Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ζαχαράκη: Αρχές του 2024 θα παραδοθεί στον πρωθυπουργό το Εθνικό Σχέδιο Δράσης αντιμετώπισης του δημογραφικού – Οι 5 πυλώνες

Ζαχαράκη: Αρχές του 2024 θα παραδοθεί στον πρωθυπουργό το Εθνικό Σχέδιο Δράσης αντιμετώπισης του δημογραφικού – Οι 5 πυλώνες
Δεν είναι μόνο οικονομικό» το δημογραφικό πρόβλημα, ανέφερε η Σ. Ζαχαράκη
Σχετικά Άρθρα
Στους 5 πυλώνες για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης αντιμετώπισης του δημογραφικού, το οποίο θα έχει συνταχθεί εντός 4μηνου και θα παραδοθεί στον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη, στις αρχές του 2024, αναφέρθηκε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.
Η κα Ζαχαράκη, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Δημογραφικό 2023-Ώρα για δράση», ερωτώμενη σχετικά με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του ζητήματος, εξήγησε ότι ακόμα και η ίδρυση του υπουργείου έρχεται ως απάντηση στην «εθνική πρόκληση» που συνιστά το δημογραφικό.
Όπως ανέφερε, «παίζει ρόλο η οικονομία, αλλά δεν είναι μόνο οικονομικό» το δημογραφικό πρόβλημα, επισημαίνοντας τις λέξεις «ασφάλεια» και «αισιοδοξία» ως μέρος της λύσης του ώστε να απαντηθεί αυτή η «εθνική πρόκληση».
Κάνοντας αναφορά στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για «τη στήριξη της οικογένειας», η υπουργός έκανε λόγο για 5 «βασικούς» πυλώνες.
Αρχικά, η κα Ζαχαράκη υπενθύμισε την αύξηση του επιδόματος παιδιού, σημειώνοντας ότι «334.000 δημόσιοι υπάλληλοι από 1η Ιανουαρίου του 2024 θα δουν αυξημένο επίδομα παιδιού», αλλά και το ζήτημα των αδειών με «αύξηση από τους 6 στους 9 μήνες» και τη διεύρυνση «της δυνατότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και στη γυναίκα αγρότισσα, δυνατότητα που θα περάσει πολύ σύντομα από το υπουργικό συμβούλιο» ως «έμπρακτες αποδείξεις» της ενίσχυσης του εργατικού δυναμικού.
Ακόμη, αναφέρθηκε στις γυναίκες που «επειδή δεν έχουν τη δυνατότητα να τη φύλαξη του παιδιού, δεν δουλεύουν», επισημαίνοντας ότι τόσο με όρους ισότητας, όσο και με όρους οικονομικής βιωσιμότητας, δεν μπορεί να χάνεται αυτό το «δυναμικό» κομμάτι της κοινωνίας.
Τρίτος πυλώνας, σύμφωνα με την κα Ζαχαράκη, η «διαχείριση της γήρανσης», επισημαίνοντας τη σημασία της «δραστήριας», «ενεργητικής» και «υγιούς γήρανσης» για τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής ως μέρος ενός συνεκτικού σχεδίου δράσης. Πρόσθεσε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει σημαντικά περιθώρια συμβολής σε αυτό το σκέλος.
«Προφανώς θα εξετάσουμε τη νόμιμη μετανάστευσης ως προς τη σύζευξη» με το δημογραφικό, σημείωσε η κα Ζαχαράκη και ανέφερε ως 5ο πυλώνα την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας και «όλα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να δουλέψουμε με το κομμάτι του πληθυσμού, το οποίο στρέφεται προς αυτή τη λύση για να αποκτήσει παιδί». Συμπλήρωσε πως αναμένονται παρεμβάσεις στους τομείς της κρυοσυντήρησης και της εξωσωματικής.
Επιπλέον, εξετάστηκε στο πλαίσιο της συζήτησης και το φαινόμενο της διαρροής υψηλού επιπέδου εργατικού δυναμικού, γνωστό ως «brain drain». Η κα Ζαχαράκη ανέφερε ότι τα νούμερα βελτιώνονται και ως προς τις επιστροφές που καταγράφονται, αλλά και ως προς τις νέες αναχωρήσεις που είναι σημαντικά χαμηλότερες το 2022 (5,5 χιλ. αναχωρήσεις) από ότι ήταν το 2010 (39 χιλ. αναχωρήσεις), αν και η χώρα βρίσκεται «μακριά από το ιδανικό σημείο».
Τέλος, σημείωσε ότι στο πλαίσιο της στήριξης των νέων, ώστε να ενθαρρυνθούν να αποκτήσουν οικογένεια, εξετάστηκε και η χάραξη στεγαστικής πολιτικής, η οποία «αρχίζει να δίνει φως».
Σύμφωνα με την κα Ζαχαράκη, «ήδη 810 οικογένειες, νοικοκυριά, άτομα έχουν εκταμιεύσει το δάνειό τους» και οι εγκεκριμένες αιτήσεις είναι πάνω από 9.300, άρα αναμένονται «πολύ σημαντικά απτά αποτελέσματα», ενώ για τα κλειστά διαμερίσματα προανήγγειλε ένα πρόγραμμα ανακαίνισης και ταυτόχρονης ενοικίασης, ως προϋπόθεση για την αποδέσμευση χρηματοδοτικών εργαλείων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης