Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ίσες αποστάσεις από Μητσοτάκη: Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα αλλά η συλλογική τιμωρία απαγορεύεται

Ίσες αποστάσεις από Μητσοτάκη: Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα αλλά η συλλογική τιμωρία απαγορεύεται
«Υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και ότι η Hamas δεν είναι ταυτόσημη με τον παλαιστινιακό λαό», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης
Σχετικά Άρθρα
(upd) Καμία στρατιωτική παρέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο (21/10/2023) στη Σύνοδο για την Ειρήνη στην Αίγυπτο.
Ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Σύνοδο τόνισε μεταξύ άλλων ότι υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και ότι η Hamas δεν είναι ταυτόσημη με τον παλαιστινιακό λαό ενώ προξενεί ανείπωτο πόνο σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός: «πρέπει να πω ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, έρχομαι εδώ ως αληθινός φίλος και γείτονας. Και φυσικά κομίζω ένα μήνυμα – κλειδί το οποίο είναι ότι όλοι καταδικάζουμε την τρομοκρατία σε οποιαδήποτε μορφή της και ταυτόχρονα σκεφτόμαστε τη ζημία για τους πολίτες.
Υπάρχουν ζημιές στη Γάζα και στην ευρύτερη περιοχή από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Hamas και εντεύθεν. Υπήρχαν αθώοι θύματα σε αμφότερες πλευρές, υπάρχουν πολίτες άμαχοι, υπάρχουν όμηροι και μέχρι την πλήρη ελευθερία των ομήρων δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ειρήνη. Ταυτόχρονα υπάρχουν τραυματισμένοι, υπάρχουν άνθρωποι που δολοφονήθηκαν στα σπίτια τους στο Ισραήλ, έχασαν τη ζωή τους στο νοσοκομείο Al Ahli στη Γάζα.

«Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα αυτοάμυνας»

Η θέση της Ελλάδος ήταν εξαιρετικά ξεκάθαρη από την αρχή.
Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα αυτοάμυνας, αλλά πάντοτε σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο, δίκαιο των δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Ταυτόχρονα, θέλω να είμαι σαφής η συλλογική τιμωρία απαγορεύεται από τους νόμους που διέπουν τους πολέμους και αυτοί οι νόμοι έχουν σχεδιαστεί για να πούμε ότι υπάρχουν όρια στη βλάβη και στη ζημία που μπορούμε να επιφέρουμε σε άλλα ανθρώπινα όντα σε περιπτώσεις πολέμου. Και πρέπει επίσης να πω ότι η απόλυτη πολιορκία είναι κατά του διεθνούς δικαίου. Ταυτόχρονα, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς στην κρίση μας», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Η Hamas είναι μια τρομοκρατική οργάνωση η οποία προκαλεί ανείπωτο πόνο σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους.
Η Hamas δεν είναι ταυτόσημη με τον παλαιστινιακό λαό και δεν θα πρέπει να συγχέουμε τα δύο.
Ο παλαιστινιακός λαός δεν αξίζει αυτό.
Ο πρόεδρος Abbas ο επικεφαλής των Παλαιστινίων, μίλησε γενναία εναντίον της βίας από την πρώτη μέρα της κρίσης», συμπλήρωσε.

κμ1.JPG
Η Σύνοδος - Απίθανη μία κοινή ανακοίνωση

Στnν Αίγυπτο για τη «Σύνοδο Κορυφής του Καΐρου για την Ειρήνη» (Cairo Summit for Peace) για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή βρίσκεται σήμερα, Σάββατο 21/10, ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης.
Τη σύνοδο συγκάλεσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Abdel Fattah al-Sisi, εν μέσω φόβων για ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή, αν και η ηχηρή απουσία των ΗΠΑ (που είναι ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ) και των άλλων ηγετών της Δύσης και η συμμετοχή τους μέσω των Υπουργών Εξωτερικών στην καλύτερη περίπτωση, μειώνει τις προσδοκίες για το τι μπορεί να επιτευχθεί, αλλά και για την εξεύρεση κάποιας λύσης στον πόλεμο Hamas - Ισραήλ, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός το ανελέητο σφυροκόπημα της Γάζας.
Η Σύνοδος σήμερα στην Αίγυπτο για την κρίση στη Λωρίδα της Γάζας θα προσπαθήσει να αποτρέψει έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο, όμως εκτιμάται ότι δύσκολα οι ηγέτες από τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη που συμμετέχουν, θα φτάσουν σε συμφωνία για μία κοινή θέση, ως προς την πολεμική διαμάχη ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Hamas.
Σύμφωνα με δύο διπλωμάτες, είναι απίθανο να υπάρξει μία κοινή ανακοίνωση εξαιτίας των ευαίσθητων παραμέτρων γύρω από τα καλέσματα για μία κατάπαυση του πυρός, με καυτά ζητήματα, την αναφορά στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ (7η Οκτωβρίου), αλλά και το δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα των εδαφών του.

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Βασιλιά της Ιορδανίας

Με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Abdullah II συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της «Συνόδου Κορυφής για την Ειρήνη» στο Κάιρο.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, το οποίο αντικατοπτρίζει τις πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με έμφαση την προστασία των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και την ανάγκη αποφυγής ανθρωπιστικής κρίσης.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία αποκλιμάκωσης και αποφυγής διάχυσης της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή. Σε αυτή την κατεύθυνση, αναγνώρισε τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ιορδανίας στην περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης