Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αυγενάκης: Την Τετάρτη 8/11 οι προκαταβολές αποζημιώσεων για το ζωικό κεφάλαιο στη Θεσσαλία - Σύσκεψη στο Μαξίμου

Αυγενάκης: Την Τετάρτη 8/11 οι προκαταβολές αποζημιώσεων για το ζωικό κεφάλαιο στη Θεσσαλία - Σύσκεψη στο Μαξίμου
Για την φυτική παραγωγή η διαδικασία καταβολής των προκαταβολών των αποζημιώσεων θα αρχίσει την επόμενη Παρασκευή
Αύριο, Τετάρτη 8/11, στις 12:00 το μεσημέρι, ξεκινά η καταβολή των προκαταβολών των αποζημιώσεων για το ζωικό κεφάλαιο, σε κτηνοτρόφους που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία, όπως δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκη.
Ο κ. Αυγενάκης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ανέφερε ότι για την φυτική παραγωγή η διαδικασία καταβολής των προκαταβολών των αποζημιώσεων θα αρχίσει την επόμενη Παρασκευή, ενώ σήμερα σε σύσκεψη στο Μαξίμου θα συζητηθούν τα ζητήματα της Θεσσαλίας.
Ο υπουργός σημείωσε ότι χθες (6/11) μεταφέρθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό αρχικά 150 εκατ. ευρώ στον ΕΛΓΑ, σημειώνοντας ότι οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά στο τελικό ποσό των αποζημιώσεων, εξήγησε πως αυτό θα καθοριστεί μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία εκτιμήσεων.
Μέχρι στιγμής, όπως είπε, σε αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς και μελισσοκόμους έχουν καταβληθεί πάνω από 20 εκατ. ευρώ μέσω της κρατικής αρωγής και θα ακολουθήσουν άλλα δυο κύματα αποζημιώσεων μέσω της κρατικής αρωγής σε πληγέντες.

Για την Κάρλα

Σε ό,τι αφορά τους παραγωγούς στις περιοχές γύρω από την Κάρλα που οι καλλιέργειές τους παραμένουν πλημμυρισμένες, ανέφερε ότι αναμένεται ειδική μελέτη, από Ολλανδική εταιρεία, για τον τρόπο άντλησης των υδάτων.
Παράλληλα, το υπουργείο σχεδιάζει ειδικό πρόγραμμα στήριξης του εισοδήματος των αγροτών της περιοχής.

Αντικατάσταση των ζώων

Ακόμη, έκανε αναφορά στο Μέτρο 5.2 του ΠΑΑ, από το οποίο θα χρηματοδοτηθεί το σύνολο της αντικατάστασης των ζώων που έχουν απολέσει οι κτηνοτρόφοι και της ανακατασκευής των στάβλων τους. Και στις δύο περιπτώσεις η χρηματοδότηση θα είναι 100%. Όπως είπε, δίνεται μια ευκαιρία για να κατασκευαστούν σύγχρονες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, πιο ασφαλείς, λιγότερο ενεργοβόρες και πιο φιλικές στο περιβάλλον.
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αγρότη για το ζήτημα του περονόσπορου και της ακαρπίας, είπε ότι έχει ετοιμασθεί φάκελος από το ΥΠΑΑΤ για να κατατεθεί στην ΕΕ και ότι ήδη βρίσκεται σε συνεννόηση με άλλες μεσογειακές χώρες για την προώθηση του ζητήματος, μιας κα η χώρα μας έδωσε προτεραιότητα στο ζήτημα της Θεσσαλίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης