Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στις ευρωεκλογές το ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου – Θα ξέρουμε ποιος θα είναι νικητής που θα ασκεί αντιπολίτευση στον Μητσοτάκη

Στις ευρωεκλογές το ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου – Θα ξέρουμε ποιος θα είναι νικητής που θα ασκεί αντιπολίτευση στον Μητσοτάκη
Η ΝΔ θέλει να πολιτικοποιήσει τις επερχόμενες εκλογές και να δημιουργήσει ένα πολύ ελκυστικό ψηφοδέλτιο με πρόσωπα που θα έχουν μεγάλη αναγνώριση και δημοφιλία
Στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024 θα έχουν το μεγάλο ξεκαθάρισμα για την νέα αντιπολίτευση.
Εκεί θα είναι σαφές ότι θα αναμετρηθούν τα κόμματα της Κεντροαριστεράς, ο νέος ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη που φιλοδοξεί να γίνει 2ο κόμμα, το πολύ ανεβασμένο ΚΚΕ που διαθέτει μεγάλη συσπείρωση αλλά ίσως και ένα κόμμα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ προερχόμενο από την Ομπρέλα.

Θα δούμε νέα αντιπολίτευση


Όμως, θα δούμε και αν θα υπάρξει κυβερνητική φθορά.
Τους επόμενους μήνες έρχονται αυξήσεις τιμών, αύξηση στο ενεργειακό κόστος, ακριβός δανεισμός και φυσικά το μεγάλο μέτωπο της καθημερινότητας των πολιτών.
Γι’ αυτό και οι επερχόμενες ευρωεκλογές θα έχουν μία αυξημένη πολιτική σημασία για τη ΝΔ καθώς θέλει να επιβεβαιώσει την κυριαρχία της.
Αν έχουμε την εικόνα των αυτοδιοικητικών τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για αποτελεσματική αντιπολίτευση.
Αν όμως υπάρξει καθίζηση ποσοστών τότε αυτό θα είναι ένα μεγάλο καμπανάκι.

Πολιτικοποίηση των εκλογών – Το πάθημα του Β γύρου στις αυτοδιοικητικές


Γι’ αυτό η Πειραιώς θέλει να πολιτικοποιήσει τις επερχόμενες εκλογές και να δημιουργήσει ένα πολύ ελκυστικό ψηφοδέλτιο με πρόσωπα που θα έχουν μεγάλη αναγνώριση και δημοφιλία.
Γι’ αυτό ακούγονται τα ονόματα του Πυρρου Δήμα, του Γιώργου Αυτιά, της Σοφίας Μπεκατώρου ενώ αναμένονται και άλλα.
Μέχρι, όμως, το ψηφοδέλτιο αυτό που ωστόσο προβληματίζει τα στελέχη της Πειραιώς είναι το σύστημα των εκλογών για την ευρωβουλή.
Το πάθημα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών έγινε μάθημα και πλέον δεν υπάρχει σκέψη να υπάρχει λίστα, θα πρέπει να υπάρξει κυνήγι του σταυρού πόρτα πόρτα από τους υποψηφίους…
Σε αυτό το πλαίσιο δύο είναι τα σενάρια.
Διατήρηση του σταυρού, η κατάτμηση των περιφερειών από 5 ως 7 ή αλλιώς παραμένουμε στο υπάρχουν σύστημα, δηλαδή σταυρός και ένα ψηφοδέλτιο επικράτειας. Στην πρώτη περίπτωση η ΝΔ μπορεί να πετύχει ένα πολύ καλό σκορ διότι κάποια κόμμα σε περιφέρειες δεν τα πάνε καθόλου καλά και μπορεί να μην εκλέξουν ευρωβουλευτή.
Στην δεύτερη περίπτωση, ψηφίζει το σύνολο των ψηφοφόρων για πρόσωπα χωρίς τοπικιστικό στοιχείο.

Zήτημα οι θητείες


Άλλο ένα ζήτημα που εξετάζει η ΝΔ είναι μέχρι πόσες θητείες θα μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές.
Αν θέλει να πετύχει ανανέωση θα πρέπει να βάλει μάξιμουμ 2 θητείες.
Αν δεν το κάνει, κινδυνεύει να δει στην ευρωβουλή τα ίδια πρόσωπα.
Άλλωστε, είναι κοινό μυστικό ότι η ευρωομάδα της ΝΔ και των άλλων κομμάτων είχαν θέματα και δεν εξέπεμπαν καλή εικόνα για τα κόμματα
. Θυμίζουμε την προφυλάκιση της Καιλή (ΠΑΣΟΚ), την άρση ασυλίας για έρευνα για απόπειρα βιασμού (Γεωργούλης), τα διοικητικά ζητήματα με τις μισθοδοσίες (Κεφαλογιάννης, Σπυράκη) κ.α.
Στις ευρωεκλογές, λοιπόν, θα δοθούν όλες οι απαντήσεις για κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Θα έχουμε ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών σε όλα τα επίπεδα.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης