Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αγαπηδάκη για Θεσσαλία: Συνεχίζουμε να μοιράζουμε προστατευτικό εξοπλισμό - Ελλοχεύει ο κίνδυνος της λεπτοσπείρωσης

Αγαπηδάκη για Θεσσαλία: Συνεχίζουμε να μοιράζουμε προστατευτικό εξοπλισμό - Ελλοχεύει ο κίνδυνος της λεπτοσπείρωσης
"Οποίος έχει συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, εξανθήματα ή συμπτώματα, εμπειρία της γαστρεντερίτιδας θα πρέπει να αναζητάει ιατρική βοήθεια", είπε η Ειρήνη Αγαπηδάκη
«Συνεχίζουμε να μοιράζουμε προστατευτικό εξοπλισμό στους πολίτες για να αποφεύγουν όσο μπορούν την επαφή με τα στάσιμα ύδατα και τη λάσπη, επειδή ελλοχεύει ο κίνδυνος της λεπτοσπείρωσης, η οποία πολλές φορές εμφανίζεται, όπως μας λένε γιατροί, με ήπια συμπτώματα», ανέφερε για τη Θεσσαλία η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρ. Αγαπηδάκη.
«Οποίος έχει συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, εξανθήματα ή συμπτώματα, εμπειρία της γαστρεντερίτιδας θα πρέπει να αναζητάει ιατρική βοήθεια, γιατί σε πολλές περιπτώσεις μπορεί πίσω από αυτό να υπάρχει ζήτημα με τη λεπτοσπείρωση», είπε η κα Αγαπηδάκη μιλώντας στην ΕΡΤ.
Με φόντο τη νέα κακοκαιρία από τη Δευτέρα 25/9 με ισχυρές βροχές και καταιγίδες και την ανησυχία για τη Θεσσαλία που προβλέπεται να δεχτεί τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τις 27/9, είπε πως «έχουμε μια κατάσταση στην οποία, πάνω που αναρρώνει ο τόπος στη Θεσσαλία με χίλιες δυο δυσκολίες έρχεται μια νέα κακοκαιρία, η οποία ενδέχεται να επιδεινώσει τις ήδη υφιστάμενες πληγές και εκεί δρούμε σε διάφορα επίπεδα».
Αφού σημείωσε ότι η Πολιτική Προστασία είναι επί ποδός καθημερινά και δεν έχει εγκαταλείψει κανένας το πεδίο, ανέφερε πως γίνονται ώστε να μην πλημμυρίσουν εκ νέου περιοχές αυξημένου κινδύνου.
Πρόσθεσε ότι ήδη έχουν περισυλλέξει πάνω από το 50% των νεκρών ζώων, κάτι που εξήγησε πως έχει σημασία διότι με μια νέα κακοκαιρία το πρόβλημα αυτό θα επιδεινωθεί.
Επιπλέον, συνεργεία συλλέγουν οικοσκευές.

Για νερό

Σε ό,τι αφορά το νερό στις πληγείσες περιοχές, η κα Αγαπηδάκη τόνισε ότι «θα συνεχίσουμε κανονικά την επιτήρηση. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάνω από χίλιες δειγματοληψίες σε συνεργασία με τις τοπικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης. Δίνουμε οδηγίες στους πολίτες».
Πρόσθεσε ότι καθημερινά γίνεται διανομή εμφιαλωμένων νερών και μάλιστα, «συνεχίζεται το εφοδιασμός των περιοχών στις οποίες το νερό είναι ακατάλληλο», «φτάνουν νταλίκες με εμφιαλωμένα νερά, τα οποία διανέμονται στους πολίτες. Αυτό δεν έχει σταματήσει. Είναι από την πρώτη μέρα».

Για τα νοσοκομεία

Σχετικά με την κατάσταση στα νοσοκομεία, ανέφερε ότι «έχουμε τις εφημερίες, ήδη έχει προχωρήσει η διαδικασία προκειμένου να βελτιστοποιηθεί το σύστημα εφημέρευσης για να μην έχουμε αυτά τα προβλήματα σε σχέση με το κομμάτι των δικών μας αρμοδιοτήτων που έχουν να κάνουν πιο πολύ με την πρόληψη στη δημόσια υγεία, με την πρωτοβάθμια.
Το αργότερο στις αρχές του επόμενου έτους φιλοδοξούμε -στο τέλος αυτού του έτους- θα έχουμε ένα νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια με μια ολική επαναθεμελίωση».
Συμπλήρωσε ότι κινητές μονάδες επισκέπτονται σταθερά όλες τις πληγείσες περιοχές και «αυτό θα το δείτε να ξεδιπλώνεται σε πανελλαδικό επίπεδο προκειμένου να αλλάξει το μοντέλο που έχουμε στο ΕΣΥ για να μπορέσει να έχει η χώρα μας πρόοδο στον τομέα της πρόληψης».

Περί κορωνοϊού, γρίπης και εμβολιασμού

Σύμφωνα με την κα Αγαπηδάκη, «η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει κάνει όλη την επεξεργασία με βάση και τις συστάσεις που έχουμε από ευρωπαϊκούς φορείς για τον κορωνοϊό, όπως είναι η εισήγηση, τις συστάσεις που έχουμε από άλλους φορείς όπως είναι το αμερικανικό ΕΣΥ. Όλοι οι άλλοι επιστημονικοί οργανισμοί, έτσι και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει επεξεργαστεί όλες αυτές τις κατευθυντήριες οδηγίες, έχει καταλήξει σε ένα πλάνο προτεραιοποίηση και θα το ανακοινώσουμε επίσημα τις επόμενες μέρες.
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τη γρίπη».
Εξήγησε ότι φέτος για τη γρίπη υπάρχουν δύο διαφορετικά σκευάσματα, «ένα περισσότερο ενισχυμένο και το εμβόλιο που έχουμε όλοι και το οποίο είναι για τον γενικό πληθυσμό. Το άλλο είναι για συγκεκριμένες ομάδες».
Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν ανακοινώσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης