Τελευταία Νέα
Πολιτική

Φάμελλος: Ηττήθηκαν η αλαζονεία και η υπεροψία της ΝΔ - Η ρωγμή στο καθεστώς Μητσοτάκη μπορεί να γίνει ανατροπή

Φάμελλος: Ηττήθηκαν η αλαζονεία και η υπεροψία της ΝΔ - Η ρωγμή στο καθεστώς Μητσοτάκη μπορεί να γίνει ανατροπή
"Εχθές ηττήθηκαν η αλαζονεία και η υπεροψία της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν η πρώτη αμφισβήτηση του καθεστώτος που προσπαθεί να εγκαθιδρύσει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη", τόνισε ο Σ.  Φάμελλος
Για ξεκάθαρα πολιτικά μηνύματα της χθεσινής κάλπης του β΄ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ. Φάμελλος, τονίζοντας ότι η αλαζονεία, η υπεροψία και η ανεπάρκεια των αυτοδιοικητικών αρχών που στηρίζονταν από την κυβέρνηση ηττήθηκαν.
«Εχθές ηττήθηκαν η αλαζονεία και η υπεροψία της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν η πρώτη αμφισβήτηση του καθεστώτος που προσπαθεί να εγκαθιδρύσει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, μια αμφισβήτηση που οδήγησε την πρώτη ρωγμή να γίνει ανατροπή σε πολλούς μεγάλους δήμους και σε πολλές περιφέρειες. Το ότι ο κος Μητσοτάκης στις εκλογές εχθές έχασε 5 από τις 6 περιφέρειες που διεκδικούσε αποτελεί ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός, όσο και αν κυβερνητικά στελέχη προσπαθούσαν να απομειώσουν τη σημασία του για να κρύψουν την ήττα», ανέφερε ο κ. Φάμελλος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» Θεσσαλονίκης .
Πρόσθεσε πως «εμείς φυσικά δεν πανηγυρίζουμε, αλλά βγάζουμε σημαντικά πολιτικά συμπεράσματα από τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Είχαμε λοιπόν την καταψήφιση αποτυχημένων διοικήσεων δήμων και περιφερειών που είχαν τη στήριξη της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν, ακόμη και τους εκβιασμούς για να επανεκλεγούν. Ήταν ταυτόχρονα και μία αποδοκιμασία της κυβέρνησης και μία απάντηση στην κυβερνητική υπεροψία και αλαζονεία. Πολύ σημαντικό ζήτημα που αναδείχθηκε βέβαια είναι η μεγάλη αποχή των πολιτών από τις εκλογικές διαδικασίες το οποίο πρέπει και να αντιμετωπίσουμε».
«Χρειάζεται δε, να αναλύσουμε τα αποτελέσματα και για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», συμπλήρωσε , «χωρίς καμία διάθεση ανάγνωσης βάσει κομματικού οφέλους. Η προσέγγιση της πολιτικής χωρίς έπαρση με βάση τις ανάγκες των πολιτών και την ανάγκη προοδευτικών πολιτικών ήταν αυτή που οδήγησε στο να υπάρχουν προτάσεις τις οποίες και τελικά επέλεξαν οι πολίτες. Αποδείχθηκε ότι η στρατηγική της επιβολής και ακόμη και των εκβιασμών, όπως συνέβη στη Θεσσαλία και στο Χαλάνδρι εκ μέρους κυβερνητικών στελεχών, δεν απέδωσε». Ειδικά για τους εκβιασμούς εκ μέρους κυβερνητικών στελεχών τόνισε πως δεν θα ξεχαστούν: «ερώτηση για αυτό το θέμα έχει καταθέσει στο Ευρωκοινοβούλιο και ο ευρωβουλευτής μας Στέλιος Κούλογλου. Θα δούμε αν τελικά τα κονδύλια θα πάνε στους πολίτες τώρα που δεν εκλέχτηκε ο κος Αγοραστός».

Οι ρωγμές γίνονται ανατροπές

Ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι τα μηνύματα της χθεσινής κάλπης είναι ξεκάθαρα πολιτικά.
Όπως είπε, «φάνηκε ότι όπου οι πολίτες θεωρούν ότι υπάρχει διέξοδος, δηλαδή ολοκληρωμένη προοδευτική πολιτική πρόταση σε επίπεδο προσώπων και πολιτικών οι ρωγμές γίνονται ανατροπές. Αυτό δημιουργεί και μία μεγάλη υποχρέωση σε εμάς στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ανατροπής της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μπορεί να υπερηφανεύεται φυσικά για το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ήταν δεδομένη η μεγάλη καθυστέρηση να ωριμάσουμε προτάσεις στην αυτοδιοίκηση. Δεν θα επιχειρήσω να κάνω το άσπρο μαύρο. Ήταν όμως μία καλή Κυριακή για την κοινωνία και τη χώρα».
Ακόμη, επισήμανε πως η αλαζονεία, η υπεροψία και η ανεπάρκεια των αυτοδιοικητικών αρχών που στηρίζονταν από την κυβέρνηση ηττήθηκαν σε αυτές τις εκλογές, λέγοντας ότι «το αποτέλεσμα της Αθήνας είναι ενδεικτικό. Ο κ. Μπακογιάννης ανατράπηκε παρότι είχε μαζί του όλο το σύστημα εξουσίας και οικογενειοκρατίας. Ενδεικτικό της ανατροπής είναι και το αποτέλεσμα στη Θεσσαλία με τον κ. Αγοραστό, τον εκλεκτό της κυβέρνησης που είχε λάβει 41% στον πρώτο γύρο και εχθές έλαβε 40,2%. Προφανώς έπαιξε ρόλο και η αποχή, αλλά μόλις φάνηκε ότι μπορεί να ανατραπεί το αποτέλεσμα, οι πολίτες έκαναν την ανατροπή. Αιτία της ήττας του βέβαια ήταν το ανεπαρκές έργο, καθώς και οι ευθύνες του για την καταστροφή στη Θεσσαλία. Οι πολίτες τέλος δεν τρόμαξαν, αλλά έδωσαν μία ηχηρή απάντηση στους κυβερνητικούς εκβιασμούς της προηγούμενης εβδομάδας που συνέδεσαν την κατανομή κονδυλίων με την επανεκλογή του κ. Αγοραστού».

Για Θεσσαλονίκη

Στάθηκε στη συνέχεια στα αποτελέσματα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τον κ.Φάμελλο, «στη Θεσσαλονίκη ο κ. Ζέρβας πήρε 27% στον πρώτο γύρο, ποσοστό που έδειξε ότι οι πολίτες δεν είναι ευχαριστημένοι από τη θητεία του, ενώ ο κ. Αγγελούδης πήρε 67% στο δεύτερο γύρο από το 25% στον πρώτο. Το ίδιο συνέβη και δήμο Θερμαϊκού , όπου ο απερχόμενος δήμαρχος, κ. Τσαμασλής, είχε 37,41% στον πρώτο γύρο και στο δεύτερο έλαβε 36,64%. Η δε ανάγκη αλλαγής των διοικήσεων στους δήμους Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Θερμαϊκού που εξέφρασα την προηγούμενη εβδομάδα από το ίδιο μικρόφωνο μετατράπηκε σε μία λυσσώδη προσπάθεια από διάφορα έντυπα και με διάφορες καμπάνιες να παρουσιαστεί ότι ο κ. Τζέκος έχει το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κάτι που δεν είναι αληθές».
Σημείωσε ακόμη πως «πρώτον, πρέπει να βάλουμε όμως και τα δυνατά μας για να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτάσεις στην αυτοδιοίκηση και δεύτερον, πρέπει να στηρίξουμε όπου υπάρχουν προοδευτικές πολιτικές. Δεν μπορεί να μην έχουμε αυτοδιοικητική πρόταση, παρέμβαση και παρουσία. Δεν γίνεται, είναι απαράδεκτο να μην υπάρχουν παντού προοδευτικές και αριστερές δημοτικές παρατάξεις».
Σχετικά τέλος με το χθεσινό εμπάργκο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον ΣΚΑΙ, ξεκαθάρισε ότι ήταν αποτέλεσμα του ομοφοβικού σχολίου του Γιώργου Αυτιά, δημοσιογράφου του ΣΚΑΙ για τον Στέφανο Κασσελάκη και πως «το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οφείλει να πάρει θέση για αυτό το θέμα. Όλα τα κόμματα θα πρέπει να πάρουν θέση απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές. Θα πρέπει να τοποθετηθούν επίσης η κυβέρνηση, αλλά και ο ίδιος ο τηλεοπτικός σταθμός. Αυτός ο κατήφορος πρέπει να σταματήσει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης