Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γλαβίνας (ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ): Εμείς είμαστε το ισχυρό εναλλακτικό αντίβαρο απέναντι στη Νέα Δημοκρατία

Γλαβίνας (ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ): Εμείς είμαστε το ισχυρό εναλλακτικό αντίβαρο απέναντι στη Νέα Δημοκρατία
«Υπάρχουν μια σειρά ευθυνών και εμείς πιστεύουμε ότι η εξεταστική επιτροπή μπορεί να αναδείξει αυτές τις ευθύνες» τόνισε για τη Θεσσαλία ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ
Στο forum του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» και τους δημοσιογράφους Νίκο Φιλιππίδη, Γιάννη Αγουρίδη και Χρήστο Κολώνα, μίλησε την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της 87ΗΣ ΔΕΘ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας.
Ερωτηθείς για τα βασικά μηνύματα που θέλει να στείλει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, από το βήμα της 87ης ΔΕΘ, ο κ. Γλαβίνας τόνισε: «Σίγουρα τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας είναι σε πρώτο πλάνο, τα ζητήματα της οικονομίας και της ακρίβειας επίσης, αν και το ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή είναι στην πολιτική προστασία και στη Θεσσαλία. Οι επιπτώσεις της, άλλωστε, θα επιβαρύνουν πολύ το εισόδημα των πολιτών, διαβάζουμε για σημαντικές ανατιμήσεις, άρα και η ακρίβεια είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα».
Σχετικά με όσα ανάφεραν κυβερνητικά στελέχη περί επιβολής ενός ειδικού τέλους για την κλιματική κρίση, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής σημείωσε: «Εξαρτάται από πού θα αντληθούν αυτά τα χρήματα. Δεν έχει αποσαφηνιστεί. Να δούμε ποιους θα επιβαρύνουν, ποια φορολογικά στρώματα θα επιβαρύνουν γιατί, όπως το έχουμε πει πολλές φορές και είναι μια πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν ήδη πολλοί έμμεσοι φόροι, που επιβαρύνουν άδικα ειδικά τη μεσαία τάξη και τους αδύναμους», υπογραμμίζοντας ότι «σίγουρα ένας επιπλέον φόρος στην κατανάλωση θα επιβαρύνει ιδιαίτερα τους πολύ ήδη αυξημένους φόρους. Πρέπει να βρούμε τις λύσεις. Αν πραγματικά υπάρχει ανάγκη – που φαίνεται ότι υπάρχει ανάγκη προφανώς για να αντισταθμίσουμε τις καταστροφές που έγιναν και θα χρειαστούν πάρα πολλά χρήματα -κι εδώ επιτρέψτε μου να πω ότι η εκτίμηση για το πόσα δισεκατομμύρια θα χρειαστούν είναι πολύ σχετική αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Γιατί ακούγονται διάφοροι αριθμοί κι επειδή και ο Πρωθυπουργός ίσως να βιάστηκε κάπως να πάει στην Ευρώπη για να ζητήσει τα χρήματα – επικοινωνιακή πρεμούρα εγώ θα την χαρακτηρίσω – χωρίς να ξέρουμε ποια είναι ακριβώς η κατάσταση».
«Εμείς θα προτιμούσαμε να έχει γίνει μια τελική αποτίμηση – απαιτεί χρόνο άλλωστε, δεν θα γίνει αύριο – και στη συνέχεια, έχοντας όλα τα στοιχεία στο χέρι μας να πάμε και να ζητήσουμε τη βοήθεια των ευρωπαϊκών θεσμών», σημείωσε.
Αναφερόμενος στις καταστροφές από την κακοκαιρία στη Θεσσαλία, ο Θανάσης Γλαβίνας επισήμανε ότι «ήμασταν πολύ προσεκτικοί στην κριτική μας από την αρχή», αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Το φαινόμενο ήταν πρωτοφανές. Υπήρχαν μεν προειδοποιήσεις και ξεκινάμε από αυτό. Υπήρχαν προειδοποιήσεις και, μάλιστα, από σοβαρούς μετεωρολόγους και από το meteo.gr/το Εθνικό Αστεροσκοπείο. Είχαν κάνει προγνώσεις. Περίμεναν κάτι πάρα πολύ βαρύ και έντονο».
Συνέχισε, λέγοντας ότι «εδώ εμφανίζεται μια θεωρία ότι αυτό συμβαίνει κάθε 400 χρόνια. Πάμε σε έναν οικονομικό απολογισμό και λέμε ‘’δεν μας συμφέρει να κάνουμε τόσα έργα για κάτι συμβαίνει μια φορά στα 400 χρόνια’’. Κι ενδεχομένως ‘’μας συμφέρει να αποζημιώνουμε κάθε 400 χρόνια’’. Ξέρετε τι είπε ο δήμαρχος Αλμυρού για τη γέφυρα που έπεσε; Και στον ‘’ΙΑΝΟ’’ πριν τρία χρόνια μας έλεγαν ο ‘’ΙΑΝΟΣ’’ θα ξανασυμβεί σε 50-100 χρόνια. Και ήρθε κάτι πολύ χειρότερο επί έξι φορές χειρότερο, όπως λένε και οι ειδικοί, μέσα σε τρία χρόνια. Άρα, εδώ προφανώς χρειάζεται να πάμε σε ένα εθνικό σχέδιο ανθεκτικότητας των υποδομών, πλήρους αναμόρφωσης και ενίσχυσής τους. Ένα δημόσιο σχέδιο επενδύσεων για γέφυρες, δρόμου, υποδομές όλα όσα χρειαζόμαστε».
Επιπλέον, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι «υπάρχει τώρα ένα μπαλάκι ευθυνών. Η περιφέρεια τα έριχνε στον δήμο και τούμπαλιν. Στους πολίτες δημιουργείται σύγχυση και μια θεωρία που λέει ότι κανένας δεν κάνει τελικά τη δουλειά του. Κανένας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη».
«Ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του. Εδώ προφανώς έγιναν λάθη. Έχουμε το πολύ πρόσφατο παράδειγμα του ‘’ΙΑΝΟΥ’’. Εκεί, λοιπόν, έγιναν κάποια έργα. Έγιναν σωστά τα έργα;», διερωτήθηκε, υπενθυμίζοντας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για εξεταστική επιτροπή, επισημαίνοντας ότι «δεν θέλουμε να κρεμάσουμε κάποιον στα μανταλάκια», αλλά «θέλουμε πραγματικά η χώρα να θωρακιστεί».
Κληθείς να σχολιάσει τι δεν λειτούργησε σωστά για να περιοριστεί το μέγεθος της καταστροφής στη Θεσσαλία, ο κ. Γλαβίνας είπε: «Ξεκινάμε από το πρώτο επίπεδο, της εκκένωσης, όπου έπρεπε η πολιτική προστασία να λειτουργήσει πιο έγκαιρα. Ενδεχομένως έπρεπε και ο στρατός επέμβει πολύ πιο έγκαιρα, επίσης, όπως τώρα συμβαίνει με την αποκομιδή των νεκρών ζώων, όπου σήμερα(σ.σ. Πέμπτη) έδωσε εντολή ο πρωθυπουργός στον υπουργό, στον κ. Δένδια, να συνδράμει ο στρατός η κατάσταση που πάει να δημιουργηθεί, είναι πολύ επικίνδυνη ως προς το υγειονομικό της κομμάτι».
«Δεύτερον, πάμε στα έργα, τι δεν έγινε. Είπα για το κομμάτι του ‘’ΙΑΝΟΥ’’, όπου φαίνεται ότι έγιναν κάποια έργα βιτρίνας, όπως δρόμοι και δεν έγιναν έργα αντιπλημμυρικά τα οποία πράγματι θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη κατάσταση και να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα», συμπλήρωσε.
Μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής επέρριψε ευθύνες και στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία «ξέχασε» να επικαιροποιήσει τα σχέδια αντιπλημμυρικής προστασίας «και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τώρα μας κυνηγάει για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας επειδή δεν συμμορφωθήκαμε με τις υποδείξεις τους. Κι εδώ πρέπει να απολογηθεί η κυβέρνηση – το αρμόδιο Υπουργείο- για ποιο λόγο δεν συμμορφώθηκε με αυτές τις υποδείξεις. Υπάρχουν μια σειρά ευθυνών και εμείς πιστεύουμε ότι η εξεταστική επιτροπή μπορεί να αναδείξει αυτές τις ευθύνες».
Σε ερώτηση για τα επόμενα βήματα και τους στόχους του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Γλαβίνας απάντησε: «Ο προγραμματισμός μας είναι πολύ σαφής. Πράγματι ένα πρώτο βήμα είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές», υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε όρθιοι και ισχυροί, δίνουμε τη μάχη. Μπορούμε να τα καταφέρουμε σε επίπεδο περιφερειών, να έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα στους υποψήφιους περιφερειάρχες. Πάρα πολλά στελέχη μας είναι σε αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια των δήμων σε όλη την Ελλάδα».
«Θα δώσουμε τη μάχη, πραγματικά, μέχρι τις ευρωεκλογές, το οποίο είναι ένα σημείο καμπής για εμάς. Το λέμε είναι ένα ορόσημο οι ευρωεκλογές. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε την ανοδική πορεία. Να πείσουμε όλο και περισσότερους πολίτες ότι η αντιπολίτευση που κάνουμε, οι προτάσεις που κάνουμε, το ύφος και το επίπεδο των στελεχών, το πολιτικό μας προσωπικό, ο πρόεδρός μας ο Νίκος Ανδρουλάκης, όλα όσα πρεσβεύουμε και υπάρχουν σε ένα κόμμα, έχουν πραγματικά την έγκριση των πολιτών. Την πήραμε την έγκριση στις εθνικές εκλογές και θέλουμε και πάλι να ανεβάσουμε τις δυνάμεις μας στις ευρωεκλογές» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.
«Είναι δικό μας ζήτημα να πείσουμε τους πολίτες ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι ισχυρό – εναλλακτικό – αντίβαρο απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, γιατί αυτή τη στιγμή αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα: Ποιο είναι το μεγάλο αντίβαρο απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Εμείς φιλοδοξούμε να το εκπληρώσουμε. Το προσπαθούμε με το πρόγραμμά μας, με την αντιπολίτευσή μας, με το πολιτικό προσωπικό. Θεωρούμε ότι είμαστε σε έναν καλό δρόμο κι έχουμε ισχυρή προοπτική», συμπλήρωσε ο Θανάσης Γλαβίνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης