Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ανοίγει πόρτα εξόδου ο Τσακαλώτος: «Εξαιρετικά δύσκολη η υπερηφάνεια στον ΣΥΡΙΖΑ» - Προ των πυλών η διάσπαση

Ανοίγει πόρτα εξόδου ο Τσακαλώτος: «Εξαιρετικά δύσκολη η υπερηφάνεια στον ΣΥΡΙΖΑ» - Προ των πυλών η διάσπαση
Το θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει αυτή η υπερηφάνεια σ΄αυτό το κόμμα, ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
Σχετικά Άρθρα
Εντείνεται η τάση της διάσπασης στο κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης…με τον Στέφανο Κασσελάκη να αδυνατεί να ενισχύσει το κλίμα ενότητας.
Ειδικότερα, την πόρτα της εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε όπως φαίνεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τις δηλώσεις του στην εκδήλωση που η εφημερίδα «Εποχή» με θέμα: «Η ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά απέναντι στις προκλήσεις των καιρών».
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε χαρακτηριστικά πως «Όταν κατέβηκα υποψήφιος πρόεδρος, είπα είτε χάσω είτε κερδίσω θέλω να φέρω πίσω την υπερηφάνεια των ανθρώπων της Αριστεράς.
Λυπάμαι το θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει αυτή η υπερηφάνεια σε αυτό το κόμμα».
Πέρα από τα παραπάνω, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε:
«Δεν χρειάζεται να είναι κανείς πολιτικός επιστήμονας για να διαπιστώσει ότι ένα κόμμα που δεν συζητά καν για τη φορολογία δεν μπορεί να είναι ένα αξιόπιστο κόμμα» επισημαίνοντας πως «Ως αγγλομαθής, δεν έχω βρει καν καλή μετάφραση για την παράταξη, είναι τόσο ξένη σαν έννοια που δεν μπορώ να το περιγράψω».
Σε ό,τι αφορά τον Κασσελάκη, επεσήμανε: «Μπορεί κάποιος να ισχυρίζεται ότι μπορεί να έχεις ένα κόσμο αριστερό πατριωτικό που ψάχνει συμμαχίες.
Μπορεί συγχρόνως να ισχυρίζεσαι ότι θέλεις να φτιάξεις τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη οπου όλοι αυτοί να είναι μέσα στο κόμμα σου.
Ποτέ δεν κατάλαβα πώς μπορείς να τα ισχυρίζεσαι και τα δύο
Το ερώτημα είναι αν με αυτή τη ρευστοποίηση με αυτόν τον αρχηγισμό και αυτό το τοξικό κλίμα, αν μπορούμε σε αυτό το κόμμα.
Αυτό το τοξικό κλίμα, δεν το έχω ξανασυναντήσει».

Σία Αναγνωστοπούλου: Τι δεν κάναμε στο κόμμα μας;

Αυτοκριτικά κινήθηκε η βουλευτής Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία παίρνοντας τον λόγο, ανέφερε: «Δεν θα ασχοληθώ με το τραύμα του 2015 που δεν ήταν τραύμα μόνο για αυτούς που έφυγαν, αλλά και γι’ αυτούς που έμειναν. Πρέπει να αποτιμηθεί ως τεράστια προσπάθεια της Αριστεράς να ανταποκριθεί σε μια μεγάλη πρόκληση που δεν της αναλογούσε.
Τι δεν κάναμε στο κόμμα μας;
Στο ίδιο το κόμμα μας, είμαι από αυτές που στο Συνέδριο για την ψήφιση του προέδρου, ψήφισα αυτό που πέρασε. Έχω ιστορική ευθύνη και την αναλαμβάνω όλη.
Την αναλαμβάνω γιατί έχει μεγάλη σημασία, γιατί ένας μικροαστισμός, αυτή η εγρήγορση που έμαθα δεν λειτούργησε. Η αυτοκριτική έχει νόημα για το τι κάναμε πώς το κάναμε. Αυτή η έλλειψη εγρήγορασης οδηγείται στην «υπεράσπιση του κόμματος». Το κόμμα όμως για να είναι δυναμικό, χρειαζόταν και άλα πράγματα.
Εκπροσώπηση κινημάτων σε ανώτατο επίπεδο. Έναν επιστημονικό τεχνοπολιτικό κόσμο και να εκφράζονται στα όργανα. Όχι δίπλα στον πρόεδρο. Μέσα στα όργανα.
Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστερά οφείλω να τη δώσω από τις τάξεις του. Τα περί αριστερών εκκρεμοτήτων, όσο και να διαφωνώ με το ύφος των υπό διαγραφή, η μάχη είναι μάχη επιβίωσης του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν διεκδικώ κανέναν τίτλο ιδιοκτησιακής σχέσης, αλλά όποιος αποφασίσει να πετάξει το «αίμα» του καραβιού, αυτό θα βυθίσει και το πλοίο. Το να θέλεις να επικαιροποιήσεις το αίμα, ναι. Αλλά να το πετάξεις, βάζεις τη σφραγίδα της βύθισης του πλοίου, εγώ σ’ αυτή τη βύθιση θα αντισταθώ με νύχια και με δόντια».

Αντώνης Τζανακόπουλος: Ο φορέας που έχει στο όνομα την «αριστερά» δεν φαίνεται να έχει τη χάρη

Με αιχμή για τον Στέφανο Κασσελάκη ξεκίνησε την ομιλία του και ο Αντώνης Τζανακόπουλος, αδερφός του Δημήτρη:
«Ήθελα να είμαι μαζί σας, κοίταξα τις τιμές και ήταν απαγορευτικές και δεν είμαι και εφοπλιστής. Γιατί μας κατηγορούν ότι όλα αυτά τα πληρώνει το κόμμα για να φραξιονιζόμαστε.
Πού ακούστηκε ένα κόμμα που έχει στο όνομά του την Αριστερά να συζητά δημόσια για την Αριστερά;
Δεν είναι μεταδημοκρατία, ούτε μεταπολιτική, αυτή είναι η δημοκρατία και η πολιτική στον ύστερο καπιταλισμό.
Ο φορέας που έχει το όνομα δεν φαίνεται να έχει πια την χάρη. Αγκαλιάσαμε και λίγο εθνικισμό και λίγο λαϊκισμό.
Όμως η Ριζοσπαστική Αριστερά δεν μπορεί να εξανταλείται σε “αντί-“. Ετεροκαθοριστήκαμε για μεγάλο διάστημα.
Και αναρωτιόμαστε πώς βρεθήκαμε εδώ. Και το θέμα είναι τι κάνουμε τώρα;»

Κωστής Παπαΐωάννου: «Αν έγινε το ανήκουστο, κάποια προβλήματα είχε και το… ακουσμένο»

«Η ηγετική ομάδα και ο πρώην αρχηγός απέδιδαν τις ήττες σε εξωγενείς παράγοντες. Ο κίνδυνος είναι να κάνει το ίδιο το ριζοσπαστικό τμήμα της Αριστεράς. Να αποδώσει την εκλογή ηγεσίας σε οργανωτικού τύπου ζήτηματος. Η απάντηση του γιατί έγινε το ανήκουστο, περιλαμβάνει και την ίδια.
Αν έγινε το ανήκουστο, κάποια προβλήματα είχε και το ακουσμένο».

Σημειώνεται πως στην πρώτη γραμμή των καθισμάτων του Σινεμά «Τριανόν», όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση της «Ομπρέλας» μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη ήταν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, οι πρώην βουλευτές, Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Βίτσας, Κώστας Πουλάκης, Γιώργος Σταθάκης, ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, Μάκης Μπαλαούρας αλλά και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς.

Νέο κόμμα με πράσινα χαρακτηριστικά

Υπενθυμίζεται πως ανοιχτό το ενδεχόμενο να ιδρύσει νέο κόμμα με πράσινα χαρακτηριστικά άφησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κόκκαλης και ιδρυτής της πολιτικής κίνησης «Κόσμος» σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».
Απαντώντας στο εάν αληθεύουν τα δημοσιεύματα που τον φέρουν έτοιμο να ηγηθεί ενός νέου κόμματος το οποίο θα καλύψει το κενό των Πρασίνων στην Ελλάδα ή ακόμη περισσότερα τα διάφορα σενάρια που προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, συνδέοντας αυτήν την πολιτική κίνηση με την αναζήτηση μιας νέας στέγης για ορισμένα από τα στελέχη που εντάσσονται σήμερα στην «Ομπρέλα» και ίσως αναζητούν πολιτικό χώρο με αριστερό πρόσημο εντός μιας «κοκκινοπράσινης» συμμαχίας, ο κ. Κόκκαλης ουσιαστικά απάντησε «τίποτα δεν αποκλείεται»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης