Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Απόλυτη ανατροπή - Νίκη Κασσελάκη με 45% έναντι 36% της Αχτσιόγλου - Οι συμμαχίες κρίνουν τον αρχηγό στις 24/9

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Απόλυτη ανατροπή - Νίκη Κασσελάκη με 45% έναντι 36% της Αχτσιόγλου - Οι συμμαχίες κρίνουν τον αρχηγό στις 24/9
Μεγάλη νίκη του Στέφανου Κασσελάκη επί της Έφης Αχτσιόγλου δείχνουν τα αποτελέσμα των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά Άρθρα
(upd12) Τεράστια είναι η ανατροπή που συντελέστηκε στις εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή (17/9/2023) για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης επικράτησε με μια διαφορά της τάξης του 9%, λαμβάνοντας το 45,04% των ψήφων έναντι 36,21% της Έφης Αχτσιόγλου.
Κασσελάκης και Αχτσιόγλου
ξεπερνούν το 80% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και οδηγούνται σε δεύτερο γύρο για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023.
Ο Κασσελάκης, ο οποίος διεκδικούσε μέχρι την τελευταία στιγμή την προεδρία από τον Α΄ Γύρο, προβάλλει ως το απόλυτο φαβορί για την επικράτηση την ερχόμενη Κυριακή, αν και πλέον το ενδιαφέρον εστιάζει στο τι είδους συμμαχίες θα υπάρξουν για την ανάδειξη του νέου ηγέτη του κόμματος.
Από τις 22:00 το ΒΝ είχε μεταδώσει έγκαιρα την εκτίμηση για νίκη - ανατροπή του Κασσελάκη στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ.
Το αποτέλεσμα αποτελεί έκπληξη δεδομένου ότι η κα. Αχτσιόγλου το προηγούμενο διάστημα προβαλλόταν ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την προεδρία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ωστόσο η υποψηφιότητα της τελευταίας στιγμής του Στέφανου Κασσελάκη τα άλλαξε όλα άρδην και αυτό οφείλεται στη συντριπτική προτίμηση που έδειξαν στο πρόσωπό του οι νέοι ψηφοφόροι.

Υποψήφιοι και συμμαχίες

Με καταμετρημένο το 98% των ψήφων, τρίτος είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 8,77%, τέταρτος ο Νίκος Παππάς με 8,7% και ακολουθεί ο Στέφανος Τζουμάκας με 1,29%.
Η στάση των Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Νίκου Παππά - αλλά και του Στέφανου Τζουμάκα -
είναι εκείνες που θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό το ποιος θα είναι και ο επόμενος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μια και οι τρεις τους διατηρούν μια δύναμη της τάξης περίπου του 19%.
Διότι μπορεί ο κ.Κασσελάκης να έχει ένα ξεκάθαρο προβάδισμα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως είναι μη αναστρέψιμο.
Εκτιμάται πως ο κ.Τσακαλώτος θα δώσει τη στήριξη του στην Έφη Αχτσιόγλου, μια και έχει ήδη ασκήσει κριτική στην υποψηφιότητα Κασσελάκη ενώ το πολιτικό κοινό, στο οποίο απευθύνεται δύσκολα θα επέλεγε τον Κασσελάκη για πρόεδρο του κόμματος.
Ωστόσο, ερωτηματικό αποτελεί η στάση των Νίκου Παππά και Στέφανου Τζουμάκα,
αν και δεν αποκλείεται να μην ανακοινώσουν κάποια στήριξη και να καλέσουν τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Κρίσιμη εβδομάδα

Οι επτά ημέρες που ακολουθούν ως την αναμέτρηση του δεύτερου γύρου την ερχόμενη Κυριακή 24/9 θα είναι καθοριστικές για το ποιος θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής μετά τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς και το ποιο θα είναι το πολιτικό και ιδεολογικό του στίγμα.
Αν και η μεγάλη συμμετοχή (περίπου 147.000 ψηφοφόροι) και ο εντυπωσιακός αριθμός των νέων μελών (σχεδόν 40.000)
φαίνεται πως αποτελεί έναν σταθεροποιητικό και ενωτικό παράγοντα που στέλνει το μήνυμα ενός ισχυρού κόμματος και άρα λειτουργεί αποτρεπτικά στο μεγάλο κίνδυνο της διάσπασης του κόμματος, οι δύο τελείως διαφορετικοί πολιτικοί κόσμοι που διαμορφώνονται με τις υποψηφιότητες Κασσελάκη και Αχτσιόγλου, διατηρούν ανοιχτό το σενάριο αυτό.

Κασσελάκης: Κάναμε το πρώτο βήμα

«Ήταν μια απρόσμενα μεγάλη προσέλευση που σηματοδοτεί το πρώτο βήμα ώστε η χώρα να έχει προοδευτική κυβέρνηση σύντομα.
Όπου είχα πάει την πρώτη εβδομάδα ο κόσμος μου έλεγε "να αντέξεις", λόγω των επιθέσεων που δεχόμουν, τη δεύτερη και την τρίτη εβδομάδα μου έλεγαν "είσαι η ελπίδα μας".
Θέλω να τους πω ότι η ελπίδα είμαστε όλοι μαζί, όχι μόνος μου, και για να γίνει η ελπίδα πράξη να επιστρέψουμε την επόμενη Κυριακή στις κάλπες, να κερδίσουμε και να αντιμετωπίσουμε την κυβέρνηση που δεν εκπροσωπεί την ιστορία του τόπου», ανέφερε στη δήλωσή του στην Κουμουνδούρου ο νικητής του πρώτου γύρου της εσωκομματικής εκλογής στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.

Αχτσιόγλου: Καθοριστική η επόμενη Κυριακή

Την θέση πως η συμμετοχή ήταν «η καλύτερη απάντηση στους κήρυκες της ηττοπάθειας» διατύπωσε η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία κάλεσε τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να προσέλθουν στις κάλπες και την επόμενη Κυριακή».
«Η επόμενη Κυριακή θα είναι καθοριστική.
Θα καθορίσει αν τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας θα τους δώσουμε με πολιτικούς όρους ή όχι».
«Και μιλώ για τους αγώνες στο πραγματικό πεδίο στη Βουλή και την κοινωνία.
Αν θα τους δώσουμε με όρους σοβαρότητας, εμπειρίας και ευθύνης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας δεν μπορεί να πορεύεται στα θολά νερά των εύκολων λύσεων.
Έχουμε ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό, να είμαστε ειλικρινείς για το τι θέλουμε και πώς θα το επιτύχουμε» υποστήριξε η κα.Αχτσιόγλου.

Τσακαλώτος: Έδωσα μάχη για την Αριστερά

«Έδωσα μια μάχη με πολλούς συντρόφους και πολλές συντρόφισσες για τις ιδέες, για την ιστορία και για την προοπτική της Αριστεράς.
Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε να έχουμε μια ουσιαστική αντιπολίτευση απέναντι στην καταστροφική κυβέρνηση της ΝΔ» είπε ο κ.Τσακαλώτος.
«Βάλαμε μία πολύ σημαντική παρακαταθήκη.
Ωστόσο, είμαι αναγκασμένος να πω ότι η μεταπολιτική, δηλαδή η έμφαση στο πρόσωπο και στην εικόνα έχουν διεισδύσει ακόμη και εκεί που δεν το περιμένει κανείς, έναντι στην ουσία της πολιτικής.
Θα υπάρχει η ίδια επιμονή για την Αριστερά και την ουσία της πολιτικής» τόνισε ο κ.Τσακαλώτος.

Παππάς: Πιο δυνατή η παράταξη

«Η παράταξη μας βγαίνει πιο δυνατή από αυτή τη διαδικασία.
Είναι μια απόδειξη ότι πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτατα στον μετασχηματισμό του κόμματος μας σε μια αριστερή προοδευτική δημοκρατική παράταξη», τόνισε ο Νίκος Παππάς, ο οποίος συνεχάρη όλο τον κόσμο «που εργάστηκε ακούραστα για να γίνει άψογα αυτή η μεγάλη δημοκρατική γιορτή» και ευχαρίστησε όλους και όλες που στήριξαν την υποψηφιότητά του.
«Σε κάθε περίπτωση, όπως παλιά, όπως και τώρα, όπως και πάντα, θα αγωνίζομαι για την ενότητα της παράταξης, για να γίνει πιο δυνατή και θα συνεχίσω με κάθε ικμάδα των δυνάμεων μου να υπερασπίζομαι όσα με καθαρότητα παρουσίασα στην προεκλογική αυτή περίοδο» είπε ο κ.Παππάς, αναφέροντας πως «όλοι οι συνυποψήφιοι έχουμε υποχρέωση, από όποια θέση μας έταξε ο λαός του ΣΥΡΙΖΑ, ο προοδευτικός κόσμος, να υπηρετήσουμε την ανάγκη για μια μεγάλη προοδευτική αλλαγή, να υπηρετήσουμε την παράταξη της νίκης».

Επαναληπτική εκλογή 24/9

Ο κ. Γ. Δρόσος, πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής των εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχάρη και τους πέντε υποψήφιους και ανακοίνωσε ότι η ΚΕΦΕ προκηρύσσει επαναληπτική εκλογή την επόμενη Κυριακή ανάμεσα στην κυρία Αχτσιόγλου και τον κ. Κασσελάκη (σ.σ. με αλφαβητική σειρά).
Ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ ευχαρίστησε τις 146.635 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ «που προς έκπληξη πολλών -ευχάριστη έκπληξη ελπίζω για τους περισσότερους- έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία».
Είπε ότι «η μεγάλη συμμετοχή αυτή ήταν μια συμμετοχή σε εκλογή για τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αφορά βεβαίως την προεδρική εκλογή, κυρίως όμως η συμμετοχή αυτή -έτσι τη διαβάζουμε- είναι πείσμα ενός μεγάλου μέρους της Ελλάδας που αντιστέκεται και που επιμένει να βγει η χώρα μας από λάσπες και βούρκους, να σηκωθεί ο ήλιος πάνω από στάχτες και αποκαΐδια».
Ο κ. Δρόσος τόνισε επιπλέον ότι «η συμμετοχή αυτή είναι η φωνή μιας κοινωνίας όπου το γενικευμένο ξεχαρβάλωμα κάθε δημόσιας δομής και φροντίδας και υπηρεσίας έχει γίνει πρόβλημα προσωπικό και οικογενειακό πολλών αν όχι όλων των Ελλήνων».

Φάμελλος: Πολύ σημαντική μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ – Ψήφισαν 147.000 μέλη

Για μια πολύ σημαντική ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μίλησε ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος σε δηλώσεις του στα κεντρικά γραφεία στην Κουμουνδούρου. Ανέφερε ότι στις εκλογές συμμετείχαν περίπου 147.000  εκ των οποίων οι 40.000 είναι νέα μέλη.
Ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι το μήνυμα αυτών των εκλογών είναι σημαντικό και είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ με ενισχυμένη εντολή από την κοινωνία για να καταθέσει πρόταση διακυβέρνησης της χώρας.
Ευχαρίστησε όσους ψήφισαν και όλα τα στελέχη, τονίζοντας ότι «θα ανταποκριθούμε στην ευθύνη αυτής της μεγάλης συμμετοχής. Σχολίασε ότι αυτή η συμμετοχή δείχνει την αγωνία του κόσμου.

Απρόσμενα μεγάλη η συμμετοχή στις εκλογές

Απρόσμενα μεγάλη ήταν η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογές για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα νέων μελών, που όπως όλα δείχνουν, ευνόησε τον κ. Κασσελάκη.
Για τον λόγο αυτό μάλιστα δόθηκε και ωριαία παράταση έως τις 21:00
Σύμφωνα με την εφορευτική επιτροπή έως τις 19:30 είχαν ήδη ψηφίσει 130.535.
Συνολικά στις κάλπες προσήλθαν περίπου 147.000.
syriza_ekloges.JPG
Εξ αυτών, περίπου 95.000 είναι τα παλαιά μέλη ενώ νέα είναι 40.000, χωρίς να υπολογίζεται η ψήφος από το εξωτερικό που πριν μια ώρα υπολογιζόταν σε συμμετοχή 1.100.
Νωρίτερα ουρές σχηματίστηκαν στα εκλογικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Στην Κουμουνδούρου χαρακτήρισαν τη συμμετοχή ιδιαίτερα ενθαρρυντική και πρόκριμα για ισχυρότερη παρέμβαση του κόμματος και του νέου προέδρου στις πολιτικές εξελίξεις.
Την ικανοποίησή του για την προσέλευση των ψηφοφόρων εκφράζουν όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη αλλά και οι υποψήφιοι πρόεδροι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Για μαζικό παρών, που δίνει απαντήσεις, έκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας.
syriza.JPG
Δρυμιώτης: Τα νέα μέλη θα αναδείξουν τον αρχηγό

Το Bankingnews.gr έγραφε νωρίτερα: O εκλογικός αναλυτής Ανδρέας Δρυμιώτης επισήμανε σε συνέντευξή του στη ΕΡΤ ότι δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις για το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ «ειδικά με τόσο μεγάλη συμμετοχή νέων ψηφοφόρων, οι οποίοι δεν ξέρει κανείς από πού προέρχονται.
Γιατί είναι πολύ μεγάλο ποσοστό το ένα τέταρτο να είναι νέα μέλη».
Οι 25.000 καινούργιοι άνθρωποι είναι αυτοί που κατά πάσα πιθανότητα θα κρίνουν και το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών, επισημαίνει ο αναλυτής και προσθέτει:
«Εκεί που ήταν διαδικασία τελειωμένη, η τράπουλα ανακατεύτηκε»
«Ο κ. Κασσελάκης αντιπροσωπεύει κάτι πολύ καινούργιο για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι εξαιρετικά εμφανίσιμος, πλούσιος.
Δεν το έκρυψε ότι είναι πλούσιος, δεν προσπάθησε να κρυφτεί πίσω από αριστερά κλισέ και ιστορίες, είναι η επιτομή του αμερικανικού ονείρου», είπε ο Ανδρέας Δρυμιώτης εκτιμώντας ότι «αυτό έχει δημιουργήσει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το οποίο εκδηλώνεται με την ψήφο».
Ο αναλυτής σχολίασε ότι «οι άνθρωποι περίμεναν με τις ώρες για να ψηφίσουν, αλλά εντύπωση προκαλεί γιατί δεν διεκπεραιώνεται πολύ γρήγορα αυτή η διαδικασία, αφού από τα 570 τμήματα αντιστοιχούν 200 – 300 ψήφοι ανά τμήμα».
syriza_kalpi.JPG
kasselakis_psifos.JPG
Τα πρώτα αποτελέσματα από τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας

Οι κάλπες που στήθηκαν στα 570 εκλογικά κέντρα ανά την επικράτεια με τα πρώτα αποτελέσματα να έρχονται από το εκλογικό κέντρο στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας.
Στέφανος Κασσελάκης: 68 ψήφοι
Έφη Αχτσιόγλου: 35 ψήφοι
Ευκλείδης Τσακαλώτος: 5
Παππάς 3
Τζουμάκας 1

Άλλα αποτελέσματα

Μέγαρα Αττικής

Στέφανος Κασσελάκης: 160 ψήφοι

Έφη Αχτσιόγλου: 108 ψήφοι

Νίκος Παππάς: 24 ψήφοι

Ευκλείδης Τσακαλώτος: 23 ψήφοι

Στέφανος Τζουμάκας: 6 ψήφοι


Διόνυσος Αττικής


Στέφανος Κασσελάκης: 281 ψήφοι

Έφη Αχτσιόγλου: 178 ψήφοι

Νίκος Παππάς: 83 ψήφοι

Ευκλείδης Τσακαλώτος: 52 ψήφοι

Στέφανος Τζουμάκας: 8 ψήφοι


Αμφιλοχία

Κασελάκης: 92

Αχτσιόγλου: 72

Παππάς: 31

Τσακαλώτος: 16

Τζουμακας: 0

Άκυρο: 1


Τσίπρας: Μαζικό «παρών» στις εσωκομματικές εκλογές – Βιάστηκαν πολύ όσοι κήρυξαν τον ΣΥΡΙΖΑ απόντα

Το μαζικό «παρών» των χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ που προσέρχονται στις κάλπες δείχνει ότι βιάστηκαν πολύ όσοι κήρυξαν τον ΣΥΡΙΖΑ απόντα, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωση του μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός του, στο εκλογικό κέντρο στο 1ο Πειραματικό Λύκειο Αθήνας, στην Πλάκα.
«Σήμερα μιλάει η βάση του ΣΥΡΙΖΑ, μιλάνε τα χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που προσέρχονται μαζικά στις κάλπες.
Το δικό τους "παρών" μαζί και το δικό μου, ως ένας από τους χιλιάδες που προσέρχονται στις κάλπες, το δικό τους μαζικό "παρών" λοιπόν δείχνει ότι βιάστηκαν πολύ όσοι κήρυξαν τον ΣΥΡΙΖΑ απόντα.
Θα είμαστε εδώ», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός.
tsipras_ekloges.jpg
axtsioglou_b.JPG
Τι έδιναν οι εταιρείες στοιχημάτων

Δύο ξεκάθαρα φαβορί έβλεπαν και τα γραφεία στοιχημάτων στις εκλογές της Κυριακής (17/9/2023) για τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι στοιχηματικές εταιρείες προέβλεπαν ότι θα προκριθούν στον δεύτερο γύρο (24/9) η Έφη Αχτσιόγλου και ο Στέφανος Κασσελάκης.
Έδιναν περίπου 1.65 στην Έφη Αχτσιόγλου για να είναι η επόμενη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και 2.40 στον Στέφανο Κασσελάκη.
Οι άλλοι υποψήφιοι (Τσακαλώτος, Παππάς) κινήθηκαν στο 75.00, ενώ ο Στέφανος Τζουμάκας συγκέντρωνε αποδόσεις έως και 250.00.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης