Τελευταία Νέα
Πολιτική

Φλωρίδης: Μέτρα για τις μεγάλες καθυστερήσεις στο ΣτΕ που φρενάρουν τις επενδύσεις

Φλωρίδης: Μέτρα για τις μεγάλες καθυστερήσεις στο ΣτΕ που φρενάρουν τις επενδύσεις
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΣτΕ οι εκκρεμείς υποθέσεις, παρά τα θετικά βήματα για την επιτάχυνση των διαδικασιών, φτάνουν περίπου τις 11 χιλιάδες με το 86% να είναι αιτήσεις ακύρωσης και αναίρεσης
Αλλαγές στη δικονομία του Συμβουλίου της Επικρατείας με στόχο την επιτάχυνση της συζήτησης των υποθέσεων και της έκδοσης αποφάσεων δρομολογεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Όπως δήλωσε ο Γιώργος Φλωρίδης, μετέχοντας στη συζήτηση «Οικονομία και Δικαιοσύνη» στο πλαίσιο του συνεδρίου InvestGr Forum 2023, μέχρι το τέλος του έτους θα κατατεθεί νέα νομοθετική ρύθμιση για τη λειτουργία του ανωτάτου δικαστηρίου.

Οι αλλαγές στο ΣτΕ

Μεταξύ των αλλαγών, θα προβλέπεται ρύθμιση με την οποία όλες οι υποθέσεις που θα εισάγονται στο ΣτΕ, θα χρεώνονται προσωπικά η κάθε μία σε συγκεκριμένο δικαστικό, ο οποίος και θα έχει την ευθύνη για τη διαχείριση τους, ώστε να είναι ώριμες προς συζήτηση και να μην τίθενται ζητήματα αναβολών, ενώ εάν τυχόν υπάρχουν ελλείψεις στη δικογραφία, όπως σημείωσε ο κ.Φλωρίδης, θα καλείται ο διάδικος να τις συμπληρώσει.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΣτΕ οι εκκρεμείς υποθέσεις, παρά τα θετικά βήματα για την επιτάχυνση των διαδικασιών, φτάνουν περίπου τις 11 χιλιάδες με το 86% να είναι αιτήσεις ακύρωσης και αναίρεσης.

Μέτρα για ταχύτερη απονομή δικαίου και επίλυσης των διαφορών

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα προς την κατεύθυνση της ταχύτερης απονομής δικαίου και επίλυσης των διαφορών σημειώνοντας πως «τον επιχειρηματικό κόσμο τον ενδιαφέρει παρά πολύ είτε πρόκειται για επενδύσεις από το εξωτερικό είτε από το εσωτερικό, να προχωρούν τα πράγματα γρήγορα, για τις επενδύσεις η όταν πρόκειται για υποθέσεις που σχετίζονται με οικονομική δραστηριότητα καθώς δεν πρέπει για αυτές τις υποθέσεις να συναντώνται πολλά εμπόδια».

Μείωση του χρόνου έκδοσης τελεσίδικης απόφασης από Εφετείο

Παράλληλα, ο κ.Φλωριδης αναφέρθηκε και στις αλλαγές που δρομολογούνται στο πεδίο της ποινικής δικαιοσύνης. Στόχος ο χρόνος έκδοσης τελεσίδικης απόφασης από Εφετείο να μειωθεί στις 550 ημέρες.
Μεταξύ των νέων ρυθμίσεων θα προβλέπεται ότι αναβολές θα δίνονται μόνο για μία φορά στις ποινικές δίκες και για δεύτερη μόνο για λόγους υγείας και με χαρτί από δημόσιο νοσοκομείο, όλες οι ποινές άνω των τριών ετών στο εξής θα εκτίονται και εκείνες που είναι από δύο έως τρία χρόνια θα εκτίονται μερικώς, ενώ θα ενισχυθεί ο θεσμός της ποινικής συνδιαλλαγής με δυνατότητα να ξεκινά πριν από την άσκηση ποινικής δίωξης.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης