Τελευταία Νέα
Πολιτική

Φάμελλος (ΣΥΡΙΖΑ): Η Γάζα αποδεικνύει την αποτυχία της ανθρωπότητας

Φάμελλος (ΣΥΡΙΖΑ): Η Γάζα αποδεικνύει την αποτυχία της ανθρωπότητας
Οι παγκόσμιοι ηγέτες οφείλουν να παρέμβουν με όλα τα διαθέσιμα μέσα για να σταματήσει άμεσα το αιματοκύλισμα στη Γάζα, ανέφερε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος
«Οι εξελίξεις στη Γάζα και γενικότερα στη Μέση Ανατολή δείχνουν ότι η ανθρωπότητα έχει αποτύχει», δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash Fm Θεσσαλονίκης.
«Έχουν αποτύχει παράλληλα και οι θεσμοί, παγκόσμιοι θεσμοί, όπως είναι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία απουσιάζει από το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στη Μέση Ανατολή.
Οι παγκόσμιοι ηγέτες οφείλουν να παρέμβουν με όλα τα διαθέσιμα μέσα για να σταματήσει άμεσα το αιματοκύλισμα στη Γάζα. Το ίδιο είχα δηλώσει και για την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πρέπει όλοι να παρέμβουμε έντονα και αποτελεσματικά στην κατεύθυνση κατάπαυσης του πυρός και προστασίας των αμάχων», σημείωσε, τονίζοντας ότι «πρέπει να επιστρέψουμε στη λογική των δύο βιώσιμων κρατών, παλαιστινιακού και ισραηλινού κράτους, με τα σύνορα όπως συμφωνήθηκαν το 1967», γιατί «εξελίσσεται μία μεγάλη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και υπάρχει ο κίνδυνος επέκτασης της σύρραξης».
Για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σχολίασε ότι «μετατρέπεται, με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σε μία χαμένη ευκαιρία για την Ελλάδα», επισημαίνοντας ότι πρόκειται για πόρους 36 δισ. ευρώ με την αναθεώρηση, που αν αθροιστούν με το ΕΣΠΑ της νέας Προγραμματικής περιόδου αθροίζουν περί τα 80 δισ. ευρώ και σχολιάζοντας ότι «η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το Ταμείο Ανάκαμψης με αδιαφάνεια, όπως έδειξε και η μηδενική διαβούλευση της αναθεώρησής του από τους παραγωγικούς φορείς και το Κοινοβούλιο».
Σχετικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, σημείωσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να κρύψει το μήνυμα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών παρότι ο ίδιος δήλωσε την περασμένη Κυριακή ότι δεν ήταν μία ιδιαίτερα καλή μέρα για τη Νέα Δημοκρατία».
«Το μήνυμα για εμάς είναι ότι οι πολίτες αναζητούν πολιτική πρόταση και διέξοδο και άρα εμείς πρέπει να δουλέψουμε σε αυτήν την κατεύθυνση τόσο σε επίπεδο πολιτικών, όσο και σε επίπεδο προσώπων. Οφείλω να παραδεχτώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν είχε συνέπεια και συνέχεια στη παρουσία του στην αυτοδιοίκηση και αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο κριτικής που τονίζει την απουσία γείωσής μας στην κοινωνία. Αυτό πρέπει να αλλάξουμε», υπογράμμισε.
«Η αλλαγή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πάρα πολύ σημαντική, η οποία όμως πρέπει να πλαισιωθεί από ένα νέο κόμμα και μία νέα πολιτική πρόταση που να συνδέεται με την κοινωνία», συνέχισε ο Σ. Φάμελλος, προσθέτοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει με το συνέδριο να ξεκινήσει τη διαδικασία επανεκκίνησής του ώστε με τον προσυνεδριακό διάλογο να καταλήξουμε σε θέσεις που θα διαμορφώσουμε όλοι και όλες μαζί, ενσωματώνοντας τα νέα μέλη στην κομματική ζωή».
Όσον αφορά, τέλος, την ενδεχόμενη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, είπε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει εδώ και καιρό καταθέσει πρόταση συνεργασίας προς τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα, αυτό κάναμε και με την απλή αναλογική. Θυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τότε δεν ψήφισε την απλή αναλογική στη Βουλή.
Άρα, για εμάς η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι θέμα ταυτοτικό. Συνεργασία σημαίνει να λαμβάνουμε πρωτοβουλίες από κοινού για ζητήματα που αφορούν τον προοδευτικό χώρο και είναι σημαντικές για την κοινωνία.
Για παράδειγμα σε θέματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου, σε εργασιακά ζητήματα και σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Και σε επίπεδο αυτοδιοίκησης προτάξαμε τη στήριξη προοδευτικών υποψηφιοτήτων χωρίς κομματικούς εγωισμούς».
«Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι έχει ανοίξει κάποια συζήτηση για συμπόρευση ή κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές ή σε εθνικές εκλογές», ξεκαθάρισε και κατέληξε: «Η χθεσινή εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη μιλούσε ξεκάθαρα για ένα κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς, οικολογικό, δημοκρατικό που θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία στις επόμενες εθνικές εκλογές. Αυτή είναι και η καλύτερη απάντηση σε όσους μιλούν για κοινά ψηφοδέλτια ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης