Τελευταία Νέα
Πολιτική

Φραγκογιάννης για επαφές στη Νέα Υόρκη: Έχει αντιστραφεί πλέον το κλίμα για την Ελλάδα διεθνώς

Φραγκογιάννης για επαφές στη Νέα Υόρκη: Έχει αντιστραφεί πλέον το κλίμα για την Ελλάδα διεθνώς
"Η Ελλάδα έχει κερδίσει τη θέση της ως αξιόπιστος και ισχυρός συνομιλητής σε σειρά θεμάτων, διεθνών και περιφερειακών, στην οικονομία, την ενέργεια, την γεωπολιτική", σύμφωνα με τον Κ. Φραγκογιάννη
Ικανοποιημένος από το κλίμα που συνάντησε στις συνομιλίες του στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της 78ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κ. Φραγκογιάννης.
«Διαπίστωσα, για ακόμα μια φορά, και με μεγάλη χαρά, πόσο έχει αντιστραφεί πλέον το κλίμα για την Ελλάδα, διεθνώς - όχι μόνο στους χρηματοοικονομικούς και επιχειρηματικούς κύκλους, αλλά και ευρύτερα. Η Ελλάδα έχει κερδίσει τη θέση της ως αξιόπιστος και ισχυρός συνομιλητής σε σειρά θεμάτων, διεθνών και περιφερειακών, στην οικονομία, την ενέργεια, την γεωπολιτική. Και αυτό είναι αναμφίβολα επιτυχία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Χαίρομαι που έχω τη δυνατότητα να είμαι μέρος αυτής της προσπάθειας, προωθώντας τους στόχους της Οικονομικής Διπλωματίας της Ελλάδας», ανέφερε ο κ. Φραγκογιάννης έχοντας ολοκληρώσει τις συναντήσεις και επαφές του στη Νέα Υόρκη.

Οι συναντήσεις

Ο Υφυπουργός εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό στην Υψηλού Επιπέδου Σύνοδο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου και έκανε παρέμβαση στο Διάλογο Υψηλού Επιπέδου για τη Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης, στις 20 Σεπτεμβρίου.
Ειδικότερα, κατά τη συμμετοχή του στη στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Καινοτόμες Λύσεις για το Ξεκλείδωμα των Επενδύσεων στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης», ο κ. Φραγκογιάννης ανέπτυξε τρόπους με τους οποίους η ιδιωτική χρηματοδότηση μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη αντιμετώπιση των σύγχρονων παγκόσμιων προκλήσεων. Αναφέρθηκε, μάλιστα, χαρακτηριστικά στο εγχείρημα των GR-eco islands, ως παράδειγμα συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση ενός καινοτόμου έργου που υπηρετεί ταυτόχρονα την πράσινη οικονομία, την ενεργειακή αυτονομία και την οικολογική συνείδηση.
Ο κ. Φραγκογιάννης είχε ιδιωτική συνομιλία με τον επικεφαλής του προγράμματος του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη (UNDP) Achim Steiner, ο οποίος εξέφρασε ενδιαφέρον για τις πρωτοβουλίες και δράσεις της Ελλάδας στον τομέα της αναπτυξιακής βοήθειας.
Στο περιθώριο των εργασιών της 78ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο κ. Φραγκογιάννης συναντήθηκε με ομολόγους του και μεταξύ αυτών με τον Τούρκο Υφυπουργό Εξωτερικών και συνομιλητή του για τα θέματα της Θετικής Ατζέντας, Burak Akçapar. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα, με τους δύο Υφυπουργούς να επιβεβαιώνουν το προγραμματισμένο ραντεβού τους στην Αθήνα, στις 17 Οκτωβρίου και να εκφράζουν την κοινή επιθυμία τους, η συγκεκριμένη συνάντηση να φέρει απτά αποτελέσματα.
Ακόμη, ο Υφυπουργός πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον Υπουργό Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Sultan Ahmed Al Jaber, με τον οποίο συζήτησαν για την πορεία των δρομολογημένων συνεργασιών Ελλάδας - ΗΑΕ στους τομείς της οικονομίας και των επενδύσεων. Οι δύο άνδρες επαναβεβαίωσαν το άριστο κλίμα στις σχέσεις και την πρόθεση για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας. Επιπλέον, ο Εμιρατινός υπουργός υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής της Ελλάδας στην προσεχή σύνοδο για το κλίμα, COP28, που θα πραγματοποιηθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, 30 Νοεμβρίου με 12 Δεκεμβρίου.
Ο κ. Φραγκογιάννης συμμετείχε στη διμερή συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας Yoon Suk Yeol. Στη συνάντηση συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι δυνατότητες ενίσχυσης της συνεργασίας σε τομείς αιχμής όπως η ναυτιλία, η υψηλή τεχνολογία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κατόπιν συμφωνίας των δύο ηγετών, ο κ. Υφυπουργός δεσμεύτηκε να πραγματοποιήσει άμεσα επίσκεψη εργασίας στη Νότια Κορέα, στις αρχές Οκτωβρίου.
Κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, ο  Υφυπουργός συναντήθηκε με υψηλόβαθμα στελέχη της Amazon, που του παρουσίασαν το πρόγραμμα της εταιρίας Project Kuiper. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία για την αύξηση της παγκόσμιας ευρυζωνικής πρόσβασης μέσω ανάπτυξης μιας δέσμης 3.236 δορυφόρων χαμηλής τροχιάς.
Τέλος, ο κ. Φραγκογιάννης είχε πρωινό εργασίας με στελέχη από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα/επενδυτικά ταμεία: Goldman Sachs, Morgan Stanley, Google, CVC Partners Capital, Sustainability Partners, Hunton Andrews, στους οποίους παρουσίασε τα πρόσφατα, ενθαρρυντικά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, μετά και από τις πρόσφατες αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των ταμείων επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον τους για αύξηση των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία, η οποία ακολουθεί μια εξωστρεφή, αναπτυξιακή πορεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης