Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μαρινάκης: Θα γίνουν σταδιακές αυξήσεις των εισοδημάτων - Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ακόμη η τάση του «ξεδοντιάσματος»

Μαρινάκης: Θα γίνουν σταδιακές αυξήσεις των εισοδημάτων - Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ακόμη η τάση του «ξεδοντιάσματος»
Ως προς την αισχροκέρδεια γίνονται καθημερινά έλεγχοι και επιβάλλονται καθημερινά πρόστιμα, τόνισε ο κ. Μαρινάκης
Για μόνιμες αυξήσεις, όχι επιδόματα, μόνιμες παρεμβάσεις κι όχι έκτακτες, μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ενώ μίλησε για την αισχροκέρδεια και τις εκλογές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Για το ζήτημα της ακρίβειας, τόνισε πως αυτή η πραγματικότητα που δεν είναι μόνο στη χώρα μας, επιμένει εδώ και πάρα πολλούς μήνες αυτό το τεράστιο εισαγόμενο πρόβλημα της ακρίβειας και αντιμετωπίζεται από την Κυβέρνηση σε τρεις άξονες.
Ο πρώτος και κυριότερος είναι οι μόνιμες αυξήσεις στο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών.
Μόνιμες παρεμβάσεις αύξησης του εισοδήματος είτε αυτές αφορούν τον ιδιωτικό τομέα με το ξεπάγωμα των τριετιών, τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που θα έχουμε σε λίγους μήνες, την αύξηση του αφορολόγητου- ουσιαστικά δηλαδή η μείωση της επιβάρυνσης για κάθε οικογένεια με παιδί- την αύξηση κατά 8% για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, είτε τις παρεμβάσεις στους συνταξιούχους και το επίδομα προσωπικής διαφοράς, την αύξηση στους μισθούς του Δημοσίου κατά 10,5%.
Αν δείτε όλες αυτές τις παρεμβάσεις αφορούν στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και στοχεύουν σε σταδιακές αυξήσεις εισοδήματος.
Και είναι πιο σημαντικές γιατί -αν και μόνες τους δεν αρκούν θέλει και άλλες σε συνέχεια των προηγούμενων ετών- μένουν όταν οι κρίσεις φεύγουν.
Και αν δείτε και τη μεσοσταθμική αύξηση των εισοδημάτων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα περίπου ισοδυναμεί με τον αποκλιμακούμενο αλλά ακόμη υψηλό πληθωρισμό τροφίμων που είναι στο 10,8%. Το δεύτερο μέτρο των παρεμβάσεων που ανακοίνωσε προ ημερών ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας σε συνέχεια των πολλών ελέγχων, των έκτακτων παρεμβάσεων που έχουν γίνει.
Τι είπε λοιπόν, ο υπουργός;

Ότι σε συμφωνία με τις επιχειρήσεις θα έχουμε προϊόντα που θα έχουν σταθερά χαμηλότερη τιμή για ένα τουλάχιστον εξάμηνο, τα οποία θα τα δηλώνουν με ειδική σήμανση στο ράφι και σε περίπτωση που αυτό δεν τηρηθεί από τις εταιρείες θα έχουμε πολύ αυστηρά πρόστιμα.
Το δεύτερο είναι το παρατηρητήριο τιμών χονδρικής.
Γιατί αν δει κανείς από τα στοιχεία μια εκ των βασικών πηγών του προβλήματος είναι οι τιμές της χονδρικής.
Και βέβαια εντατικοποίηση των πολύ αυστηρών ελέγχων.
Και επειδή είναι πιο σημαντικές οι πράξεις από τα λόγια, η Κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει και στην δεύτερη τετραετία, που ξεκίνησε σίγουρα με πολύ μεγάλα και έντονα φυσικά φαινόμενα και προβλήματα που δημιουργήθηκαν από αυτά, τα έχει βάλει κυρίως με μεγάλες εταιρείες σε όλα τα επίπεδα.
Είτε σε επίπεδο προστίμων για εικονικές εκπτώσεις είτε για φοροδιαφυγή.

Για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας

Για να μη μείνει κάτι αναπάντητο και να γίνει κατανοητό.
Αν και παραμένει υψηλός ο πληθωρισμός τροφίμων- ο συνολικός πληθωρισμός αποκλιμακώνεται με μεγαλύτερη ένταση- δεν είμαστε πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και έχουμε και μια αισθητή μείωση από το 12 % στο 10,7%.
Το επαναλαμβάνω.
Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε μειώσεις τιμών.
Το ό,τι έχεις χαμηλότερο πληθωρισμό σημαίνει ότι έχεις μικρότερο ρυθμό αύξησης των τιμών.
Το ότι παραμένει ένας υψηλός πληθωρισμός τροφίμων αν και χαμηλότερος από τους προηγούμενους μήνες και χαμηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σημαίνει ότι οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται για διάφορες αιτίες και μια εκ των αιτιών σίγουρα είναι και φαινόμενα αδικαιολόγητων κερδών.
Επειδή στην Κυβέρνηση αυτή και ο Πρωθυπουργός έχουμε αποδείξει ότι δεν μας αρέσει να μιλάμε με λόγια αλλά με πράξεις, η Κυβέρνηση αυτή τα έχει βάλει με εταιρείες για εικονικές εκπτώσεις.
Πολύ μεγάλες εταιρείες, εταιρείες καλλυντικών, εταιρείες πώλησης ηλεκτρικών ειδών, τα έχει βάλει με εταιρείες διανομής φαγητού για μη σεβασμό της νομοθεσίας και παράβαση της νομοθεσίας για τους εργαζομένους.

Για αυτά τα φαινόμενα έχουμε δει να τιμωρούνται και να εισπράττονται πρόστιμα από αυτήν την Κυβέρνηση, πολύ υψηλά πρόστιμα.
Τα έχει βάλει με τις μεγαλύτερες εταιρείες για παραβίαση φορολογικής νομοθεσίας.
Πόσες φορές τα τελευταία χρόνια έχετε κάνει ρεπορτάζ ότι ξεκίνησαν εκπτώσεις και μια τηλεόραση που είχε 500 ευρώ μια μέρα πριν την έναρξη των εκπτώσεων πήγε στα 999 ευρώ για να πάει στα 700 ευρώ…
Εδώ επειδή δεν είμαστε για να διαπιστώνουμε απλώς τα προβλήματα, αυτό το αντιμετωπίσαμε και συνεχίζουμε να το αντιμετωπίζουμε.
Ως προς την αισχροκέρδεια γίνονται καθημερινά έλεγχοι και επιβάλλονται καθημερινά πρόστιμα.
Ως προς το ποσοστό που ρωτήσατε, δηλαδή τι ποσοστό του πληθωρισμού επιβαρύνεται από την αισχροκέρδεια, δεν ξέρω αν υπάρχει αυτός ο δείκτης.
Γιατί είναι ένα δυναμικό φαινόμενο που μεταβάλλεται μέρα με την μέρα και το ποσοστό των προστίμων είναι όλο και μεγαλύτερο.
Η ΔΙΜΕΑ, η αρμόδια υπηρεσία, μέχρι και πριν λίγα χρόνια δεν υφίστατο ως υπηρεσία, παρά το γεγονός ότι η αισχροκέρδεια δεν εμφανίστηκε όταν εμφανίστηκε η παρατεταμένη ακρίβεια λόγω του εισαγόμενου πληθωρισμού.

Για το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών

Μια από τις βασικές πτυχές της ομιλίας του Πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ήταν και η ανάγκη μιας πιο ολιστικής, μιας πιο συνολικής αντιμετώπισης αυτής της παρατεταμένης μεταναστευτικής κρίσης.
Είμαστε με αυξημένες ροές σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια.
Δηλαδή, εκεί που είχαμε περίπου 8.000, έχουμε πάει στις 16.000 και ίσως φτάσουμε στις 30.000.
Δεν είμαστε στο 2015 που είχαμε 800.000 και ούτε θα φτάσουμε εκεί από ό,τι φαίνεται.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στα νησιά.
Ο λόγος είναι η κατάσταση που επικρατεί σε χώρες, οι οποίες έχουν αυξημένη ένταση και αντίστοιχες εσωτερικές κρίσεις και σίγουρα μια από τις βασικές λύσεις είναι η αντιμετώπιση, το χτύπημα στη ρίζα, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, των λαθροδιακινητών.
Εκεί η Τουρκία πρέπει να παίξει κομβικό ρόλο.
Το ζήτημα ετέθη και συζητήθηκε εκτενώς στην κατ΄ ιδίαν συζήτηση των δύο ηγετών.
Ετέθη σε ανώτατο επίπεδο στον ΟΗΕ από τον Πρωθυπουργό.

Για σενάρια ανασχηματισμού

Κατ' αρχάς εγώ δεν είμαι ο καθ' ύλην αρμόδιος. Αλλά, για να μην αφήσω ανοιχτές «πόρτες» και έχουμε παρεξηγήσεις και παρερμηνείες, δεν υπάρχει καμία τέτοια - αυτή τη στιγμή- αίσθηση ή πρόθεση.

Για τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Δεν είναι ούτε στις ανησυχίες μας, ούτε στη δική μου -ας πούμε - περιγραφή του τι πρέπει να πω και τι οφείλω να πω, ειδικά μια μέρα πριν την εκλογική διαδικασία, ποιος θα είναι ο/η επόμενος/η αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Σίγουρα, αυτό που μας ενδιαφέρει - κυρίως ενδιαφέρει τους πολίτες και συνολικά τη χώρα μας - είναι η χώρα μας, επιτέλους, να αποκτήσει μια μη τοξική, μια κανονική πολιτικά Αξιωματική Αντιπολίτευση η οποία να παράγει πολιτικό λόγο και να κάνει σφοδρή κριτική στην Κυβέρνηση, όποτε πρέπει να κάνει και όποτε το αξιολογεί.
Προσέξτε.
Η πολιτική και το αποτέλεσμα δεν εξαντλείται ούτε σε πέντε, ούτε σε δέκα, ούτε σε δεκαπέντε λέξεις.
Ούτε σε τίτλους, ούτε σε βίντεο.
Κι αυτό δεν είναι προσωπικό, είναι συνολικό.
Και, ξέρετε, επειδή εκπροσωπούμε όλοι εμείς - είμαστε πολλοί, δεν είμαστε λίγοι και ελπίζω να γίνουμε περισσότεροι - μια νεότερη γενιά η οποία ξέρει και να διαχειρίζεται και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πολύ σημαντικά εργαλεία, αυτά όλα είναι χρήσιμα, πάρα πολύ χρήσιμα αρκεί να υπάρχει περιεχόμενο.
Οι πολίτες, οι ψηφοφόροι ενός κόμματος, συνολικά οι ψηφοφόροι, οι Έλληνες πολίτες αξιολογούν.
Μια από τις κυρίαρχες τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια ήταν η λογική που ακούστηκε περί «ξεδοντιάσματος», περί «προγραφών» κλπ.
Φαίνεται ότι αυτή η τάση - δεν μπορώ να την αποτιμήσω σε ποσοστό - υπάρχει ακόμα. Και κάποιοι ανακάλυψαν επί τη ευκαιρία της προεκλογικής εσωκομματικής περιόδου, ότι υπήρχε αυτό στο κόμμα τους, ενώ όλα αυτά τα χρόνια δεν μιλούσανε καθόλου γι' αυτό.
Αλλά, το ξαναλέω δεν θα αξιολογήσω ούτε εγώ, ούτε κανένας από το κόμμα μου μια εσωκομματική διαδικασία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης