Τελευταία Νέα
Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ... τέλος - Ο Κασσελάκης ζητά δημοψήφισμα - Αποχώρησαν Σκουρλέτης, Βούτσης - Ακολουθεί η «Ομπρέλα»

ΣΥΡΙΖΑ... τέλος - Ο Κασσελάκης ζητά δημοψήφισμα - Αποχώρησαν Σκουρλέτης, Βούτσης - Ακολουθεί η «Ομπρέλα»
Ο Πάνος Σκουρλέτης κάνοντας λόγο για «σχέδιο αποαριστεροποίησης» ανακοίνωσε την αποχώρηση του από τον ΣΥΡΙΖΑ - Η «Ομπρέλα» θα ανακοινώσει την αποχώρηση της στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής
Σχετικά Άρθρα
(upd 3) Το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ -τουλάχιστον του ΣΥΡΙΖΑ που όλοι γνώριζαν- φτάνει...
Το κλίμα εντός του κόμματος κάθε άλλο παρά ενωτικό είναι, ενώ δεν διαφαίνεται διάθεση από κάποια πλευρά για συνεννόηση.
Από τη μία πλευρά ο πρόεδρος, Στέφανος Κασσελάκης, απευθύνει αυστηρά μηνύματα ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει όσον αφορά τις διαγραφές. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, προτείνει... εσωτερικό δημοψήφισμα, δηλ. να αποφασίσει η βάση για την αποχώρηση των κκ. Φίλη, Σκουρλέτη, Βίτσα και Τζουμάκα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι διαγραφές των «4» -τις οποίες κι έχει ζητήσει ο κ. Κασσελάκης- δύσκολα θα εγκρίνονταν από τα αρμόδια όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Γι' αυτό κι ο κ. Κασσελάκης έριξε τη βόμβα του δημοψηφίσματος, ώστε να αποφασίσει η βάση του κόμματος, την οποία -όπως προέκυψε από τις εσωκομματικές εκλογές- έχει κερδίσει.
Ακολούθησε η δήλωση του Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος ανακοίνωσε την αποχώρηση του. «Οι δυνάμεις που κυριαρχούν σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υλοποιούν ένα σχέδιο διχασμού και ρήξης που ανέλαβε να ολοκληρώσει ο νεόκοπος και ανέπαφος με την Αριστερά και την πολιτική Στ. Κασσελάκης» δηλώνει ο κ. Σκουρλέτης και κάνει λόγο για σχέδιο «αποαριστεροποίησης που θα οδηγήσει στο τέλος της παρουσίας στην Ελλάδα της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς μετά από πάνω από μισό αιώνα παρουσίας». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο δρόμος που έχει επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αδιέξοδος και καταστροφικός.
Τη σκυτάλη από τον κ. Σκουρλέτη παρέλαβε ο Νίκος Βούτσης, ο οποίος ανακοίνωσε την αποχώρηση του από κόμμα καταγγέλλοντας ότι με ευθύνη του κ. Κασσελάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ απομακρύνεται από την Αριστερά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κι η «Ομπρέλα» θα ανακοινώσει την αποχώρηση της από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το προσεχές Σαββατοκύριακο (11 και 12 Νοεμβρίου).
Εν τω μεταξύ, υπενθυμίζεται ότι χθες (9/11/2023), 1.300 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ –ανάμεσά τους δυο εν ενεργεία βουλευτές και πολλοί πρώην υπουργοί και βουλευτές– συνυπογράφουν κείμενο υπό τον τίτλο «Διέξοδος Αριστερά». Όπως υποστηρίζουν ο μύθος του ηγέτη που θα νικήσει τον Μητσοτάκη είναι μια απάτη και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι οι τραμπουκισμοί και η θρασύτητα ενός ιδιοκτήτη που αποφαίνεται «όποιος διαφωνεί φεύγει».
Παράλληλα, ο Γιάννης Δραγασάκης με επιστολή του προς τον κ. Κασσελάκη είχε ζητήσει να κηρυχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ με δηλώσεις του στο Action 24 είχε ζητήσει «να μην προχωρήσουν οι διαγραφές και να μην αποχωρήσουν όσοι σκέφτονται να το κάνουν».
Είναι προφανές ότι μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, το πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει ριζικά. Το σχήμα που θα προκύψει δεν θα έχει καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ που όλοι γνώριζαν... Και πλέον το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν το νέο «πρόσωπο» του κόμματος θα καταφέρει να φέρει πίσω του ψηφοφόρους. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το κλίμα που επικρατεί στην Κουμουνδούρου αφήνει… ελευθερία κινήσεων στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς αξιωματική αντιπολίτευση… δεν υπάρχει.

Το... διάγγελμα Κασσελάκη για δημοψήφισμα

Με ένα μήνυμα του στα social media, εν είδει διαγγέλματος, ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από την Κεντρική Επιτροπή να αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την απομπή των κκ. Φίλη, Σκουρλέτη, Βίτσα και Τζουμάκα. Μάλιστα, προειδοποιεί ότι εάν η Κεντρική Επιτροπή αρνηθεί, θα προχωρήσει στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με αίτημα του 15% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως προβλέπει το καταστατικό.
Με αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο και χαρακτήρισε «σεμνό και ταπεινό άνθρωπο», ο κ. Κασσελάκης έκανε λόγο για μια άρρωστη αξιωματική αντιπολίτευση, για στελέχη που «προσβάλλουν το ίδιο τους το κόμμα, τους συντρόφους τους, τον νόμιμα εκλεγμένο Πρόεδρό τους, αλλά κυρίως τους εκατοντάδες χιλιάδες προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες που με τέτοιες συμπεριφορές ντρέπονται να πουν ότι είναι ΣΥΡΙΖΑ».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύει ότι «δεν θα κάνω πίσω!», ενώ έκλεισε το μήνυμα του υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα μας σταματήσει κανείς».


Η δήλωση αποχώρησης του Πάνου Σκουρλέτη

Με ιδιαίτερα αιχμηρή αλλά και επικριτική δήλωση, ο Πάνος Σκουρλέτης ανακοίνωσε την αποχώρηση του από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ίδιος κάνει λόγο για σχέδιο «αποαριστεροποίησης», ασκεί κριτική στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ από το 2019 και μετά, καθώς δεν κατάφερε να περάσει το μήνυμα ότι οι μεγάλες αντιφάσεις ανάμεσα στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τις εφαρμοζόμενες κυβερνητικές πολιτικές, ως αποτέλεσμα καταναγκασμών, ήταν ανυπέρβλητες.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε συνώνυμο μιας αντιφατικής και θολής αντιπολιτευτικής παρουσίας» αναφέρει μεταξύ άλλων, με αποτέλεσμα «η ΝΔ να παίζει χωρίς αντίπαλο».
«Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχείται σήμερα από αντιΣΥΡΙΖΑ, λαϊκίστικες και κεντροδεξιές απόψεις.
Ο δρόμος που έχει επιλέγει είναι αδιέξοδος, καταστροφικός και οδηγεί έξω από το πλαίσιο των ιδεών, των αξιών και των θέσεων της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς» υπογραμμίζει ο κ. Σκουρλέτης και ανακοίνωσε την αποχώρηση του.

Η αποχώρηση Βούτση

Την αποχώρηση του από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε και ο Νίκος Βούτσης, ακολουθώντας τον Πάνο Σουρλέτη.
Μια δήλωσε ιδιαίτερα αιχμηρή προς τον πρόεδρο, Στέφανο Κασσελάκη, ο κ. Βούτσης υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «υφίσταται πλέον δυστυχώς μια κατάσταση που προσομοιάζει σε πολιτική ανήκεστο βλάβη», ενώ καταγγέλλει πως το κόμμα με ευθύνη του νέου προέδρου απομακρύνεται από την Αριστέρα και «θα διαγκωνίζεται συν τω χρόνω στο χώρο του πολιτικού Κέντρου».
Παράλληλα, ο κ. Βούτσης κάνει λόγο για ««αλλοίωση ιδεολογικών, ταυτοτικών αλλά και προγραμματικών ζητημάτων, τα οποία μέχρι πριν από λίγο καιρό αποτελούσαν το συλλογικό πλαίσιο αποφάσεων για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, ανοικτού και αυτονόητα δημοκρατικού κόμματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, διακυβέρνησης και κοινωνικών αγώνων, ικανό να υπερασπιστεί και να ανασυνθέσει τις καλύτερες παραδόσεις της Αριστεράς».

Οι... προειδοποιητικές βολές από Κασσελάκη

Πάντως, λίγες ώρες πριν την προαναγγελία εσωτερικού δημοψηφίσματος, ο Στέφανος Κασσελάκης είχε ρίξει και κάποιες προειδοποιητικές βολές.
Με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» αλλά και από τη Μεγαλόπολη, είχε διαμηνύσει ότι δεν είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει.
«Δεν θα κάνουμε πίσω. Ο καθένας θα αναμετρηθεί με την ιστορία του δήλωσε στο Κόκκινο, ενώ σε άλλο σημείο των δηλώσεων του υπογράμμισε «Θα γελάσει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος. Θα προχωρήσουμε. Να μην μας υποτιμούν».
«Ένα κόμμα το οποίο δεν ακούει τη βάση του, δεν δικαιούται να είναι κόμμα εξουσίας» δήλωσε από τη Μεγαλόπολη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης