Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πατέλης: Καμία σημαντική επίπτωση στην ελληνική οικονομία από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Πατέλης: Καμία σημαντική επίπτωση στην ελληνική οικονομία από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή
Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι αυτή η πτωτική πορεία του παγκόσμιου πληθωρισμού θα συνεχιστεί υποστήριξε ο κ.Πατέλης
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει σημαντική αύξηση των τιμών του πετρελαίου και δεν έχει υπάρξει κάποια επίπτωση σημαντική στην ελληνική οικονομία, αλλά και στη διεθνή οικονομία λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή υποστήριξε ο Αλέξης Πατέλης, οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού.
«Ελπίζουμε αυτό να συνεχιστεί και αν αλλάξει κάτι θα προσαρμοστούμε» είπε μιλώντας στην ΕΡΑ ο κ. Πατέλης, ο οποίος ερωτηθείς για το εάν η Ελλάδα είναι έτοιμη για γερές αναταράξεις εφόσον συμβούν, επισήμανε πως «δεν μπορούμε να επηρεάσουμε και να αλλάξουμε το τι συμβαίνει σε όλο τον πλανήτη ούτε μπορούμε να πούμε ότι σε οποιοδήποτε σενάριο εμείς δεν θα επηρεαστούμε».
«Προφανώς, αν υπάρξει μια παγκόσμια ύφεση, ένας γενικευμένος πόλεμος, αυτός θα επηρεάσει και τη χώρα μας.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής εγώ παραμένω συγκρατημένα αισιόδοξος ότι δεν έχει υπάρξει ακόμα, τώρα μιλάμε αποκλειστικά στο οικονομικό πεδίο, όχι στο πολιτικό, δεν έχει υπάρξει ακόμα κάποια σημαντική επίπτωση στη χώρα μας.
Αυτό μπορεί να αλλάξει, αν αλλάξει θα δούμε τι θα κάνουμε» είπε ο κ.Πατέλης.

Δύσκολο το θέμα του πληθωρισμού

«Το θέμα του πληθωρισμού είναι πολύ δύσκολο θέμα, της ακρίβειας, γιατί είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο ξεκίνησε από την Αμερική και επεκτάθηκε και αλλού.
Εμείς κοιτάμε τι συμβαίνει αλλού και αυτό που παρατηρούμε είναι ότι ο πληθωρισμός έχει πτωτικές πορείες σιγά σιγά παγκοσμίως, όμως ακόμα δεν έχει φτάσει στα επίπεδα που ήταν πριν τον κορωνοϊό.
Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι αυτή η πτωτική πορεία του παγκόσμιου πληθωρισμού θα συνεχιστεί.
Ωστόσο, δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί που θέλουμε να φτάσουμε» είπε ο κ.Πατέλης.

Καλά θεμέλια

«Η οικονομία μας έχει καλά θεμέλια.
Αν δούμε για παράδειγμα την οικονομική εμπιστοσύνη ο δείκτης ο μηνιαίος έχει δείξει ότι στην Ελλάδα παραμένει υψηλότερος από την Ευρωζώνη.
Την Παρασκευή είχαμε και τα στοιχεία της ανεργίας, 10,0% έπεσε η ανεργία, όμως πιο σημαντικό από αυτό ήταν η ανεργία των νέων, η οποία έπεσε.
Κάποτε ήταν στο 60% κατά τη διάρκεια της κρίσης η ανεργία των νέων, κάτι τρομακτικό.
Σήμερα έχει πέσει κάτω από το 20%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που άρχισε η ΕΛΣΤΑΤ να συλλέγει αυτά τα στοιχεία.
Στο χρέος πάμε καλά.
Πέρσι είχαμε τη μεγαλύτερη πτώση χρέους ΑΕΠ στον κόσμο.
Φέτος θα έχουμε άλλη μία πτώση σημαντική.
Το έλλειμμά μας και φέτος και του χρόνου προβλέπεται να είναι μικρότερο όχι μόνο Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, αλλά ακόμα και της Γερμανίας.
Και είναι σημαντικό να συνεχίσουμε αυτή την πορεία, διότι εν τέλει βοηθά και στην αξιοπιστία της χώρας αλλά και σε γενικότερα χαμηλότερο κόστος δανεισμού κράτους και ιδιωτικού τομέα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πατέλης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης