Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αυτά θα πει ο Μητσοτάκης στην ΔΕΘ – Σχέδιο για Θεσσαλία, η νέα Πολιτική Προστασία, η καθημερινότητα και οι… παροχές

Αυτά θα πει ο Μητσοτάκης στην ΔΕΘ – Σχέδιο για Θεσσαλία, η νέα Πολιτική Προστασία, η καθημερινότητα και οι… παροχές
Θα προτάξει τα 400 ζεστά εκατ. ευρώ, θα αναλύσει την συμφωνία με την πρόεδρο της Κομισιον Ursula Von Der Leyen και θα ανακοινώσει το φόρο για τις φυσικές καταστροφές που θα ισχύσει από το 2024
Σχετικά Άρθρα
Αλλαγές έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία που θα δώσει σήμερα στο Βελλίδειο Συνεδριακό Μέγαρο.
Εκεί πρώτα από όλα θα ανακοινώσει τον οδικό χάρτη απακατάστασης των μεγάλων ζημιών στην Θεσσαλία.
Θα προτάξει τα 400 ζεστά εκατ. ευρώ, θα αναλύσει την συμφωνία με την πρόεδρο της Κομισιον Ursula Von Der Leyen και θα ανακοινώσει το φόρο για τις φυσικές καταστροφές που θα ισχύσει από το 2024.

Τα 2 μότο

Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα αναδείξει 2 μότο στην ομιλία του. Το πρώτο έχει να κάνει με την καθημερινότητα «Αλλάζουμε την καθημερινότητα, αλλάζουμε την Ελλάδα» και το δεύτερο έχει να κάνει με το οικονομικό μείγμα που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση από εδώ και πέρα, τονίζοντας ότι « θα ισορροπήσει ανάμεσα στην δημοσιονομική πειθαρχία και την κοινωνική ευαισθησία».

Νομοσχέδια και σύγκρουση με το βαθύ κράτος


Θα ξεκινήσει με τα νομοσχέδια που έχουν ψηφιστεί ως τώρα φέρνοντας στο προσκήνιο και το νέο εργασιακό νομοσχέδιο στο οποίο η αντιπολίτευση ασκεί κριτική αλλά και το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση στο δημόσιο. Επίσης, θα του δοθεί η ευκαιρία να αναλύσει τι πήγε στραβά το πρώτο τρίμηνο της κυβέρνησης και θα επαναλάβει τους βασικούς στόχους της δεύτερης θητείας του που δεν είναι άλλοι από την σύγκρουση με το βαθύ κράτος, σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας όπως η υγεία, η παιδεία, το δημόσιο και η δικαιοσύνη ενώ θα δώσει έμφαση στις αλλαγές στην Πολιτική Προστασία.

Η νέα Πολιτική Προστασία


Στελέχη που γνωρίζουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς κάνουν λόγο για μία οργανική διασύνδεση ανάμεσα στην Πολιτική Προστασία και τις Ένοπλες Δυνάμεις, κατάσταση στην οποία αναμένεται να έχει κομβικό ρόλο το ΓΕΕΘΑ.
Εκεί, πάντως, δεν θα αποφύγει πιέσεις και ερωτήσεις στην συνέντευξη τύπου σχετικά με τις ευθύνες του υπουργείου στην διαχείριση της κακοκαιρίας Daniel.

2 λόγοι για μικρότερο καλάθι

Από εκεί και πέρα, το καλάθι είναι μικρότερο από άλλες χρονιές για δύο λόγους. Ο πρώτος διότι υπάρχει ενόψει άνοιγμα του κουμπαρά για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και ο δεύτερος – και ίσως πιο κρισιμος- δεν πρέπει να δοθεί η εικόνα στους οίκους ότι η κυβέρνηση προχωράει σε αλόγιστες σπατάλες, τώρα που έχει λάβει επενδυτική βαθμίδα από την DBRS.

Ψαλίδισμα παροχών


Από εκεί και πέρα, θα τεθούν επί τάπητος οι παροχές στις ευάλωτες ομάδες (market pass k.a) το επίδομα στους συνταξιούχους με την προσωπική διαφορά, οι αυξήσεις σε κατώτατο μισθό και συντάξεις.
Με μία διαφορά καθώς υπό αμφισβήτηση έχουν τεθεί δύο μέτρα, η συνέχιση του market pass πέρα του Δεκέμβρη και η επιταγή ακρίβειας για τους ευάλωτους οικονομικά πολίτες.

Αλλαγές πριν ή μετά τις εκλογές

Ο Πρωθυπουργός θα ερωτηθεί γιατί η κυβέρνηση παρουσιάζει σε όλους τους τομείς μία εικόνα αστάθειας που αποτυπώνεται και από την πρόσφατη δημοσκόπηση της Metron Analysis.
Ένα κυρίαρχο ερώτημα που θα του τεθεί είναι αν προτίθεται να κάνει αλλαγές στο κυβερνητικό επιτελείο.
Όπως λένε όμως άνθρωποι του περιβάλλοντος Μητσοτάκη, οι όποιες αλλαγές θα γίνουν σε ουδέτερο χρόνο. Μάλλον πριν ή μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές αφού δεν θέλει να διαταράξει την πανστρατιά της ΝΔ για να κερδίσει περιφέρειες και βασικούς δήμους.

Όχι κινητοποίηση

Η ομιλία σήμερα στο Βελλίδειο θα είναι λιτή. Θα κληθούν μόνο παραγωγικοί φορείς. Έχουν ειδοποιηθεί στελέχη ότι δεν ισχύει η πρόσκλησή τους. Το Μαξίμου έχει δώσει εντολή να μην γίνει κινητοποίηση μαζική όπως τις άλλες χρονιές. Το ίδιο ισχύει και για τις εξόδους υπουργών-βουλευτών στην βραδινή Θεσσαλονίκη.

Θέλει να αλλάξει κλίμα

Ο Κ. Μητσοτάκης ξεκάθαρα θέλει να φέρει την συζήτηση στο πεδίο της οικονομίας. Θα πιαστεί από την επενδυτική βαθμίδα, θα μιλήσει για την μείωση του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ, θα αναφέρει μέτρα για την μεγάλη φοροδιαφυγή στην οποία περιμένει από το υπουργείο Οικονομικών τα αποτελέσματα διατάξεων.

Τι θα ερωτηθεί

Όμως, θα ερωτηθεί πιεστικά και για το θέμα της ακρίβειας που σοβεί σήμερα στην ελληνική αγορά.
Ήδη το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μίλησε για απαράδεκτες αυξήσεις σε τιμές στα οπωροκηπευτικά που δεν εξηγούνται παρά μόνο με αισχροκέρδεια.
Ο θεσσαλικός κάμπος θα φέρει αυξήσεις σε πολλά προϊόντα, την ώρα που και η βενζίνη βρίσκεται στα ύψη. Και φυσικά, θα πρέπει να δώσει μία απάντηση και για το γεγονός ότι σταματάει να ισχύει το market pass από τον Δεκέμβριο-Ιανουάριο.
Τέλος, αναμένονται με ενδιαφέρον οι απαντήσεις στα θέματα της κρατικής μηχανής, της ασφάλειας, της λαθρομετανάστευσης, τα ελληνοτουρκικά κ.α.

Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης