Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δημοσκοπήσεις: Το ΠΑΣΟΚ δεν κερδίζει από την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, οι ψηφοφόροι επικροτούν Κασσελάκη για τις διαγραφές

Δημοσκοπήσεις: Το ΠΑΣΟΚ δεν κερδίζει από την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, οι ψηφοφόροι επικροτούν Κασσελάκη για τις διαγραφές
Το μεγάλο συμπέρασμα των πρώτων δημοσκοπήσεων είναι ότι το ΠΑΣΟΚ παρά την μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε χαμηλά ποσοστά και είναι ακόμα 3ο κόμμα στο 11,9%
Πρόσκαιρη και μη ουσιώδη είναι η πτώση που καταγράφεται στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ από την δημοσκόπηση της GPO.
Πρώτον διότι υπάρχει μία εσωστρέφεια στο κόμμα η οποία εκφράζεται με διάφορες απόψεις που διατυπώνονται συνεχώς και που όταν τα στελέχη υπερβούν τα εσκαμμένα, διαγράφονται.
Aπό την άλλη, παρά την έντονη προσωπική του ζωή ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει αρθρώσει πολιτικό λόγο και γι’ αυτό δεν υπάρχει ασφαλής άποψη του κόσμου γι’ αυτόν.

Χαμηλά το ΠΑΣΟΚ

Το μεγάλο συμπέρασμα των πρώτων δημοσκοπήσεων είναι ότι το ΠΑΣΟΚ παρά την μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε χαμηλά ποσοστά και είναι ακόμα 3ο κόμμα στο 11,9%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ναι μεν πέφτει διότι βρίσκεται σε εσωστρέφεια, σε πτώση διότι και από τις εσωκομματικές υπάρχει μία κόπωση του εκλογικού κοινού, όμως, παρόλα αυτά παραμένει δεύτερος και χωρίς να έχει ανοίξει την ατζέντα του ο Στέφανος Κασσελάκης. Αυτό από μόνο είναι ανησυχητικό για το ΠΑΣΟΚ που περιμένει μεν να γίνει δεύτερο κόμμα, αλλά τα ποσοστά του παραμένουν χαμηλά.
Άρα το συμπέρασμα: Δεν κερδίζει το ΠΑΣΟΚ από τη πτώση ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει ποσοστά λόγω εσωστρέφειας αλλά διατηρεί ακόμα τον ρόλο ρυθμιστή.

Επικροτούν Κασσελάκη για τις διαγραφές

Παράλληλα, όμως η δημοσκόπηση δείχνει ότι ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ επικροτεί τις πρώτες του κινήσεις να διαγράψει τους «δεινόσαυρους» του κόμματος, δηλαδή παλιά στελέχη που δεν μπορούν να συνεισφέρουν καθόλου με τις ατυχείς και άστοχες παρεμβάσεις τους.
Είναι άλλο πράγμα να διαφωνήσουν με μία πολιτική κίνηση του νέου αρχηγού και άλλο να κατηγορούν στα κανάλια από το πρωί μέχρι το βράδυ ένα δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο. Το 77,7% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ο Στ.Κασσελάκης κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Δεν συμβάλλουν στην ενότητα Φίλης-Σκουρλέτης

Κόλαφος είναι, επίσης, η άποψη των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ για την στάση των Φίλη, Σκουρλέτη, Τζουμάκα κ.α που εδώ και καιρό αμφισβητούν ανοικτά τη νέα ηγεσία, μιλώντας απαξιωτικά και σε προσωπικό επίπεδο για τον κ. Κασσελάκη. Το 76,2% θεωρεί ότι με την στάση τους δεν συμβάλλουν στην ενότητα του κόμματος, αντιθέτως σπρώχνουν το κόμμα προς την διάσπαση και την εσωστρέφεια.

Άλλο κριτική, άλλο προσωπική επίθεση

Παράλληλα, μοιρασμένες είναι οι απόψεις των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ για το τι πρέπει να κάνουν τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.
Το 48,6% λέει ότι πρέπει να παραμείνουν και να ασκούν κριτική και το 43% λέει ότι πρέπει να αποχωρήσουν από το κόμμα.
Το να ασκείς κριτική δεν είναι κακό για κανένα κόμμα. Αλλά εάν φτάσεις στα όρια της μονομέρειας και της προσωπικής εμπάθειας τότε, δεν μπορεί να διατηρείσαι μέσα σε ένα κόμμα διότι φέρνεις την εσωστρέφεια. Εξάλλου, 1 στους 2 σχεδόν ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ούτως ή άλλως, αυτοί που ασκούν τέτοια κριτική θα πρέπει να αποχωρήσουν.

Πιο μεγάλη διείσδυση στο Κέντρο


Ένα ενδιαφέρον στοιχείο το οποίο θα πρέπει να θεωρείται ατού για τον Στέφανο Κασσελάκη είναι ότι οι απόψεις του κόσμου για το τι είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαφέρουν. Κάποιοι τον κατατάσσουν κεντροαριστερό (17,4%), κάποιοι κεντρώο (15,6%), κάποιοι κεντροδεξιό (17%) και κάποιοι δεξιό 14,3%. Αυτό δείχνει ότι κινείται κυρίως στο Κέντρο το οποίο είναι και το προκείμενο καθώς ένας με τα χαρακτηριστικά π.χ του Σκουρλέτη που είναι μόνο αριστερός δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει πιο κεντρώα κοινά. Η διεισδυτικότητα Κασσελάκη ακόμα και στα δεξιά κοινά, τον κάνει ανταγωνιστικό, την ώρα π.χ που ο Ανδρουλάκης δεν μπορεί.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης