Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ευάγγελος Βενιζέλος: Βιαστήκαμε να μιλήσουμε για επιστροφή στην κανονικότητα - Η συνεργασία των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Ευάγγελος Βενιζέλος: Βιαστήκαμε να μιλήσουμε για επιστροφή στην κανονικότητα - Η συνεργασία των κομμάτων της αντιπολίτευσης
«Oι ασυμμετρίες που βιώνουμε ξεκινούν από την ασσυμετρία της μνήμης», σημειώνει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Με ενδιαφέρουσες και ζωηρές συζητήσεις για το παρόν και το μέλλον του πολιτικού συστήματος και της δημοκρατικής λειτουργίας της χώρας ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα του συνεδρίου του e-kyklos για τις «Ασσυμετρίες και Εθνική Ατζέντα».
Συνοψίζοντας ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ  Ευάγγελος Βενιζέλος τις συζητήσεις ανέφερε ότι «οι ασυμμετρίες που βιώνουμε ξεκινούν από την ασσυμετρία της μνήμης.
Βιαστήκαμε να μιλήσουμε για επιστροφή στην κανονικότητα.
Εμείς φτιάχνουμε τώρα τη μαγιά.
Διανοητικά επεξεργαζόμαστε το σχέδιο της επόμενης μέρας».

Η συνεργασία της αντιπολίτευσης

Από το βήμα της ίδιας εκδήλωσης ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε ότι η κοινωνία έχει αίσθηση της ασσυμετρίας που υπάρχει, αλλά είναι σε αντίφαση κατανοώντας μεν το τι γίνεται στη χώρα και δεν βλέπει λύσεις και στέκεται αμήχανα.
Αποδέχεται έτσι να λειτουργεί με χαμηλές προσδοκίες.
«Δεν διαταράσσονται οι πολιτικοί συσχετισμοί που προέκυψαν από τις πρόσφατες εκλογές αλλά το μήνυμα του β΄γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι αφενός στη κυβέρνηση να μην επικαλείται πώς όλα κρίθηκαν με το αποτέλεσμα των εκλογών κι αφετέρου προς τη αντιπολίτευση πως χρειάζεται ολοκληρωμένη κοινοβουλευτική προσέγγιση των πραγμάτων.
Παρότι είναι δύσκολο στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού συστήματος να εμφανιστεί μια αυτόνομη εναλλακτική πλειοψηφική κυβερνητική πρόταση, το δίλημμα είναι: Ή τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα την διαμορφώσουν το καθένα μόνο του ή θα πρέπει να συζητήσουν το ενδεχόμενο συνεργασιών που όμως το εκλογικό σύστημα τις αποκλείει», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Διαμαντοπούλου: Κυρίαρχο κόμμα το Κέντρο

Η πρώην υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου σημείωσε ότι το κυρίαρχο κόμμα στην Ελλάδα ήταν διαχρονικά το Κέντρο και οι Κεντρώοι είναι πια πάρα πολλοί και δανείζουν τη ψήφο τους.
Την δίνουν και την αναιρούν. Παρατήρησε πως υπάρχει πρόβλημα στο δυτικό πολιτικό σύστημα με διαχωριστική γραμμή των πολιτικών συστημάτων ήταν το Δεξιά - Αριστερά και συμπλήρωσε: «Σήμερα υπάρχει ανάγκη για μια νέα πολιτική πρόταση. Τα φιλελεύθερα κόμματα διατηρούν ένα βασικό πλαίσιο και σ΄ ορισμένα θέματα προσεγγίζει τα θέλω της κοινωνίας αλλά απαιτείται να διαμορφωθεί ένα νέο κόμμα που θα έχει στοιχεία φιλελευθερισμού με σύγχρονη ατζέντα της νέας εποχής (Κλιματική αλλαγή, Δημογραφικό , Μεταναστευτικό)».
Η κ. Διαμαντοπούλου υπογράμμισε ότι «το πολιτικό σύστημα, τα κόμματα θα δώσουν απαντήσεις κι αυτές θα γίνουν με ρήξεις του παρελθόντος.
Με μεταρρυθμίσεις που ξεβολεύουν.
Ο άλλος πόλος δεν θα είναι μια νέα καλύτερη ΝΔ αλλά μια νέα φωνή.
Η σημερινή αντιπολίτευση αν δεν πιάσει αυτό το νόημα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί.
Το πολιτικό προσωπικό που απαιτείται επωάζεται αλλά δεν ξέρουμε ακόμη πώς και πότε θα εκφραστεί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης