Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ (17/9): Φόβος διάσπασης και ατμόσφαιρα έντονης δυσπιστίας – Σάλος με το SMS Αχτσιόγλου σε Τσίπρα

Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ (17/9): Φόβος διάσπασης και ατμόσφαιρα έντονης δυσπιστίας – Σάλος με το SMS Αχτσιόγλου σε Τσίπρα
To τριπλό στοίχημα των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αναγέννηση του κόμματος, κατάκτηση του κοινωνικού ερείσματος, επικράτηση έναντι Μητσοτάκη
Σχετικά Άρθρα
Η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τις κάλπες για την εκλογή νέου προέδρου να ανοίγουν την Κυριακή 17/9 το πρωί.
Την ίδια ώρα, τα εσωκομματικά μαχαίρια δεν σταμάτησαν να... δουλεύουν καθώς στο πλαίσιο μιας έντονης φημολογίας που αναπτύχθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η υποψήφια για τη προεδρία  Εφη Αχτσιόγλου... χρεώθηκε προσπάθεια υπονόμευσης του πρώην Αρχηγού Αλέξη Τσίπρά, με την αποστολή SMS που τον καλούσε να παραιτηθεί... καθώς οι εσωκομματικές φράξιες ήθελαν το πρώην αγαπημενο τους... παιδί να μένει μεταβατικός αρχηγός ώστε να υποστεί πλήρως αποδυναμωμένος ακόμη μια οδυνηρή ήττα από τον Κυριακό Μητσοτάκη στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές του Οκτωβρίου. 

Το ερώτημα που ταλανίζει τα μυαλά όσων παρακολουθούν τις.. άγριες εσωκομματικές εξελίξεις είναι το εξής: Ποιος και για ποιον στόχο επιτίθεται με τέτοιο σκληρό τρόπο στην (επικρατέστερη, τουλάχιστον στα χαρτιά...) υπόψήφιο και πόσο... αίμα θα τρέξει στη εσωκομματικη΄αντιπαράθεση. 

Σε αυτό το σκλήτο σκήνικό, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καλούνται να επιλέξουν τον επόμενο αρχηγό τους, μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, μεταξύ πέντε διεκδικητών της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Εφης Αχτσιόγλου, Στέφανου Κασσελάκη, Νίκου Παππά, Στέφανου Τζουμάκα, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τις πρώτες δημοσκοπήσεις να κάνουν λόγο για 2ο γύρο και ντέρμπι μεταξύ δύο μονομάχων: της Έφης Αχτσιόγλου και του Στέφανου Κασσελάκη.
Ωστόσο το δίλημμα για το κόμμα είναι βαθύτερο: η Κουμουνδούρου αναζητά έναν νέο πολιτικό βήμα, σε μια περίοδο που οι φυσικές καταστροφές - μετά τις φωτιές, οι φονικές πλημμύρες που κατέστρεψαν την Κεντρική Ελλάδα και τον Θεσσαλικό Κάμπο- βαθαίνουν το τραύμα των αντιλαϊκών κυβερνητικών πολιτικών στον κοινωνικό κορμό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην εισήγηση του κατά την συνέντευξη τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της ΔΕΘ ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελος , - ο οποίος την Κυριακή 17/9 θα ψηφίσει στη Θέρμη - συνέδεσε την ανάγκη αλλαγής πολιτικής με τη δραματική κατάσταση στις πληγείσες περιοχές που εξελίσσεται «σε ένα ντόμινο ανασφάλειας».

Η απάντηση για προβοκάτσια...

Εσωκομματικός σάλος
έχει ξεσηκωθεί στο ΣΥΡΙΖΑ μία ημέρα μετά τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του διαδόχου του Αλέξη Τσιπρά με τη διακίνηση σεναρίων που θέλουν να υπονόμευε τον Αλέξη Τσίπρα η υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έφη Αχτσιόγλου.
«Προβοκάτσιες τέλος» τόνισε και πρόσθεσε: «Τους τελευταίους μήνες συγκεκριμένα κέντρα έχουν εξαπολύσει εναντίον μου συκοφαντικές και χυδαίες επιθέσεις.
Η λάσπη αυτή κορυφώθηκε τις τελευταίες ώρες πριν τις κάλπες, εμφανίζοντάς με ως δήθεν υπονομεύτρια του Αλέξη Τσίπρα.
Την Κυριακή θα πάρουν την απάντησή τους από τους πολίτες, τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» τόνισε, σε δήλωσή της σε ιστοσελίδα εφημερίδας που υποστηρίζει το ΣΥΡΙΖΑ, η Έφη Αχτσιογλου.

Το δημοσίευμα

Ανυπόγραφο ρεπορτάζ που δημοσιεύει το ivoice.gr υποστηρίζει ότι η Έφη Αχτσιόγλου έστειλε ένα sms στον Αλέξη Τσίπρα με το οποίο του ζητούσε να παραιτηθεί «στις 16 Οκτωβρίου δρομολογώντας τις διαδικασίες της εκλογής νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ»
«Ουσιαστικά αυτή και η παρέα των Ηλιόπουλων, η παρέα που παρίστανε τον φίλο του Τσίπρα, τού ζητούσε να παραμείνει υπηρεσιακός πρόεδρος μέχρι τις δημοτικές εκλογές.
Να χρεωθεί μια ακόμα βέβαιη πολιτική και εκλογική ήττα, μιας και θα ήταν πρόεδρος υπό δημόσια αμφισβήτηση», συνεχίζει η ιστοσελίδα.
Το ρεπορτάζ καταλήγει ότι το εν λόγω sms ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι κι ότι «ενώ είχε αποφασίσει ο Τσίπρας να μείνει και να το παλέψει, ακούγοντας τον Βίτσα την Τετάρτη την προηγούμενη της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου που σηματοδοτούσε την στάση απέναντι του των “ομπρελάκηδων” και των άλλων μπαχαλάκηδων του κόμματος, έλαβε κι αυτό το μήνυμα της Αχτσιόγλου κι αποφάσισε να τα βροντήξει διότι κατάλαβε ότι δεν μπορεί να βγάλει άκρη με τους “στρατηγούς” της ήττας.
Όλους αυτούς που του χρεώνουν σήμερα αποκλειστικά στις πλάτες του το 18%».
Το ερώτημα που τίθεται είναι ποιο... στρατόπεδο διακίνησε αυτά τα σενάρια...
Το μυαλό όλων κάπου πάει...

Απόσπασμα του δημοσιεύματος: 

Σήμερα, αφού έχω πλέον τσεκάρει δημοσιογραφικά το ρεπορτάζ μου, αποκαλύπτω το sms της κ. Αχτσιόγλου στον Αλέξη Τσίπρα. Με το οποίο του ζητούσε να παραιτηθεί στις 16 Οκτωβρίου δρομολογώντας τις διαδικασίες της εκλογής νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ουσιαστικά αυτή και η παρέα των Ηλιόπουλων, η παρέα που παρίστανε τον φίλο του Τσίπρα, τού ζητούσε να παραμείνει υπηρεσιακός πρόεδρος μέχρι τις δημοτικές εκλογές. Να χρεωθεί μια ακόμα βέβαιη πολιτική και εκλογική ήττα, μιας και θα ήταν πρόεδρος υπό δημόσια αμφισβήτηση, καλά για την υπονόμευση του όλο το προηγούμενο διάστημα δεν χρειάζεται να γράψουμε κάτι, το αντιλήφθηκαν και οι “πέτρες” στις 21 Μαΐου, και στην συνέχεια ως στημένη λεμονόκουπα να τους αδειάσει την γωνιά.
Αυτό το μήνυμα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Ενώ είχε αποφασίσει ο Τσίπρας να μείνει και να το παλέψει, ακούγοντας τον Βίτσα την Τετάρτη την προηγούμενη της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου που σηματοδοτούσε την στάση απέναντι του των “ομπρελάκηδων” και των άλλων μπαχαλάκηδων του κόμματος, έλαβε κι αυτό το μήνυμα της Αχτσιόγλου κι αποφάσισε να τα βροντήξει διότι κατάλαβε ότι δεν μπορεί να βγάλει άκρη με τους “στρατηγούς” της ήττας. Όλους αυτούς που του χρεώνουν σήμερα αποκλειστικά στις πλάτες του το 18%.

Έτσι έφυγε ο Τσίπρας και άφησε πίσω του τους… θυμωμένους του 3%.
Αυτούς που θύμωναν “με το νέο του Αλέξη” όταν πάλευε για την διεύρυνση της Αριστεράς και την συνάντηση της με την κεντροαριστερά, προκειμένου να μην κυβερνάνε οι Μητσοτάκηδες και οι Σαμαράδες.

Αυτούς που ξαναθύμωσαν με το νέο σήμερα γιατί αισθάνονται τον κίνδυνο να μην πάνε μόνοι τους στις εσωκομματικές κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ και φοβούνται ότι οι… μάζες θα τους πάρουν πάλι τα κλειδιά του κόμματος

Η επόμενη εμφάνιση Τσίπρα στην τελετή παράδοσης - παραλαβής στις 25 Σεπτεμβρίου

Και ενώ είναι βαριά η… παρουσία του πρώην προέδρου στα εσωκομματικά του της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ieidiseis.gr θα τον δούμε αρκετά σύντομα να επιστρέφει.
«Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, την επομένη της εκλογής του διαδόχου του θα υπάρξει τελετή ''παράδοσης - παραλαβής'' στην Κουμουνδούρου» γράφει η καλά ενημερωμένη παραπολιτική στήλη της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας.
«Με δεδομένο ότι όλοι θεωρούν βεβαία την εκλογή προέδρου τη δεύτερη Κυριακή, θα δούμε τον Αλέξη Τσίπρα στην Κουμουνδούρου την άλλη Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου», σημειώνεται στο ρεπορτάζ.

Προς δεύτερο γύρο με Αχτσιόγλου και Κασσελάκη – Αναζητείται η γάτα… που πιάνει ποντίκια

Δεύτερο γύρο για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis Στράτος Φαναράς σε δηλώσεις του ενόψει της εκλογικής διαδικασίας της Κυριακής (17/9/2023).
«Το μόνο που μπορώ να πω με σχετική βεβαιότητα, είναι ότι φαίνεται ότι δεν θα κλείσει αυτή η αναμέτρηση την Κυριακή, ότι κατά πάσα πιθανότητα θα έχουμε και δεύτερο γύρο (24/09) και εκεί μοιάζουν να είναι βασικοί διεκδικητές αυτοί οι δύο, η κ. Αχτσιόγλου και ο κ. Κασσελάκης», είπε ο κ. Φαναράς στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Σε ερώτηση για τη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (14/09) και εμφανίζει τον κ. Κασσελάκη να προηγείται κατά 8 μονάδες, ο κ. Φαναράς διευκρίνισε πως «το 8 μονάδες μπροστά είναι σε μια ερώτηση προτίμησης για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και σε ένα κοινό το οποίο δηλώνει ότι πιθανόν να πάει να ψηφίσει.
Όλα αυτά έχουν μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας».
«Το μόνο σίγουρο είναι ότι το σαφές προβάδισμα που έχει η κ. Αχτσιόγλου στο σύνολο του εκλογικού σώματος, τόσο σε δημοτικότητα όσο και σε εικόνα, σταδιακά, όσο πηγαίνουμε προς ένα σκληρό πυρήνα ο οποίος σκέφτεται να πάει να ψηφίσει στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής, μειώνεται υπέρ του κ. Κασσελάκη και εξισορροπείται ή και σε ορισμένα σημεία περνάει μπροστά ο κύριος Κασσελάκης και βασικά σε ένα, το οποίο είναι ότι σε αυτούς που σκέφτονται να πάνε να ψηφίσουν του δίνεται ένα πρόκριμα ως ικανότερο να αντιμετωπίσει και να κερδίσει στο μέλλον τον κ. Μητσοτάκη» σημείωσε ο κ. Φαναράς.

Πού ψηφίζουν οι 5

Συγκεκριμένα:
Έφη Αχτσιόγλου θα ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα στο εκλογικό κέντρο του Περιστερίου (Εκθεσιακός χώρος Δημαρχείου Περιστερίου, Καραθεοδωρή 1) στις 10:00
Στέφανος Κασσελάκης θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο εκλογικό κέντρο του Περιστερίου, (Εκθεσιακός χώρος Δημαρχείου Περιστερίου, Καραθεοδωρή 1), στις 12:30.
Νίκος Παππάς θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο εκλογικό κέντρο της Καισαριανής (Δημαρχείο Καισαριανής, αίθουσα εκδηλώσεων, Βρυούλων 125 & Φιλαδελφείας) στις 8:45.
Στέφανος Τζουμάκας θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο εκλογικό κέντρο της Καλλιθέας (Σχολικό Συγκρότημα Αγίου Νικολάου, Λεωφόρος Ελ. Βενιζέλου 175) στις 12:00.
Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο εκλογικό Κέντρο Νέας Ιωνίας (1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας, Κρήτης 77, Νέα Ιωνία) στις 13:00​

Τσακαλώτος: Όραμά μου ένας ΣΥΡΙΖΑ της αξιοπιστίας, της αυτοπεποίθησης, της συλλογικότητας

«Την Κυριακή, σας ζητώ την εντολή να προχωρήσουμε μαζί στη νέα αυτή περίοδο που ανοίγεται για το κόμμα μας και για την Αριστερά στην χώρα μας. Μετά τις 17 Σεπτέμβρη θα είμαστε παντού.
Μπορούμε να νικήσουμε και θα νικήσουμε», τονίζει σε δήλωσή του ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, την παραμονή των αυριανών εσωκομματικών εκλογών.
Όπως αναφέρει ο κ. Τσακαλώτος «έχω ένα όραμα για μια κοινωνία που θα πάει μπροστά και που θα γίνει υπόδειγμα για την αναπτυξιακή της δυναμική, τους θεσμούς της, τις εργασιακές σχέσεις, την κοινωνική δικαιοσύνη.
Όραμά μου, ένας ΣΥΡΙΖΑ της αξιοπιστίας, της αυτοπεποίθησης, της συλλογικότητας. Και μια κοινωνία με πολίτες που θα ζουν σε μια χώρα που αξίζει να ζει κανείς. Αυτό είναι το όραμά μου. Αυτή είναι η Ελλάδα του μέλλοντος για την οποία αξίζει να δουλέψουμε».
Ο κ. Τσακαλώτος, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει ότι «την Κυριακή ψηφίζουμε. Θα αναδείξουμε τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την αυριανή κυβέρνηση, τον/την αυριανό/αυριανή πρωθυπουργό.
Η Αριστερά, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα, άλλαξε την όψη των κοινωνιών. Η καθολική ψηφοφορία και η εμβάθυνση της δημοκρατίας, ο οικονομικός σχεδιασμός και ο περιορισμός του ρόλου των αγορών, η κοινωνική προστασία και το εκτεταμένο κοινωνικό κράτος, τα εργατικά δικαιώματα και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, η μείωση των οικονομικών ανισοτήτων και η καθιέρωση των δικαιωμάτων των μειοψηφιών, η βελτίωση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία, το δικαίωμα στον πολιτισμό ως δημόσιο αγαθό για όλους, όλα τα προηγούμενα - και πολλά άλλα - φέρουν την σφραγίδα της Αριστεράς.
Γιατί είναι η Αριστερά που έδωσε αξιοπρέπεια στους φτωχούς, αξιοπρέπεια σε όλες, όλους, όλα, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας, φύλου σεξουαλικού προσανατολισμού.
Με αυτές τις αξίες και τις ιδέες μας, προσερχόμαστε αύριο στις κάλπες».
«Και θα ψηφίσουμε με αυτοπεποίθηση, για να ανοίξουμε έναν νέο πολιτικό κύκλο για το κόμμα μας. Για να δώσουμε νέα ορμή και ενέργεια στις οργανώσεις και στα μέλη μας, νέα πνοή στις ιδέες μας, για να εκλέξουμε μια νέα ηγεσία συλλογική, ενωτική αλλά και τολμηρή.
Θα ψηφίσουμε όμως – και προπάντων - για να δώσουμε αξιοπρέπεια στους πολίτες αυτής της χώρας», προσθέτει.

Παππάς: Πρέπει η παράταξη να επανασυνδεθεί με την κεντροαριστερά τους προοδευτικούς πολίτες, τη μεσαία τάξη

«Έχω δει ανθρώπους να συμφωνούν με αυτά που λέω και άλλους να διαφωνούν.
Δεν έχω δει όμως κανέναν άνθρωπο, αυτό το διάστημα, που να μην καταλαβαίνει αυτά τα οποία λέω.
Θεωρώ, λοιπόν, ότι έχουμε σαφές στίγμα», απάντησε ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς, σε ερώτηση, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Action24, τι θα απαντούσε σε κάποιον που θα τον ρωτούσε «γιατί να ψηφίσω Νίκο Παππά».
«Λέω ότι η παράταξή μας πρέπει να εκτείνεται από την αριστερά μέχρι το προοδευτικό κέντρο.
Να επανασυνδεθεί με τους ανθρώπους της κεντροαριστεράς και τους προοδευτικούς πολίτες.
Να ανακτήσει τη σύνδεσή της με τη μεσαία τάξη και να γίνει η πιο δημοκρατική παράταξη, σε ότι αφορά τη λειτουργία της, στην Ευρώπη», τόνισε ο κ. Παππάς.

Οι κάλπες

Αύριο, Κυριακή 17/9, πραγματοποιούνται οι εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για την ανάδειξη Προέδρου που θα διαδεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα.
Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 8:00 π.μ. και θα κλείσουν στις 8:00 μ.μ.
σρζ1.JPG
Η Κουμουνδούρου έδωσε αναλυτικές πληροφορίες για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν για τη διαδικασία:

1. Πώς ψηφίζω για Πρόεδρο;

Δικαίωμα ψήφου έχουν ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ από την ηλικία των 15ετών και άνω, που είτε έχουν γραφτεί μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έως τις 16 Σεπτεμβρίου είτε εγγραφούν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ακόμη και την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών επιτόπου στα εκλογικά τμήματα.

2. Πότε ψηφίζω;

Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023, από τις 8.00 π.μ. μέχρι και τις 8.00 μ.μ.

3. Πού ψηφίζω;

Έχουν οριστεί 570 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα. Και όσοι είναι ήδη μέλη και όσοι εγγραφούν την ημέρα της ψηφοφορίας μπορούν να ψηφίσουν σε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ακόμη κι αν βρίσκονται εκτός της εκλογικής τους περιφέρειας.

4. Τι πρέπει να έχω μαζί μου;

Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο Υγείας ή άδεια διαμονής ή visa ή μπλε βεβαίωση.
Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ορίζεται καταβολή εκλογικής συνδρομής 2 ευρώ.
Οι μετανάστες και όσοι είναι κάτω των 17 οφείλουν να επιδείξουν νόμιμο έγγραφο που να προκύπτει ταυτοπροσωπία τους, καθώς και τον ΑΜΚΑ τους.

5. Πώς ψηφίζω από το εξωτερικό;

Για τους κατοίκους εξωτερικού η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά, την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου από τις 8.00 π.μ. μέχρι τις 8.00 μ.μ. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα εγγεγραμμένα μέλη και όσοι εγγραφούν στον isyriza μέχρι και την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου στις 14.00 ώρα Ελλάδας.
Από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ της Κυριακής 17 Σεπτεμβρίου 2023 οι εσωκομματικές κάλπες υποδέχονται την ψήφο όσων επιθυμούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στα 570 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης