Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εκλογές: Νίκη της ΝΔ αλλά με…πληγές σε Θεσσαλία - Μακεδονία και Θεσσαλονίκη - Χάνονται Ιόνια και Βόρειο Αιγαίο

Εκλογές: Νίκη της ΝΔ αλλά με…πληγές σε Θεσσαλία - Μακεδονία και Θεσσαλονίκη - Χάνονται Ιόνια και Βόρειο Αιγαίο
ναμφίβολα η ΝΔ διατήρησε τις δυνάμεις της καθώς είμαστε 3 μήνες μετά τις εθνικές εκλογές - Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν χαμηλή και αυτό έχει να κάνει και με την φύση των εκλογών στην αυτοδιοίκηση αλλά και με μία δυσαρέσκεια
Οι εκλογές της αυτοδιοίκησης, σε περιφέρειες και βασικούς δήμους, τουλάχιστον στον πρώτο γύρο έβγαλαν τα εξής συμπεράσματα:
1) 7 στα 7 με δυσαρέσκεια σε Αν. Μακεδονία και Θεσσαλία
Η Νέα Δημοκρατία περίμενε τουλάχιστον 8-9 νίκες αλλά τα πράγματα ήρθαν διαφορετικά.
Στην Θεσσαλία εισέπραξε ένα μήνυμα δυσαρέσκειας και ο άλλοτε παντοδύναμος Κώστας Αγοραστός δεν βγήκε από τον πρώτο γύρο και υπάρχουν πιθανότητες (μικρές όμως) να τη χάσει την περιφέρεια από τον Κουρέτα που τον στηρίζει ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ.
Ομοίως, το ίδιο συμβαίνει και με τον Χρήστο Μέτιο στην Ανατολική Μακεδονία –Θράκη όπου μπορεί η Κεντροαριστερά να συνασπιστεί με τον Χριστόδουλο Τοψίδη που είναι κεντροδεξιός.
Η δυσαρέσκεια έχει να κάνει με τις πλημμύρες και τις φωτιές στις προαναφερθείσες περιοχές.

2) Χάνονται τα Ιόνια Νησιά , Δυτική Μακεδονία, Βορειο Αιγαίο από αντάρτες
Η ΝΔ θα χάσει τα Ιόνια Νησιά, η Ρόδη Κράτσα παρά τη στήριξη βγήκε δεύτερη και τις περισσότερες πιθανότητες να εκλεγεί έχει ο Γιάννης Τρεπεκλής ίσως και με μία συμφωνία με την παράταξη του Θοδωρή Γαλιατσάτου.
Όπως επίσης, η ΝΔ θα χάσει και την Δυτική Μακεδονία από τον Γιώργο Αμανατίδη, τον αντάρτη πρώην βουλευτή της που παρά τον πόλεμο και την προσωπική στήριξη Μητσοτάκη στον αντίπαλό του Κασαπίδη, έχει καταφέρει να τον κερδίσει στο πρώτο γύρο.
Στην ίδια κατάσταση και το Βόρειο Αιγαίο όπου ο Αλκιβιάδης Στεφανής κέρδισε το πρώτο γύρο αλλά ο Κ.Μουτζούρης μπορεί να στηριχτεί από διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις και στο δεύτερο γύρο να κερδίσει την περιφέρεια. Όπότε η ΝΔ μπορεί να χάσει 2-3 περιφέρειες.

3) Χαστούκι στην Πελοπόννησο.
Είναι μεγάλο χαστούκι στην Πελοπόννησο για την ΝΔ.
Μία περιφέρεια που η ΝΔ παραδοσιακά την έχει από τον πρώτο γύρο κατάφεραν να την κάνουν ντέρμπι.
Ο Πέτρος Τατούλης πέρασε στο δεύτερο γύρο θα στηριχτεί και από άλλες δυνάμεις.
Ο Δ.Πτωχός θα μπορεί να πάρει την περιφέρεια στο δεύτερο γύρο και πάλι με την στήριξη του Α.Σαμαρά και της επίσημης ΝΔ διότι ως μονάδα δεν μπορούσε να κινηθεί.

4) Άνοδος ΚΚΕ και πτώση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τα ποσοστά που πήρε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 έχει χάσει σημαντική δύναμη.
Ασφαλώς, δεν μπορούμε να ρίξουμε ευθύνη στο Στ.Κασσελάκη αλλά θα πρέπει να πούμε ότι η στροφή του προς το Κέντρο έχει στείλει ψηφοφόρους του αριστερού μπλοκ στο ΚΚΕ. Το ΚΚΕ έχει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα στην Αττική όπου ο Ν. Σοφιανός πηρε διψήφιο ποσοστό κοντά σε αυτό του Κ.Ζαχαριάδη του ΣΥΡΙΖΑ. Το 2019, η Ρένα Δούρου πήγε δεύτερο γύρο και πήρε ένα αξιοπρεπή αποτέλεσμα πάνω από 34%. To ΠΑΣΟΚ δεν πήγε καλύτερα καθώς στην Περιφέρεια Αττικής ήταν 4η δύναμη. Η επιλογή του Γιάννη Σγουρού ήταν λάθος. Το ΚΚΕ επίσης, στην Αττική έγινε 3η δύναμη.

5) Η ΝΔ μπορεί να χάσει τη Θεσσαλονίκη
Στους μεγάλους δήμους, το ΠΑΣΟΚ διατηρεί μία κάποια αίγλη. Στο δήμο Αθήνας μπήκε στο δεύτερο γύρο με τον Χάρη Δούκα. Στην Θεσσαλονίκη ο Στέλλιος Αγγελούδης που στηρίζετε από το ΠΑΣΟΚ μπήκε στο δεύτερο γύρο και υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα με την βοήθεια του Στέλιου Πέγκα που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το χαμηλο ποσοστό του Κ.Ζέρβα από την ΝΔ σχετίζεται με το χαμηλό ποσοστό που πήρε η ΝΔ στις εθνικές εκλογές στην Α Θεσσαλονίκης. Πιστεύεται ότι η ΝΔ θα χάσει το δήμο Θεσσαλονίκης. Ο κ. Αγγελούδης στηρίζεται και από κάποια επιφανή στελέχη της ΝΔ. Στον Πειραιά, ο Γ.Μώραλης που βγήκε από τον πρώτο γύρο είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ασχέτως εάν στηρίχτηκε και από τη ΝΔ.

6) Αναμφίβολα η ΝΔ διατήρησε τις δυνάμεις της καθώς είμαστε 3 μήνες μετά τις εθνικές εκλογές.
Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν χαμηλή και αυτό έχει να κάνει και με την φύση των εκλογών στην αυτοδιοίκηση αλλά και με μία δυσαρέσκεια.
Όμως, η ΝΔ δεν θα πιάσει το 13 στα 13.
Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται πρόσωπα και προγραμματική πολιτική για να γίνει θεσμική αντιπολίτευση και σίγουρα στις ευρωεκλογές θα δοθεί μεγάλη μάχη με το ΠΑΣΟΚ για το ποιος θα είναι η πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση στη χώρα.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης