Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Κόκκινος συναγερμός» σε ΕΥΠ και ΕΛΑΣ - Μητσοτάκης: Πρέπει να ενισχύσουμε την εσωτερική ασφάλεια στην ΕΕ

«Κόκκινος συναγερμός» σε ΕΥΠ και ΕΛΑΣ - Μητσοτάκης: Πρέπει να ενισχύσουμε την εσωτερική ασφάλεια στην ΕΕ
Ακυρώθηκε για λόγους ασφαλείας, το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ
Σχετικά Άρθρα

Σε επιφυλακή βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες μετά και τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις σε ευρωπαϊκές πόλεις, εν μέσω του πολέμου Ισραήλ - Hamas.
Κατά την εισήγηση του στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη θέση περί δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα ενώ συμπλήρωσε την ανάγκη για προστασία των αμάχων στη Γάζα και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. «Σαν Ελλάδα η θέση μας είναι ότι πρέπει να αποφευχθεί κλιμάκωση και πρέπει να ενισχύσουμε την εσωτερική ασφάλεια στην ΕΕ. Η Ελλάδα έχει πρόσθετη υποχρέωση να επιμείνει στην ακριβή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ» επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακυρώθηκε το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, μετά το περιστατικό με τον Γερμανό καγκελάριο, Olaf Scholz, στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ αλλά και τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα. Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι θα ταξιδέψει στην περιοχή το συντομότερο, ενώ το Σάββατο (21/10/2023) θα μεταβεί στο Κάιρο για συνδιάσκεψη που συγκαλεί η Αίγυπτος για το Παλαιστινιακό.

Σε «κόκκινο συναγερμό» ΕΛΑΣ και ΕΥΠ

Πάντως, στην ΕΛΑΣ είναι διάχυτος ο φόβος για το ενδεχόμενο να υπάρξει επίθεση σε ελληνικό έδαφος και γι’ αυτό τον λόγο ισραηλινοί στόχοι στην Αθήνα, όπως και η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα, έχουν τεθεί υπό αυστηρό κλοιό ασφαλείας.
Οι Αρχές έχουν ζητήσει να αυξηθούν οι περιπολίες, ενώ στην πρωτεύουσα το βάρος της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής πέφτει σε ενδεχόμενους ισραηλινούς στόχους αλλά και σημεία συγκέντρωσης Παλαιστινίων.
Την ίδια στιγμή, εκτός από μέτρα ασφαλείας που αφορούν ισραηλινούς και αμερικανικούς στόχους, έχει δοθεί εντολή στις ομάδες της αστυνομίας που κάνουν περιπολίες στην Αθήνα να προσέχουν εάν υπάρχουν ύποπτες κινήσεις σε χώρους μαζικής παρουσίας ατόμων, όπως πλατείες. Όπως συζητήθηκε και στο πρόσφατο ΚΥΣΕΑ, οι «κεραίες» είναι ανοιχτές και τα πληροφοριακά δίκτυα της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ. σε πλήρη ανάπτυξη.
Σημειώνεται ότι την Παρασκευή (20/10/2023) προγραμματίζεται να βρίσκεται στην Αθήνα η μπασκετική ομάδα της Μακάμπι Τελ Αβίβ για το ματς της Euroleague με τον ΠΑΟ, όπου τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια.

Η εισήγηση Μητσοτάκη στο υπουργικό

Κατά την εισήγηση του στο υπουργικό συμβούλιο και αναφερόμενος στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Hamas, o πρωθυπουργός επεσήμανε: «Θέλω καταρχάς, να εκφράσω την οδύνη μου, τον αποτροπιασμό μου, για την επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας και την άμεση ανάγκη να διερευνηθεί ακριβώς το τι έχει συμβεί.
Είχα την ευκαιρία και χθες, στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο έγινε με τηλεδιάσκεψη με θέμα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, να επαναλάβω με απόλυτη σαφήνεια τις θέσεις της Ελλάδος, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, πάντα όμως με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και έχοντας αυτή τη στιγμή ως κύριο μέλημα την προστασία του άμαχου πληθυσμού της Γάζας και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Είναι επιβεβλημένο -η Ελλάδα ως χώρα της Ανατολικής Μεσογείου το γνωρίζει αυτό καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον- να μην επεκταθεί η σύρραξη και να αποφύγουμε οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση απειλεί την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα.
Είναι επίσης επιβεβλημένο, σε αυτές τις συνθήκες, να ενισχύσουμε την εσωτερική ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προφανώς η Ελλάδα, ως εξωτερικό σύνορο της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, έχει μία πρόσθετη υποχρέωση να επιμείνει στην αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική φύλαξης των εξωτερικών μας συνόρων, κάτι το οποίο θα κάνουμε χωρίς συμβιβασμούς και χωρίς υποχωρήσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης