Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αχτσιόγλου από Έβρο: Πρωτοφανείς και ξεκάθαρες οι ευθύνες του λεγόμενου «επιτελικού κράτους»

Αχτσιόγλου από Έβρο: Πρωτοφανείς και ξεκάθαρες οι ευθύνες του λεγόμενου «επιτελικού κράτους»
«Η κυβέρνηση να αφήσει την επικοινωνιακή διαχείριση της καταστροφής και να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις»
Σχετικά Άρθρα
Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη άσκησε η υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Έφη Αχτσιόγλου από τις πυρόπληκτες περιοχές του Έβρου.
Η κ. Αχτσιόγλου έκανε λόγο για «αποκαρδιωτικές» εικόνες, θυμίζοντας ότι «έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές στο δάσος της Δαδιάς, ακόμη και αν κάποιοι επιχείρησαν να τις παρουσιάσουν ως ζωές “δεύτερης” ή “τρίτης κατηγορίας”, είναι ανθρώπινες ζωές».
«Στο χωριό Κίρκη είδαμε καμένα σπίτια και σχεδόν το ένα τέταρτο των κατοίκων έχουν χάσει τις περιουσίες τους. Κάηκαν εκτάσεις με ελιές και υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην αγροτική παραγωγή και στον βιοπορισμό των ανθρώπων που βασίζονταν σχεδόν εξ ολοκλήρου στα ελιόδεντρα. Υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι έχουν χάσει τα ζώα τους. Συνολικά έχει δημιουργηθεί τεράστιο οικονομικό πρόβλημα για ολόκληρη την περιοχή» παρατήρησε.
Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε πως «οι ευθύνες της κυβέρνησης της Ν.Δ. είναι πρωτοφανείς, δεν μπορούμε να αρκούμαστε σε γενικόλογες διαπιστώσεις όπως αυτές που κάνει ο κ. Μητσοτάκης, ότι “έχουμε κλιματική κρίση”». Όπως υπογράμμισε, «η κλιματική κρίση δεν είναι δικαιολογία για να κρύβεται πίσω της ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση. Η κλιματική κρίση είναι ένα γεγονός το οποίο απαιτεί να λαμβάνονται μέτρα και να αναπτύσσονται δράσεις. Εδώ είναι προφανές ότι δεν υπήρξαν καθόλου έργα πρόληψης, δεν υπήρξε καμία επένδυση στις δασικές υπηρεσίες προκειμένου να προστατευθούν τα δάση. Αυτό είναι “άλφα” και το “ωμέγα”, αν δεν υπάρχει προετοιμασία των μεσογειακών δασών τότε η καταστροφή εξαπλώνεται». Πρόσθεσε, παράλληλα, πως «δεν προετοιμάστηκαν ούτε σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της καύσιμης ύλης. Υπήρχε μεγάλη απαξίωση των δασικών υπηρεσιών και από εκεί ξεκινάει το πρόβλημα».
Επιπλέον, όπως επισήμανε η υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., σε ό,τι αφορά την κατάσβεση των πυρκαγιών «υπήρχε έλλειψη των αναγκαίων μέσων και του ανθρώπινου δυναμικού που απαιτείτο για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. Η κυβέρνηση δεν επένδυσε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, δεν έγιναν οι αναγκαίες προσλήψεις. Βρεθήκαμε με 3.500 κενά στην Πυροσβεστική».
Σημείωσε, ακόμα, πως «τώρα, μετά την καταστροφή, υπάρχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση σε ό,τι αφορά την αποζημίωση και την αποκατάσταση. Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση καθυστέρησαν παροιμιωδώς στο να καταθέσουν αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναγκαία στήριξη. Δεν έχουν ακόμα απαντήσει αν έκαναν αίτημα για χρηματοδότηση από το ταμείο αρωγής, ενώ άλλες χώρες που έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστροφές έχουν κινηθεί μέσα σε διάστημα ελάχιστων ημερών. Εμείς ακόμη παρακολουθούμε και οι άνθρωποι της περιοχής καταγγέλλουν ότι δεν έχουν καμία σαφή απάντηση ως προς το πώς θα αποζημιωθούν για τις καταστροφές στο αγροτικό και στο ζωικό κεφάλαιο».
Κλείνοντας υπογράμμισε ότι «πρόκειται για μία συνολική απουσία του κρατικού μηχανισμού. Οι ευθύνες του λεγόμενου “επιτελικού κράτους” είναι πρωτοφανείς και ξεκάθαρες. Αυτό που θα έπρεπε να κάνει ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι να επιχειρεί διαρκώς μία επικοινωνιακή διαχείριση, αλλά να έρθει εδώ, να κοιτάξει τους πολίτες στα μάτια και να τους πει συγκεκριμένα τι δεν έγινε την προηγούμενη περίοδο. Να τους δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για το πώς θα μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί να βάλουν ξανά σε τάξη τη ζωή τους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης