Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το απόλυτο χάος στο υπουργείο Υγείας - Μεγαλοπρεπές άδειασμα στην Αγαπηδάκη για τα εμβόλια, μετά τον σάλο που προκλήθηκε

Το απόλυτο χάος στο υπουργείο Υγείας  - Μεγαλοπρεπές άδειασμα στην Αγαπηδάκη για τα εμβόλια, μετά τον σάλο που προκλήθηκε
Σε αναδίπλωση υποχρεώθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, μετά τις έντονες αντιδράσεις για το αντιγριπικό εμβόλιο
Διευκρινιστική ανακοίνωση αναγκάστηκε να εκδώσει το υπουργείο Υγείας μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την εγκύκλιο της αναπληρώτριας υπουργού Ειρήνης Αγαπηδάκη που προέβλεπε συνταγογράφηση για τα αντιγριπικά εμβόλια.
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωί της Παρασκευής (29/9/2023) , το υπουργείο Υγείας σημειώνει ότι το συμβατικό εμβόλιο κατά της γρίπης θα δίνεται δωρεάν από 1η Νοεμβρίου, αλλά το νέου τύπου θα χορηγείται σε άτομα άνω των 65 ετών αποκλειστικά με συνταγογράφηση.
Μετά την έντονη αντίδραση των φαρμακευτικών συλλόγων, αλλά και συλλόγων ασθενών για τη χορήγηση του εμβολίου της γρίπης από τα φαρμακεία, αλλά μόνο με ιατρική συνταγή, το υπουργείο Υγείας έκανε πίσω και δρομολογεί διαδικασία χορήγησης του συμβατικού εμβολίου χωρίς συνταγή.
Πρόκειται για μεγαλοπρεπές άδειασμα της κ. Αγαπηδάκη, καθώς η αλλαγή ρότας έρχεται ένα 24ωρο μετά την έκδοση της αρχικής εγκυκλίου για τη συνταγογράφηση των εμβολίων.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας:

1. Το εμβόλιο είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες.

2. Εδώ και δεκατρία χρόνια, ο αντιγριπικός εμβολιασμός γίνεται με συνταγογράφηση. Πέρυσι εφαρμόστηκε μια προσωρινή διαδικασία λόγω της οξείας φάσης της πανδημίας. Φέτος, για πρώτη φορά έχουμε δύο τύπους εμβολίων: αυτά που είχαμε πάντα, τα συμβατικά, και τα νέου τύπου εμβόλια που έχουν ιατρική ένδειξη αποκλειστικά για άτομα άνω των 65 ετών. Σημειώνεται πως τα νέου τύπου εμβόλια κοστίζουν πολλαπλάσια των συμβατικών.

3. Υπογραμμίζουμε ότι όλα τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και ασφαλή.

4. Το Υπουργείο Υγείας ακολουθώντας τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δίνει τη δυνατότητα εμβολιασμού για τα νέου τύπου και πολύ ακριβά εμβόλια με συνταγογράφηση και παράλληλα δρομολογεί διαδικασία χορήγησης του συμβατικού εμβολίου χωρίς συνταγή.

5. Το συμβατικό εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο χωρίς συνταγή από αρχές Νοεμβρίου. Ως τότε, όποιος πολίτης το επιθυμεί, μπορεί να εμβολιαστεί με το συμβατικό εμβόλιο με ιατρική συνταγή. Για το νέου τύπου εμβόλιο όμως, χρειάζεται συνταγογράφηση.

6. Ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων και κάνουμε αυτό που είναι σωστό για τον πολίτη, τη δημόσια υγεία και τα δημόσια οικονομικά. Το Υπουργείο Υγείας δεν επέτρεψε και δε θα επιτρέψει να εκμεταλλευτεί κανείς τα αγαθά που έχουν ανάγκη οι πολίτες για να προφυλάξουν την Υγεία τους.

Αλλαγή αντιγριπικής πολιτικής

Υπενθυμίζεται πως η κ. Αγαπηδάκη επιχείρησε να τροποποιήσει την πολιτική του αντιγριπικού εμβολιασμού με την υποχρεωτική συνταγογράφηση.
Το «δωράκι» προς τους ιδιώτες γιατρούς θα προκαλέσει μεγαλύτερο πρόβλημα στις υπηρεσίες του ΕΣΥ, τόνισαν όλοι όσοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο μέτρο ενώ οι φαρμακοποιοί πρωτοστάτησαν στις αντιδράσεις.
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), αλλά και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) ζήτησαν να μην απαιτείται επίδειξη ιατρικής συνταγής για την χορήγηση του εμβολίου κατά της εποχικής γρίπης από τα φαρμακεία, αλλά να ενεργοποιηθεί ξανά η περσινή διαδικασία, με εμβολιασμό του πολίτη απευθείας στο Φαρμακείο με απλή καταχώρηση του ΑΜΚΑ του, στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών.

Επίθεση από Γιαννακόπουλο (ΒΙΑΝΕΞ)

Σκληρή επίθεση κατά της κ. Αγαπηδάκη, εξαπέλυσε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ, αλλά και πρόεδρος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Δημήτρης Γιαννακόπουλος.
Μέσα από video που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είπε ότι η Ειρήνη Αγαπηδάκη «έχει πληρωθεί» και πως τη διατριβή της έδωσαν οι «άλλες εταιρείες», υπονοώντας τη Novartis.


Η... «ατμόσφαιρα» στο υπουργείο Υγείας

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σχέσεις μεταξύ του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοϊδη δεν είναι οι καλύτερες δυνατές και εκεί αποδίδονται πολλές από τις συχνές αρρυθμίες που παρουσιάζονται το τελευταίο διάστημα στο συγκεκριμένο υπουργείο.  Μάλιστα η κατάσταση εάν συνεχιστεί έτσι θα μπορούσε να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, προσθέτοντας έναν ακόμη πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης