Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης στο Politico: Η Τουρκία πρέπει να υποστηριχθεί οικονομικά από την ΕΕ για του μεταναστευτικό

Μητσοτάκης στο Politico: Η Τουρκία πρέπει να υποστηριχθεί οικονομικά από την ΕΕ για του μεταναστευτικό
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε το δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα αλλά τόνισε πως έχει σημασία ο τρόπος που το κάνει
Σχετικά Άρθρα
Για «αλλαγή τόνου» τους τελευταίους μήνες από την πλευρά της Τουρκίας έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη του στο Politico. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της βελτίωσης των διμερών σχέσεων και εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσουν οι δύο χώρες να συνεργαστούν παρά τη μεταξύ μας διαφορά, αυτή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.
Σε ό,τι αφορά στο Μεταναστευτικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει μία αυστηρή, πλην όμως δίκαιη πολιτική και υπεραμύνθηκε εκ νέου του δικαιώματος της χώρας να προστατεύει τα σύνορα της, αλλά και του αιτήματος, που έχει υποβάλλει για επιπρόσθετη οικονομική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόνισε, μάλιστα, ότι «ανέκαθεν ήμουν από τους υποστηρικτές της άποψης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να στηρίξει οικονομικά την Τουρκία, καθώς φιλοξενεί στο έδαφος της εκατομμύρια Σύρων προσφύγων» προσθέτοντας πως υπάρχουν αμοιβαία επωφελή πεδία, στα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε».

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή

«Μιλώ ως φίλος του Ισραήλ και θεωρώ ότι μερικές φορές οι φίλοι πρέπει να λένε σκληρές αλήθειες στους φίλους. Και πιστεύω ότι ενώ αναγνωρίζουμε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί, έχει σημασία ο τρόπος που το κάνει. Έχει ιδιαίτερη σημασία. Γι' αυτό το λόγο ήμασταν στην πρώτη γραμμή - όταν λέω "εμείς", αναφέρομαι στην Ελλάδα-, όσον αφορά στην αναγνώριση της ανάγκης για μία ανθρωπιστική παύση, προκειμένου να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις για τους ομήρους και να επιτραπεί στους ανθρώπους που βρίσκονται σήμερα στη Γάζα, οι οποίοι θέλουν και έχουν τη δυνατότητα να φύγουν, να το πράξουν σε συνθήκες ασφάλειας» αναφέρει μεταξύ άλλων στη συνέντευξη του ο πρωθυπουργός.
«Την ώρα που το Ισραήλ συνεχίζει αυτή την πολύ επιθετική του καμπάνια, ναι, θα υπάρξει αυξανόμενη ανησυχία για την αναλογικότητα της ισραηλινής απάντησης» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τονίζει ότι «είναι σημαντικό να αναλογιστούμε την επόμενη ημέρα στη Γάζα και πως θα εξεύρουμε μία πολιτική λύση στη διένεξη. Στο τέλος της ημέρας οφείλουμε να αναλογιστούμε ποιο είναι το τίμημα της ήττας της Hamas».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης