Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Προς δεύτερο γύρο με Αχτσιόγλου και Κασσελάκη – Αναζητείται η γάτα… που πιάνει ποντίκια

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Προς δεύτερο γύρο με Αχτσιόγλου και Κασσελάκη – Αναζητείται η γάτα… που πιάνει ποντίκια
Στον ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν τον αντι - Μητσοτάκη - Μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας στις εσωκομματικές εκλογές της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Σχετικά Άρθρα
Δεύτερο γύρο για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis Στράτος Φαναράς σε δηλώσεις του ενόψει της εκλογικής διαδικασίας της Κυριακής (17/9/2023).
«Το μόνο που μπορώ να πω με σχετική βεβαιότητα, είναι ότι φαίνεται ότι δεν θα κλείσει αυτή η αναμέτρηση την Κυριακή, ότι κατά πάσα πιθανότητα θα έχουμε και δεύτερο γύρο (24/09) και εκεί μοιάζουν να είναι βασικοί διεκδικητές αυτοί οι δύο, η κ. Αχτσιόγλου και ο κ. Κασσελάκης», είπε ο κ. Φαναράς στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Σε ερώτηση για τη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (14/09) και εμφανίζει τον κ. Κασσελάκη να προηγείται κατά 8 μονάδες, ο κ. Φαναράς διευκρίνισε πως «το 8 μονάδες μπροστά είναι σε μια ερώτηση προτίμησης για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και σε ένα κοινό το οποίο δηλώνει ότι πιθανόν να πάει να ψηφίσει. Όλα αυτά έχουν μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας».

Ρευστό το τοποίο

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι το σαφές προβάδισμα που έχει η κ. Αχτσιόγλου στο σύνολο του εκλογικού σώματος, τόσο σε δημοτικότητα όσο και σε εικόνα, σταδιακά, όσο πηγαίνουμε προς ένα σκληρό πυρήνα ο οποίος σκέφτεται να πάει να ψηφίσει στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής, μειώνεται υπέρ του κ. Κασσελάκη και εξισορροπείται ή και σε ορισμένα σημεία περνάει μπροστά ο κύριος Κασσελάκης και βασικά σε ένα, το οποίο είναι ότι σε αυτούς που σκέφτονται να πάνε να ψηφίσουν του δίνεται ένα πρόκριμα ως ικανότερο να αντιμετωπίσει και να κερδίσει στο μέλλον τον κ. Μητσοτάκη» σημείωσε ο κ. Φαναράς.
«Από εκεί και πέρα, επειδή ακριβώς δεν έχουμε ένα σταθερό εκλογικό σώμα, δεν μπορούμε να μετρήσουμε και πρόθεση ψήφου.
Είναι παρεμφερές το μέγεθος της προτίμησης, αλλά δεν πρέπει να το ταυτίσουμε με την πρόθεση ψήφου.
Και εξάλλου μπορεί όλη αυτή η εικόνα και αυτή η αποτύπωση να κινητοποιήσει διαφορετικές δυνάμεις την Κυριακή στην κάλπη, άρα ας είμαστε επιφυλακτικοί.

Οριακό αποτέλεσμα

Ως προς το πώς μπορεί να εξελιχθεί ο δεύτερος γύρος, ο κ. Φαναράς υπογράμμισε πως «είναι τόσο οριακό το αποτέλεσμα της προτίμησης που ούτε και αυτό βοηθάει».
«Είναι δηλαδή 45 – 44 μπροστά στην προτίμηση ο κ. Κασσελάκης και στην παράσταση νίκης είναι 37 – 33 μπροστά η κ. Αχτσιόγλου, η οποία βέβαια είναι μπροστά στην παράσταση νίκης και στο σύνολο και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.
Άρα λοιπόν αυτό δείχνει ότι εδώ δεν έχουμε παγιωμένες προτιμήσεις, αλλά προτιμήσεις σε εξέλιξη», υποστήριξε ο κ. Φαναράς.

Η γάτα που πιάνει ποντίκια

Στο ερώτημα, εάν όπως στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας έψαχναν τον αντι-Τσίπρα, ψάχνουν τον αντι-Μητσοτάκη στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φαναράς συμφώνησε, λέγοντας «έτσι φαίνεται.
Είναι πολύ σωστή η σκέψη και η σύγκριση. Φαίνεται ότι αυτό που κυριαρχεί σε αυτούς που θέλουν να πάνε να ψηφίσουν σε αυτή τη διαδικασία, θα έλεγα είναι το ρηθέν του Deng Xiaoping (σ.σ. πρώην ηγέτης της
Λαϊκής Δημοκρατίας της  Κίνας) που είναι άσπρη γάτα, μαύρη γάτα, αρκεί να πιάνει ποντίκια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης