Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συναγερμός στο Μαξίμου για τον πόλεμο στο Ισραήλ: Το Μεσανατολικό επηρεάζει εθνική οικονομία και διπλωματία

Συναγερμός στο Μαξίμου για τον πόλεμο στο Ισραήλ: Το Μεσανατολικό επηρεάζει εθνική οικονομία και διπλωματία
Το μεγάλο ζήτημα στον κυβερνητικό σχεδιασμό είναι το που θα κινηθούν οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
H έλευση της επενδυτικής βαθμίδας από την Standard and Poor’s ήταν ένα δεδομένο στις σκέψεις του υπουργείου Οικονομικών το οποίο ναι μεν χαροποίησε αλλά οι εξελίξεις στο Μεσανατολικό και οι επιπτώσεις στην οικονομία και την διπλωματία αντιστάθμισαν το κλίμα αισιοδοξίας από την αναβάθμιση.
Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Παλαιστίνης και ο διευρυμένος κύκλος έντασης μπορούν να επηρεάσουν άμεσα την Ελλάδα και να αλλάξουν τις προβλέψεις για τον προϋπολογισμό του 2024 ο οποίος στηρίζεται σε παραδοχές και προβλέψεις που μπορεί να διαψευστούν από τις εξελίξεις.

Το μεγάλο ζήτημα στον κυβερνητικό σχεδιασμό είναι το που θα κινηθούν οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Ο δημοσιονομικός προγραμματισμός της κυβέρνησης προσδιορίζει την τιμή του πετρελαίου στα 80 με 82 δολάρια το βαρέλι και την τιμή του φυσικού αερίου στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ.
Όμως,η τιμή του πετρελαίου έχει ξεπεράσει τα 92 δολάρια το βαρέλι, ενώ το φυσικό αέριο έσπασε και το όριο των 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα παρουσιάζοντας μεγάλα σκαμπανεβάσματα.
Κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείο τονίζουν ότι εάν η τιμή πετρελαίου κινηθεί στα 100 ευρώ το βαρέλι, τότε όλα θα αλλάξουν.
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει αφήσει ένα παράθυρο για πρόσθετες δράσεις για την στήριξη των νοικοκυριών, την ώρα που ήδη ο προϋπολογισμός ασθμαίνει από τις αποζημιώσεις και το κόστος ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας.

Πληγή στα νοικοκυριά και στο κράτος η αύξηση της τιμής πετρελαίου

Η παρατεταμένη αύξηση της τιμής του πετρελαίου θα δημιουργήσει ντόμινο στις τιμές των προϊόντων οι οποίες δεν πέφτουν.
Δεν έπεφταν ούτε όταν οι τιμές πετρελαίου μειώθηκαν.
Πόσο μάλλον τώρα.
Σε αυτή την περίπτωση τα μέτρα της κυβέρνησης που έχουν εξαγγελθεί δεν θα έχουν αποτελεσματικότητα.
Επίσης, η άνοδος της τιμής πετρελαίου θα αυξήσει το ενεργειακό κόστος.
Η κυβέρνηση εχει υπολογίσει συγκεκριμένο κονδύλι για την επιδότηση πετρελαίου και το κόστος για τα καύσιμα θα είναι άλλη μία τρύπα και στον οικογενειακό προυπολογισμό αλλά και στις δαπάνες του δημοσίου.

Ο τουρισμός και η λαθρομετανάστευση

Μία ακόμα συνέπεια στην οικονομία, μπορεί να προέλθει από τον τουρισμό, αφού σε περίπτωση γενίκευσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή, αφενός θα υπάρξει κλίμα ανασφάλειας πανευρωπαϊκά.
Μη ξεχνάμε ότι η Ελλάδα δέχεται πάρα πολλούς ισραηλινούς τουρίστες κάθε χρόνο και όχι μόνο το καλοκαίρι.
Επίσης, είναι εμφανής η αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου και για ενδεχόμενες μεγάλες μεταναστευτικές ροές, αν υπάρξει μαζική φυγή Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να αυξήσει τη φύλαξη των συνόρων όμως είναι αναπόφευκτες οι ροές μέσα από την μεγάλη ακρογραμμή της Αιγύπτου που συνορεύει με την Γάζα.

Μουσουλμανική βία

Όπως έχουμε γραψει και παλαιότερα, σε μια σειρά ευρωπαϊκές πρωτεύουσες υπάρχει ξέσπασμα της μουσουλμανικής βίας με τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν κοστίσει ζωές.
Η Ελληνική Αστυνομία και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών βρίσκονται για το λόγο αυτό, σε συνεχή επαφή και στενή συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες ασφαλείας των ευρωπαϊκών χωρών, ενώ έχουν ήδη ενισχύσει τα μέτρα φύλαξης όλων των πιθανών στόχων στη χώρα.

Τα δεδομένα στα ελληνοτουρκικά

Τέλος, ο πόλεμος στο Ισραήλ μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και στα ελληνοτουρκικά με τον Erdogan να υποστηρίζει ανοικτά την Xαμάς, το οποίο είναι προβληματικό.
Μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάτι που να αλλάζει την στάση των δύο χωρών όσον αφορά στην προσέγγισή τους με κυρίαρχη αυτή στο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας όπου θα συναντηθούν Μητσοτάκης-Εrdogan.
Όμως, η ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή που επιθυμεί ο Erdogan στο Μεσανατολικό ίσως αλλάζει τα δεδομένα αφού έρχεται σε απευθείας σύγκρουση με τη Δύση.

Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης