Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αυγενάκης από Βρυξέλλες: Η Ευρώπη πρέπει να δείξει αντανακλαστικά, να κινηθεί γρήγορα

Αυγενάκης από Βρυξέλλες: Η Ευρώπη πρέπει να δείξει αντανακλαστικά, να κινηθεί γρήγορα
Στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες ο Λ. Αυγενάκης
«Η Ευρώπη πρέπει να δείξει αντανακλαστικά, επιβάλλεται να κινηθεί γρήγορα» τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λ. Αυγενάκης, προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να αυξηθεί το ποσό το οποίο προβλέπεται στο γεωργικό αποθεματικό.
«Προβλέπονται 450 εκατομμύρια, ελάχιστα χρήματα μπροστά στις ανάγκες που διαρκώς ξεδιπλώνονται. Από αυτό το ποσό για το 2024, ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου η νέα περίοδος, η χώρα μας θα διεκδικήσει το μεγαλύτερο δυνατό ποσό ώστε να καταφέρει να κλείσει ένα μέρος των πληγών» τόνισε ο κ. Αυγενάκης, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση συνολικά και πρώτα απ' όλα ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να γίνουν τα πάντα σωστά και γρήγορα σε όλα τα επίπεδα, τόσο σε επίπεδο αποζημιώσεων, όσο και σε επίπεδο ενός ενιαίου σχεδιασμού,για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας».
Σημειώνεται ότι ο κ. Αυγενάκης βρίσκεται στις Βρυξέλλες, συνοδευόμενος από τους Γ.Γ. Κώστα Μπαγινέτα και Δημήτρη Παπαγιαννίδη και μετά από αίτημά του θα συζητηθεί στο Συμβούλιο το ζήτημα των καταστροφών που υπέστη η χώρα μας στον πρωτογενή τομέα.
Την Τρίτη 19/9 ο κ. Αυγενάκης θα μιλήσει σε ημερίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την «Οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα στη γεωργία» και θα συναντηθεί και με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα Γεωργίας, Γιάνους Βόιτσεχόφσκι.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αυγενάκης την προηγούμενη εβδομάδα απέστειλε στους ομολόγους του υπουργούς της ΕΕ επιστολή, ζητώντας συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα στις περιοχές που επλήγησαν από τη κακοκαιρία Daniel και τις μεγάλες πυρκαγιές σε Έβρο, Ρόδο και σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας, προτείνοντας συγκεκριμένες δράσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών.

«Είναι ώρα η Ευρώπη να δείξει τα αντανακλαστικά της»

Προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες ο. κ. Αυγενάκης δήλωσε ότι «η κλιματική αλλαγή έφτασε. Η χώρα μας βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Πυρκαγιές και πρόσφατα πλημμύρες. Χιλιάδες στρέμματα δάσους καταστράφηκαν, ενώ είναι αρκετές οι καλλιέργειες, η φυτική παραγωγή, η ζωική παραγωγή, που καταστράφηκαν ολοσχερώς. Το μεγαλύτερο πρόβλημα βεβαίως, το συναντάμε στη Θεσσαλία, εκεί όπου χιλιάδες τόνοι νερού έπεσαν σε ελάχιστο χρόνο και παρέσυραν μαζί τους καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες, εγκαταστάσεις, αλλά και πολλές περιουσίες».
Υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό τους. Ο πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης κινήθηκε ταχύτατα τόσο για να δει από κοντά και να συντονίσει τις οποίες πρωτοβουλίες του κρατικού μηχανισμού, έτσι ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι απεγκλωβισμοί και οι πρώτες ενέργειες στήριξης των πολιτών, αλλά βρέθηκε και στο Στρασβούργο αναδεικνύοντας τα αιτήματα, το πλαίσιο και το πρόβλημα πλέον που καλείται να διαχειριστεί η χώρα, η κυβέρνησή μας και συνολικά η Ευρώπη. Η Ευρώπη πρέπει να δείξει αντανακλαστικά, επιβάλλεται να κινηθεί γρήγορα. Γι' αυτό βρισκόμαστε σήμερα εδώ στις Βρυξέλλες, στο Συμβούλιο των Υπουργών, έχοντας ενημερώσει έγκαιρα με σχετικό σημείωμα όλους τους ομολόγους μου».
«Ζήτησα και θα επιμείνω κατά τη σημερινή συνεδρίαση, παρουσιάζοντας και φωτογραφικό υλικό, διότι μια εικόνα, χίλες λέξεις, ενημερώνοντάς τους ότι συζητάμε για μια μεγάλη καταστροφή που φτάνει στις 120 και πλέον χιλιάδες αιγοπρόβατα, βοοειδή, χοιρινά, πάνω από 150 και πλέον χιλιάδες πτηνά και κουνέλια, πάνω από 150.000 κατεστραμμένα μελισσοσμήνη. Συζητάμε δηλαδή για μια απώλεια στη Θεσσαλία, η οποία (Θεσσαλία) αποτελεί το 23% της φυτικής παραγωγής της χώρας μας και το 18% της ζωικής παραγωγής. Συζητάμε δηλαδή για μια καταστροφή η οποία εξελίσσεται σε πάνω από 850.000 στρέμματα, μία καταστροφή που πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Είναι ώρα η Ευρώπη να δείξει τα αντανακλαστικά της. Ζήτησα με σημείωμά μου σε κάθε υπουργό ξεχωριστά, το επαναλαμβάνω και σήμερα εδώ στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο των Υπουργών, πρώτα απ' όλα να αυξηθεί το ποσό το οποίο προβλέπεται στο γεωργικό αποθεματικό. Προβλέπονται 450 εκατομμύρια, χρήματα ελάχιστα μπροστά στις ανάγκες που διαρκώς ξεδιπλώνονται. Από αυτό το ποσό για το 2024, ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου η νέα περίοδος, η χώρα μας θα διεκδικήσει το μεγαλύτερο δυνατό ποσό ώστε να καταφέρει να κλείσει ένα μέρος των πληγών.
Παράλληλα, ζήτησα αναθεώρηση του ΣΣ ΚΑΠ, πάντα όμως στα νέα δεδομένα που η κλιματική αλλαγή μας έχει φέρει. Ζήτησα, κάτι που ούτως ή άλλως πρέπει να γίνει και σε επίπεδο πρωθυπουργών να υπάρξει ad hoc ενίσχυση των χωρών που πλήττονται και πάνω απ' όλα ζήτησα να υπάρξει γενικώς μια διαφορετική προσέγγιση στους μηχανισμούς, στους κανονισμούς έτσι ώστε να υπάρξει σχετική ευελιξία, διότι καλή η γραφειοκρατία, καλοί οι κανόνες, σωστό και ισχυρό το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αλλά τώρα έχουμε εντελώς διαφορετικά δεδομένα. Δεν μπορεί η Ευρώπη να συζητά, και σωστά κάνει, για το αποτύπωμα του άνθρακα και για μια στρατηγική για την επόμενη δεκαετία-δεκαπενταετία την ώρα που η κλιματική αλλαγή έχει έρθει ήδη και κινείται εξαιρετικά επιθετικά με πολύ βαριές συνέπειες για τη χώρα μας, για την Ευρώπη συνολικότερα», πρόσθεσε.
«Επίσης, ζήτησα από τον επίτροπο αρμόδιο για τα γεωργικά θέματα, αλλά και από όλους τους ομολόγους μου να προγραμματίσουν μια επίσκεψη στη χώρα μας, στη Θεσσαλία, να ζήσουν από κοντά όλο αυτό που εμείς αντιμετωπίζουμε και κυρίως οι ίδιοι οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν αυτό το διάστημα αφότου ολοκληρώθηκε η μεγάλη πλημμύρα. Πολλές δυσκολίες και μια ανάγκη στήριξης και αλληλεγγύης έμπρακτης από τους Ευρωπαίους ομολόγους μου. Θέλω να πω σε όλους όσοι μας παρακολουθούν από την Ελλάδα ότι η κυβέρνηση συνολικά και πρώτα απ' όλα ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να γίνουν τα πάντα σωστά και γρήγορα σε όλα τα επίπεδα, τόσο σε επίπεδο αποζημιώσεων όσο και σε επίπεδο ενός ενιαίου σχεδιασμού για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. Θα είμαστε εκεί, μέχρι να βρει ξανά την περπατησιά της, το χαμόγελό της η κοινωνία αυτή, ο τόπος αυτός», κατέληξε ο κ. Αυγενάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης