στόχος του Ισραήλ -όπως ομολογούν και οι επιθέσεις στη Δυτική Όχθη, την οποία δεν ελέγχει η Hamas- είναι η συντριβή της παλαιστινιακής αντίστασης και η ματαίωση κάθε περίπτωσης λύσης δύο κρατών, ο έλεγχος της Γάζας και των πλουτοπαραγωγικών της πηγών”, αναφέρει ο κ. Κουτσούμπας.
«Αυτόν το στόχο υπηρετούν εκτός των άλλων και τα σχέδια βίαιου εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας στην Αίγυπτο και σε άλλες χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα», προσθέτει.

Το Πολυτεχνείο 50 χρόνια μετά εξακολουθεί να συγκινεί και να εμπνέει

Τέλος, ερωτηθείς αν τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελούν πεδίο συγκλίσεων, απαντάότι «το Πολυτεχνείο έχει καταγραφεί στη συλλογική μνήμη του λαού και της νεολαίας όχι ως πεδίο συγκλίσεων, αλλά κυρίως ως πεδίο μεγάλων συγκρούσεων τόσο με το δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απριλίου και τους διεθνείς συμμάχους του, ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, όσο όμως και με όλους εκείνους που στήριξαν τα σχέδια μασκαρέματος της χούντας, τη λεγόμενη φιλελευθεροποίηση Μαρκεζίνη. Αναμφισβήτητα ο ηρωικός ξεσηκωμός των φοιτητών και του λαού το Νοέμβρη του ‘73 ήταν το αποκορύφωμα της αντιδικτατορικής πάλης στην οποία οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ κατέθεσαν μεγάλες θυσίες. Το πιο σημαντικό είναι ότι το Πολυτεχνείο 50 χρόνια μετά εξακολουθεί να συγκινεί και να εμπνέει, γιατί αποτελεί τρανταχτή απόδειξη ότι ο αρνητικός συσχετισμός δυνάμεων μπορεί να ανατραπεί όταν ο λαός βγαίνει μπροστά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης