Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Όλα δείχνουν σκληρή μάχη Αχτσιόγλου- Κασσελάκη – Πρωτοφανής η συμμετοχή, ψήφισαν πάνω από 143.000

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ:  Όλα δείχνουν σκληρή μάχη Αχτσιόγλου- Κασσελάκη – Πρωτοφανής η συμμετοχή, ψήφισαν πάνω από 143.000
Αναγέννηση του κόμματος, κατάκτηση του κοινωνικού ερείσματος, επικράτηση έναντι Μητσοτάκη το τριπλό στοίχημα των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Σχετικά Άρθρα
(upd 15) Απρόσμενα μεγάλη ήταν η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογές για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, που διεξήχθησαν την Κυριακή (17/9/2023).
Για τον λόγο αυτό μάλιστα δόθηκε και ωριαία παράταση έως τις 21:00  
Σύμφωνα με την εφορευτική επιτροπή έως τις 19:30 είχαν ήδη ψηφίσει 130.535.
Συνολικά στις κάλπες προσήλθαν 143.800.
Εξ αυτών, περίπου 95.000 είναι τα παλαιά μέλη ενώ νέα είναι 39.800, χωρίς να υπολογίζεται η ψήφος από το εξωτερικό που πριν μια ώρα υπολογιζόταν σε συμμετοχή 1.100.
Νωρίτερα ουρές σχηματίστηκαν στα εκλογικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής Γιάννη Δρόσο τα πρώτα αποτελέσματα δεν πρέπει να αναμένονται πριν από τις 11:00 το βράδυ.
Στην Κουμουνδούρου χαρακτηρίζουν τη συμμετοχή ιδιαίτερα ενθαρρυντική και πρόκριμα για ισχυρότερη παρέμβαση του κόμματος και του νέου προέδρου στις πολιτικές εξελίξεις.
Την ικανοποίησή του για την προσέλευση των ψηφοφόρων εκφράζουν όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη αλλά και οι υποψήφιοι πρόεδροι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Για μαζικό παρών, που δίνει απαντήσεις, έκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας.

Δρυμιώτης: Τα νέα μέλη θα αναδείξουν τον αρχηγό  

O εκλογικός αναλυτής Ανδρέας Δρυμιώτης επισημαίνει σε συνέντευξή του στη ΕΡΤ ότι δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις για το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ «ειδικά με τόσο μεγάλη συμμετοχή νέων ψηφοφόρων, οι οποίοι δεν ξέρει κανείς από πού προέρχονται.
Γιατί είναι πολύ μεγάλο ποσοστό το ένα τέταρτο να είναι νέα μέλη».
Οι 25.000 καινούργιοι άνθρωποι είναι αυτοί που κατά πάσα πιθανότητα θα κρίνουν και το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών, επισημαίνει ο αναλυτής και προσθέτει:
«Εκεί που ήταν διαδικασία τελειωμένη, η τράπουλα ανακατεύτηκε»
«Ο κ. Κασσελάκης αντιπροσωπεύει κάτι πολύ καινούργιο για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι εξαιρετικά εμφανίσιμος, πλούσιος.
Δεν το έκρυψε ότι είναι πλούσιος, δεν προσπάθησε να κρυφτεί πίσω από αριστερά κλισέ και ιστορίες, είναι η επιτομή του αμερικανικού ονείρου», είπε ο Ανδρέας Δρυμιώτης εκτιμώντας ότι «αυτό έχει δημιουργήσει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το οποίο εκδηλώνεται με την ψήφο».
Ο αναλυτής σχολίασε ότι «οι άνθρωποι περίμεναν με τις ώρες για να ψηφίσουν, αλλά εντύπωση προκαλεί γιατί δεν διεκπεραιώνεται πολύ γρήγορα αυτή η διαδικασία, αφού από τα 570 τμήματα αντιστοιχούν 200 – 300 ψήφοι ανά τμήμα».

Τα πρώτα αποτελέσματα από τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας.

Οι κάλπες που στήθηκαν στα 570 εκλογικά κέντρα ανά την επικράτεια κλείνουν σε λίγη ώρα (9 .μ.μ.) με τα πρώτα αποτελέσματα να έρχονται από το εκλογικό κέντρο στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας.
Στέφανος Κασσελάκης: 68 ψήφοι
Έφη Αχτσιόγλου: 35 ψήφοι
Ευκλείδης Τσακαλώτος:  5
Παππάς 3
Τζουμάκας 1

Παππάς: Να δοθεί παράταση - Η συμμετοχή ξεπερνά κάθε προσδοκία


«Να δοθεί παράταση της διαδικασίας, η συμμετοχή ξεπερνά τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες»
Η συμμετοχή του δημοκρατικού κόσμου ξεπερνάει και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες», τόνισε νωρίτερα ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς για τις εσωκομματικές εκλογές που διεξάγονται την Κυριακή (17/9/2023).
«Ας κάνουμε όλοι τα πάντα, για την ισχυροποίηση της παράταξης.
Θεωρώ αυτονόητο ότι η ΚΕΦΕ θα δώσει παράταση της διαδικασίας, όπου παραστεί ανάγκη», σημείωσε ο κ. Παππάς.

Τσίπρας: Μαζικό «παρών» στις εσωκομματικές εκλογές – Βιάστηκαν πολύ όσοι κήρυξαν τον ΣΥΡΙΖΑ απόντα

Το μαζικό «παρών» των χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ που προσέρχονται στις κάλπες δείχνει ότι βιάστηκαν πολύ όσοι κήρυξαν τον ΣΥΡΙΖΑ απόντα, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωση του μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός του, στο εκλογικό κέντρο στο 1ο Πειραματικό Λύκειο Αθήνας, στην Πλάκα.
«Σήμερα μιλάει η βάση του ΣΥΡΙΖΑ, μιλάνε τα χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που προσέρχονται μαζικά στις κάλπες.
Το δικό τους "παρών" μαζί και το δικό μου, ως ένας από τους χιλιάδες που προσέρχονται στις κάλπες, το δικό τους μαζικό "παρών" λοιπόν δείχνει ότι βιάστηκαν πολύ όσοι κήρυξαν τον ΣΥΡΙΖΑ απόντα.
Θα είμαστε εδώ», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός.


Στη μεγάλη συμμετοχή σε όλη την Ελλάδα για την εκλογή νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάνει αναφορά και η Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία , Ρ. Σβίγκου, σημειώνονατς ότι "ψηφίζουμε για τη μεγάλη κυβερνώσα αριστερά".
sv_2.JPG

Πέντε μονομάχοι με δύο φαβορί


Νωρίτερα το BN έγραφε: Εφη Αχτσιόγλου, Στέφανος Κασσελάκης, Νίκος Παππάς, Στέφανος Τζουμάκας και Ευκλείδης Τσακαλώτος διεκδικούν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ,  με τις πρώτες δημοσκοπήσεις να κάνουν λόγο για 2ο γύρο και ντέρμπι μεταξύ δύο μονομάχων: της Έφης Αχτσιόγλου και του Στέφανου Κασσελάκη.
Στο μεταξύ, πρώτος στις κάλπες για να ψηφίσει  βρέθηκε το πρωί της Κυριακής 17/9, ο Ν. Παππάς, δηλώνοντας από το εκλογικό κέντρο της Καισαριανής πως  «ψηφίζουμε για να αναμετρηθούμε με τη δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Για να σώσουμε την κοινωνία, τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη από τα σχέδιά του. Για να ξεκινήσουμε μια ενωτική πορεία προς το μετασχηματισμό».
Τελευταίος από τους 5 υποψήφιους  ψήφισε  ο Ευ. Τσακαλώτος.

συρ1.JPG
Τι δίνουν οι εταιρείες στοιχημάτων 


Δύο ξεκάθαρα φαβορί βλέπουν και τα γραφεία στοιχημάτων στις εκλογές της Κυριακής (17/9/2023) για τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι στοιχηματικές εταιρείες προβλέπουν ότι θα προκριθούν στον δεύτερο γύρο (24/9) η Έφη Αχτσιόγλου και ο Στέφανος Κασσελάκης..
Δίνουν περίπου 1.65 στην Έφη Αχτσιόγλου για να είναι η επόμενη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και 2.40 στον Στέφανο Κασσελάκη.
Οι άλλοι υποψήφιοι (Τσακαλώτος, Παππάς) κινούνται στο 75.00, ενώ μπορεί να βρει κάποιον τον Στέφανο Τζουμάκα με αποδόσεις έως και 250.00.
Όσον αφορά το ποσοστό που αναμένεται να λάβουν οι «μονομάχοι» στον πρώτο γύρο.
Δύσκολα θα μπορέσει κάποιος να ξεπεράσει το απαιτούμενο 50% +1, με την Έφη Αχτσιόγλου να αναμένεται να κινηθεί κοντά στο 35-36% και τον Στέφανο Κασσελάκη μία ή δύο μονάδες πίσω.

Ψήφισε ο Ν. Παππάς: Μακριά από αντιλήψεις που θέλουν ένα κόμμα χυλό χωρίς λογοδοσία

«Σήμερα ψηφίζουμε για να αναμετρηθούμε με τη δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Για να σώσουμε την κοινωνία, τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη από τα σχέδιά του. Για να ξεκινήσουμε μια ενωτική πορεία προς το μετασχηματισμό», δήλωσε μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ν. Παππάς.
Ο κ. Παππάς ψήφισε στο εκλογικό κέντρο της Καισαριανής
(Δημαρχείο Καισαριανής, αίθουσα εκδηλώσεων, Βρυούλων 125 & Φιλαδελφείας).
Όπως δήλωσε , «χτίζουμε την ανοιχτή δημοκρατική προοδευτική παράταξη της χώρας. Χτίζουμε την παράταξη της νίκης».
Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του Ν. Παππά:
«σήμερα ψηφίζουμε για να αναμετρηθούμε με τη δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Για να σώσουμε την κοινωνία, τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη από τα σχέδιά του. Για να ξεκινήσουμε μια ενωτική πορεία προς το μετασχηματισμό. Μακριά από αντιλήψεις που θέλουν ένα κόμμα χυλό χωρίς λογοδοσία. Μακριά από αντιλήψεις που θέλει ένα κόμμα με κλειστές πόρτες. Κάνουμε τα ανοίγματά μας, χτίζουμε την ανοιχτή δημοκρατική προοδευτική παράταξη της χώρας. Χτίζουμε την παράταξη της νίκης».
pappas_vote.JPG
Ψήφισε η Έφη Αχτιόγλου στο Περιστέρι: Από αύριο διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει

Στο εκλογικό κέντρο του Περιστερίου άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα η υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου.
Αφού ψήφισε η κα Αχτσιόγλου σε δηλώσεις της ανέφερε πως «χθες ο κ. Μητσοτάκης μας είπε ότι το σχέδιό του είναι να επιβιώσουμε. Δεν θα πάρουμε. Σήμερα στέλνουμε το πρώτο μήνυμα, από αύριο διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει».
Υπογράμμισε ότι «σήμερα είναι μια μέρα ανανέωσης της σύγχρονης Αριστεράς» και ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει δυναμικά.
«είναι μια σημαντική μέρα για τους προοδευτικούς πολίτες αυτού του τόπου» και τόνισε ότι «σήμερα από το πρωί χιλιάδες άνθρωποι στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία επιστρέφει δυναμικά». «Κι εμείς», υπογράμμισε, «είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στο αίτημα τους, στο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για μια καλύτερη ζωή, με ισότητα, δικαιοσύνη και ασφάλεια».
axtsioglou_3.JPG
Στην Καλλιθέα ψήφισε ο Στέφανος Τζουμάκας: Μεγάλη μέρα για την Αριστερά, πρέπει να αλλάξουμε πορεία


«Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για τη δημοκρατική προοδευτική παράταξη και την Αριστερά και έχουμε μεγάλη δυνατότητα ακόμα μέχρι το βράδυ πάρα πολλοί φίλοι και μέλη να λάβουν μέρος στη διαδικασία της εκλογής, να έχουμε μεγάλη συμμετοχή γιατί το θεωρώ σημαντικό, γιατί πρέπει να αλλάξουμε πορεία», δήλωσε από την Καλλιθέα ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Στέφανος Τζουμάκας.
Ο κ. Τζουμάκας
άσκησε το εκλογικό του στο εκλογικό κέντρο της Καλλιθέας και στη συνέχεια σε δήλωσή του τόνισε πως «είχαμε μια ήττα μπορούμε να πάμε σε ανασυγκρότηση, για να πάμε σε μια κυβερνητική πολιτική πλειοψηφία, για να αναλάβουμε την ευθύνη για της χώρας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι κόμμα πολιτικό, να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και η ηγεσία του να είναι όρθια και να μην υποκαθίσταται από άλλα κέντρα δύναμης μέσα και έξω από τη χώρα.
Το βασικό πρόβλημα σε όλο το δυτικό ημισφαίριο είναι η υποκατάσταση της πολιτικής από άλλες δυνάμεις που υπάρχουν σε κάθε χώρα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα εκφυλισμού και παρακμής στο δημόσιο βίο» .
«Ένας είναι ο κριτής το εκλογικό σώμα και η βάση μας. Είναι ανώτατοι όλων μας, έχουν το κριτήριο το βράδυ να υπάρξει μια κατεύθυνση. Όλα θα αξιολογηθούν το βράδυ για το πού θα πάμε», καυτέληξε.
tzoumakas.JPG
Στο Περιστέρι ψήφισε ο Κασσελάκης: Η χώρα δικαιούται να έχει μια προοδευτική κυβέρνηση σύντομα

Στο εκλογικό κέντρο του Περιστερίου
μετέβη για να ψηφίσει ο υπυψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσεκλάκης.
Ο κ. Κασσελάκης 
έτυχε θερμής υποδοχής, έβγαλε φωτρογραφίες και αντάλλαξε χειραψίες.
Μάλιστα, περίμενε στην ουρά για να ψηφίσει, ενώ συνομίλησε με μέλη στο εκλογικό κέντρο λέγοντας «πάμε να πάρουμε τη χώρα πίσω, από αύριο πρέπει να ενωθούμε».
Αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα δήλωσε συγκινημένος από την κοσμοσυρροή και την απρόσμενη προσέλευση, λέγοντας ότι «αξίζει τον κόπο. Η χώρα δικαιούται να έχει μια προοδευτική κυβέρνηση σύντομα στον τόπο, μια προοδευτική κυβέρνηση που βάζει τον άνθρωπο στο επίκεντρο και ξέρει να διαχειρίζεται το μέλλον του τόπου, τους πόρους του τόπου και να λύνει τα προβλήματα του τόπου».
«Μια σύγχρονη πατριωτική κυβερνώσα αριστερά», πρόσθεσε και τόνισε πως «αυτό είναι το όραμά μου, αυτό φαίνεται να βλέπει ο κόσμος και να ανταποκρίνεται».
«Ψηφίστε σήμερα, για όποιον θέλετε, αλλά ψηφίστε. Και από αύριο ενωμένοι συνεχίζουμε μαζί. Και με τη νίκη», κατέληξε.
kasselakis.JPG
Στο εκλογικό Κέντρο Νέας Ιωνίας ψήφισε ο Τσακαλώτος:  Σημαντική μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κοινωνία

Το εκλογικό του δικαίωμα στο εκλογικό Κέντρο Νέας Ιωνίας άσκησε ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο κ. Τσακαλώτος, αφού ψήφισε, σε δήλωσή του ανέφερε πως «είναι μια σημαντική μέρα, μια σημαντική μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κοινωνία, και είναι και μια σημαντική μέρα για τον κόσμο της Αριστεράς».
«Ελπίζω να προχωρήσουμε μπροστά με τις αξίες μας, τις αναλύσεις μας, τις προτάσεις μας, για να μπορεί η χώρα να αλλάξει το παράδειγμα και να φέρει το κάτι καινούριο που το χρειάζεται τόσο πολύ μετά από τις κρίσεις που έχει περάσει», πρόσθεσε.
Τέλος, σημείωσεότι το σύνθημά του ήταν «αξιόπιστα, ενωτικά, αριστερά», για να συμπληρώσει ότι πιστεύει πως η επόμενη μέρα μπορεί να είναι καλύτερη «αν ο κόσμος τη Αριστεράς δείξει αυτά τα αντανακλαστικά που χρειάζεται για να αλλάξει το παράδειγμα που σας είπα».
tsakalotos_2.JPG
Τα εσωκομματικά μαχαιρώματα  την παραμονή των εκλογών

Ωστόσο, την παραμονή της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης σήμερα, δεν έλειψαν και τα εσωκομματικά μαχαιρώματα,  αφού στο πλαίσιο μιας έντονης φημολογίας που αναπτύχθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η υποψήφια για τη προεδρία  Εφη Αχτσιόγλου... χρεώθηκε προσπάθεια υπονόμευσης του πρώην Αρχηγού Αλέξη Τσίπρά, με την αποστολή SMS που τον καλούσε να παραιτηθεί... καθώς οι εσωκομματικές φράξιες ήθελαν το πρώην αγαπημενο τους... παιδί να μένει μεταβατικός αρχηγός, ώστε να υποστεί πλήρως αποδυναμωμένος ακόμη μια οδυνηρή ήττα από τον Κυριακό Μητσοτάκη στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές του Οκτωβρίου.
Το ερώτημα που ταλανίζει τα μυαλά όσων παρακολουθούν τις.. άγριες εσωκομματικές εξελίξεις είναι το εξής: Ποιος και για ποιον στόχο επιτίθεται με τέτοιο σκληρό τρόπο στην (επικρατέστερη, τουλάχιστον στα χαρτιά...) υπόψήφιο και πόσο... αίμα θα τρέξει στη εσωκομματική αντιπαράθεση. 
Την ίδια ώρα, το δίλημμα για το κόμμα είναι βαθύτερο: η Κουμουνδούρου αναζητά έναν νέο πολιτικό βήμα, σε μια περίοδο που οι φυσικές καταστροφές - μετά τις φωτιές, οι φονικές πλημμύρες που κατέστρεψαν την Κεντρική Ελλάδα και τον Θεσσαλικό Κάμπο- βαθαίνουν το τραύμα των αντιλαϊκών κυβερνητικών πολιτικών στον κοινωνικό κορμό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην εισήγηση του κατά την συνέντευξη τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της ΔΕΘ ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελος , - ο οποίος σήμερα, Κυριακή 17/9 θα ψηφίσει στη Θέρμη - συνέδεσε την ανάγκη αλλαγής πολιτικής με τη δραματική κατάσταση στις πληγείσες περιοχές που εξελίσσεται «σε ένα ντόμινο ανασφάλειας».

Η απάντηση για προβοκάτσια...

Μετά τον εσωκομματικό σάλο
στον ΣΥΡΙΖΑ με τη διακίνηση σεναρίων που θέλουν να υπονόμευε τον Αλέξη Τσίπρα η υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου, η ίδια απάντησε
«προβοκάτσιες τέλος», υπογραμμίζοντας ότι  «τους τελευταίους μήνες συγκεκριμένα κέντρα έχουν εξαπολύσει εναντίον μου συκοφαντικές και χυδαίες επιθέσεις.
Η λάσπη αυτή κορυφώθηκε τις τελευταίες ώρες πριν τις κάλπες, εμφανίζοντάς με ως δήθεν υπονομεύτρια του Αλέξη Τσίπρα.
Την Κυριακή θα πάρουν την απάντησή τους από τους πολίτες, τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Η επόμενη εμφάνιση Τσίπρα στην τελετή παράδοσης - παραλαβής στις 25 Σεπτεμβρίου


Και ενώ είναι βαριά η… παρουσία του πρώην προέδρου στα εσωκομματικά του της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ieidiseis.gr θα τον δούμε αρκετά σύντομα να επιστρέφει.
«Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, την επομένη της εκλογής του διαδόχου του θα υπάρξει τελετή ''παράδοσης - παραλαβής'' στην Κουμουνδούρου» γράφει η καλά ενημερωμένη παραπολιτική στήλη της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας.
«Με δεδομένο ότι όλοι θεωρούν βεβαία την εκλογή προέδρου τη δεύτερη Κυριακή, θα δούμε τον Αλέξη Τσίπρα στην Κουμουνδούρου την άλλη Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου», σημειώνεται στο ρεπορτάζ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης