Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η ΝΔ κερδίζει 11 από 13 περιφέρειες, θα πάρει την Αθήνα και θα χάσει Θεσσαλονίκη, Ιόνια Νησιά και Δυτική Μακεδονία

Η ΝΔ κερδίζει 11 από 13 περιφέρειες, θα πάρει την Αθήνα και θα χάσει Θεσσαλονίκη, Ιόνια Νησιά και Δυτική Μακεδονία
Ο προγραμματισμός του Μαξίμου περιλαμβάνει κινητοποίηση 100 βουλευτών και αρκετών υπουργών
Την ώρα που σπαράζεται σε έναν εμφύλιο πόλεμο ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ προχωράει στο σχέδιο της να κατακτήσει περισσότερες περιφέρειες στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Ο προγραμματισμός του Μαξίμου περιλαμβάνει κινητοποίηση 100 βουλευτών και αρκετών υπουργών όπου θα πάνε στις περιφέρειες και τους δήμους που θα κριθούν την δεύτερη Κυριακή.
Ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί σήμερα στην Τρίπολη ενώ την Παρασκευή θα κλείσει τις περιοδείες με την Ανατολική Μακεδονία - Θράκη για να κλειδώσει την επανεκλογή του Χρήστου Μέτιου πηγαίνοντας στην Αλεξανδρούπολη και αργότερα θα πάει στην Θεσσαλία όπου θα επισκεφτεί την Λάρισα προκειμένου να βοηθήσει τον Κώστα Αγοραστό.
Η μάχη στην Θεσσαλία είναι αυξημένης πολιτικής σημασίας διότι είναι η μόνη περιφέρεια που διεκδικείται από κεντροαριστερό υποψήφιο (Κουρέτας) ενώ οι υπόλοιποι είναι πρόσωπα προερχόμενα από την Κεντροδεξιά.

Θα γίνουν γαλάζιες εύκολα ή δύσκολα

Οι εκτιμήσεις των στελεχών είναι ότι η ΝΔ εύκολα ή δύσκολα θα κερδίσει την Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία, την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και το Βόρειο Αιγαίο.
Όμως, η μάχη στην Δυτική Μακεδονία και στα Ιόνια Νησιά θα είναι σκληρή με αβέβαιη κατάληξη και με μικρές προσδοκίες για επικράτηση.
Όμως, ακόμα και αν η ΝΔ κάνει το 11 στα 13 τότε δεν αλλάζει κάτι, η ΝΔ θα είναι κυρίαρχη και οι περιφέρειες θα πάνε σε γαλάζιους αντάρτες.
Δεν μπορεί να θολώσει το μήνυμα των εκλογών που είναι ότι η ΝΔ παραμένει μεγάλη δύναμη και στην αυτοδιοίκηση αλλά αποτυπώνει και την κυριαρχία της στο πολιτικό σκηνικό.

Το ντιμπέιτ μπορεί να κινητοποιήσει την συμμετοχή στην Αθήνα

Το ζήτημα είναι από εκεί και πέρα τι εντυπώσεις θα αφήσουν τα τελικά αποτελέσματα στους μεγάλους δήμους.
Στην Αθήνα η σύμπραξη ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπο του Χάρη Δούκα αφήνει υποσχετική για μία συνολική προσέγγιση στην ευρύτερη Κεντροαριστερά.
Άλλωστε, υπάρχουν πρόσωπα που ανοικτά μιλάνε για κοινή κάθοδο ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.
Στην Αθήνα το μεγάλο φαβορί είναι ο Κώστας Μπακογιάννης αλλά το ντιμπέιτ μεταξύ των δύο – το πρώτο ίσως ντιμπέιτ που δεν είχε παράλληλους μονόλογους – ανέδειξε άλλες προεκτάσεις που μπορεί να παίξουν το ρόλο τους το βράδυ της Κυριακής.
Σίγουρα πάντως θα κινητροδοτήσει την συμμετοχή του κόσμου.

Παίρνει από παντού ο Αγγελούδης

Τέλος, ο δήμος Θεσσαλονίκης αποδεικνύεται πολύ δύσκολο να κερδηθεί από την ΝΔ αφού ο Στέλιος Αγγελούδης προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ έχει αποκτήσει μία δυναμική πολυσυλλεκτική και στηρίζεται και από στελέχη της ΝΔ, τουλάχιστον όχι επισήμως.
Ο Κώστας Ζέρβας ήταν μία επιλογή που δεν έγινε δεχτή από όλα τα στελέχη και αυτό θα παίξει το ρόλο του.
Πάντως, στελέχη της Πειραιώς λένε ότι η μάχη θα παιχτεί ψήφο ψήφο.
Στηρίζονται ότι και στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κεντρική συμφωνία για συνεργασία δεύτερου γύρου.
Κάτι πήγε να ψελλίσει ο Ευάγγελος Αποστολάκης αλλά αδειάστηκε γρήγορα.
Συνολικά, λοιπόν, η ΝΔ θα κερδίσει σίγουρα 11 στις 13 περιφέρειες και σίγουρα τον 1 από τους δύο μεγάλους δήμους και αν βάλουμε και τον Πειραιά, είναι 2 στα 3 για τη ΝΔ.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης