Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βορίδης προς Παππά: Είτε με Αχτσιόγλου, είτε με Κασσελάκη σε στρατηγικό τέλμα ο ΣΥΡΙΖΑ - «Ηττήθηκαν οι ιδέες της Αριστεράς»

Βορίδης προς Παππά: Είτε με Αχτσιόγλου, είτε με Κασσελάκη σε στρατηγικό τέλμα ο ΣΥΡΙΖΑ - «Ηττήθηκαν οι ιδέες της Αριστεράς»
«Το εκκρεμές κινείται εκ νέου» ανταπάντησε με νόημα ο Νίκος Παππάς στον υπουργό επικρατείας
«Η διάκριση ανάμεσα στην Δεξιά και την Αριστερά παραμένει έγκυρη και ισχυρή και δεν έχει ατονήσει» ανέφερε σε συζήτηση στο συνέδριο του Economist, ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, αναφερόμενος στα ιδεολογικά ρεύματα που αντιστοιχίζονται στις δύο πολιτικές τάσεις.
Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι στην παρούσα φάση παρατηρείται μία «ήττα των ιδεών της Αριστεράς» σε εγχώριο, ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο κ. Βορίδης έφερε μια σειρά από παραδείγματα πολιτικής, όπως τις θέσεις για το μεταναστευτικό, για τις αντιεγκληματικές πολιτικές, για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, για τη φορολογία των επιχειρήσεων, για την οικονομία, όπου, κατά τη άποψή του, έχει τα τελευταία χρόνια αλλάξει η οπτική των πολιτών και έχει υποχωρήσει η «ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς».
«Αυτό που ηττάται είναι ακριβώς αυτές οι ιδέες. Αν έλεγες πριν από είκοσι χρόνια ότι πρέπει να υπάρξουν περιοριστικές μεταναστευτικές πολιτικές ήσουν φασίστας, ακροδεξιός, κτλ. Σήμερα, αυτές οι περιοριστικές μεταναστευτικές πολιτικές είναι το mainstream στην Ευρώπη. Είναι αυτό το οποίο συζητούν ο Μακρόν, ο Μητσοτάκης, η Ιταλίδα πρωθυπουργός» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε:
«Άρα, αυτό το οποίο ήταν απολύτως αποδεκτό από δεκαπέντε και είκοσι χρόνια και ήταν ταυτισμένο με τις ιδέες της Αριστεράς, σήμερα σε όλη την Ευρώπη είναι απολύτως μειοψηφικό και γίνεται μειοψηφικό και στην Ελλάδα».
Ο κ Βορίδης σημείωσε ότι, για αυτό το λόγο, δεν μιλά απλώς για μια πολιτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για μια «στρατηγική ήττα των ιδεών της Αριστεράς» και, απευθυνόμενος στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά, τόνισε :
«Επειδή ακριβώς δεν έχετε στα χέρια σας μια πολιτική ήττα, αλλά έχετε στα χέρια σας μια στρατηγική ήττα των ιδεών της Αριστεράς, το θέμα που έχετε είναι πολύ πιο περίπλοκο και για αυτό θα δείτε στην πορεία ότι δεν αντιμετωπίζεται με μια αλλαγή ηγεσίας και δεν μπαίνω στη συζήτηση για το τι επιλέξατε. Εγώ λέω ότι είναι ένα πιο σύνθετο θέμα, είτε επιλέγατε την Αχτσιόγλου, είτε τον Κασσελάκη, είσαστε σε βαθύ στρατηγικό πρόβλημα».
«Επομένως, το στρατηγικό πρόβλημα δεν είναι, αν είναι καλύτερη η Έφη, ή είναι καλύτερος ο Στέφανος. Το στρατηγικό πρόβλημα είναι ότι δεν αρέσουν πια οι ιδέες της Αριστεράς» συνέχισε ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε :
«Αυτό είναι μια νίκη των συντηρητικών ιδεών, εγώ δεν πιστεύω στις οριστικές νίκες, αυτό είναι μια διαλεκτική πάλη η οποία υπάρχει χρόνια θα γίνεται και θα διεξάγεται συστηματικά, αλλά στον παρόντα ιστορικό κύκλο φαίνεται ότι είναι κάτι που γίνεται στην Ελλάδα γίνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη - φαίνεται από την επικυριαρχία του ΕΛΚ- διεξάγεται σε μεγάλο βαθμό, με μεγάλη οξύτητα στις ΗΠΑ, άρα είναι κάτι το οποίο αφορά στον κόσμο».
Ο κ. Βορίδης πρόσθεσε ότι, κατά τη γνώμη του, αυτές οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη Δεξιά και την Αριστερά θα παραμείνουν ισχυρές γιατί «έχουν πίσω τους πολύ βαθιές και ισχυρές θεωρίες», όσο κι αν και αυτές εξελίσσονται και ότι δε θα υποκατασταθούν από διακρίσεις του τύπου «σύστημα- αντισύστημα», διότι αυτές απαντώνται συγκυριακά, όπως π.χ. η διάκριση «μνημόνιο - αντιμνημόνιο» και λήγουν ταυτόχρονα «με το τέλος των μεγάλων επιδίκων, των διακυβευμάτων της συγκυρίας».

Νίκος Παππάς: Το εκκρεμμές κινείται εκ νέου

«Δεν είναι καθόλου στατικά τα πράγματα, είναι προφανές ότι υπήρξε τα τελευταία χρόνια μια μετατόπιση ιδεολογική και πολιτική, αλλά το εκκρεμές κινείται εκ νέου και κινείται και στην Ευρώπη» τόνισε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Νίκος Παππάς και πρόσθεσε:
«Προσωπικά εξεπλάγην όταν διάβασα την ανακοίνωση της Κομισιόν για τα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης. Δε ξέρω ποιο χέρι έβαλε την τελική νότα και υπογραφή, αλλά είχε μέτρα τα οποία όλο το προηγούμενο διάστημα δε θα τα συζητάγαμε…. Ζητούσε από τις χώρες να παρέμβουν δυναμικά και με δημοσιονομικά μέτρα. Έλεγε ότι πρέπει να κινηθούμε στις παρυφές των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις και πρότεινε μια σειρά από μέτρα, κρατικοποιήσεις. Βέβαια, ήταν μέσα στις προτάσεις και αυτό, άλλο που δεν το έκανε η ελληνική κυβέρνηση, το έκανε ας πούμε η γαλλική κυβέρνηση, δε νομίζω ότι έχει κομμουνιστικά ελατήρια….».
«Η δική σας κυβέρνηση, Μάκη, παρενέβη με περίπου πενήντα δις, δημοσιονομική επέκταση, έχει αυξηθεί το δημόσιο χρέος, κάνατε πανίσχυρες δημόσιες δαπάνες την προηγούμενη περίοδο» είπε ο κ. Παππάς απευθυνόμενος στον κ. Βορίδη.
Ο κ. Παππάς υποστήριξε ότι «αναδύονται εκ νέου διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων» και τόνισε ότι, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο ίδιος αντιλαμβάνεται τη διάκριση ανάμεσα σε προοδευτικές και συντηρητικές πολιτικές, στον άξονα: «ενοποίηση, ή εθνικές αναδιπλώσεις».
Σημείωσε, ότι αυτή η διάκριση, ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση, αποτυπώθηκε ότι στη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, όπου με τις προτάσεις υπέρ της πολιτικής εμβάθυνσης της Ε.Ε. συντάχθηκαν αριστεροί, σοσιαλιστές, φιλελεύθεροι και ένα τμήμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ τις απέρριψαν από την άλλη τα κόμματα της άκρας δεξιάς και ένα άλλο κομμάτι του ΕΛΚ, που επιθυμούσαν «εθνικές αναδιπλώσεις».
«Εκεί αν ψάξει κανείς νομίζω μπορεί κανείς να βρει τη ρίζα της κακοδαιμονίας της Ευρώπης. Δηλαδή, στη συντηρητική αντίληψη που λέει: ο καθένας ας κοιτάξει την αυλή του και η Ευρώπη μας θα είναι μια χαρά». Δεν ισχύει αυτό ούτε στην οικονομία, όπως μας έλεγε ο κ. Σόιμπλε, στις αρχές της περασμένης δεκαετίας» τόνισε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε :
«Θυμάστε ότι η συζήτηση για ευρωομόλογο ήταν απαγορευμένη, νάτο όμως που έγινε. Και με ποια αφορμή έγινε; Με την αφορμή της πανδημίας. Και τι επανήλθε, με αφορμή της πανδημίας; Η συζήτηση για την ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων υγείας».

Παναγιώτης Δουδωνής: Θεμελιώδης η διάκριση μεταξύ αντισυστημισμού και δυνάμεων της κανονικότητας

«Θεμελιώδης η διάκριση μεταξύ αντισυστημισμού και δυνάμεων της κανονικότητας» υποστήριξε ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ, Παναγιώτης Δουδωνής.
«Στην Ευρώπη βλέπουμε μια πολύ μεγάλη άνοδο των δυνάμεων της αντισυστημικότητας. Βλέπουμε, να μετατοπίζουμε το κέντρο από τον άξονα της προόδου και της συντήρησης στον άξονα της συστημικής, ή αντισυστημικής ψήφου. Αυτό είναι μια βόμβα στα θεμέλια της Ευρώπης….. Δεν μπορεί να υπάρξει κονσέσους, γιατί οι άλλες δυνάμεις θέλουν την καταστροφή μας» είπε ο κ. Δουδωνής και πρόσθεσε:
«Βλέπουμε την άνοδο της αντισυστημικής και ακραίας ψήφου, αλλά και εμείς πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας, να δίνουμε περισσότερο χώρο στη Δημοκρατία»
Ο κ. Δουδωνής υπογράμμισε ότι μπορεί αυτές οι δυνάμεις είναι σε άνοδο, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι άλλες πολιτικές δυνάμεις υποχωρούν, λέγοντας: «Αυτό δε σημαίνει, ότι οι άλλοι είναι σε ελεύθερη πτώση, π.χ. το Ε.Σ.Κ. δεν είναι σε πτώση. Στη Γερμανία το SPD έχει μια δημοσκοπική πτώση, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε διαμορφώνει την ατζέντα».
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι στο προηγούμενο διάστημα παρατηρήθηκαν και φαινόμενα «εισοδισμού» σε κυρίαρχα κόμματα, που κυβέρνησαν, στις ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι Ντ. Τραμπ και Μπ. Τζόνσον, επικράτησαν και άλλαξαν την ατζέντα των κομμάτων τους, αλλά αναμετρώμενοι με την πραγματικότητα δεν κατάφεραν να προωθήσουν λύσεις που υπόσχονταν για τα σύγχρονα προβλήματα ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης