Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μαρινάκης: Το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει κάτω από τον κατώτατο μισθό – Θέλουμε να περιορίσουμε τη φοροδιαφυγή

Μαρινάκης: Το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει κάτω από τον κατώτατο μισθό – Θέλουμε να περιορίσουμε τη φοροδιαφυγή
«Θέλουμε να περιορίσουμε τη φοροδιαφυγή στο μεγαλύτερο δυνατό», υπογράμμισε ο Π. Μαρινάκης
«Δεν αυξάνεται κάποιος φορολογικός συντελεστής, ούτε με αυτήν τη φορολογική παρέμβαση. Είναι ένα πλέγμα παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο.
Ο κ. Μαρινάκης μιλώντας στην ΕΡΤ 1 ξεκαθάρισε ότι «δεν πρέπει να «τσουβαλιάζουμε» τους ελεύθερους επαγγελματίες γιατί ναι, υπάρχει αυτός ο οποίος μπορεί να έχει πέντε και δέκα υπαλλήλους και να δηλώνει έσοδα λιγότερα από τους υπαλλήλους του και από τον κατώτατο μισθό, αλλά υπάρχουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι νεότεροι ηλικιακά, ειδικά, αλλά και κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι πληρώνουν και τις εισφορές τους, πληρώνουν και τους φόρους τους. Όπως σε κάθε κατηγορία, δεν πρέπει να «τσουβαλιάζουμε».
Σημείωσε ότι το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνουν κάτω από τον κατώτατο μισθό και πως «θέλουμε να περιορίσουμε τη φοροδιαφυγή στο μεγαλύτερο δυνατό, μακριά από λογικές τσουβαλιάσματος».
Σε ό,τι αφορά τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, ο κ. Μαρινάκης εξήγησε «αυτό το οποίο λέει το Υπουργείο Οικονομικών, ο κατώτατος μισθός ουσιαστικά, που θεωρείται το ελάχιστο εισόδημα για έναν ελεύθερο επαγγελματία, για να υπάρχει και η σταδιακή κατάργηση -προς το παρόν μείωση 50% και 25% του τέλους επιτηδεύματος- είναι μαχητό.
Δηλαδή, θα δίνεται η δυνατότητα, εφόσον υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος, αυτό σημαίνει μαχητό, να αποδειχθεί ότι δεν είναι αυτό το εισόδημα. Δεύτερον, για τους ελεύθερους επαγγελματίες της πρώτης τριετίας, τους νέους, δηλαδή, μέχρι και πενταετία, θα εξαιρούνται.
Δηλαδή για τα τρία πρώτα χρόνια δεν θα υπάρχουν αυτά τα ελάχιστα, για τα οποία θα φορολογούνται. Και στον τέταρτο χρόνο θα υπάρχει μια μεγάλη έκπτωση και στον πέμπτο μια λίγο μικρότερη έκπτωση. Αυτός είναι κι ο λόγος γιατί ένας νέος ο οποίος ξεκινάει και κάνει έναρξη, προφανώς, δεν σημαίνει ότι φοροδιαφεύγει de facto, αν δηλώνει έσοδα κάτω από 10.000 ευρώ, αν σκεφτεί κανείς ότι μόνο και μόνο οι ασφαλιστικές εισφορές για έναν ελεύθερο επαγγελματία είναι από την τσέπη του».

Για τη συνάντηση Μητσοτάκη με Κασσελάκη

Ανέφερε ότι η συνάντηση κλείστηκε με την επιστροφή του Στ. Κασσελάκη από την Αμερική.
«Νομίζω είναι καλό για τη δημοκρατία μας να υπάρχει θεσμική επικοινωνία μεταξύ του Πρωθυπουργού και του αρχηγού του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και συνολικά των πολιτικών αρχηγών, θα πω εγώ. Είναι σημαντικό να υπάρχει ενημέρωση, είναι σημαντικό να υπάρχει κατάθεση προτάσεων από την Αντιπολίτευση. Μακάρι να περάσουμε - την επαναλαμβάνω συνεχώς μονότονα αυτή την ευχή, την λέει και ο Πρωθυπουργός - από την εποχή της τοξικής αντιπολίτευσης στην εποχή της σκληρής δημιουργικής, αλλά ουσιαστικής αντιπολίτευσης. Θα δείξει η πράξη αν θα το καταφέρουμε», πρόσθεσε.

Για ακρίβεια


Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές της Κυβέρνησης για την ενίσχυση των εισοδημάτων και την καταπολέμηση της ακρίβειας, ο κ. Μαρινάκης έκανε λόγο για «την πιο επίμονη εισαγόμενη ακρίβεια των τελευταίων δεκαετιών την οποία την βιώνει το σύνολο των Ελλήνων πολιτών».
Εξήγησε πως «κάνουμε τρία διαφορετικά πράγματα. Μόνιμες παρεμβάσεις αυξήσεων μισθών, συντάξεων, σταδιακές μειώσεις ή καταργήσεις φόρων», «αυστηροί έλεγχοι είναι το δεύτερο» και «τρίτος πυλώνας είναι οι στοχευμένες παρεμβάσεις», όπως η σταθερή μείωση τιμής, τουλάχιστον 5% για έξι μήνες ή η ανακοίνωση των τιμών των οπωροκηπευτικών.

Για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις

«Ψάχνουμε, ερευνούμε όλη τη δραστηριότητα όλων των εταιρειών με βάση τη νόμιμη διαδικασία ελέγχου. Δεν σημαίνει ότι κάποιος μεγάλος είναι a priori παράνομος ή κάποιος μικρός είναι a priori νόμιμος, ούτε το ανάποδο. Όπως είπαμε για τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν είναι όλοι στο ίδιο τσουβάλι. Είναι λάθος αυτή η λογική. Όποιος, όμως, παρανομεί, είτε για εικονικές εκπτώσεις, είτε για παραβίαση του δικού μας νόμου για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, θα πρόστιμο και αυτό ήδη γίνεται και εισπράττονται πολλαπλάσια των εσόδων από αυτή τη δραστηριότητα. Άρα, το συμπέρασμα ποιο είναι; Δεν πατάς ένα κουμπί και λύνεται η ακρίβεια. Σε κανένα Κράτος δεν έχει γίνει αυτό. Ακολουθείς μια πολιτική μείωσης των συνεπειών, η οποία ναι σε πολύ μεγάλο βαθμό αποδίδει, δεν την εξαφανίζει την ακρίβεια, κυρίως με μόνιμα μέτρα τα οποία μένουν όταν οι κρίσεις φεύγουν», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για την εγκληματικότητα

Σχετικά με την οπαδική βία, ανέφερε πως «γίνονται κινήσεις που δεν έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες. Δεν πρόκειται να εξαλειφθεί απο τη μία στιγμή στην άλλη. Εκεί που κλείνανε πολλοί τα μάτια τους, τώρα έχουμε ένα κράτος που είναι παρόν. Πρέπει να είναι ακόμα περισσότερο παρόν, γι’ αυτό και αποδεσμεύονται συνεχώς αστυνομικοί και πηγαίνουν στα αστυνομικά τμήματα, γίνονται κινήσεις να ενισχυθούν».
Πρόσθεσε ότι «το 70% της παραβατικότητας είναι στην Αττική και μέχρι τα προηγούμενα χρόνια ήταν το 30% της αστυνομικής δύναμης κι αυτός ο λόγος αντιστρέφεται».

Για ψήφισμα ΟΗΕ για το Μεσανατολικό

«Ψηφίσαμε το ψήφισμα του Καναδά. Δεν θα ψήφιζε ποτέ η χώρα μας, γι’ αυτό και απείχε, ένα ψήφισμα το οποίο δεν καταδίκαζε ρητώς τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση. Και αν μου επιτρέπετε, η κριτική της Αντιπολίτευσης, στην πραγματικότητα στη χώρα, όχι στην Κυβέρνηση, είναι και άδικη και ισοπεδωτική», είπε ο κ. Μαρινάκης.
Πρόσθεσε ότι «ο Πρωθυπουργός βρέθηκε στο Ισραήλ, βρέθηκε στο Κάιρο, μίλησε με τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής. Και από την πρώτη στιγμή έχει πει ότι πρέπει να διαχωρίσουμε τη Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό. Νομίζω ότι αυτό είναι και ισοπεδωτικό, είναι και άδικο και δεν προωθεί τα εθνικά συμφέροντα το να καταδικάζουμε την Κυβέρνηση συλλήβδην για μια – θεωρώ – αυτονόητη και υπεύθυνη στάση όπως ήτανε στο συγκεκριμένο ψήφισμα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης