Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ήττα σοκ στις αυτοδιοικητικές εκλογές για τη ΝΔ - Συντριβή σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία και άλλες 4 περιφέρειες

Ήττα σοκ στις αυτοδιοικητικές εκλογές για τη ΝΔ - Συντριβή σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία και άλλες 4 περιφέρειες
Πανωλεθρία για ΝΔ - Έχασε σε πέντε περιφέρειες και τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα - Θρίαμβος αποχής
Σχετικά Άρθρα
(συνεχές upd) Μεγάλες ανατροπές έκρυβε ο Β’ Γύρος των Αυτοδιοικητικών Εκλογών, που διεξήχθησαν την Κυριακή 15/10/2023 με θριαμβευτή την αποχή, που υπερέβη κατά πολύ το 60%.
Η κάλπη έκρυβε σαφή μηνύματα για τη ΝΔ, καθώς υπέστη δεινή ήττα στους δύο μεγαλύτερους δήμους της χώρας: Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Η μεγαλύτερη έκπληξη σημειώθηκε στον Δήμο Αθηναίων, όπου ηττήθηκε ο Κώστας Μπακογιάννης από τον Χάρη Δούκα.
Πρόκειται για ήττα με μεγάλη πολιτική σημασία αφού συνιστά πλήγμα και για το γόητρο της οικογένειας Μητσοτάκη.
Στη Θεσσαλονίκη επίσης ηττήθηκε ο Κώστας Ζέρβας από τον Στέλιο Αγγελούδη.
Η ΝΔ έχασε και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας με τον Κώστα Αγοραστό από τον Δημήτρη Κουρέτα που στηρίχθηκε από ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ.
Συνολικά η ΝΔ έχασε σε πέντε περιφέρειες της χώρας ενώ στην Πελοπόννησο πέτυχε αγχωτική και οριακή νίκη.

Αθήνα: Θρίαμβος Δούκα έναντι του Μπακογιάννη

Στον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας ο Χάρης Δούκας προηγείται με 55,94% του σημερινού δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη που λαμβάνει το 44,06% των ψήφων.
Ο κ. Μπακογιάννης συνεχάρη τον νέο δήμαρχο Αθηναίων δήλωσε ότι είναι στη διάθεση του κ. Δούκα για μία ομαλή μετάβαση στη νέα περίοδο.
«Μετά τη μεγάλη έκπληξη του πρώτου γύρου, περιμένουμε – και το πιστεύουμε – την ανατροπή», είχε δηλώσει την Παρασκευή (13/10/2023) ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας που έχει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ.

ahtina_b.JPG
doukas_1.JPG
Για ένα όμορφο ταξίδι που τώρα ξεκίνησε, έκανε λόγο ο Χάρης Δούκας, στις πρώτες δηλώσεις του μετά τη νίκη του στον Δήμο Αθηναίων.
Ο νέος δήμαρχος της Αθήνας μίλησε για μία πόλη που αλλάζει σελίδα και δεσμεύτηκε πως θα δώσει όλες τις δυνάμεις του για να κάνει πράξη όσα έχει πει.
Συγκεκριμένα, ο κ. Δούκας ανέφερε:
«Σήμερα η Αθήνα νίκησε, η πόλη αλλάζει σελίδα. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλες τις Αθηναίες και τους Αθηναίους για την τεράστια τιμή που μου έκαναν και ξέρω πολύ καλά την πολύ μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνω. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους όσοι πίστεψαν στο όνειρο και μπήκαν μαζί μας σ' αυτό το πανέμορφο ταξίδι. Θέλω να ευχαριστήσω τους φίλους συνεργάτες, την οικογένειά μου και όλους τους πολίτες, που κατάφεραν το ακατόρθωτο. Πίστεψαν σε μια Αθήνα πράσινη, ασφαλή, καθαρή και δημιουργική, στο όραμά μας πως μπορούμε να αλλάξουμε την Αθήνα και να την κάνουμε όπως την ονειρευόμαστε.

Νίκη Αγγελούδη στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλία ο Στέλιος Αγγελούδης έχει μεγάλο προβάδισμα με 67,33% έναντι του νυν δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα που λαμβάνει ποσοστό 32,67%.
Τη νίκη Αγγελούδη είχε προδιαγράψει το exit poll της Interview με διαφορά η οποία κυμαίνεται περίπου στις 30 μονάδες.
3_195.JPG
Την υπόσχεση πως ο ίδιος και η ομάδα του θα δουλέψουν «για τους ανθρώπους αυτής της πόλης γιατί το αξίζουν», έδωσε φανερά συγκινημένος ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, στη δήλωση που έκανε μετά το νικηφόρο αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών.
Σε πανηγυρικό κλίμα στο εκλογικό του κέντρο επί της οδού Βενιζέλου, ο νέος δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, ανέφερε αρχικά: «Η πόλη μας, η όμορφη Θεσσαλονίκη μίλησε. Οι πολίτες μίλησαν. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Θεσσαλονικείς και αυτούς που μας τίμησαν με τη ψήφο τους, αλλά και όλους αυτούς που έκαναν άλλη επιλογή. Αλλά και εκείνους που επέλεξαν την αποχή. Είναι δική μας τώρα η ευθύνη να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη τους με τη δουλειά μας».
aggeloudis.jpg

Τρίτη θητεία Πελετίδη στην Πάτρα


Στον τρίτο μεγαλύτερο Δήμο της χώρας την Πάτρα, ο νυν δήμαρχος Κώστας Πελετίδης εξασφάλισε τρίτη θητεία καθώς λαμβάνει το 56,69% ενώ ο αντίπαλός του Κωνσταντίνος Σβόλης το 43,31%.
4_126.JPG
Ο Κώστας Πελετίδης, επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», η οποία στηρίχθηκε από το ΚΚΕ, επανεξελέγη για τρίτη φορά δήμαρχος Πατρέων,
Σε δηλώσεις που έκανε ο Κώστας Πελετίδης τόνισε ότι «ο πατραϊκός λαός υπερασπίστηκε τις κατακτήσεις του, το μέλλον των παιδιών μας, την πόλη μας»
και πρόσθεσε: «Η τεράστια προσπάθεια των συμφερόντων του συστήματος και των μηχανισμών της κυβέρνησης να απαλλαγούν από τη "Λαϊκή Συσπείρωση" δεν έγινε κατορθωτή. Συνεχίζουμε όλοι μαζί, δεν μένουμε στην περιγραφή, οι ανάγκες της πόλης μας και τα βάσανα του λαού έχουν αιτίες. Μπορούμε και πρέπει να παραμερίσουμε τα εμπόδια. Ό,τι χάνουμε εμείς, το κερδίζουν οι λίγοι. Η μαχητική διεκδίκηση των δίκιων μας από την εκάστοτε κυβέρνηση θα συνεχιστεί, οι στόχοι που έχουμε βάλει για την προκοπή της πόλης, μάς χρειάζεται όλους. Δεν περισσεύει κανείς».
peletidis.jpg
Βαριές ήττες για ΝΔ και στις Περιφέρειες: Καταποντίστηκε ο Αγοραστός στη Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία ο Κώστας Αγοραστός συνετρίβη συγκεντρώνοντας το 40,32% έναντι 59,68% του Δημήτρη Κουρέτα που στηρίχθηκε από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.
Στην Ανατολική Μακεδονία
ο Χριστόδουλος Τοψίδης συγκέντρωσε το 50,86% ενώ ο σημερινός περιφερειάρχης Χρήστιος Μέτιος έχει αποσπάσει το 49,14% των ψήφων.
Στο Βόρειο Αιγαίο ο νυν περιφερειάρχης Κωνσταντίνος Μουτζούρης λαμβάνει ποσοστό 54,70%, ενώ ο Αλκιβιάδης Στεφανής το 45,30%.
Ο Ιωάννης Τρεπεκλής είναι ο νέος περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων
Λαμβάνει το 65,40% των ψήφων έναντι 34,60% της νυν περιφερειάρχη Ρόδης Κράτσα Τσαγκαροπούλου.
Στη Δυτική Μακεδονία νικητής είναι ο Γιώργος Αμανατίδης με 56,77% έναντι 43,22% του νυν περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη.
Τέλος στην περιφέρεια Πελοποννήσου εξελέγη ο Δημήτρης Πτωχός έναντι του Πέτρου Τατούλη. 
Λαμβάνει ποσοστό 52,77% έναντι 47,23% του συνυποψηφίου του.
45.JPG
5_100.JPG
6_63.JPG

7_48.JPG
8_49.JPG
9_34.JPG
Μητσοτάκης: Κακή βραδιά για ΝΔ

«Δεν ήταν καλή βραδιά για τη ΝΔ»
: Με αυτή τη φράση σχολίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τις ήττες της ΝΔ στους δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης, παραδεχόμενος ότι το κυβερνόν κόμμα υπέστη δεινή ήττα. 
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μεγάλη συσπείρωση ενάντια στους υποψήφιους της ΝΔ, αν και υποστήριξε ότι τα σημαντικότερα πολιτικά μηνύματα προέκυψαν από τον πρώτο γύρο των εκλογών στις 8/10.
Παράλληλα έστειλε μήνυμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τα φαινόμενα αλαζονείας, ζητώντας να προχωρήσει με τα πόδια καλά γειωμένα στη γη. 
«Θέλω να συγχαρώ όλους τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους και να τους διαβεβαιώσω ότι είναι χρέος της κυβέρνησης να συνεργαστεί μαζί τους.
Ως προς τα πολιτικά συμπεράσματα, δεν ήταν καλή βραδιά για τη ΝΔ... Η χαμηλή συμμετοχή πρέπει να μας προβληματίσει όλους.
Η κυβέρνηση προχωρά με τα πόδια με καλά γειωμένα στη Γη. Να θυμίσω ότι είχαμε εθνικές εκλογές πριν από 3 μήνες, όπου καταγράφηκε με σαφήνεια η δύναμη των κομμάτων», σημείωσε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης.


Κασσελάκης: Η πρώτη μεγάλη ρωγμή για καθεστώς Μητσοτάκη

Για την πρώτη μεγάλη ρωγμή του καθεστώτος Μητσοτάκη έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Β’ Γύρου των Αυτοδιοικητικών Εκλογών και τις ήττες Μπακογιάννη σε Αθήνα και Ζέρβα σε Θεσσαλονίκη.
Ο προοδευτικός κόσμος όταν ενώνεται, διώχνει γόνους, ημετέρους, διεφθαρμένους επισημαίνει ο κ. Κασσελάκης.
«Πριν από τον πρώτο γύρο είπα αυτό που δεν έχει πει κανένας αρχηγός κόμματος ποτέ: Στον δεύτερο γύρο, θα στηρίξουμε κάθε προοδευτικό υποψήφιο.
Την περασμένη Κυριακή το επανέλαβα με πάθος. Αυτός είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ, αυτή είναι η Σύγχρονη Αριστερά: Με μία φωνή, συνταχθήκαμε με την πρόοδο, με τον άνθρωπο, χωρίς συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και χωρίς ανταλλάγματα. Να τι κάνει ο προοδευτικός κόσμος όταν ενώνεται. Διώχνει γόνους, ημετέρους, διεφθαρμένους.
Απόψε είναι η πρώτη νύχτα χαράς.
Απόψε είναι η πρώτη μεγάλη ρωγμή του καθεστώτος Μητσοτάκη», σημείωσε στην πλατφόρμα X o κ. Κασσελάκης.

Ανδρουλάκης: Πετύχαμε μια καθαρή νίκη του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης

Μεγάλη ικανοποίηση εξέφρασε ο Νίκος Ανδρουλάκης για την ανατροπή/νίκη του Χάρη Δούκα στην Αθήνα και τα θετικά αποτελέσματα που πέτυχε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής εκλέγοντας αρκετούς δημάρχους.
«Σήμερα πετύχαμε μια καθαρή νίκη του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης. Νίκη της αυτοδιοίκησης που υπηρετεί τον πολίτη. Νίκη της ανανέωσης. Νίκη του προοδευτικού λόγου που αγκαλιάζει τις πραγματικές αγωνίες του ελληνικού λαού», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εξαπολύοντας ευθεία επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη:
«Είναι όμως και η πρώτη μεγάλη ήττα του κ. Μητσοτάκη. Της αλαζονείας, της αμετροέπειας και των πελατειακών πρακτικών.
Ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε τον τελευταίο μήνα ότι είναι ικανός να συνεργαστεί ακόμα και με το σκοτάδι για να πετύχει τους εκλογικούς του στόχους». Όπως είπε ο κ. Ανδρουλάκης, ο ελληνικός λαός του έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα.
«Εμείς συνεχίζουμε ενωμένοι τη νικηφόρα πορεία που ξεκινήσαμε στις εθνικές εκλογές. Έχουμε πολλούς αγώνες, πολλές μάχες και μεγάλες προκλήσεις μπροστά μας. Είμαι σίγουρος ότι θα τις κερδίσουμε ενωμένοι όλοι μαζί», συμπλήρωσε και τόνισε:
«Γιατί πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός χρειάζεται μία ισχυρή, προοδευτική, αξιόπιστη δύναμη για να στείλει τη Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση. Μια ισχυρή προοδευτική δύναμη, που θα είναι η επόμενη κυβέρνηση. Μια ισχυρή αξιόπιστη δύναμη που θα δώσει μία άλλη πνοή στον ελληνικό λαό. Για αξιοπρέπεια, για κοινωνική δικαιοσύνη, για δίκαιη ανάπτυξη. Αυτό είναι το όραμά μας και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε».
Απαντώντας σε ερώτηση για τον νέο δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε:«Ο κ. Δούκας, ο οποίος ανέλαβε μία σημαντική ευθύνη και τα κατάφερε, είναι ένας άνθρωπος ηθικός, με επάρκεια και είμαι σίγουρος ότι ο λαός των Αθηνών θα έχει έναν δήμαρχο που θα προσφέρει τα μέγιστα για να βελτιώσει την πόλη μας και να την κάνει πιο ανθρώπινη. Είμαι σίγουρος ότι θα πετύχει στο έργο του».

Κουτσούμπας: Νίκη Πελετίδη παρά τον βρώμικο πόλεμο

«Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες ψηφοφόρους που τίμησαν με την ψήφο τους τη Λαϊκή Συσπείρωση, που θα είναι πρώτη δύναμη σε πέντε δήμους της χώρας», τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κάνοντας εκτενή αναφορά στη νίκη στον τρίτο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, αυτόν του δήμου Πατρέων, όπου δέχτηκε «βρώμικο πόλεμο η δημοτική αρχή»

Αναλυτικά οι νικητές

Τις νέες διοικήσεις σε 6 Περιφέρειες και 84 δήμους ανέδειξαν οι ψηφοφόροι στις επαναληπτικές αυτοδιοικητικές εκλογές.
Οι υποψήφιοι που εκλέχθηκαν περιφερειάρχες και δήμαρχοι είναι οι εξής:

Περιφέρειες

Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης: Χριστόδουλος Τοψίδης

Βορείου Αιγαίου: Κωνσταντίνος Μουτζούρης

Δυτικής Μακεδονίας: Γεώργιος Αμανατίδης

Θεσσαλίας: Δημήτριος Κουρέτας

Ιονίων Νήσων: Ιωάννης Τρεπεκλής

Πελοποννήσου: Δημήτριος Πτωχός

Δήμοι

Αγίας Παρασκευής: Γιάννης Μυλωνάκης

Αγίου Δημητρίου: Στέλιος Μαμαλάκης

Αγίου Νικολάου: Εμμανουήλ Μενεγάκης

Αθηναίων: Χάρης Δούκας

Αιγάλεω: Λάμπρος Σκλαβούνος

Αιγιαλείας: Δημήτρης Καλογερόπουλος

Ακτίου - Βόνιτσας: Αθανάσιος Κασόλας

Αλεξανδρούπολης: Ιωάννης Ζαμπούκης

Αλμυρού: Δημήτρης Εσερίδης

'Αργους - Μυκηνών: Γιάννης Μαλτέζος

Αρριανών: Χουσεΐν Ερδέμ

Ασπροπύργου: Ιωάννης Ηλίας

Βύρωνος: Αλέξης Σωτηρόπουλος

Δάφνης - Υμηττού: Νικόλαος Τσιλίφης

Δέλτα: Γερακίνα Μπισμπινά

Δεσκάτης: Δημήτριος Κόττας

Διονύσου: Κατερίνα Μαϊχοσογλου

Δράμας: Γεώργιος Παπαδόπουλος

Δυτικής Αχαΐας: Γρηγόρης Αλεξόπουλος

Δυτικής Μάνης: Γεώργιος Χιουρέας

Ελαφονήσου: 'Αγγελος Τσιριγωτάκης

Ελευσίνας: Γιώργος Γεωργόπουλος

Ερέτριας: Νικόλαος Γουρνής

Ζακύνθου: Γεώργιος Στασινόπουλος

Ζαχάρως: Κωνσταντίνος Μητρόπουλος

Ζωγράφου: Τίνα Καφατσάκη

Ηγουμενίτσας: Παναγιώτης Νταής

Ήλιδας: Χρήστος Χριστοδουλόπουλος

Ηλιουπόλεως: Ευστάθιος Ψυρρόπουλος

Ηρακλείου Αττικής: Νίκος Μπάμπαλος

Ηρωικής Πόλης Νάουσας: Νικόλαος Κουτσογιάννης

Θερμαϊκού: Θεόδωρος Τζέκος

Θεσσαλονίκης: Στέλιος Αγγελούδης

Ιεράπετρας: Εμμανουήλ Φραγκούλης

Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου: Σπυρίδων Διαμαντόπουλος

Ιλίου: Ανδριάνα Αλεβίζου Κουκουβίνου

Ιωαννιτών: Θωμάς Μπέγκας

Καβάλας: Θεόδωρος Μουριάδης

Καισαριανής: Ηλίας Σταμέλος

Καλαμαριάς: Χρυσή Αράπογλου

Καλυμνίων: Ιωάννης Μαστροκούκος

Καμένων Βούρλων: Ηλίας Κυρμανίδης

Κασσάνδρας: Κωνσταντίνος Παπαγιάννης

Καστοριάς: Ιωάννης Κορεντσίδης

Κοζάνης: Ιωάννης Κοκκαλιάρης

Κορδελιού - Ευόσμου: Ελευθέριος Αλεξανδρίδης

Λήμνου: Ελεονώρα Γεώργα

Λοκρών: Αθανάσιος Ζεκεντές

Λυκόβρυσης - Πεύκης: Μάριος Γεώργιος Ψυχάλης

Μεγανησίου: Γεράσιμος Κατωπόδης

Μεγαρέων: Παναγιώτης Μαργέτης

Μύκης: Αχμέτ Κιουρτ

Ναυπλιέων: Δημήτριος Ορφανός

Νέας Ιωνίας: Παναγιώτης Μανούρης

Νέας Σμύρνης: Γεώργιος Κουτελάκης

Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας: Ιωάννης Τομπούλογλου

Νότιας Κέρκυρας: Βασίλειος Χειμαριώτης

Ξάνθης: Ευστράτιος Κοντός

Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης: Βλάσιος Τσιώτος

Ορεστιάδας: Αδαμάντιος Παπαδόπουλος

Παιανίας: Ισίδωρος Μάδης

Παλαμά: Σωκράτης Δασκαλόπουλος

Παπάγου - Χολαργού: Ηλίας Αποστολόπουλος

Πατρέων: Κωνσταντίνος Πελετίδης

Παύλου Μελά: Δημήτριος Ασλανίδης

Πέλλας: Ευστάθιος Φουντουκίδης

Πεντέλης: Αναστασία Κοσμοπούλου

Περάματος: Ιωάννης Λαγουδάκος

Πετρουπόλεως: Ευάγγελος Σίμος

Πολυγύρου: Γεώργιος Εμμανουήλ

Πύδνας - Κολινδρού: Χρήστος Κομπατσιάρης

Πύλου - Νέστορος: Παναγιώτης Καρβέλας

Πύργου: Ευστάθιος Καννής

Ραφήνας - Πικερμίου: Δήμητρα Τσεβά Μήλα

Ρόδου: Αλέξανδρος Βασίλειος Κολιάδης

Σαρωνικού: Δημήτριος Παπαχρήστου

Σκύρου: Κυριάκος Αντωνόπουλος

Σπάρτης: Μιχαήλ Βακαλόπουλος

Τυρνάβου: Αστέριος Τσικριτσής

Φιλοθέης - Ψυχικού: Χαράλαμπος Μπονάτσος

Χαϊδαρίου: Μιχαήλ Σελέκος

Χαλανδρίου: Σίμος Ρούσσος

Χερσονήσου: Ζαχαρίας Δοξαστάκης

Χίου: Ιωάννης Μαλαφής

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης