Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε σπιράλ κατάρρευσης ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το δημοψήφισμα Κασσελάκη - Διαφωνίες από προεδρικούς, οργή στην Ομπρέλα, εκκαθαρίσεις στο «Κόκκινο»

Σε σπιράλ κατάρρευσης ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το δημοψήφισμα Κασσελάκη - Διαφωνίες από προεδρικούς, οργή στην Ομπρέλα, εκκαθαρίσεις στο «Κόκκινο»
Έντονες επιφυλάξεις φαίνεται να εξέφρασαν ακόμα και στελέχη που πρόσκεινται στην προεδρική πλειοψηφία του κόμματος
Σε ένα καθοδικό σπιράλ κατάρρευσης έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις ηχηρές αποχωρήσεις του Νίκου Βούτση και του Πάνου Σκουρλέτη, που ήρθαν ως αντίδραση στην απόφαση του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη, να προαναγγείλει την διενέργεια εσωτερικού δημοψηφίσματος για τις διαγραφές Φίλη, Βίτσα, Τζουμάκα, αλλά και του ίδιου του Πάνου Σκουρλέτη.
Ειδικότερα, ο κ. Κασσελάκης ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να αποφασίσουν δημοψήφισμα από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαγραφή Σκουρλέτη, Φίλη, Βίτσα και Τζουμάκα, καθώς όπως λέει «προσέβαλαν βάναυσα όλους».
Εάν η Κεντρική Επιτροπή αρνηθεί, εξηγεί «θα προχωρήσει στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με αίτημα του 15% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς όπως προβλέπει το καταστατικό».

Διαφωνούν και προεδρικά στελέχη για το δημοψήφισμα

Πέραν από την σφοδρή, καίτοι αναμενόμενη, αντίδραση της Ομπρέλας στην πρόταση Κασσελάκη για δημοψήφισμα, έντονες επιφυλάξεις φαίνεται να εξέφρασαν ακόμα και στελέχη που πρόσκεινται στην «προεδρική πλειοψηφία» του κόμματος.
Ειδικότερα υψηλόβαθμα στελέχη της Κουμουνδούρου μεταξύ των οποίων ο Νίκος Παππάς, ο Κώστας Ζαχαριάδης, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος φαίνεται να εκτιμούν ότι η εσωκομματική κρίση δεν μπορεί να ξεπεραστεί με τέτοιου τύπου δημοψηφίσματα.
Τα εν λόγω στελέχη φαίνεται να καλούν αφενός την Ομπρέλα να βάλει... φρένο στις καταγγελτικές ανακοινώσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αφετέρου και τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη, ώστε να σταματήσει να πολώνει σε μία συγκυρία που η κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ούτως ή άλλως σε αναβρασμό.
Διόλου τυχαία, τις τελευταίες ώρες διακινούνται σενάρια για ανοιχτή αμφισβήτηση (αν όχι και μομφή) προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής - τα οποία, σημειώνεται ότι, δεν προέρχονται κατ΄ανάγκην από την πλευρά της Ομπρέλας.

«Εκκαθαρίσεις» και καταγγελίες στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Εντωμεταξύ, στο ήδη εκρηκτικό κλίμα στην Κουμουνδούρου, ήρθαν να προστεθούν οι απομακρύνσεις των δημοσιογράφων, Νίκου Σβέρκου, Σπύρου Ραπανάκη, Γιάννη Σμυρλάκη και Θεόφιλου Σιχλετίδη από τον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», μία απόφαση που ελήφθη από τη νέα διοίκηση του σταθμού.
Τα σχετικά νέα έγιναν γνωστά από τις αναρτήσεις του Νίκου Σβέρκου (πρώην διευθυντή «στο Κόκκινο») και του Σπύρου Ραπανάκη (πρώην διευθυντή της Αυγής), που έκαναν λόγο για «αποπαρασίτωση», μία ενδεικτική φράση-κλειδί που αποδίδεται στο στρατόπεδο Κασσελάκη.
Όπως τονίζει μάλιστα ο Νίκος Σβέρκος στην ανάρτησή του, η νέα διοίκηση του πρότεινε να απομακρυνθεί από την πρωινή ζώνη (είχε εκπομπή με την νυν διευθύντρια Βούλα Κεχαγιά) και να του ανατεθεί εκπομπή το απόγευμα του Σαββατοκύριακου, χωρίς ωστόσο να δίνει σαφείς απαντήσεις για τους λόγους της κίνησης αυτής.
Από την πλευρά του, ο Σπύρος Ραπανάκης σημείωσε πως «θέλω να πιστεύω ότι τα περί “πολιτικής απόφασης με άνωθεν εντολή” δεν είναι ακριβή καθώς δεν θέλω να πιστέψω ότι ένα ραδιόφωνο που σε 17 χρόνια ιστορίας δεν έκοψε ποτέ παραγωγούς ή εκπομπές για πολιτικούς λόγους ούτε επέβαλλε λογοκρισία, το κάνει τώρα», ενώ πρόσθεσε με νόημα πως «όσοι ζητούσαν αποπαρασιτώσεις, κεφάλια και εύχονταν “καλό δρόμο” θα είναι σήμερα ικανοποιημένοι τόσο με την δική μου απομάκρυνση όσο και με άλλων συναδέλφων όπως ο Νίκος Σβέρκος, ο Γιάννης Σμυρλάκης και ο Θεόφιλος Σιχλετίδης».

Απόπειρες κατευνασμού από το στρατόπεδο Κασσελάκη

Από την πλευρά των στελεχών που κινούνται εγγύτερα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, προκύπτουν τοποθετήσεις ενωτικές, ενώ άλλες προσπαθούν να υποβαθμίσουν την εσωτερική κρίση.
Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Γιαννούλη που μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι «εσωτερική κατάδυση, τα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του κόμματος, δεν τα υποτιμώ, τα σέβομαι, αλλά έχω την εντύπωση πως βρίσκονται έναν τόνο υπερτιμημένα από το βασικό και κυρίαρχο καθήκον, να προτείνουμε λύσεις και να συμβάλουμε με πολιτικό και προγραμματικό πλαίσιο για να γίνει η ζωή τους καλύτερη».
Ενώ ο κοινοβουλευτικός τομεάρχης εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Παππάς υπογράμμισε ότι «μας λυπεί ότι κάποιοι θέλουν να φύγουν από αυτή την κοινή προσπάθεια ειδικά άνθρωποι που έχουν μια ιστορία στο χώρο της Αριστεράς από εκεί και πέρα όμως δεν μπορεί κανείς να δεχθεί να έχουμε ένα πρόεδρο υπό είπε ο προθεσμία υπό ομηρία υπό επιτήρηση υπό εποπτεία».

Τι προβλέπει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ για τα εσωτερικά δημοψηφίσματα

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ τα εσωκομματικά δημοψηφίσματα μπορούν να γίνουν για τους παρακάτω λόγους:
«1. Σοβαρά ζητήματα της πολιτικής και της λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορούν να αντιμετωπιστούν με την προσφυγή στη θέληση των μελών του, με το θεσμό του εσωτερικού δημοψηφίσματος στη βάση εναλλακτικών προτάσεων. Στην απόφαση με την οποία προκηρύσσεται ένα εσωτερικό δημοψήφισμα μπορεί να προβλέπεται και η συμμετοχή των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο αντίστοιχο επίπεδο. 2. Εσωτερικό δημοψήφισμα προκηρύσσεται:
(α) σε εθνικό επίπεδο, με αίτημα του 15% των μελών που έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις ή από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της ΚΕ.
(β) σε περιφερειακό επίπεδο, με αίτημα του 15% των μελών του αντίστοιχου γεωγραφικού επιπέδου που έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις ή από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της ΠΣΕ.
Το δημοψήφισμα μπορεί να αφορά αποκλειστικά ζητήματα περιφερειακής πολιτικής. Για την πρόθεσή της να διοργανώσει περιφερειακό δημοψήφισμα, η ΠΣΕ ενημερώνει την ΚΕ.
Εάν η ΚΕ κρίνει ότι η σημασία ενός θέματος υπερβαίνει τα όρια της συγκεκριμένης περιφέρειας, μπορεί να ακυρώνει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ή να το επαναπροκηρύσσει με άλλους όρους, σε πανελλαδικό επίπεδο ή σε επίπεδο περισσότερων περιφερειών.»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης