Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παππάς: Έχουμε μπει σε μια νέα πολιτική φάση - Έχει κάποιες εκκωφαντικές ήττες η ΝΔ

Παππάς: Έχουμε μπει σε μια νέα πολιτική φάση - Έχει κάποιες εκκωφαντικές ήττες η ΝΔ
Ηχηρό χαστούκι στον κ. Μητσοτάκη το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, σύμφωνα με τον Ν. Παππά
Σχετικά Άρθρα
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατάφερε να συμβάλει καθοριστικά στο να διαμορφωθούν πλειοψηφικά ρεύματα στις μεγάλες πόλεις. Η Νέα Δημοκρατία δεν κέρδισε καμία από τις μεγάλες πόλεις. Αυτό είναι νομίζω πρωτοφανές για κυβερνών κόμμα. Είμαστε σε μια καινούργια φάση. Και η καινούργια φάση έχει αυτό το θεμελιακό χαρακτηριστικό ότι έχει ανοίξει μια πάρα πολύ σοβαρή ρωγμή σε ένα πεδίο που το 2019 και με λάθη δικά μας, η Νέα Δημοκρατία είχε μια καθολική ηγεμονία και τώρα έχει κάποιες εκκωφαντικές ήττες», τόνισε ο Ν. Παππάς, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ν. Παππάς, μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε πως αυτό που συνέβη δεν μπορεί κανείς να το παραμερίσει, «δεν το παραμέρισε σοφά και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη νύχτα των εκλογών. Διότι οι εκπρόσωποί του στα κανάλια έλεγαν άρες μάρες κουκουνάρες. Και βγήκε ο ίδιος και εξήγησε ότι έχει πραγματικά η ΝΔ υποστεί μια ήττα με κορυφαία εξέλιξη στη Θεσσαλία, η οποία πολιτικοποιήθηκε με πάρα πολύ σοβαρό τρόπο από όλες τις δυνάμεις και συμπυκνώνει και τις διαφορετικές αντιλήψεις που υπάρχουν για τον ρόλο της αυτοδιοίκησης στη χώρα»
Εστιάζοντας στην Θεσσαλία, ξεκαθάρισε πως «τώρα που άλλαξε η διοίκηση στη Θεσσαλία θα μάθουμε και θα επιμείνουμε πάρα πολύ έντονα ποια αντιπλημμυρικά απεντάχθηκαν και πήγαν να ενταχθούν ξανά 31/8 από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα μάθουμε ποια ήταν η αλληλογραφία Αγοραστού – Καραμανλή, την οποία παραδέχτηκε, την Παρασκευή πριν τις εκλογές, ο κ. Αγοραστός σε κανάλι πανελλαδικό. Κάτι του είχε γράψει του κ. Καραμανλή για τα αντιπλημμυρικά. Δεν μπορούν να το αποφύγουν αυτό τώρα. Θα υπάρχει νέα διοίκηση στη Θεσσαλία του κ. Κουρέτα και θα δούμε και θα δούμε τι έχει γίνει και στην Αθήνα με το Μεγάλο Περίπατο».
Ακόμη, υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ είχε ένα πάρα πολύ χαμηλό σημείο εκκίνησης και βελτίωσε τις θέσεις του, διότι η συμβολή του ήταν πάρα πολύ κρίσιμη στο να χάσει η ΝΔ όχι μόνο τις περιφέρειες που έχασε, αλλά και τους 10 μεγάλους δήμους.

Ηχηρό χαστούκι για Μητσοτάκη

«Είναι ένα ηχηρό χαστούκι και προσωπικά στον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος επέλεξε να ταυτιστεί την τελευταία εβδομάδα με κάποιους υποψηφίους, οι οποίοι αποδοκιμάστηκαν εκκωφαντικά. Το αναγνώρισε βεβαίως και ο ίδιος και συνεπώς, έχουμε μπει ήδη σε μια νέα πολιτική φάση. Διότι κακά τα ψέματα, η ρωγμή στην ανοχή και τη δυνατότητα του κ. Μητσοτάκη να κυβερνά δεν φαινόταν πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Τώρα ανοίγει αυτή η προοπτική», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.
Εξήγησε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συμμέτοχος σε πάρα πολλούς δήμους στις μεγάλες ανατροπές και έχει και σημειακές νίκες, οι οποίες είναι σε άλλους περιφερειακούς δήμους. Στο Ηράκλειο είχε άλλο υποψήφιο το ΠΑΣΟΚ, άλλο υποψήφιο ΝΔ και κέρδισε υποψήφιο στον οποίο συμμετείχαν οι δικές μας δυνάμεις. Δεν ήταν ένα κομματικό ψηφοδέλτιο».
Πρόσθεσε ότι στην τοπική αυτοδιοίκηση είχαμε μεγάλες θεμελιακές αδυναμίες. Σας είπα στην αρχική μου τοποθέτηση ότι έχασε ο κ. Μητσοτάκης. Αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο ευνοημένος. Για να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ευνοημένος υπάρχουν προϋποθέσεις και με αυτή την έννοια θέλω να επαναλάβω ότι η εντολή που έλαβε η νέα μας ηγεσία από ξεκάθαρη μετασχηματίζεται σε κατεπείγουσα. Δηλαδή, όλο αυτό το κύμα δημοκρατικής αντίδρασης στη ΝΔ πρέπει να βρει πολιτική έκφραση».

Για Δήμο Αθηναίων

Σχετικά με το αποτέλεσμα στον Δήμο Αθηναίων, όπου εξελέγη νέος δήμαρχος ο Χ. Δούκας και ηττήθηκε ο Κ. Μπακογιάννηε, εκτίμησε ότι ήταν μια πολιτική μάχη.
«Από το 14% στο 55% δεν πας με αυτοδιοικητικά κριτήρια ή επειδή έχεις ένα πρόσωπο το οποίο υπήρχε και πριν τον πρώτο γύρο. Επέλεξε να την κάνει ακόμα πιο σκληρή πολιτική μάχη ο κ. Μητσοτάκης,ο οποίος έκανε βόλτες με τον κ. Μπακογιάννη, είπε ότι τον στηρίζει κτλ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.

Περί ευρωεκλογών

Ο κ. Παππάς τόνισε ότι άνοιξε το πολιτικό παιχνίδι και πλέον δεν είναι αδιαμφισβήτητη η ηγεμονία του κ. Μητσοτάκη.
Όπως ανέφερε, «φαίνεται ότι έχει πάρα πολύ σοβαρά τρωτά σημεία. Έχει χάσει κεντρικές πολιτικές μάχες και σε αυτή την νέα κατάσταση υπάρχει ένα κόμμα που λέει ότι ο αντίπαλός μας, μιλάω για μας, είναι ο κ. Μητσοτάκης. Το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει μια άλλη επιλογή. Θα κρίνει ο δημοκρατικός κόσμος. Αποδείχθηκε ότι όταν οι προοδευτικές δυνάμεις συνεργάζονται, μπορούν να φέρνουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα. Σε αυτό το μήνυμα υπάρχουν δυνάμεις που ανταποκρίνονται, δυνάμεις που το αντιλαμβάνονται ως μήνυμα και δυνάμεις που αναδιπλώνονται και αναπτύσσουν σύνδρομα άλλα… Δικός μας στόχος είναι να ριγματωθεί η ηγεμονία του και στις ευρωεκλογές, να ανατραπεί το πολιτικό σκηνικό και να ανοίξει ο δρόμος για την πολιτική αλλαγή».

Για Κασσελάκη και συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ

Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη και τις όποιες αντιδράσεις, ο κ. Παππάς σχολίασε πως «αυτά δεν είναι καινούργια στον ΣΥΡΙΖΑ, με την έννοια ότι είναι οι γνωστές διατυπωμένες πολιτικές διαφωνίες, τις οποίες είχαμε και στο συνέδριό μας το 2022. Ακραίες τοποθετήσεις αμφισβήτησης του αποτελέσματος μας δεν μπορώ να αντιληφθώ. Θα ήθελα να μείνω σε αυτό. Θεωρώ ότι είναι μια πάρα πολύ καθαρή εντολή, την οποία ζήτησε ο ίδιος ο Στέφανος στην εσωκομματική μας διαδικασία. Δηλαδή ζήτησε εντολή εφαρμογής της διεύρυνσης, της ανασυγκρότησης και του μετασχηματισμού για να μην έχουμε ξανά αδυναμίες στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Διότι πέρασαν και οι εκλογές του 2014 και οι εκλογές του 2019 και δεν κάναμε το μετασχηματισμό μας, δεν στήσαμε τις δυνάμεις μας στην αυτοδιοίκηση με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχουμε βελτιωμένα αποτελέσματα».
Κατά τον ίδιο, υπάρχει μία πάρα πολύ σαφή εντολή που αφορά όλους, είτε ψήφισαν τον Κασσελάκη, είτε όχι, και «όλοι μαζί μπορούμε να την εφαρμόσουμε. Και νομίζω ότι μας έδειξε και ο κόσμος τον δρόμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα το οποίο έχει και συσσωρευμένη κυβερνητική πείρα, έχει υπάρξει κυβερνώσα αριστερά, έχει μεγάλη παρακαταθήκη από τη διακυβέρνησή του και έχει και στελεχιακό βάθος. Έχει τη δυνατότητα να συσπειρώνει κόσμο, έχει τη δυνατότητα να στρατεύεται καινούργιες δυνάμεις και αυτό θα αποτυπωθεί και σύντομα».
Τέλος για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παππάς ανέφερε πως θα γίνουν ανακοινώσεις τις επόμενες ώρες. Κατά τον ίδιο, «το μείζον είναι να μην χάσουμε τον πολιτικό στόχο. Δεν πρέπει να είναι ένα συνέδριο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, αλλά πρέπει να είναι ένα συνέδριο επισφράγισματος και υλοποίησης της εντολής που έχουμε συλλογικά λάβει. Η εντολή είναι για διεύρυνση, ανασυγκρότηση και μετασχηματισμό και στην πορεία προς το Συνέδριό μας πρέπει να τα κάνουμε αυτά τα βήματα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης