Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης για Κασσελάκη: Δεν μπορώ να αντιπαρατεθώ με το... κενό - Πόσο νέος είναι όταν έχει υπαρχηγούς Παππά και Πολάκη;

Μητσοτάκης για Κασσελάκη: Δεν μπορώ να αντιπαρατεθώ με το... κενό - Πόσο νέος είναι όταν έχει υπαρχηγούς Παππά και Πολάκη;
Μητσοτάκης: Πόσο νέος είναι ο κ. Κασσελάκης με υπαρχηγούς τους κ. Παππά και Πολάκη; Είναι μία νέα βιτρίνα, με παλιά, φθαρμένα υλικά, που καταδικάστηκαν στις τελευταίες εκλογές
Σχετικά Άρθρα
Για την νέα προεδρία στον ΣΥΡΙΖΑ με τον Στέφανο Κασσελάκη να βρίσκεται στο τιμόνι της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την αποχώρηση πια του Αλέξη Τσίπρα μίλησε μεταξύ άλλων, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στον Alpha, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του για τις 100 ημέρες διακυβέρνησης μετά τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα.
Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε ένα εύρος ζητημάτων, κάνονας αρχικά ένα σχόλιο για τις φονικές πλημμύρες λόγω Daniel και τις ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι στηρίζει τον Βασίλη Κικίλια και τον Κώστα Αγοραστό τους οποίους έβγαλε από τον κάδρο ευθυνών. Παράλληλα, μίλησε για τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές την Κυριακή 8/10, ενώ εξέφρασε τη... μη στήριξη του προς το πρόσωπο του Αχιλλέα Μπέου.
Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν η συζήτηση έφτασε στον Στέφανο Κασσελάκη, τον οποίο αρχικά συνεχάρη για την εκλογή του, δήλωσε πως ξαφνιάστηκε που τον είδε στην παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ξεκαθάρισε πως ουδέποτε υπήρξε συνεργάτης του όπως είχε δηλώσει πριν μερικές ημέρες ο Ν. Φίλης...
Παράλληλα, έριξε καρφιά κατά των Παππά - Πολάκη, αναφέροντας πως δεν μπορεί να γίνεται λόγος για κάτι νέο στον ΣΥΡΙΖΑ όταν εκείνοι «είναι υπαρχηγοί του κόμματος».
«Μέχρι στιγμής δεν έχω ακούσει ουσιαστικό, τεκμηριωμένο, πολιτικό λόγο. Αλλά να του δώσω χρόνο, είναι νέος ακόμα. Αλλά μέχρι στιγμής δυσκολεύομαι. Δεν μπορώ να κάνω αντιπαράθεση με το κενό» είπε για τον Στέφανο Κασσελάκη μιλώντας εμμέσως για πολιτική απειρία...
«Δεν θα έρθει, όμως, στη Βουλή γιατί δεν είναι βουλευτής. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να διασταυρώσουμε τα ξίφη μας, θα υπάρξει δυσκολία στο να βγάλουν συμπεράσματα οι πολίτες από τη σύγκριση που προκύπτει».

Αναλυτικά η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον Στέφανο Κασσελάκη 

«Καταρχάς να ευχηθώ καλή επιτυχία στον νέο αρχηγό της αντιπολίτευσης. Σημαντικό ότι έκλεισε ένα κεφάλαιο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Μου είναι συμπαθής. Έτυχε να τον γνωρίσω στο παρελθόν. Δεν πίστευα ποτέ ότι θα κατέβει και θα κερδίσει τις εκλογές για πρόεδρος. Τον σέβομαι σαν πολιτειακό παράγοντα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι άλλο. Πόσο νέος είναι ο κ. Κασσελάκης με υπαρχηγούς τους κ. Παππά και Πολάκη; Είναι μία νέα βιτρίνα, με παλιά, φθαρμένα υλικά, που καταδικάστηκαν στις τελευταίες εκλογές. Πέραν της εικόνας, αν σκαλίσεις βαθιά βλέπεις τα προβληματικά πρόσωπα. Τον κ. Παππά του 13-0, τον κ. Πολάκη που δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Αυτοί κάνουν κουμάντο στον ΣΥΡΙΖΑ.
Να τον δούμε στην πράξη. Εγώ είμαι ένας άνθρωπος μετρημένος. Ένα πράγμα που δεν με χαρακτηρίζει είναι η αλαζονεία. Είμαι 20 χρόνια πολιτικός, 4,5 χρόνια πρωθυπουργός. Πέτυχα κάτι που δεν έχουν πετύχει άλλοι πρωθυπουργοί, να αυξήσουν το ποσοστό τους.
Δεν υπήρξε συνεργασία με τον κ. Κασσελάκη, υπήρχε μια κοινωνική γνωριμία πριν από χρόνια στις ΗΠΑ.
Συνομιλητής μπορεί να υπήρξε, συνεργάτης σίγουρα δεν υπήρξε.
Ήταν σύντομη η συνομιλία μας. Είμαι στη διάθεσή του να συναντηθούμε, να μιλήσουμε. Ελπίζω να μην χρειαστεί να περιμένω όσο χρειάστηκε να περιμένω για να συναντήσω τον κ. Ανδρουλάκη», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι 100 ημέρες διακυβέρνησης της ΝΔ

«100 ημέρες που μου φάνηκαν σαν 1000», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στις πυρκαγιές και τις πλημμύρες.
«Αντιλαμβάνομαι απόλυτα τα αισθήματα της κοινωνίας.
Είναι λογικό να υπάρχει στεναχώρια και απαίτηση από την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα.
Οι θετικές εξελίξεις του καλοκαιριού χάνονται όταν όλα σκεπάζονται από τα γεγονότα τις στιγμές και καταστρέφονται ζωές και περιουσίες.
Κι εγώ τα ίδια αισθήματα συμμερίζομαι, μια ανάγκη να τρέξουμε πιο γρήγορα», δήλωσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον Alpha.
«Συμμερίζομαι το γενικότερο αίσθημα στεναχώριας και αγανάκτησης στις περιοχές που έχουν πληγεί.
Κανείς δεν αμφισβητεί τη σφοδρότητα των φυσικών φαινομένων», συνέχισε.
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη να εκπονήσουμε συνολική στρατηγική προσαρμογής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Ερωτηθείς αν τα λάθη προσωποποιούνται απάντησε ως εξής:
«Καταλαβαίνω την ανάγκη να δείξουμε την ανάγκη και να πούμε φταίει αυτός.
Σίγουρα στα ζητήματα κλιματικής κρίσης δεν προσωποποιώ τις ευθύνες για τις αδυναμίες.
Οι υπουργοί χρειάζονται χρόνο για να δείξουν το έργο τους.
Ο σκοπός του και ο ρόλος του είναι συντονιστικός και ο κύριος λόγος του να υλοποιήσει το πρόγραμμα «Αιγίς».
Από αυτό θα κριθεί πρωτίστως ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας».
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως δεν τέθηκε θέμα αντικατάστασης του υπουργού Πολιτικής Προστασίας.
«Δεν τέθηκε και δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα», ανέφερε.
Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ανέφερε ότι στόχος για τη ΝΔ είναι να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερες περιφέρειες, «γιατί όχι και τις 13 και γιατί όχι και τους τρείς μεγάλους δήμους».
Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι είναι σημαντικό οι περιφερειάρχες να μπορούν να υποστηρίξουν τα αναπτυξιακά προγράμματα.
«Είναι πρόσωπα που πιστεύουμε ότι μπορούν να επιτελέσουν αυτό το ρόλο», ανέφερε ότι άλλα χρίσματα δεν δόθηκαν πέρα από τις περιφέρειες και τους τρεις δήμους.
Σχετικά με την υποψηφιότητα του κ. Αγοραστού στη Θεσσαλία ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «ήταν και παραμένει ένας πολύ καλός περιφερειάρχης».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ήταν πολύ λογικό αυτό που έγινε από τη δικαιοσύνη αλλά από τη συνεργασία που είχε μαζί του δεν έχει παράπονα.
«Αυτά θα τα αξιολογήσει η δικαιοσύνη.
Έγιναν όμως πολλά έργα μετά από τον Ιανό.
Κάποια τα υλοποίησε η κυβέρνηση», ανέφερε και έδειξε σχετικές φωτογραφίας μιας γέφυρας που άντεξε. «Καταλαβαίνω απόλυτα την απελπισία των πολιτών.
Μπορούμε να τα φτιάξουμε και να αντέχουν.
Δεν λύσαμε το αντιπλημμυρικό πρόβλημα της Θεσσαλίας.
Μπορούμε όμως να φτιάχνουμε έργα υποδομών με άλλες υποδομές , με μεγαλύτερη ταχύτητα.
Στη Θεσσαλία τον πρώτο λόγο θα τον έχει ανεξάρτητος φορέας διαχείρισης των υδάτων», πρόσθεσε.

Το ζήτημα της ακρίβειας

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον όρο «ελέφαντας στο δωμάτιο». Ο ίδιος έσπευσε να εξηγήσει ότι ο όρος αντικατροπτίζει την «ακρίβεια»
«Αν δεν είχαμε τις καλές επιδόσεις στην οικονομία, δεν θα είχαμε δυνατότητα να κάνουμε όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια και να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία. Έχουμε σήμερα ρυθμούς καλύτερους από τον μέσο όρος της Ευρώπης. Πράγματι υπάρχει η αίσθηση στον πολίτη ότι οι οικονομικές αναλύσεις δεν επηρεάζουν την καθημερινότητα του πολίτη. Ο πολίτης βλέπει τον «ελέφαντα στο δωμάτιο». Ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» είναι η ακρίβεια», ανέφερε.

Ανοικτό «παράθυρο» για νέα μέτρα

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια ρωτήθηκε για το θέμα της ακρίβειας τονίζοντας πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει σήμερα η μέση ελληνική οικογένεια είναι το πρόβλημα της ακρίβειας. Δικαιολογημένα αυτό εμφανίζεται και στις μετρήσεις, αλλά αρκεί μια βόλτα στο σούπερ μάρκετ για να καταλάβει κανείς ότι τα πράγματα είναι δύσκολα. Έχω μιλήσει πολλές φορές για το θέμα αυτό και έχω πει ότι υπάρχουν δύο προσεγγίσεις για το θέμα της ακρίβειας: η μία είναι η προσέγγιση των προσωρινών μέτρων στήριξης, όπως το «Market Pass», που δίνουν μια ανακούφιση στο πρόβλημα αλλά δεν το λύνουν. Και η δεύτερη, πιο δομική λύση, έχει να κάνει με τις μόνιμες αυξήσεις των μισθών και του διαθέσιμου εισοδήματος, αλλά και με τα μέτρα σωστής λειτουργίας της αγοράς -παρεμβάσεις οι οποίες θα είναι εδώ και όταν η ακρίβεια θα υποχωρήσει».
«Υπάρχουν όμως άλλα μέτρα όπως, παραδείγματος χάρη, η έκτακτη στήριξη την οποία θα δώσουμε σε έναν μεγάλο αριθμό συνταξιούχων τα Χριστούγεννα, η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, αλλά, το πιο σημαντικό, οι μόνιμες αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων από 1/1/24. Διότι πρέπει να θυμάστε ότι στον Προϋπολογισμό, μπαίνει πια και στο επίσημο χαρτί του Προϋπολογισμού του κράτους αυτό που έχει ήδη ψηφιστεί: σημαντικές αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους, μία ακόμη αύξηση για τους συνταξιούχους που θα ξεπεράσει το 3%, μία ακόμη αύξηση -που δεν είμαι σε θέση να σας πω από τώρα γιατί θα με ρωτήσετε πόση θα είναι- στον κατώτατο μισθό, η οποία θα έρθει την 1η Απριλίου. Και βέβαια, θέλω να προσθέσετε σε αυτά, τα ζητήματα της σωστής λειτουργίας της αγοράς. Εκεί έχετε δει ότι δεν διστάσαμε να τα βάλουμε με μεγάλους. Να επιβάλουμε πολύ βαριά πρόστιμα σε μεγάλες εταιρείες», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση για το αν πληρώθηκαν τα πρόστιμα ανέφερε πως πληρώθηκαν ενώ επεσήμανε ότι η κυβέρνηση άρχισε τους ελέγχους «από το μπάχαλο της Μυκόνου. Από τους μεγάλους και όχι από τους μικρούς». Επιπλέον, αναφέρθηκε στη μάχη κατά της αισχροκέρδειας και της φοροδιαφυγής εξηγώντας πως «Επιμένω πάρα πολύ σε αυτήν την πολιτική της «νομιμότητας παντού», διότι είναι ο μόνος τρόπος να πείσουμε τους πολίτες ότι δεν υπάρχουν έξυπνοι και κορόιδα. Το ίδιο ισχύει για τη φοροδιαφυγή, όπου έχουμε μία πολύ αναλυτική και καλά δουλεμένη στρατηγική για το πώς θα την περιορίσουμε. Προσέξτε, δεν λέω ποτέ θα την μηδενίσουμε, διότι καμία χώρα δεν έχει μηδενίσει τη φοροδιαφυγή. Αλλά γνωρίζουμε πια, με μεγάλους βαθμούς σιγουριάς, πού βρίσκονται οι εστίες φοροδιαφυγής και τι πρέπει να κάνουμε για να τις εντοπίσουμε και να ζητήσουμε από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να κάνουν το προφανές: να πληρώσουν το φόρο που τους αναλογεί για τα κέρδη τα οποία παράγουν».

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τα Ελληνοτουρκικά

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος μετά από δύο συναντήσεις που είχα με τον κ. Ερντογάν μετά τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία, ότι μπορούμε να είμαστε θετικά διακείμενοι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αντιλήφθηκε η Τουρκία ότι δεν πρέπει να κόψει τις γέφυρες με την ΕΕ και τις ΗΠΑ», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
«Αναγνωρίζει τον ρόλο της Ελλάδας στη διαμόρφωση αυτών των σχέσεων. Είναι μία ευκαιρία να αφήσουμε στην άκρη εντάσεις του παρελθόντος. Να βρούμε έναν τρόπο συμπόρευσης κι αν δεν μπορούμε να λύσουμε τη μεγάλη μας διαφορά με την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, να μην είμαστε στα πρόθυρα ενός θερμού επεισοδίου. Έχουμε πολλά θέματα για τη θετική ατζέντα. Έχουμε περιθώρια να δουλέψουμε μαζί στο θέμα της μετανάστευσης», πρόσθεσε.
«Η Ελλάδα θέλει σκληρή αλλά δίκαιη πολιτική στη μετανάστευση, δεν θα την καθορίζουν οι διακινητές. Εγώ ήμουν πάντα σταθερός απέναντι στον κ. Ερντογάν από το 2019. Πρέπει να σας πω ότι ήταν καλή και σε προσωπικό επίπεδο. Δεν είμαι αφελής. Έχω δει μεταλλάξεις από την τουρκική ηγεσία στο παρελθόν. Ελπίζω ότι δεν θα τις ξαναδώ. Μέχρι στιγμής έχουμε δει μείωση της έντασης, συνεχίζονται για κάποιους μήνες. Έχουμε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη. Είναι προς όφελος των δύο χωρών να μπούμε στην τελική ευθεία με αυτό το καλό κλίμα. Είπα και πέρσι στον ΟΗΕ, ότι εμείς δεν είμαστε ο εχθρός της Τουρκίας, δεν έχουμε επεκτατική πολιτική. Θέλουμε να πρυτανεύει η λογική», τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης