Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μαρινάκης: Συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ στις 26/9, υπουργικό στις 27/9 - Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Κασσελάκη στις 14:00

Μαρινάκης: Συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ στις 26/9, υπουργικό στις 27/9 -  Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Κασσελάκη στις 14:00
"Αναμένουμε τις θέσεις του κ. Κασσελάκη ελπίζοντας να φύγει από τη λογική τοξικότητας¨, τόνισε ο Π.  Μαρινάκης
Στη νέα κακοκαιρία Elias και τη Θεσσαλία, τις νέες ταυτότητες, αλλά και στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Μάλιστα, ο κ. Μαρινάκης αποκάλυψε ότι στις 14:00 ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, θα συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον κ. Κασσελάκη.
Όπως είπε, «έγινε από το πρωί προσπάθεια επικοινωνίας από τον πρωθυπουργό και υπάρχει τηλεφωνικό ραντεβού στις 2 το μεσημέρι. Με τη σειρά μου θέλω να συγχαρώ τον Στέφανο Κασσελάκη και να ευχηθώ καλή δύναμη».
«Μακάρι η χώρα μας να αποκτήσει σοβαρή και αξιόπιστη Αξιωματική Αντιπολίτευση και ο ΣΥΡΙΖΑ να εισέλθει σε δρόμο ρεαλισμού. Η αντιπαράθεσή μας θα είναι πολιτική και αναμένουμε τις θέσεις του κ. Κασσελάκη ελπίζοντας να φύγει από τη λογική τοξικότητας. Η προεκλογική συμπόρευσή του με εκφραστές της λογικής του μίσους μάς δημιουργεί αμφιβολίες. Στο Κοινοβούλιο προτείνονται και ψηφίζονται όλες οι κρίσιμες μεταρρυθμίσεις και η απουσία του κ. Κασσελάκη επί 4 χρόνια συνιστά σοβαρό μειονέκτημα», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.
Περαιτέρω, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι αύριο, Τρίτη 26/9, στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον Πρωθυπουργό, ενώ την Τετάρτη 27/9 συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις αρχές Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί και νέα συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου λόγω πολλών θεμάτων που υπάρχουν στην ατζέντα, ενώ την  Πέμπτη 28/9 θα πραγματοποιηθεί η Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για Θεσσαλία

Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι έγινε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό με το Συντονιστικό Κέντρο στη Λάρισα για την ενημέρωση και τον συντονισμό των ενεργειών των συναρμόδιων φορέων ενόψει του δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ, αλλά και την πορεία αποκατάστασης των ζημιών από την κακοκαιρία DANIEL, την πρόοδο στην καταβολή των αποζημιώσεων και την ενημέρωση για την υγειονομική κατάσταση στην Θεσσαλία.
Σημείωσε ότι δεν θα λειτουργήσουν έως την Τετάρτη 27/9 κατά περίπτωση οι δημόσιες υπηρεσίες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και το μάθημα θα γίνει μέσω τηλεκπαίδευσης. Εξαιρούνται τα σχολεία των περιοχών Παλαμά, Φαρκαδόνας, Μεγάλων Καλυβίων, Φαλάνης, εργατικών κατοικιών Γιάννουλης, Αρμενίου και Κυψέλης, όπου οι συνθήκες δεν
συμβάλλουν, προς το παρόν, στην ψηφιακή επικοινωνία μαθητών και εκπαιδευτικών.
Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε Μακρακώμη, Σπερχειάδα και Δομοκό στον νομό Φθιώτιδας και μέχρι την Τετάρτη θα πραγματοποιείται τηλεκπαίδευση.
Στο μεταξύ, εν αναμονή και της κακοκαιρίας Elias, έχει τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός, ενώ συνεργεία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πραγματοποιούν καθαρισμούς σε ποτάμια, ρέματα και φρεάτια και αποκαθιστούν αναχώματα.
Από το Πυροσβεστικό Σώμα βρίσκονται στην περιοχή 650 πυροσβέστες και 140 οχήματα, η ΕΛ.ΑΣ. είναι σε ετοιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας με 1.639 αστυνομικούς και 766 οχήματα, σε σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται 6 εναέρια μέσα και 3 πλοία του Λιμενικού καθώς και το προσωπικό του σχεδίου «Ξενοκράτης», οι Ένοπλες Δυνάμεις.
Στην περιοχή βρίσκονται 70 άτομα της Ζ’ ΜΑΚ με 10 λέμβους και τον απαιτούμενο εξοπλισμό, 2 Λόχοι (120 άτομα) με 24 λέμβους, 108 χειριστές μέσων, 19 πολιτικοί μηχανικοί, και 1 αξιωματικός υγειονομικού- κτηνιατρικού. Από χερσαία μέσα βρίσκονται στην περιοχή 3 τεθωρακισμένα οχήματα, 11 οχήματα γενικής χρήσης, 3 προωθητές, 3 φορτωτές και 1 ισοπεδωτής γαιών, 3 ειδικά οχήματα με εξοπλισμό απολύμανσης, 3 εκσκαφείς τάφρων, 7 ανατρεπόμενα οχήματα, 7 ρυμουλκά, 12 επιπλέον λέμβοι, 2 λεωφορεία και 1 μηχάνημα εξυγίανσης ύδατος, ενώ οι δυνάμεις θα ενισχυθούν περαιτέρω με 14 φορτωτές και 14 ανατρεπόμενα, καθώς και 4
πυλώνες φωτισμού με διπλά πληρώματα, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται και τη νύχτα.
Παράλληλα, ολοκληρώνονται παρεμβάσεις στη γέφυρα της Γιάννουλης και στον Ενιπέα ποταμό, με έμφαση στα αναχώματα, συνεχίζονται οι εργασίες στο ορεινό δίκτυο του Πηλίου, όπως και στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας και πραγματοποιούνται παρεμβάσεις στο ορεινό και πεδινό οδικό δίκτυο.

Ακολουθεί η εισαγωγική τοποθέτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη:

«Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό με το Συντονιστικό Κέντρο στη Λάρισα για την ενημέρωση και τον συντονισμό των ενεργειών των συναρμόδιων φορέων ενόψει του δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, αλλά και την πορεία αποκατάστασης των ζημιών από την κακοκαιρία DANIEL, την πρόοδο στην καταβολή των αποζημιώσεων και την ενημέρωση για την υγειονομική κατάσταση στην Θεσσαλία.
Σήμερα Δευτέρα, αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη δεν θα λειτουργήσουν κατά περίπτωση οι δημόσιες υπηρεσίες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και το μάθημα θα γίνει μέσω τηλεκπαίδευσης. Εξαιρούνται τα σχολεία των περιοχών Παλαμά, Φαρκαδόνας, Μεγάλων Καλυβίων, Φαλάνης, εργατικών κατοικιών Γιάννουλης, Αρμενίου και Κυψέλης, όπου οι συνθήκες δεν συμβάλλουν, προς το παρόν, στην ψηφιακή επικοινωνία μαθητών και εκπαιδευτικών.
Με αποφάσεις των Δημάρχων κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε Μακρακώμη, Σπερχειάδα και Δομοκό στον νομό Φθιώτιδας και μέχρι την Τετάρτη θα πραγματοποιείται τηλεκπαίδευση.
Στις ήδη επιβαρυμένες περιοχές έχει τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός, και συνεργεία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πραγματοποιούν καθαρισμούς σε ποτάμια, ρέματα και φρεάτια και αποκαθιστούν αναχώματα.
Όπως αναφέρει και η ανακοίνωση του Υπουργείου, από το Πυροσβεστικό Σώμα βρίσκονται ήδη στην περιοχή 650 πυροσβέστες και 140 οχήματα. Επιπλέον, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει ενισχύσει τις δυνάμεις του στη Θεσσαλία με προσωπικό, οχήματα, λέμβους και δυνάμεις της ΕΜΑΚ από την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο και τη Στερεά Ελλάδα, ενώ έχει δημιουργήσει 3 Σταθμούς Βάσης στην Βιομηχανική Περιοχή της Λάρισας, στον Κόμβο ΔΕΛΤΑ και στον κόμβο Προαστείου.
Η ΕΛΑΣ είναι σε ετοιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας με 1.639 αστυνομικούς και 766 οχήματα. Παράλληλα σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται 6 εναέρια μέσα και 3 πλοία του Λιμενικού καθώς και το προσωπικό του σχεδίου «Ξενοκράτης».
Σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Στην περιοχή βρίσκονται 70 άτομα της Ζ’ ΜΑΚ με 10 λέμβους και τον απαιτούμενο εξοπλισμό, 2 Λόχοι (120 άτομα) με 24 λέμβους, 108 χειριστές μέσων, 19 πολιτικοί μηχανικοί, και 1 αξιωματικός υγειονομικού- κτηνιατρικού. Από χερσαία μέσα βρίσκονται στην περιοχή 3 τεθωρακισμένα οχήματα, 11 οχήματα γενικής χρήσης, 3 προωθητές, 3 φορτωτές και 1 ισοπεδωτής γαιών, 3 ειδικά οχήματα με εξοπλισμό απολύμανσης, 3 εκσκαφείς τάφρων, 7 ανατρεπόμενα οχήματα, 7 ρυμουλκά, 12 επιπλέον λέμβοι, 2 λεωφορεία και 1 μηχάνημα εξυγίανσης ύδατος, ενώ οι δυνάμεις θα ενισχυθούν περαιτέρω με 14 φορτωτές και 14 ανατρεπόμενα, καθώς και 4 πυλώνες φωτισμού με διπλά πληρώματα, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται και τη νύχτα.
Ολοκληρώνονται παρεμβάσεις στη γέφυρα της Γιάννουλης και στον Ενιπέα ποταμό, με έμφαση στα αναχώματα, συνεχίζονται οι εργασίες στο ορεινό δίκτυο του Πηλίου, όπως και στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας, και πραγματοποιούνται παρεμβάσεις στο ορεινό και πεδινό οδικό δίκτυο.
Μήνυμα από το 112 ενημέρωσε από χθες τους κατοίκους των περιοχών της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της Φθιώτιδας και της Βόρειας Εύβοιας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.
Οι πληγές που άφησε η κακοκαιρία DANIEL στην περιοχή της Θεσσαλίας είναι ακόμα νωπές, ωστόσο η Ελληνική Κυβέρνηση βρίσκεται σε ετοιμότητα με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις της στην πρώτη γραμμή του πεδίου με στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών και των κρίσιμων υποδομών.
Προχωρά με εντατικούς ρυθμούς –ταχύτερους σε σχέση με ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα - η διαδικασία της κρατικής αρωγής και της χορήγησης ενισχύσεων και αποζημιώσεων στους πληγέντες από τις πλημμύρες.
Στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, έχουν πραγματοποιηθεί ήδη περισσότερες από 25.000 οριστικές αιτήσεις, ενώ οι αυτοψίες από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής έχουν ξεπεράσει τις 17.000 και συνεχίζονται.
Ήδη έχει πραγματοποιηθεί μια πρώτη καταβολή αποζημιώσεων, με βάση την αυτοματοποιημένη διαδικασία εντοπισμού από την ΑΑΔΕ, ύψους 25 εκατ. ευρώ προς κατοίκους των χωριών και περιοχών που πλημμύρισαν, ενώ σήμερα θα γίνει μια δεύτερη καταβολή που θα πλησιάζει τα 10 εκατ. ευρώ, από στοιχεία που προέκυψαν τόσο από την αυτοματοποιημένη διαδικασία, όσο και από τις διασταυρώσεις των υποβληθέντων δηλώσεων στην πλατφόρμα.
Επιπλέον, την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου και την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν νέες πληρωμές πρώτης αρωγής προς τους πληγέντες από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το καλοκαίρι σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ειδικότερα, πιστώθηκαν σχεδόν 497.000 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς 104 δικαιούχων.
Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και πληρωμές ύψους 203.000 ευρώ σε 32 πληγέντες από τις πυρκαγιές στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ως πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής, αλλά και πληρωμές 144.000 ευρώ σε επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ως πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης. Συνολικά, μέχρι σήμερα, έχουν χορηγηθεί ως πρώτη αρωγή σχεδόν 1.700.000 ευρώ.
Είναι πρωταρχικός στόχος της Κυβέρνησης η διαδικασία αποζημίωσης των πληγέντων από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν. Βρισκόμαστε και θα βρισκόμαστε στο πλευρό τους ώστε να χτίσουν ξανά όσα έχασαν.
Σε λειτουργία τέθηκε σήμερα το πρωί η πλατφόρμα id.gov.gr για τον προγραμματισμό ραντεβού για την έκδοση των νέων Δελτίων Ταυτότητας.
Η Ελλάδα κάνει το επόμενο βήμα στην ασφάλεια των πολιτών της ανταποκρινόμενη στον ευρωπαϊκό κανονισμό, αλλά και στις απαιτήσεις διεθνών φορέων. Η χώρα μας εναρμονίζεται με την υπόλοιπη Ευρώπη, διευκολύνει την καθημερινότητα, τις συναλλαγές, τις μετακινήσεις και τη ζωή των πολιτών, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας και υποστηρίζοντας τη συνύπαρξη μας στο πλαίσιο της ευνομούμενης κοινωνίας και του κράτους δικαίου.
Ο ενδιαφερόμενος πραγματοποιεί την αίτησή του ηλεκτρονικά και επιλέγει Αρχή Έκδοσης με βάση τη διεύθυνση μόνιμης ή προσωρινής του διαμονής στην Ελλάδα, συγκεκριμένη ημέρα και ώρα από τη λίστα διαθεσιμότητας, ώστε να εξυπηρετηθεί με φυσική παρουσία, και καταχωρεί τα εξής στοιχεία του προσώπου στο οποίο αφορά το ραντεβού: ονοματεπώνυμο, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και προαιρετικά αριθμό
τηλεφώνου.
Για την έκδοση της νέας ταυτότητας απαιτείται φωτογραφία υψηλής ανάλυσης η οποία μπορεί να λαμβάνεται και στις αρχές έκδοσης αλλά και σε πιστοποιημένα φωτογραφεία, αίτηση- υπεύθυνη δήλωση, αίτηση έκδοσης δελτίου ταυτότητας, ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 10 ευρώ και βέβαια το παλιό Δελτίο Ταυτότητας.
Για ακόμα μια φορά οφείλουμε να τονίσουμε πως οι νέες ταυτότητες είναι απολύτως ασφαλείς, ειδικά απέναντι σε ζητήματα πλαστογραφίας, και πως το νέο Δελτίο Ταυτότητας δεν παρέχει πρόσβαση με κανένα τρόπο σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Η ελληνική νομοθεσία είναι πλήρως συμβατή και εναρμονισμένη με την ευρωπαϊκή.
Συνεπώς, η διαδικασία έκδοσης του νέου ελληνικού δελτίου ταυτότητας πληροί απόλυτα τις πλέον απαιτητικές προϋποθέσεις που τίθενται από το ευρωπαϊκό και εθνικό δίκαιο.
Διπλασιάζεται το προσωπικό παράλληλης στήριξης των μαθητών με προσλήψεις εκπαιδευτικών, ειδικού βοηθητικού προσωπικού και νοσηλευτών.
Καθώς οι ανάγκες της παράλληλης στήριξης των μαθητών διαπιστώθηκε πως είναι αυξημένες κατά πάνω από 30%, o Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εξασφάλισαν της απαραίτητες πιστώσεις, ώστε να πραγματοποιηθούν πάνω από 7.300 προσλήψεις στη Β φάση, στις αρχές Οκτωβρίου και 2.700 στη Γ φάση στις αρχές Νοεμβρίου, υπερδιπλασιάζοντας τις αρχικές προσλήψεις του Σεπτεμβρίου και υπερβαίνοντας κατά 50% τις αρχικά προβλεπόμενες πιστώσεις για το έτος 2023. Με απλά λόγια, το προσωπικό παράλληλης στήριξης με αυτές τις προσλήψεις από 9.500 χιλιάδες πρόκειται να φτάσει σχεδόν τα 20.000 άτομα.
Για τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση τα ζητήματα Παιδείας, πρόσβασης στη γνώση και τη μάθηση, ισότητας στην συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και όλα όσα απασχολούν τους μαθητές και τους γονείς τους, βρίσκονται στον πυρήνα των προτεραιοτήτων και της πολιτικής τους. Η κοινωνική πολιτική για μας δεν ασκείται με συνθήματα αλλά με δραστικές παρεμβάσεις και εξεύρεση άμεσων λύσεων.
Ενισχύεται το πρόγραμμα του προσωπικού βοηθού από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με την επέκτασή του σε όλη την Ελλάδα. Η πρώτη φάση του προγράμματος λειτουργεί στην Περιφέρεια Αττικής συνεχίζοντας να καλύπτει τις ανάγκες των συμπολιτών μας με τελικό στόχο τους 1.000 ωφελούμενους.
Το πρόγραμμα αφορά άτομα ηλικίας 16 έως 65 ετών, με συνολικό ποσοστό αναπηρίας ίσο ή μεγαλύτερο του 67% και υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνολικού ύψους 41 εκατ. ευρώ. Η επιλογή των δικαιούχων πραγματοποιείται με τη διενέργεια ηλεκτρονικής κλήρωσης βάσει αλγορίθμου.
Η ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του προγράμματος, σηματοδοτεί την επέκταση του θεσμού σε όλη την Ελλάδα καθώς οι ωφελούμενοι που κληρώθηκαν στην ηλεκτρονική κλήρωση της προηγούμενης εβδομάδας έφθασαν τους 1.250, αντί για 1.000 όπως προβλεπόταν, χάρη στην αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων.
Η ανεξάρτητη διαβίωση για άτομα με αναπηρία είναι μία δέσμευση που έγινε πράξη και μέσω του θεσμού του προσωπικού βοηθού, μιας δωρεάν υπηρεσίας που το κράτος παρέχει προκειμένου άτομα με αναπηρία να εξασφαλίσουν τη κοινωνική τους αυτονομία και την ενεργή και ισότιμη συμμετοχή τους σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής δραστηριότητας. Βασική δέσμευση της Κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού
είναι πως κανένας συμπολίτης μας δεν μένει πίσω και ειδικά εκείνοι που το έχουν περισσότερο ανάγκη.
Αύριο, Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον Πρωθυπουργό.
Την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου θα λάβει χώρα η Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ στις αρχές Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί και νέα συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου λόγω πολλών θεμάτων που υπάρχουν στην ατζέντα. Την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης