Τελευταία Νέα
Πολιτική

Φάμελλος: Στρατηγική επιλογή η σύγκλιση της Ελλάδας με την Ευρώπη σε ζητήματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία

Φάμελλος: Στρατηγική επιλογή η σύγκλιση της Ελλάδας με την Ευρώπη σε ζητήματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία
Οι κυβερνητικές επιλογές στην Ελλάδα υποβαθμίζουν διαρκώς τις εργασιακές συνθήκες εις βάρος των εργαζομένων με διάφορες παρεμβάσεις, ανέφερε ο Σ. Φάμελλος
«Έχουμε έντονη ανησυχία για τα θέματα της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία και για το μεγάλο πρόβλημα αύξησης των εργατικών ατυχημάτων. Δυστυχώς είχαμε και εχθές ένα ακόμη εργατικό δυστύχημα», ανέφερε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη συνάντηση με τον Ανδρέα Στοϊμενίδη, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την υγεία και την ασφάλεια στην Εργασία (EU-OSHA).
Στη συνάντηση ο κ. Φάμελλος ήταν μαζί με τον Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και βουλευτή Αργολίδας, Γιώργο Γαβρήλο, την Τομεάρχη Παιδείας και βουλευτή βόρειου τομέα Αθηνών, Αθηνά Λινού και τον Κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και βουλευτή Ηλείας, Διονύση Καλαματιανό.
«Το 2023 είχαμε υπερδιπλασιασμό των εργατικών ατυχημάτων, φτάνοντας, δυστυχώς μέχρι στιγμής, τα 160 θανατηφόρα. Το 80% των εργαζόμενων που έχασαν τη ζωή τους, εργάζονταν με ευέλικτες μορφές εργασίας ή ήταν εργολαβικοί εργαζόμενοι, ενώ πολλά από τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα συμβαίνουν στα όρια του ωραρίου, δηλαδή προς το τέλος του ωραρίου ή κατά τη διάρκεια υπερωριών. Πολλοί από τους τραυματίες εργαζόμενους είναι επίσης αδήλωτοι εργαζόμενοι.
Είναι προφανές ότι οι εργασιακές σχέσεις και συνθήκες συνδέονται με τα ​ατυχήματα και τα δυστυχήματα και προφανώς οι εργασιακές συνθήκες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία» δήλωσε ο κ. Φάμελλος.
Σημείωσε δε, ότι οι κυβερνητικές επιλογές στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια υποβαθμίζουν διαρκώς τις εργασιακές συνθήκες εις βάρος των εργαζομένων με διάφορες παρεμβάσεις είτε στα ωράρια εργασίας, είτε στις εργασιακές σχέσεις, είτε στους ελέγχους και στις υπηρεσίες ελέγχου που υποβαθμίζονται.
«Δυστυχώς φτάσαμε να συζητάμε ακόμη και για 13ωρο εργασίας, για απλήρωτες υπερωρίες, τα λεγόμενα ρεπό του κ. Χατζηδάκη. Υπάρχει υποβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών γεγονός που έχει επίπτωση στους εργαζόμενους», συμπλήρωσε.
φαμ_3.JPG
Αναβάθμιση

Συνέχισε λέγοντας πως «οφείλουμε να αναβαθμίσουμε τις παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στα θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία και, σε αυτήν την κατεύθυνση, μας είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και η γνώση και η εμπειρία σε ευρωπαϊκό επίπεδο του ευρωπαϊκού οργανισμού.
Έτσι μπορούμε να υπερασπιστούμε την κοινωνία και την ελληνική παραγωγή συνολικά. Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει ελληνική παραγωγή χωρίς ποιοτική εργασία και ποιοτικές συνθήκες εργασίας. Και εμείς θέλουμε να ενισχυθούν και η παραγωγή και το εισόδημα στην Ελλάδα.
Πρέπει να αναβαθμίσουμε επίσης στην Ελλάδα το διάλογο, αλλά και τα μέτρα για τις νέες συνθήκες που δημιουργούν οι αλλαγές στις συνθήκες εργασίας, τα νέα επαγγέλματα, τα νέα είδη επαγγελματικών ασθενειών, αλλά και οι νέες τεχνολογίες, και το πώς συνδέονται με την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία. Επίσης, πρέπει να αναβαθμίσουμε τις δομές της πολιτείας που παρακολουθούν τα θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία, καθώς και την καταγραφή των ατυχημάτων και δυστυχημάτων, αλλά και την καταγραφή των επαγγελματικών ασθενειών σε όλους τους κλάδους εργασίας.
Ξεκινώντας πρώτα από όλα από τη βασική μας υποχρέωση που δεν είναι άλλη από τις εργασιακές σχέσεις και τις συλλογικές συμβάσεις».
«Αν δεν εξασφαλίσουμε την ποιότητα της εργασίας μέσα στις εργασιακές σχέσεις και αν δεν εξασφαλίσουμε μία πολιτεία που θα έχει έναν ισχυρό ελεγκτικό ρόλο και θα στηρίζει τον εργαζόμενο, δεν μπορούμε να μιλάμε για σύγκλιση της Ελλάδας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Για εμάς, στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και η σύγκλιση με την Ευρώπη είναι κεντρική στρατηγική μας επιλογή και σε αυτήν την κατεύθυνση έχετε τη δυνατότητα να μας προσφέρετε πολλά», κατέληξε ο κ. Φάμελλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης