Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο Κασσελάκης θα είναι ο λήπτης των δυσαρεστημένων του Μητσοτάκη – Νέο κύκλο τεχνοκρατών συγκροτεί ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Κασσελάκης θα είναι ο λήπτης των δυσαρεστημένων του Μητσοτάκη – Νέο κύκλο τεχνοκρατών συγκροτεί ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Στέφανος Κασσελάκης, κατ’ άλλους μπαίνει στα χωράφια του Μητσοτάκη, δηλαδή σε κεντρώα και προοδευτικά ακροατήρια
Το Μέγαρο Μαξίμου έχει θορυβηθεί με τις πρώτες δημοσκοπήσεις που έρχονται από την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ και μετά.
Καταρχάς, βλέπουμε μία τόνωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και ως ένα βαθμό είναι λογική από την στιγμή που έχουμε μία αλλαγή αρχηγού.
Όμως, αυτό που ανησυχεί είναι το γεγονός ότι μια μερίδα των κεντρώων ψηφοφόρων βλέπουν θετικά τον Στέφανο Κασσελάκη.

Οι δυσαρεστημένοι θα πάνε στον Κασσελάκη

Όπως εξηγούν ειδικοί των δημοσκοπήσεων, ο «Κανένας» που βλέπαμε στις προηγούμενες δημοσκοπήσεις έχει εκφραστεί και μάλιστα με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο.
Ο Στέφανος Κασσελάκης, κατ’ άλλους μπαίνει στα χωράφια του Μητσοτάκη, δηλαδή σε κεντρώα και προοδευτικά ακροατήρια τα οποία έχουν δυσαρεστηθεί με την ΝΔ για αρκετούς λόγους.
Πρώτα απ’ όλα στις εθνικές εκλογές πολλά από αυτά στήριξαν Μητσοτάκη διότι δεν υπήρχε εναλλακτική και επειδή δεν θέλανε την τρικομματική κυβέρνηση που πρότεινε ο Α. Τσίπρας.
Η περίπτωση Κασσελάκη κινείται, πλέον, σε ακροατήρια που ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούσε να πιάσει από το 2019 και μετά.
Σημαντική, επίσης, είναι και η μεγάλη διαφήμιση που του γίνεται από τα ξένα ΜΜΕ.
Έγινε πρωτοσέλιδο στους Financial Times, η Le Monde ετοιμάζει αφιέρωμα και η Guardian κάνει αναλυτική παρουσία.
Κακά τα ψέματα, η περίπτωση Κασσελάκη βοηθάει να γίνουν γνωστές οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο εξωτερικό.

Σε κάποιες θέσεις μπορεί να έχει κοινό τόπο με Μητσοτάκη

Δεν είναι τυχαίο, επίσης, που τόσο στελέχη της ΝΔ όσο και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (αντίπαλοι του Κασσελάκη) θεωρούν τον νέο αρχηγό ότι προσομοιάζει στον Κ.Μητσοτάκη. Θυμίζουμε τον ίδιο τον Άκη Σκέρτσο που έλεγε ότι ο Κασσελάκης μοιάζει εξωτερικά στον Μητσοτάκη αλλά εσωτερικά είναι Πολάκης.
Αλλά και τον Νίκο Φίλη που κατηγορούσε τον κ. Κασσελάκη ότι έχει στηρίξει τον Μητσοτάκη και ότι έχουν συναντίληψη σε πολλά θέματα.
Αυτό, φαίνεται, να αποτυπώνεται και στις μετρήσεις σιγά σιγά.
Και πόσο μάλιστα, όταν ο ίδιος ο Κασσελάκης δεν έχει ακόμα εκφράσει πολιτικές θέσεις σε βασικά ζητήματα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τις κινήσεις του κ. Κασσελάκη γι’ αυτό σημαντικό ρόλο θα παίξει το ραντεβού που θα έχει με τον Κ. Μητσοτάκη.
Εκεί θα δούμε εάν υπάρχει κοινός τόπος σε πολλά ζητήματα.

Δημιουργεί νέα ομάδα, ψάχνει για νέους τεχνοκράτες

Από εκεί και πέρα, οι κινήσεις του Στέφανου Κασσελάκη στο κόμμα δείχνουν ότι θέλει να φτιάξει ένα προσωποπαγές κόμμα για αρχή καθώς δεν ήταν ποτέ μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν γνωρίζει τα στελέχη και τις συμμαχίες τους και κυρίως δεν γνωρίζει την ανθρωπογεωγραφία.
Γι’ αυτό σε πρώτη φάση βάζει πρόσωπα τα οποία τον στήριξαν ανοικτά.
Εμπιστεύεται ρόλους κλειδιά στον Νίκο Παππά που θα γίνει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, στον Μανώλη Καπνισάκη που είναι αποδεκτό πρόσωπο από όλους παρόλο που είναι στενός φίλος του Παύλου Πολάκη, διατηρεί στην θέση του τον Σωκράτη Φάμμελο καθώς τα έχει πάει πολύ καλά ως τώρα στην Βουλή, βάζει την Δώρα Αυγέρη στην εκπροσώπηση ενώ αναθέτει ρόλους στον Αλέξη Τσίπρα και τη Ρένα Δούρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Τις επόμενες μέρες θα καθορίσει και την ηγετική ομάδα. Ενώ, σύμφωνα με πηγές του ΒΝ, ο Στέφανος Κασσελάκης θα αρχίσει να σχηματίζει και ένα προσωπικό κύκλο τεχνοκρατών σε διάφορους τομείς.

Άλλο αποχωρήσεις, άλλο διάσπαση…

Προφανώς, τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν περισσότερες αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη κάποιοι καθηγητές όπως ο Γρηγόρης Γεροτζάφιας, που τον έφερε ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα, θα φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς και αρκετά στελέχη ήσσονος σημασίας. Όμως, αναλυτές του χώρου της Αριστεράς θεωρούν ότι διάσπαση δεν θα υπάρξει. Η αριστερή πτέρυγα που ακολουθεί το δίδυμο Αχτσιόγλου-Τσακαλώτου θα περιμένει τις αυτοδιοικητικές εκλογές και σίγουρα θα περιμένει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Επειδή, όμως, στις ευρωεκλογές η ομάδα Κασσελάκη ενδεχομένως να τονώσει τα ποσοστά, κάθε προσπάθεια διάσπασης θα είναι άτοπη και άκαιρη.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης