Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Κλείνει» (;) το εσωκομματικό μέτωπο στον ΣΥΡΙΖΑ – Συνάντηση Φίλη – Κασσελάκη με φόντο αυτοδιοικητικές και δημοσκοπήσεις

«Κλείνει» (;) το εσωκομματικό μέτωπο στον ΣΥΡΙΖΑ – Συνάντηση Φίλη – Κασσελάκη με φόντο αυτοδιοικητικές και δημοσκοπήσεις
Ο πρώην υπουργός αποτελεί έναν από τους αυστηρότερους επικριτές του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ...
Ραντεβού ενότητας ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών έδωσαν για την Τρίτη 3 Οκτωβρίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης με το στέλεχος του κόμματος και εκ των σφοδρότερων επικριτών του Νίκο Φίλη.
Σημειώνεται πως το ραντεβού αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια ημέρα μετά την περιοδεία του Στέφανου Κασσελάκη στις πληγείσες περιοχές του θεσσαλικού κάμπου και μετά τη διαδικτυακή συνάντηση (Σαββατοκύριακο 29-30 Σεπτεμβρίου 2023) στελεχών και υποστηρικτών της Έφης Αχτσιόγλου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, όπου ακούστηκαν φωνές για ηρωική έξοδο από το κόμμα.
Ο Νίκος Βούτσης πρώην Πρόεδρος της Βουλής και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με πιθανές διασπαστικές κινήσεις στο κόμμα σημείωσε πως «Σαφώς δεν είναι μονόδρομος οποιαδήποτε διχαστική διασπαστική κίνηση (…)
Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι ήδη κάποια μέλη του κόμματος, επιλέγουν μια τέτοια διαδρομή εκτός του ΣΥΡΙΖΑ.
Ελπίζω αυτό να μη γίνει μαζικό φαινόμενο και εργαζόμαστε όλοι ώστε να πάει συντεταγμένα το κόμμα μπροστά».
Συνεπώς, υπό άλλες συνθήκες ίσως η συνάντηση Φίλη - Κασσελάκη δεν ευοδωνόταν, ωστόσο ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών η καταλλαγή μάλλον επιβάλλεται…
Υπενθυμίζεται πως ουκ ολίγες ήταν οι φορές που ο Νίκος Φίλης είχε απασφαλίσει εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη…. εξαπολύοντας μύδρους.
«Δεν είναι φαινόμενο ενός μήνα ο Στέφανος Κασσελάκης.
Είναι το φαινόμενο της μεταπολιτικής, το θέαμα και όχι η ουσία, κάτι σαν Πέπε Γκρίλο στην Ιταλία ή ακόμη χειρότερα είδα τον λόγο, την εκφορά του λόγου του κ. Κασσελάκη και έχει ύφος Τραμπ, όχι ουσία, αλλά ύφος ίδιο με το Τραμπ, ότι “δεν με νοιάζει τι λένε οι άλλοι, είμαστε “εγώ και ο λαός”», είχε επισημάνει.
Σε κάθε περίπτωση, ο Φίλης δεν είναι κάποιο τυχαίο στέλεχος του κόμματος, με αριστερή θητεία που ξεπερνά τα 45 έτη.
Έχει διατελέσει διευθυντής στην «Αυγή», υπουργός του Αλέξη Τσίπρα και έχει εμπειρίες από όλα σχεδόν τα καθοδηγητικά όργανα.

Οι δημοσκοπήσεις αποκαθηλώνουν το φαινόμενο…

Στο μεταξύ, οι δημοσκοπήσεις (Opinion Poll, Pulse, Alco, Metron Analysis, MRB) που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα αποκαθηλώνουν το φαινόμενο Κασσελάκης.
Ούτε λίγο ούτε πολύ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται με δημοφιλία 28% (Pulse), 31% (Metron Analysis), 30.4% ικανοποίηση από την εκλογή του (Opinion Poll).
Το 56% έχει αρνητική άποψη για τον κ. Κασσελάκη (Metron Analysis) με το 15% να απαντά και στη μέτρηση της Opinion Poll τo 56% μη ικανοποιημένο δηλώνει το 56%, με το 13.5% να μην απαντά.
Με άλλα λόγια, ναι μεν έχει αρχίσει να αποκτά ρεύμα στον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον αναδείχθηκε και αρχηγός του, ωστόσο η ορμή αυτή δεν κεφαλαιοποιείται στην ευρύτερη εκλογική βάση.
Μεγάλο ρόλο σε αυτό διαδραματίζει εσωκομματική αμφισβήτηση που διαχέεται σε όλο το σώμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Το 41.6% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ικανοποιημένοι από την εκλογή του, ενώ το 68.5% δηλώνει ότι θα υπάρχουν διασπαστικές τάσεις (Opinion Poll).
To 40% της κοινής γνώμης θεωρεί ότι η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πια χειρότερη μετά την εκλογή του νέου ηγέτη (Alco) και το 58% θεωρεί ότι υπάρχει θέμα ενότητας του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (Pulse).

Aποστολάκης: Κανείς δεν περισσεύει

Σε ό,τι αφορά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον βουλευτή Επικρατείας, Ευάγγελο Αποστολάκης, «Χρειάζεται χρόνος και κινήσεις με τη σειρά που πρέπει.
Απαιτείται προετοιμασία.
Το να επικαλούμαστε το συνέδριο ως σημειο αντιπαράθεσης δεν έχει νόημα.
Ο Κασσελάκης δεν φοβάται τις διαδικασίες».
Ενώ πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι το συνέδριο πρέπει να γίνει όταν είναι έτοιμο το κόμμα να το κάνει, όχι όταν για λόγους σκοπιμότητας θέλει κάποιος να το κάνει τώρα (…)
Θεωρώ πάντως ότι τον Νοέμβριο δεν προλαβαίνουμε συνέδριο».
Για το αν φοβάται διάσπαση του κόμματος, τόνισε:
«Έχω ξαναπεί ότι αυτό δεν είναι κάτι που συζητιέται αυτή τη στιγμή.
Αυτή τη στιγμή ο στόχος είναι το κόμμα να ενωθεί, να μπορέσει να αρχίσει να κάνει παραγωγή πολιτικής, να μπορεί να συμπεριφερθεί σαν ένα κόμμα που έχει μια συγκεκριμένη ιδεολογική ταυτότητα.
Κανείς δεν περισσεύει, έχουμε πει.
Ωστόσο, θεωρώ ότι έχει μια φυσιολογική υπόσταση, ένα κομμάτι από τις αντιδράσεις.
Αυτό όμως έχει αρχίσει να ξεπερνάει το φυσιολογικό.
Θεωρώ ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να είμαστε πιο ψύχραιμοι, πιο ώριμοι.
Δεν είμαστε ένα διαφορετικό κόμμα, ένα κόμμα είμαστε και πρέπει να βρεθεί ο τρόπος να λειτουργήσει το κόμμα και να προκύψουν αποτελέσματα».
Για τη σημερινή αναφορά του Πάνου Σκουρλέτη σε συνέντευξή του πως «ο Αλέξης Τσίπρας όφειλε να μην επιτρέψει την εργαλειοποίηση του ονόματός του», σημείωσε:
«Να σεβόμαστε την ιστορία του Αλέξη Τσίπρα και να μην τον χρεώνουμε με πράγματα που δεν έχουν αξία. Να μην τον χρεώνουμε με πράγματα τα οποία δεν έχουν καμία αξία και δεν είναι έτσι όπως τα λέμε – όταν θέλουμε κάτι να λέμε θα βρούμε, θα βρίσκουμε διάφορα.
Δεν βοηθάει αυτό το πράγμα.
Δεν νομίζω ότι ό,τι έχει γίνει οφείλεται στο ότι ο Τσίπρας άφησε να εκτεθεί το σύστημα.
Εγώ από ότι ξέρω ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε ελπίδες και προώθησε όλες τις υποψηφιότητες.
Σε κανένα δεν είπε όχι. Όλους τους στήριξε και κράτησε μια αρκετά ουδέτερη στάση, για να μην πω τελείως ουδέτερη στάση, οπότε δεν θα έπρεπε να τον χρεώνουμε για το τώρα».
Για το αν φοβάται διάσπαση του κόμματος, τόνισε:
«Έχω ξαναπεί ότι αυτό δεν είναι κάτι που συζητιέται αυτή τη στιγμή.
Αυτή τη στιγμή ο στόχος είναι το κόμμα να ενωθεί, να μπορέσει να αρχίσει να κάνει παραγωγή πολιτικής, να μπορεί να συμπεριφερθεί σαν ένα κόμμα που έχει μια συγκεκριμένη ιδεολογική ταυτότητα.
Κανείς δεν περισσεύει, έχουμε πει.
Ωστόσο, θεωρώ ότι έχει μια φυσιολογική υπόσταση, ένα κομμάτι από τις αντιδράσεις. Αυτό όμως έχει αρχίσει να ξεπερνάει το φυσιολογικό.
Θεωρώ ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να είμαστε πιο ψύχραιμοι, πιο ώριμοι. Δεν είμαστε ένα διαφορετικό κόμμα, ένα κόμμα είμαστε και πρέπει να βρεθεί ο τρόπος να λειτουργήσει το κόμμα και να προκύψουν αποτελέσματα».
Για την πορεία του κόμματος στις δημοσκοπήσεις μετά την εκλογή νέου αρχηγού, είπε:
«Θα μπορούσαμε να πάρουμε σοβαρά τις αποδόσεις και τα μεγέθη των δημοσκοπήσεων. Αυτή τη στιγμή το κόμμα είναι σωστό στο να πατήσει τα πόδια του, στο να απαριθμήσει τα αρχικά στοιχεία που πρέπει να ρυθμιστούν (…)».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης