Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μαρινάκης: Σημαντικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ

Μαρινάκης: Σημαντικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ
Για τη διασπορά fake news σε σχέση με τις πλημμύρες και το φράγμα στο ποταμό Καλέντζη: «Αντιμετωπίσαμε κάποια πολύ μεγάλα fake news. Ένα είναι ότι κρύβαμε νεκρούς. Αυτό είναι χυδαίο και η ίδια η πραγματικότητα το κατέρριψε»
Του κυβερνητικού έργου, που έχει συντελεστεί στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας υπεραμύνθηκε σε συνέντευξη, που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Επέμεινε πως η κυβέρνηση «δεν ήταν αμέτοχη» και προϊδέασε για σημαντικές εξαγγελίες από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην αυριανή του ομιλία στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, ιδίως στο σκέλος της ενίσχυσης της Πολιτικής Προστασίας.
Για τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή της Θεσσαλίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «η κυβέρνηση αυτούς τους μήνες είχε να διαχειριστεί τα πιο έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποία έχουν καταγραφεί ποτέ στη χώρα. Αυτό δεν είναι ούτε άλλοθι, ούτε δικαιολογία, ούτε κάτι το οποίο καθιστά την Κυβέρνηση αμέτοχη. Ούτε ήταν αμέτοχη, ούτε θα είναι αμέτοχη. Είχαμε χρέος να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση. Ο κρατικός μηχανισμός ήταν πανταχού παρών, με την μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα. Η απάντηση στο αν έγιναν έργα, η απάντηση είναι ότι είχαν γίνει έργα, σημαντικά έργα, τα οποία προκύπτουν και αποδεικνύονται.
Πάνω από 60 έργα στις πληγείσες περιοχές έχουν ολοκληρωθεί, ή είναι σε φάση άμεσης ολοκλήρωσης. Πάνω από 400 χιλιόμετρα έχουν καθαριστεί και έχουν γίνει οι αντίστοιχες ενέργειες για να προλάβουμε φαινόμενα. Προσέξτε, προφανώς κανένα έργο δεν σχεδιάστηκε για να αποτρέψει ένα φαινόμενο το οποίο δεν έχει καταγραφεί ποτέ ξανά. Και κανένα έργο δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πλήρως, να περιορίσει, δηλαδή, στο 100% τις συνέπειες αυτού του φαινομένου που δεν έχουμε ξανασυναντήσει. Όμως, τα έργα τα οποία έγιναν, και πολλά εκ των οποίων έγιναν κατόπιν του ΙΑΝΟΥ, μετά από αυτή την πολύ μεγάλη καταστροφή που υπέστη κυρίως ο νομός Καρδίτσας, βοήθησαν στη μείωση των συνεπειών. Προστατεύτηκαν πόλεις, μειώθηκαν οι συνέπειες σε πολλές συγκεκριμένες περιοχές. Κι αυτά, προφανώς, ήταν σημαντικά έργα. Προφανώς, οφείλει η κυβέρνηση όταν καλείται να αντιμετωπίσει κάτι πρωτοφανές, να κάνει έναν επανασχεδιασμό. Γι' αυτό και είναι σημαντικό να ακούσουμε αυτά τα οποία θα πει ο πρωθυπουργός στην αυριανή του ομιλία στη Δ.Ε.Θ., γιατί πλέον ζούμε μια νέα πραγματικότητα».
Για τον επανασχεδιασμό του μοντέλου Πολιτικής Προστασίας σημείωσε πως «νομίζω ότι είναι καλύτερα να ακούσουμε τον πρωθυπουργό. Όμως, αυτός ο ισχυρισμός ότι, θα το αναλάβει το 'Αμυνας ή ότι θα το αναλάβει ο στρατός, δεν ισχύει. Αυτό το οποίο ισχύει είναι ότι θα συνεχίσει ο στρατός να παρέχει πολύτιμη συνδρομή και υπηρεσίες διάσωσης σε πολύ κρίσιμα θέματα πολιτικής προστασίας. Η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων και προφανώς των Σωμάτων Ασφαλείας συνολικά αυτό το καλοκαίρι για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και για την αντιμετώπιση του πρωτοφανούς πλημμυρικού φαινομένου στη Θεσσαλία ήταν κάτι παραπάνω από καταλυτική».
Ο κ. Μαρινάκης τόνισε πως θα υπάρξουν σημαντικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, αναφέροντας ότι «αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι, τι μάθαμε αυτό το πολύ δύσκολο καλοκαίρι. Στην ερώτηση: Έγιναν προσλήψεις; Έγιναν. Έχουμε παραπάνω προσωπικό; Έχουμε. Έχουμε παραπάνω μέσα; Έχουμε. Πλέον, όμως, ζούμε μια νέα πραγματικότητα, και όσο κι αν τρέχει γρήγορα το Κράτος για να προσαρμοστεί σε αυτή, αυτή η πραγματικότητα τρέχει κι αυτή με πολύ μεγάλη ταχύτητα. 'Αρα, εμείς πρέπει να δούμε συνολικά τον τρόπο λειτουργίας. Θα ακούσουμε σημαντικά μηνύματα από τον Πρωθυπουργό και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Ήδη, πολλά ακούστηκαν στη Βουλή. Για τα drones, τις θερμικές κάμερες, για όλη τη διαδικασία καθαρισμού και πρόληψης. Και θα συνεχίσουμε, βέβαια, με την ίδια ταχύτητα, στο μέτρο του δυνατού, να στηρίζουμε την Πολιτική Προστασία και τα Σώματα Ασφαλείας με ανθρώπους. Όσο σημαντικά κι αν είναι τα σχέδια, όσο σημαντικά κι αν είναι τα έργα, τα οποία γίνονται και προχωράνε και θα γίνουν ακόμα περισσότερα, τόσο σημαντικός είναι και ο ανθρώπινος παράγοντας».
Σχετικά με όσα ακούστηκαν για απένταξη από το Ταμείο Ανάκαμψης αντιπλημμυρικών έργων στη Θεσσαλία: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κάθε φορά εφευρίσκει fake news και αναπαράγει fake news. Η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε μια Πολιτική Προστασία ανύπαρκτη, μια διαλυμένη Υπηρεσία, μια Γενική Γραμματεία χωρίς στην πραγματικότητα να έχει καμία δυνατότητα να λύσει κανένα ζήτημα. Ως προς την απένταξη των έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν έχει γίνει καμία απένταξη έργου που να αφορά στις πληγείσες περιοχές. Και τα τέσσερα έργα που έχουν απενταχθεί, θα γίνουν από άλλη χρηματοδότηση. Γιατί έγινε αυτή η απένταξη; Η απένταξη αυτή έγινε γιατί αν ένα έργο δεν ολοκληρωθεί μέχρι και το 2026, τότε δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα χρήματα αυτά πάνε χαμένα για τη χώρα μας. 'Αρα, λοιπόν, αυτά τα έργα συνεχίζουν να γίνονται και αναζητούνται άλλοι πόροι χρηματοδότησης για να ολοκληρωθούν. Δεν υπάρχει επομένως κανένα θέμα απένταξης έργων στις κρίσιμες περιοχές. Δεύτερον, δεν υπάρχει κανένα θέμα μη υλοποίησης των έργων. Υπάρχουν έργα τα οποία γίνονται και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ή έχουν μικρότερα χρονοδιαγράμματα κι έχουν ολοκληρωθεί».
Για τη διασπορά fake news σε σχέση με τις πλημμύρες και το φράγμα στο ποταμό Καλέντζη: «Αντιμετωπίσαμε κάποια πολύ μεγάλα fake news. Ένα είναι ότι κρύβαμε νεκρούς. Αυτό είναι χυδαίο και η ίδια η πραγματικότητα το κατέρριψε. Ένα άλλο πολύ μεγάλο ψέμα είναι ότι δόθηκε εντολή, υπονοώντας τον κρατικό μηχανισμό, να γκρεμιστεί ένα φράγμα ή να γίνουν εργασίες σε ένα φράγμα, για να σωθεί η Καρδίτσα και να πλημμυρίσει ο Παλαμάς. Αυτό, λοιπόν, το οποίο είπαμε από την πρώτη στιγμή είναι ότι αυτός ο ισχυρισμός είναι αστήρικτος. Ουδέποτε δόθηκε κάποια εντολή να σπάσει ένα φράγμα για να σωθεί η Καρδίτσα και να πλημμυρίσει ο Παλαμάς. Μάλιστα, ακόμα και οι αυτοδιοικητικοί, οι οποίοι έχουνε διαφωνίες μεταξύ τους για το ποιος έδωσε τη μία εντολή, την άλλη εντολή και το τι έγινε -συμπεριλαμβανομένου και του δημάρχου Παλαμά-, όλοι συμφωνούν ότι καμία τέτοια εργασία δεν θα μπορούσε να οδηγήσει στο να πλημμυρίσει ο Παλαμάς.
Το αν έγινε ή δεν έγινε ένα έργο το οποίο είναι αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι δουλειά των αυτοδιοικητικών να απαντήσουν. Και προφανώς, εφόσον το ερευνά και η Δικαιοσύνη, η Δικαιοσύνη θα ερευνήσει και ποιου είναι η αρμοδιότητα. Προσέξτε, όμως, το να λέει κάποιος, ενώ εγώ λέω ότι δεν υφίσταται ο ισχυρισμός ότι δόθηκε τέτοια εντολή, ούτως ώστε να πλημμυρίσει ο Παλαμάς και να κόβει κάποιος τη μισή φράση και να λέει «αρνείται η Κυβέρνηση ότι έγιναν τέτοια έργα», ενώ ούτε θα μπορούσε να το αρνηθεί, ούτε θα μπορούσε να το γνωρίζει, εδώ, λοιπόν, φεύγουμε από τη σφαίρα της κριτικής και μπαίνουμε στη σφαίρα της παραποίησης της πραγματικότητας. Το ξαναλέω, ως προς τα έργα αυτά καθ' αυτά, που δεν είναι αρμοδιότητα της κεντρικής Κυβέρνησης, ούτε απαντήσαμε ποτέ, ούτε θα μπορέσουμε να απαντήσουμε. Όμως, σε κάτι το οποίο στερείται οποιασδήποτε λογικής -ότι δηλαδή έγινε μια παρέμβαση, που είχε σαν αποτέλεσμα να σωθεί η Καρδίτσα και να πλημμυρίσει ο Παλαμάς και μάλιστα αυτό έγινε κατόπιν κρατικής εντολής- σ' αυτό οφείλουμε να απαντήσουμε καθαρά, ότι ουδέποτε έγινε αυτό».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης