Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δημοσκόποι: Ο Κασσελάκης εκφράζει το καινούργιο, οι άλλοι 4 εκπροσωπούν τον ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ - Ο κόσμος θέλει αντιπολίτευση

Δημοσκόποι: Ο Κασσελάκης εκφράζει το καινούργιο, οι άλλοι 4 εκπροσωπούν τον ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ - Ο κόσμος θέλει αντιπολίτευση
«Ρυθμιστικός παράγοντας στην έκβαση του δεύτερου γύρου εξελίσσεται ο κ. Παππάς που ακόμη δεν έχει τοποθετηθεί ανοιχτά» εκτίμησε ο Διευθυντής Ερευνών της GPO κ. Αντώνης Παπαργύρης
Σχετικά Άρθρα
Για τα αποτελέσματα των πρώτων εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ και την επιτυχία του Στέφανου Κασσελάκη μίλησαν o διευθυντής ερευνών GPO Αντώνης Παπαργύρης, ο διευθύνων σύμβουλος της MRB Δημήτρης Μαύρος, καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος της Marc Θωμάς Γεράκης.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παπαργύρης αναφέρθηκε στην εμφάνιση του κ. Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή και τονίζοντας πως «όλη διαδικασία, η εσωκομματική του ΣΥΡΙΖΑ, πήρε πνοή με την είσοδο του κ. Κασσελάκη».
Όπως είπε «αυτό συνέβη για τρεις ξεχωριστούς λόγους. Πρώτον, ο συγκεκριμένος υποψήφιος έκανε μια στοχευμένη, σχεδιασμένη και με δυναμισμό καμπάνια, τη στιγμή που οι υπόλοιποι υποψήφιοι ήταν μάλλον άνευρη και υποτονική. Οι τέσσερις υποψήφιοι, οι υπόλοιποι τέσσερις υποψήφιοι, είναι κομμάτι αυτού που ονομάζουμε “το κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ηττήθηκε στις πρόσφατες εθνικές εκλογές”. Ο κ. Κασσελάκης δεν αποτελεί κομμάτι αυτού του πράγματος. Εκφράζει κάτι καινούργιο. Θα δούμε τι είναι αυτό ακριβώς».
Όσο για το ποια είναι η ουσιαστική «πρόταση» από την πλευρά του κ. Κασσελάκη, ο κ. Παπαργύρης σχολίασε: «Ο κύριος Κασσελάκης νομίζω ότι δεν μας έχει ακόμα παρουσιάσει ένα πολιτικό συνεκτικό, εναλλακτικό σχέδιο. Αυτό όμως που πολύ ευφυώς έκανε εξαρχής, είναι να θέσει τον πρωταρχικό του στόχο, ο οποίος είναι να κερδίσει τον σημερινό πρωθυπουργό.
Αυτό είπε στους πολίτες, τη στιγμή που όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι ανανεωνόταν και ασχολούνταν με ζητήματα οργανωτικά, ιδεολογικά, δομικής ανασυγκρότησης.
Ο κ. Κασσελάκης έθεσε έναν στόχο καθαρό, ο οποίος φαίνεται ότι συγκίνησε τους πολίτες.
Μια πλειοψηφία αυτών, καθώς δε φαίνεται να ασχολούνται με τα άλλα ζητήματα που έθεταν στην ατζέντα οι άλλοι υποψήφιοι».
Επίσης, μιλώντας για το ποσοστό που κατάφερε να συγκεντρώσει στον πρώτο γύρο ο κ. Κασσελάκης και αν αυτό μπορεί να αλλάξει στον δεύτερο, ο κ. Παπαργύρης είπε: «Οι συσχετισμοί, αν δούμε και τα ποσοστά των υπόλοιπων υποψηφίων, νομίζω ότι δεν μας οδηγούν σε καθαρό αποτέλεσμα και σε καθαρό συμπέρασμα σχετικά να μπορούμε να κάνουμε μια πρόβλεψη για τον δεύτερο γύρο. Έχει μεν ένα προβάδισμα ο Κασσελάκης. Ο κύριος Τσακαλώτος νομίζω ότι ήδη ανοιχτά φαίνεται ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα της κυρίας Αχτσιόγλου. Ρυθμιστικός παράγοντας, νομίζω, στην έκβαση του δεύτερου γύρου εξελίσσεται ο κ. Παππάς που ακόμη δεν έχει τοποθετηθεί ανοιχτά σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι.
Έχει όμως ενδιαφέρον».
«Ο δεύτερος γύρος συνήθως έχει μικρότερη συμμετοχή.
Σημασία όμως έχει ποιοι θα είναι αυτοί οι οποίοι θα πάνε να ψηφίσουν. Και φαίνεται ότι οι άνθρωποι οι οποίοι ψήφισαν τον κύριο Κασσελάκη την πρώτη φορά, μάλλον θα είναι και αυτοί οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό θα προσέλθουν και στη δεύτερη κάλπη. Την ίδια στιγμή ωστόσο, μπορεί να δημιουργηθεί όμως και ένα ρεύμα αντίθετο προς την υποψηφιότητα Κασσελάκη. Να προσέλθει δηλαδή και κόσμος που δεν θα ήθελε να τον δει».
Τέλος, είπε σχετικά με την ρητορική που υπάρχει πως όσοι ψηφίζουν Κασσελάκη είναι σαν να ψηφίζουν Πολάκη πως: «Ο κ. Κασσελάκης προσπαθεί να συνδεθεί με διάφορους τρόπους με ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ αρέσκεται σε αυτού του τύπου τη ρητορική, την οποία εξέφραζε κύριος Πολάκης. Αυτούς νομίζω ότι προσπαθεί να πάρει μαζί του και ο κ. Κασελάκης, εντάσσονται περισσότερο στα πλαίσια της πολιτικής τακτικής. Μένει να δούμε το επόμενο διάστημα αν έχει και πολιτικό βάθος αυτή η σχέση».

Δ. Μαύρος (MRB): Γιατί κέρδισε ο Κασσελάκης

Τα μυστικά της πρωτιάς του Στέφανου Κασσελάκη στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να προσεγγίσει ο διευθύνων σύμβουλος της MRB Δημήτρης Μαύρος.
Ο κ. Μαύρος σημείωσε με έμφαση πως: «Ο κόσμος στην Ελλάδα πλέον δεν ακούει, ούτε διαβάζει κείμενα παρατηρεί συμβολισμούς και άρα σ' αυτή την περίπτωση ο κύριος Κασσελάκης είναι ισχυρός στους συμβολισμούς.
Και βγάζουν πολιτικά συμπεράσματα μέσα από τους συμβολισμούς.
Ο κ. Κασσελάκης για παράδειγμα θεωρείται άφθαρτος, δεν έχει προηγούμενες διακυβερνήσεις, δεύτερον έχει το στοιχείο του μοντέρνου, κάτι που δημιουργεί αναπνοή στις νεότερες ηλικίες, έχει την - αν θέλετε - δύναμη στα social media, που είναι κάτι το οποίο δεν το έχει ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο καλά πριν από τις προηγούμενες εκλογές και είναι ο πιο κεντρώος όλων».
Ειδικότερα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της MRB παρέθεσε και κάποια στοιχεία σημειώνοντας πως: «Το 40% ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι κέντρο, κεντροαριστερά και όταν μπαίνουμε μέσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, φτάνουμε το 60% να λένε ότι είναι επιθυμούν κέντροαριστερά.
Άρα λοιπόν με αυτό σαν δεδομένο οποιαδήποτε φρασεολογία και επικοινωνία των υποψηφίων σε επίπεδο βαριάς αριστεράς δημιουργεί σε κάποια κοινά που θέλουν να έρθουν στο ΣΥΡΙΖΑ, όχι που είναι στο ΣΥΡΙΖΑ κάποιες άμυνες.
Επίσης είναι ένας άνθρωπος οποίος έχει σπουδάσει στην Αμερική έχει και κάποια καλά κάποια προσόντα σχετικά με αυτό και άρα βγαίνει και το έμμεσο συμπέρασμα ότι πιθανά οι απόψεις του για την οικονομία είναι πιο δυτικού τύπου και πρακτικού τύπου».
Στη συνέχεια ο κ.Μαύρος πρόσθεσε ότι: «Προκύπτει από τις ιδιότητες ότι ναι είναι δυνατή η κα. Αχτσιόγλου στο κομμάτι που λέγεται να συνθέσει απόψεις και να καταθέσει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα,, ένα αξιόπιστο κυβερνητικό πρόγραμμα σε σχέση με τον κύριο Κασσελάκη, αλλά σας ξαναλέω και πάλι οι συμβολισμοί πια στη χώρα μας είναι ισχυρότεροι των κειμένων».
Ο κ.Μαύρος απαντώντας στο ερώτημα εάν ο κ.Κασσελάκης μπορεί να κερδίσει τον κ.Μητσοτάκη υπογράμμισε ότι: «Εκεί ήθελα να το καταλήξω γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι του έχουν συμβεί τα Τέμπη, του έχουνε συμβεί φωτιές, του έχουνε συμβεί πλημμύρες και αυτός ακόμη στέκεται».
Ενώ από την άλλη πλευρά πρόσθεσε πως: «Ο κ.Κασσελάκης έχει ένα Μητσοτάκη έχει και ένα ατού που λέγεται οικονομία και όσο είναι αν θέλετε κραταιός και κυρίαρχος στην οικονομία σχεδόν παραμένει άτρωτος.
Ο κόσμος έχει αρχίσει και αντιλαμβάνεται ότι χωρίς καμία χωρίς ισχυρή αντιπολίτευση δεν μπορούμε να έχουμε και την καλύτερη δυνατή έκφανση της κυβέρνησης.
Εν κατακλείδι ο Διευθύνων Σύμβουλος της MRB τόνισε με έμφαση πως: «Κρίσιμο είναι να γίνει ντιμπέιτ γιατί αναγκαστικά εκεί θα φανεί αν όλο αυτό που βλέπουμε εξωτερικά μπορεί να εκφραστεί και στο πως λειτουργού για παράδειγμα τα υπουργεία κ.λπ.». 

Γεράκης (Marc): Να μπει στο βιβλίο Γκίνες - Μία υποψηφιότητα σαν του Κασσελάκη να προηγείται σε ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ

O Διευθύνων Σύμβουλος MARC, Θωμάς Γεράκης μίλησε στην κρατική τηλεόραση για τις εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας μια αποτίμηση για την νίκη Κασσελάκη στον πρώτο γύρο και τονίζοντας πως το αποτέλεσμα σίγουρα «τάραξε τα νερά».
Ο κ. Γεράκης αναφέρθηκε αρχικά στις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας. «Νομίζω ότι είχαν σωστή παράσταση νίκης και ήταν μια εκδίκηση των δημοσκοπήσεων απέναντι στις προεκλογικές αναμετρήσεις. Γιατί υπάρχει μια δυσκολία πράγματι να μετράει κανείς τις προεκλογικές αναμετρήσεις. Διότι δεν ξέρουμε το εκλογικό σώμα πόσοι και ποιοι θα ψηφίσουν.
Το πόσοι είναι πολύ σημαντικό, γιατί αυτό που παρατηρούμε στις προεκλογικές εσωκομματικές διαδικασίες είναι ότι αν είναι μικρή προσέλευση μπορεί να προηγείται ο υποψήφιος και αν είναι μεγαλύτερη η προσέλευση μπορεί να προηγείται ο δεύτερος. Υπό αυτή την έννοια λοιπόν, μπορείς να έχεις κάποιες ενδείξεις, αλλά δεν μπορείς να έχεις το αποτέλεσμα και επίσης δεν έχεις ποτέ ικανούς και αναγκαίους αριθμούς για να μπορέσεις να κάνεις μια γενίκευση», εξήγησε.
Σχετικά με τον δεύτερο γύρο εκλογών ανέφερε πως: «Πάμε σε μια, σε ένα δεύτερο γύρο, με ένα πλεονέκτημα μεγάλο, του κυρίου Κασσελάκη. Να μην αποφασίσουμε εμείς να κλειδώσουμε το αποτέλεσμα. Αυτό δεν είναι και σωστό, δηλαδή ουσιαστικά και δεοντολογικά απλά μπορούμε να προσθέσουμε κάποιους παράγοντες οι οποίοι μπορεί να δυσκολέψουν αυτό το “κλείδωμα”. Ποιο θα είναι το εκλογικό σώμα της δεύτερης Κυριακής. Συνήθως αυτό που παρατηρούμε σε εσωκομματικές διαδικασίες του ΚΚΕ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, της Νέας Δημοκρατίας, όλων των άλλων κομμάτων δηλαδή, ένα περίπου 18 με 20 – 22%, λείπει».
Τόνισε πως μέχρι στιγμής μόνο υποθέσεις εργασίας μπορούμε να κάνουμε. «Θα μπορούσε όμως κανείς να πει ότι υπάρχει ένας κίνδυνος ψηφοφόρους του κυρίου Κασσελάκη, ειδικά “new comers” που λένε οι Αμερικάνοι, δηλαδή αυτούς που ψήφισαν για πρώτη φορά, οι οποίοι δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με τις εσωκομματικές διαδικασίες.
Επίσης, ένα περίπου 40%, το νούμερο των μελών του, του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν ψήφισαν σε αυτή την εκλογική διαδικασία, αν θα πάνε αυτή τη φορά. Η αλήθεια είναι ότι είχαμε ένα αποτέλεσμα στην πρώτη Κυριακή που – όχι απλά τάραξε τα λιμνάζοντα νερά – αξίζει να μπει στο βιβλίο Γκίνες, δηλαδή αυτό το πολιτικό παράδοξο, μια υποψηφιότητα με τα χαρακτηριστικά του κυρίου Κασσελάκη να προηγείται στην κούρσα της διαδοχής σε ένα κόμμα με τα χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον», είπε ο κ. Γεράκης.
Όσο για το αν στην επιτυχία Κασσελάκη έπαιξε ρόλο η δυναμική του στα social media αλλά και η κριτική του στα παραδοσιακά μέσα, ο κ. Γεράκης είπε: «Η αλήθεια ήταν ότι ήταν υποδειγματική η παρουσία του και στα social, αλλά χειρίστηκε καλά και τα παραδοσιακά μέσα. Δεν έχασε καμία ευκαιρία να πάει χαμένη και εκμεταλλεύθηκε προς όφελός του εμφανίσεις για να διορθώσει ή να βελτιώσει αδυναμίες».
Έδωσε μάλιστα και ένα παράδειγμα. «Γιατί πήγε στη Μακρόνησο;», ρώτησε. «Είχε ένα έλλειμμα αριστεροσύνης, ας πούμε απέναντι στους υπόλοιπους και θέλησε με αυτό τον τρόπο να το καλύψει. Θα έλεγα όμως να μην βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα, για δύο λόγους. Το ένα είναι ότι δεν έχουμε ερευνητικά ερμηνευτικά εργαλεία αυτή τη στιγμή. Δηλαδή, ξέρουμε πόσοι ψήφισαν, δεν ξέρουμε τι ήταν αυτό που τους κινητοποίησε να συμμετάσχουν και το δεύτερο ποιος ήταν ο λόγος που υποστήριξαν αυτόν που υποστήριξαν», εξήγησε.
Ο κ. Γεράκης είπε πως δεν πρέπει να βιαστούμε, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να περιμένει και το συνέδριο μετά την εκλογή: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα συνέδριο. Κατά τη δική μου άποψη νομίζω ότι τα έκανε λίγο ανάποδα. Δηλαδή, θεωρώ ότι τα κόμματα οφείλουν πρώτα να κάνουν ένα συνέδριο και να αποφασίσουν στο τι κόμμα θέλουμε να έχουμε, ποια είναι η φυσιογνωμία μας, ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά μας και μετά αποφασίζουμε ποιος από τους υποψηφίους μπορεί να υποστηρίξει αυτό το οποίο αποφασίζουμε», ανέφερε.
Παράλληλα, τόνισε πως κατά την άποψή του, τα συναισθήματα παίζουν επίσης, πολύ σπουδαίο ρόλο στην πολιτική. «Έχουμε να κάνουμε με ένα εκλογικό σώμα το οποίο είναι απογοητευμένο και διπλά απογοητευμένο από ένα εκλογικό αποτέλεσμα και επίσης μετά την αποχώρηση του Τσίπρα, στα όρια της απόγνωσης. Και όταν ένα σώμα είναι στα όρια της απόγνωσης, είναι πιο επιρρεπές το ρίσκο. Θεωρώ λοιπόν, ότι η επιλογή Κασσελάκη είναι μια επιλογή ρίσκου, η οποία βέβαια έχει και μια φαντασίωση ελπίδας. Δηλαδή, ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων που προσήλθαν στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν ότι οι υπόλοιποι υποψήφιοι δεν μπορούν να μετουσιώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, να αναπτύξουν τον ΣΥΡΙΖΑ, να τον μεγαλώσουν», ισχυρίστηκε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης